2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság felhívása

Hosz  |  2007. 02. 06., 09:21

Súlyos lépésre kellett elszánnunk magunkat! A 2007-re szóló eredeti bérigényeinkből többször is engedve, a megegyezésre törekedve ültünk mindannyiszor tárgyalóasztalhoz a kormány képviselőivel. De mindhiába. Nem sikerült megállapodnunk, mert a kormányzat képviselői nem adtak garanciát követeléseink teljesítésére...

Nem vesztettük el a józan ítélőképességünket! Mi igazán tisztában vagyunk az államháztartás hiányával, a költségvetés nehéz helyzetével, hiszen a munkahelyeinken a mindennapokban éljük meg ezt. A tárgyalásokon ezért vettük tudomásul, hogy az igényeinket minden elképzelhetőnél alacsonyabb szinten lehet kielégíteni.

            De azzal is tisztában vagyunk, hogy nem lehet a végletekig pőrére vetkőztetni a közszolgálatokat! Olyan körülmények között hajthatatlan a kormányzat az idei bérügyekben, amikor reform címén egyébként is sorozatos arculcsapások érik a közszolgálatokat, az ott dolgozókat. Mindez együtt már meghaladja türőképességünket!

            Elfogadhatatlan, hogy a közszolgálatban dolgozók döntő többségének reálbére 2007-ben akár 10 %-kal is csökken, mert nőttek az adó- és járulékterhek, s az infláció növekedése mellett a megélhetés egyéb költségei is jelentősen emelkednek.

         Elfogadhatatlan a közszolgálat juttatási rendszerének tervezett drasztikus szükítése! Ezek a juttatások nem valamiféle kiváltságok, hanem annak törvényes ellentételezése, hogy a közszolgálati munka több kötöttséggel, sokféle díjazás nélküli kötelezettséggel jár.

            Elfogadhatatlan, hogy a megalapozatlan, a szakmailag indokolatlan létszámcsökkentések teljesen szétzilálják a közszolgálatokat! Az ország lakosságát ámítják azok, akik el akarják hitetni az emberekkel, hogy kevesebb létszámmal, alacsonyabb keresetekkel, rosszabb feltételekkel jobb lesz az egészségügyi, a szociális ellátás, az oktatás, a kultúra, a közigazgatás szolgáltató képessége.

            Elfogadhatatlan, hogy hónapok óta megállás nélkül folyik a közszolgálatban dolgozók már-már becsületsértő lejáratása! Felelős kormányzati vezetők hol kiváltságosoknak, hol mocsári békáknak, hol meg csak „üvegházban dolgozgatóknak” titulálnak bennünket. Ugyanezek a kormányzati tényezők máskor meg azt kérik, hogy kevesebben, kevesebbért, többet dolgozzunk.

            Hát nem! Nem vagyunk sem „birkák”, sem „mocsári békák”, akikkel minden megtehető! A türőképességnek is vannak határai!

            Mi dolgozni akarunk, nem sztrájkolni! De a körülmények lehetetlenné teszik az ehhez szükséges minimális feltételek megteremtését, így nincs más választásunk, mint sztrájkkal kikényszeríteni a megegyezést.

            A kormány makacssága miatt az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság

a rendszerváltás utáni Magyarországon először

2007. február 21.-ére, szerdára munkakezdettől

kétórás országos figyelmeztető sztrájkot hirdet meg  

a közszolgálat minden (törvényes sztrájktilalom alá nem eső) ágában.

            Közszolgálati dolgozók!

            Most mindenki részvételére szükség van február 21.-én! Szakszervezeti tagokra és szakszervezeten kívüliekre egyaránt. Érted, értem, mindannyiunkért ki kell állnunk, mert a kormány érzékelhetően nem hiszi, hogy képesek leszünk együtt, egymásért cselekedni.

            Fogjunk hát össze, ahogy eddig még soha! Azoktól a rendvédelmi és más fegyveres szolgálatoknál dolgozó kollégáinktól, akik törvényi tilalom miatt nem sztrájkolhatnak, kérjük, szolidaritásukkal jelezzék: velünk vannak.

            Jól tudjuk, hogy sok kollégánkban a félelem is bujkál. Az állás, a ma még biztosnak látszó munkahely féltése nem megalapozatlan. Érthető az aggodalom attól is, hogy mi lesz, ha „a főnök” zokon veszi a részvételt a kétórás akcióban.

            De ne féljünk!! Ne higgyünk a megfélemlítési akcióknak!! Ha összefogva, összekapaszkodva, ahányan csak vagyunk együtt lépünk, mindenkit nem rúghatnak ki!

            Ne féljetek, kollégák! Sztrájkot szervező szakszervezetek készen állnak arra, hogy minden megtorlás jogorvoslatot kapjon. A sztrájktörvény velünk van!

            Versenyszférában dolgozó társaink!

            Kérünk benneteket, szolidaritásotok kinyilvánításával erősítsétek törekvéseinket. Szakszervezeteitektől azt kérjük, hogy szolidaritási akciókkal támogassátok figyelmeztető sztrájkunkat.

            Honfitársaink! Magyarország lakossága !

            Tudjuk, hogy a sztrájk — noha most csak két óra hosszáig tart —, sokaknak okozhat napi kellemetlenségeket. Előre is megértést kérünk mindenkitől!

            A közszolgálatban dolgozók nem pusztán önmagukért sztrájkolnak, hanem mindenkiért, aki igénybe veszi a közszolgáltatások bármelyikét. Mi a színvonalas közszolgáltatások feltételeinek biztosításáért is harcolunk, vállaljuk a részvételt a sztrájkban.

            Ha kiállásunkkal sikerül megállapodást elérnünk a tárgyalásokon, — amelyek folytatására készek vagyunk a sztrájk előkészületeinek idején is — mindannyian nyertesek leszünk!

Budapest, 2007. február 1.

Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság

A Sztrájkbizottság tagjai:

·  SZEF

·  ÉSZT

·  LIGA

·  FRDÉSZ

·  Munkástanácsok Szövetsége

·  MSZOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.