2024. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Február 23-án folytatódnak az ágazati bértárgyalások

Hosz  |  2007. 02. 20., 08:44

A Hosz elnökségi ülésén Mészáros Géza elnök - többek között - arról tájékoztatta az elnökséget, hogy február 23-án folytatódnak a HM és a tárca szférájába tartozó szakszervezetek közötti bértárgyalások. A február 20-i, budapesti rendezvényen az elnökség tagjai mellett a főtitkár, az ellenőrző bizottság, a nyugállományú tagozat, a szerződéses-és a katonanői szekció elnökei, a szakmai és a területi ügyvivők is részt vettek...

A január 18-i elnökségi ülés jegyzőkönyvének elfogadása után az elnök számolt be az elmúlt időszak eseményeiről és a szervezet előtt álló feladatokról. Mészáros Géza - egyebek mellett - az éves feladatszabó értekezleten történtekről, a januári személyes tárgyalásairól, az aktuális, csapatoknál lebonyolított fórumokról, a szarajevói missziónál lezajlott látogatásról, az üdültetés új lehetőségeiről, a LIGA és az FRDÉSZ által koordinált bértárgyalások alakulásáról, valamint a szakmai egyeztetéseken elhangzottakról informálta a megjelenteket.  

A folyamatban lévő egyeztetésekről Szincsák Gyula alelnök tájékoztatta az elnökséget. A február 19-én aláírt bérmegállapodásról elmondta, hogy ez nem illetményemelés, hanem keresetnövelés. A hosszú távon mintegy 4%-os keresetnövekedést jelentő megállapodás bevállal ugyan egy inflációkövetést, de ez sem teljesen konkrét még. Az áthúzódó hatásokra építő, összességében 6,65%-os növekedéssel számoló megállapodást többféleképpen lehet értékelni, most ennyit lehetett elérni - mondta Szincsák alelnök. Ezt követően a HÉF ülésen elhangzottakról, így a Hjt. módosítások helyzetéről, valamint a szakmai egyeztetésekről szólt a Hosz alelnöke. 

A 2007. évi Kongresszus előkészületeiről Mészáros Géza, Szincsák Gyula, Heiling Ottó és dr. Ujfaludi Zoltán adott tájékoztatást. Ezután a február 27-i rendkívüli választmányi ülés előkészületeiről, az ott tárgyalandó személyügyi kérdésekről és egyéb napirendi témákról Mészáros Géza és dr. Ujfaludi Zoltán adott hasznos szervezési tudnivalókat. Ezt követően pedig Mészáros Géza tájékoztatója hangzott el a 15-i közszolgálati nagygyülésről.

A jogsegély-szolgálat 2006. évről szóló beszámolóját dr. Hortobágyi Tibor tartotta. A Hosz jogi ügyvivője beszélt a jogerős ítélettel zárult és a folyamatban lévő peres képviseletekről is. A Hosz elmúlt évi kommunikációjáról szóló tájékoztatót Szita Róbert tartotta. A Hosz kommunikációs ügyvivője - egyebek mellett - az Egység újság és a honlap müködéséről, kommunikációs pályázatokról, valamint a megvalósult költségvetésről is beszámolt. Mindkét beszámolóval kapcsolatban számos olyan kérdés merült fel, melyek során kritikus és javító szándékú megjegyzéseket fogalmaztak meg az elnökség tagjai.

A szervezeti változással kapcsolatban a Hosz szervezeti és érdekvédelmi tevékenységeiről dr. Ujfaludi Zoltán tájékoztatott. Ezt követően pedig Mészáros Géza elnök és Takács István budapesti területi ügyvivő a szervezeti egységek meglátogatásáról és a katonai szervezeteknél megvalósuló jövőbeni szakszervezeti jelenlétről tájékoztatta a megjelenteket.  

A szerződéses katonák - immár hagyományos - országos találkozójának előkészületeiről is dr. Ujfaludi Zoltán adott hasznos szervezési információkat. A Hosz főtitkára által elmondottakat a szakszervezet elnöke egészítette ki. Ezt követően egy fő pártoló tagi felvételről döntött a Hosz elnöksége. A nyugállományú tagfelvételről szóló napirendet Heiling Ottó alelnök és Szoboszlai Endre tagozatelnök terjesztette az ülés résztvevői elé. A szavazás után három taggal bővölt a Hosz nyugállományú tagsága.

Az egyebekben hangzott el az, hogy a HÉF ülés eredményeként - a HM Közigazgatási és Pénzügyi Ügynökségének vezérigazgató-helyettesének telefonos tájékoztatása alapján, - február 23-án már meg is kezdődik a HM és a tárca szférájába  tartozó szakszervezetek közötti ágazati bértárgyalások. A napirend során - Kocsor Sándor elnökségi tag nyugállományba vonulása miatt - megtárgyalta a közigazgatási képviselet elnökségi tag pótlására tett személyi javaslatot is. Gáspár Tamásné, Erikára tett javaslatot az elnökség úgy fogadta el, hogy a választás ügyében, a február 27-i rendkívüli választmány előtti jelölőgyülés megtartását rendelte el.

Ezt követően az Egység 2002 Kft. ez évre vonatkozó üdülési térítési díjairól, majd a Hosz Nyugállományú Tagozata és a kelet- illetve nyugat-magyarországi hadkiegészítő parancsnokságok közötti együttmüködési megállapodás-tervezetekről egyeztetettek a döntéshozók. Ugyancsak az egyebekben a Hosz új üdülési, üdültetési elképzeléseiről is tájékoztatást kaptak az elnökségi tagok.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.