2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A közszolgálati szakszervezeti fórum kiáltványa

Hosz  |  2007. 02. 15., 19:52

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottságba delegált szakszervezeti képviselőink három hónapja tárgyalnak a kormány képviselőivel – ez idáig eredménytelenül...

A kompromisszum számos lehetőségét megvizsgálták, több javaslatot tettek arra, hogy a közszolgálatban dolgozók bére 2007-ben úgy emelkedjen, hogy az ellensúlyozza az infláció növekedését, a létfontosságú cikkek és szolgáltatások tetemes drágulását.

Nem adjuk fel a reményt, hogy ez elérhető, de a tárgyalások jelenleg nem adnak esélyt követeléseink megvalósulására.

Megerősítve az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság február 1-jén kiadott sztrájk felhívását, a Fórum résztvevői nem látnak más lehetőséget, mint annak bejelentését, hogy:

SZTRÁJKRA FEL!

Nehéz szívvel szántuk rá magunkat erre a lépésre, a magyar közszolgálat történetében először egy országos közszolgálati figyelmeztető sztrájk meghirdetésére. 

Tudomásul vesszük, hogy 2007 a megszorítás éve, de nem vehetjük tudomásul, hogy a munkavállalóktól jóval több áldozatot vár a kormány, mint a gazdasági szféra tehetős, tőkés munkaadóitól.  

         Elfogadhatatlan, hogy a munka-jövedelmekből aránytalanul nagyobb az elvonás, mint a tőkejövedelmekből. Mindez olyan körülmények között, amikor az infláció növekedése mellett a megélhetés egyéb költségei is jelentősen emelkednek.

         Elfogadhatatlan a közszolgálat juttatási rendszerének tervezett drasztikus szükítése. Ezek a juttatások nem valamiféle kiváltságok, hanem annak törvényes ellentételezése, hogy a közszolgálati munka több kötöttséggel, díjazás nélküli kötelezettséggel jár.

         Elfogadhatatlan, hogy a megalapozatlan, a szakmailag indokolatlan létszámcsökkentések teljesen szétzilálják a közszolgálatot. Az ország lakosságát ámítják azok, akik el akarják hitetni az emberekkel, hogy kevesebb létszámmal, alacsonyabb keresetekkel, rosszabb feltételekkel jobb lesz az egészségügyi, a szociális ellátás, az oktatás, a kultúra, a közigazgatás szolgáltató képessége.

         Elfogadhatatlan, hogy hónapok óta folyik a közszolgálatban dolgozók már-már becsületsértő lejáratása. Felelős kormányzati vezetők hol kiváltságosoknak, hol „mocsári békáknak”, hol meg csak „üvegházban dolgozgatóknak” titulálnak bennünket.

         Nem! Nem vagyunk sem „birkák”, sem „mocsári békák”, akikkel minden megtehető. A türőképességnek is vannak határai!

Mi, a Közszolgálati Szakszervezeti Fórum résztvevői ezzel a kiáltvánnyal fordulunk a közszolgálat munkavállalóihoz.

Munkaharcunkban legyünk egységesek! Mindenki érezze át a helyzet rendkívüli fontosságát, történelmileg mondható jelentőségét. Egységes fellépéssel fejezzük ki akaratunkat, elszántságunkat!

Felkérjük a közszolgálati intézmények vezetőit, munkáltatóit, értsék meg helyzetünket! Más szinten ők is munkavállalók.

Tudjuk, hogy ők nem sztrájkolhatnak, de kérjük, tartsák tiszteletben munkavállalóik alkotmányos jogait!

Ne keltsenek félelmet munkavállalóikban se ráutaló módon, se más formában, hiszen így is van éppen elég okuk a félelemre, mert nem tudják, holnap is lesz-e munkahelyük.

Sztrájkunk nem a munkáltatók ellen irányul, hanem annak eléréséért, hogy sikerüljön megváltoztatni egy rossz kormányzati döntést.

Kiáltvánnyal fordulunk a politikai erőkhöz!

Sztrájkunk nem politikai harc, hanem munkavállalói érdekérvényesítő küzdelem. Nincs politikai célja és nincs politikai tartalma. Felkérjük a politikai erőket, tartsák magukat távol sztrájkunktól, mert – miközben alkotmányos jogunkkal élünk – nem kívánunk szereplői lenni a politikai küzdelmeknek.

Felkérjük a kormányt, az önkormányzatokat, hogy abban a szférában, ahol közvetlen munkáltatók, ennek a szerepnek, felelősségüknek megfelelő méltósággal cselekedjenek.

Kérjük az ország lakosságát, hogy a sztrájkunk okozta kellemetlenségek elviselésével is juttassák kifejezésre megértésüket és támogatásukat. A közszféra dolgozói ugyanis nem csak önmagukért sztrájkolnak, hanem mindenkiért, azokért is, akik igénybe veszik a közszolgáltatásokat. Sztrájkunkkal a közszolgáltatások feltételeinek javításáért is kiállunk.

Mi, a közszolgálatban dolgozók abban vagyunk érdekeltek, hogy – figyelmeztető sztrájkunk után – a tárgyalások folytatódjanak, és sikerüljön megállapodnunk a kormánnyal. Ha ezt nem tudjuk elérni, akkor készek vagyunk további érdekérvényesítő akciókra is.

Budapest, 2007. február 15.

     A KÖZSZOLGÁLATI  SZAKSZERVEZETI FÓRUM RÉSZTVEVŐI

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.