2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság felhívása

Hosz  |  2007. 02. 06., 09:21

Súlyos lépésre kellett elszánnunk magunkat! A 2007-re szóló eredeti bérigényeinkből többször is engedve, a megegyezésre törekedve ültünk mindannyiszor tárgyalóasztalhoz a kormány képviselőivel. De mindhiába. Nem sikerült megállapodnunk, mert a kormányzat képviselői nem adtak garanciát követeléseink teljesítésére...

Nem vesztettük el a józan ítélőképességünket! Mi igazán tisztában vagyunk az államháztartás hiányával, a költségvetés nehéz helyzetével, hiszen a munkahelyeinken a mindennapokban éljük meg ezt. A tárgyalásokon ezért vettük tudomásul, hogy az igényeinket minden elképzelhetőnél alacsonyabb szinten lehet kielégíteni.

            De azzal is tisztában vagyunk, hogy nem lehet a végletekig pőrére vetkőztetni a közszolgálatokat! Olyan körülmények között hajthatatlan a kormányzat az idei bérügyekben, amikor reform címén egyébként is sorozatos arculcsapások érik a közszolgálatokat, az ott dolgozókat. Mindez együtt már meghaladja türőképességünket!

            Elfogadhatatlan, hogy a közszolgálatban dolgozók döntő többségének reálbére 2007-ben akár 10 %-kal is csökken, mert nőttek az adó- és járulékterhek, s az infláció növekedése mellett a megélhetés egyéb költségei is jelentősen emelkednek.

         Elfogadhatatlan a közszolgálat juttatási rendszerének tervezett drasztikus szükítése! Ezek a juttatások nem valamiféle kiváltságok, hanem annak törvényes ellentételezése, hogy a közszolgálati munka több kötöttséggel, sokféle díjazás nélküli kötelezettséggel jár.

            Elfogadhatatlan, hogy a megalapozatlan, a szakmailag indokolatlan létszámcsökkentések teljesen szétzilálják a közszolgálatokat! Az ország lakosságát ámítják azok, akik el akarják hitetni az emberekkel, hogy kevesebb létszámmal, alacsonyabb keresetekkel, rosszabb feltételekkel jobb lesz az egészségügyi, a szociális ellátás, az oktatás, a kultúra, a közigazgatás szolgáltató képessége.

            Elfogadhatatlan, hogy hónapok óta megállás nélkül folyik a közszolgálatban dolgozók már-már becsületsértő lejáratása! Felelős kormányzati vezetők hol kiváltságosoknak, hol mocsári békáknak, hol meg csak „üvegházban dolgozgatóknak” titulálnak bennünket. Ugyanezek a kormányzati tényezők máskor meg azt kérik, hogy kevesebben, kevesebbért, többet dolgozzunk.

            Hát nem! Nem vagyunk sem „birkák”, sem „mocsári békák”, akikkel minden megtehető! A türőképességnek is vannak határai!

            Mi dolgozni akarunk, nem sztrájkolni! De a körülmények lehetetlenné teszik az ehhez szükséges minimális feltételek megteremtését, így nincs más választásunk, mint sztrájkkal kikényszeríteni a megegyezést.

            A kormány makacssága miatt az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság

a rendszerváltás utáni Magyarországon először

2007. február 21.-ére, szerdára munkakezdettől

kétórás országos figyelmeztető sztrájkot hirdet meg  

a közszolgálat minden (törvényes sztrájktilalom alá nem eső) ágában.

            Közszolgálati dolgozók!

            Most mindenki részvételére szükség van február 21.-én! Szakszervezeti tagokra és szakszervezeten kívüliekre egyaránt. Érted, értem, mindannyiunkért ki kell állnunk, mert a kormány érzékelhetően nem hiszi, hogy képesek leszünk együtt, egymásért cselekedni.

            Fogjunk hát össze, ahogy eddig még soha! Azoktól a rendvédelmi és más fegyveres szolgálatoknál dolgozó kollégáinktól, akik törvényi tilalom miatt nem sztrájkolhatnak, kérjük, szolidaritásukkal jelezzék: velünk vannak.

            Jól tudjuk, hogy sok kollégánkban a félelem is bujkál. Az állás, a ma még biztosnak látszó munkahely féltése nem megalapozatlan. Érthető az aggodalom attól is, hogy mi lesz, ha „a főnök” zokon veszi a részvételt a kétórás akcióban.

            De ne féljünk!! Ne higgyünk a megfélemlítési akcióknak!! Ha összefogva, összekapaszkodva, ahányan csak vagyunk együtt lépünk, mindenkit nem rúghatnak ki!

            Ne féljetek, kollégák! Sztrájkot szervező szakszervezetek készen állnak arra, hogy minden megtorlás jogorvoslatot kapjon. A sztrájktörvény velünk van!

            Versenyszférában dolgozó társaink!

            Kérünk benneteket, szolidaritásotok kinyilvánításával erősítsétek törekvéseinket. Szakszervezeteitektől azt kérjük, hogy szolidaritási akciókkal támogassátok figyelmeztető sztrájkunkat.

            Honfitársaink! Magyarország lakossága !

            Tudjuk, hogy a sztrájk — noha most csak két óra hosszáig tart —, sokaknak okozhat napi kellemetlenségeket. Előre is megértést kérünk mindenkitől!

            A közszolgálatban dolgozók nem pusztán önmagukért sztrájkolnak, hanem mindenkiért, aki igénybe veszi a közszolgáltatások bármelyikét. Mi a színvonalas közszolgáltatások feltételeinek biztosításáért is harcolunk, vállaljuk a részvételt a sztrájkban.

            Ha kiállásunkkal sikerül megállapodást elérnünk a tárgyalásokon, — amelyek folytatására készek vagyunk a sztrájk előkészületeinek idején is — mindannyian nyertesek leszünk!

Budapest, 2007. február 1.

Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság

A Sztrájkbizottság tagjai:

·  SZEF

·  ÉSZT

·  LIGA

·  FRDÉSZ

·  Munkástanácsok Szövetsége

·  MSZOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.