2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Alkotmánybírósághoz fordult a Honvédszakszervezet

Hosz  |  2007. 02. 22., 19:57

Február 21-én beadványt nyújtott be a Honvédszakszervezet az Alkotmánybírósághoz. A beadványban a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) szolgálatteljesítési időre vonatkozó egyes szakaszai, a katonák illetményéről és illetményjellegű juttatásairól, valamint a közalkalmazottak jutalmazásáról szóló 3/2002. (I. 25.) HM rendelet, illetve a külföldi szolgálatba vezényeltekkel kapcsolatos személyügyi feladatokról és jogállásuk egyes kérdéseiről szóló 26/2002. (IV. 12.) HM rendelet egyes szakaszai alkotmányellenességének vizsgálatát kérjük a Bíróságtól...

A beadvány benyújtását nem véletlenül időzítettük február 21-re, hiszen sztrájkjoggal nem rendelkezvén ezt is a tiltakozás egyik formájaként választottuk a meghirdetett közszolgálati sztrájkkal egyidőben. A sztrájk ugyan elmaradt, a megállapodás azonban koránt sem elégít ki sem minket, sem a katonákat általában, hiszen azt eredményezi, hogy további jelentős reáljövedelem csökkenéssel kell számolnunk mind 2007-ben, mind 2008-ban. Ez persze nem újdonság számunkra, hiszen ezt éltük meg már tavaly is, ha nem is ilyen mértékben. A jövedelemcsökkenés egyik fő oka, hogy a törvényes járandóságaink és juttatásaink köre folyamatosan szükül, miközben ezen a téren a civil szféra egyre közelebb kerül hozzánk, a követelmények egyre magasabbak, a jogaink egyre inkább csorbulnak. Ezt hivatott némileg enyhíteni, illetve meggátolni a beadványunk.

A jövedelemcsökkenésünk egyik fő oka az ellentételezés nélküli (vagy csak részben ellentételezett) szolgálatteljesítés. Bizonyára emlékszik mindenki, hogy 2003-ban „elolvadt” az egyik pihenőnapunk, a készenléti jellegü beosztások körét és az abban teljesítendő heti szolgálatteljesítési időt jelenleg az állományilletékes parancsnok akár 54 órában is meghatározhatja, a katasztrófa-, és árvízvédelmi helyzetekben helytálló állomány munkája csak részben került ellentételezésre és sorolhatnám tovább. Mindez véleményünk szerint több szempontból is az Alkotmányba ütközik, amellett, hogy nincs összhangban az Európai Unió vonatkozó, 2003/88. EK irányelvével sem, ami pedig kötelező érvényü Magyarországra nézve is. Ha jól megnézzük nem csak a tüzoltók, hanem mi katonák is bőven az irányelvben engedélyezett, (túlórákat is beleértve) heti maximum 48 óra felett vagyunk…

A szakszervezet úgy gondolja, hogy ha már illetményemelésre nem is hajlandó, vagy képes az állam, akkor legalább azt meg kell akadályoznunk, hogy ellenszolgáltatás nélkül, ráadásul az EU-s normatívákat meghaladó mértékben foglalkoztassák a katonákat. Ennek nem csak anyagi vetülete van, hanem ez által az állomány pihenéshez való joga is sérül, ami hosszabb távon a katonák egészségi állapotának romlásához vezethet. Ez viszont jóval többe fog kerülni mind nekünk, mind az államnak, mint a túlórák kifizetése és a pihentetés biztosítása, így ez egyik félnek sem lehet érdeke.

Bár egy alkotmánybírósági döntés nem születik meg egyik napról a másikra, nem titkolt célunk a beadványunk elkészítésével és benyújtásával, hogy rádöbbentsük a HM vezetését arra, hogy elkerülhetetlen a szolgálatteljesítési időre vonatkozó szabályozás átgondolása, az Alkotmánnyal, a hazai „civil” munkajogi szabályokkal és az EU-s szabályzókkal való szinkronba hozása. Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzetben ezt joggal és méltán várhatjuk el a honvédelmi vezetésről. Minderről a tárca vezetését a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum február 20-i ülésén már tájékoztattuk. A szakszervezet készen áll javaslataival a Hjt. és a végrehajtási rendeletek módosítására.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.