2024. 05. 18. szombat
Alexandra, Erik
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tovább kell tárgyalni! - Bérmegállapodás után a tagszervezetek

Hosz  |  2007. 02. 26., 20:14

Az ülésen Kónya Péter elnök értékelte az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a Kormány bérmegállapodásról szóló tárgyalásait, majd miután annak tapasztalatait is összegezte, a tagszervezetek vezetői mondták el véleményeiket. A február 26-i elnökségi ülésen, - a SZÉF rendkívüli ülésére készülve – egyeztettek még az FRDÉSZ 2007-es bértárgyalásainak folytatásáról, illetve az ahhoz kapcsolódó stratégia kialakításáról is. A rendezvényen részt vett Gaskó István LIGA elnök, a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Heiling Ottó alelnök képviselte…

A megállapodást hiába vétózzuk meg LIGA szinten, akkor is aláírták volna – jelentette ki Kónya Péter. Az FRDÉSZ elnöke szerint amellett, hogy mérlegelni kellett taktikailag is, hogy mi a jó megoldás, sikerült ,,bebetonozni” a 13.havit, a 0%-hoz képest jelentős lett az elmozdulás, sőt még garanciákat is beépíthettünk az egyezségbe. A fegyveres és rendvédelmi szféra nem tekinti ezt végleges megoldásnak, tovább menetelünk ágazati szinten – jelentette ki határozottan az FRDÉSZ vezetője.   

Gaskó István szerint nagyon tanulságos volt az elmúlt 8-10 hónap, szinte teljesen átrendeződött a hazai szakszervezeti mozgalom. A sztrájkkal kapcsolatos tevőleges szolidaritás megszervezése ismét bebizonyította, hogy a LIGA és az FRDÉSZ jól tud együttmüködni. A LIGA elnöke azt is elmondta, hogy ne becsülje le senki a megállapodást, hiszen négy és fél (4,5!) 13. havi illetményt fizetnek ki 2007-2009 között. A fegyveresek kitettek magukért, ugyanakkor szociológiailag jót tett volna, ha sor kerül a sztrájkra – tette hozzá Gaskó István.

Ezt követően az FRDÉSZ tagszervezeteinek vezetői is értékelték a megállapodást. Mészáros Géza – egyebek mellett – kijelentette: ambivalens helyzetként éljük meg a megállapodást, nem vagyunk vele elégedettek. Tudjuk, hogy nem 0%, amit kapunk, hiszen vannak pozitív elemei is ennek a bérmegállapodásnak, ám azt is tudjuk, hogy nem szabad túlzott elvárásokat megfogalmazni, hiszen a SZÉF nem, vagy csak nagyon nehezen tud majd nyomást gyakorolni a különböző ágazatokra, szaktárcákra – tette hozzá a Hosz elnöke. Heiling Ottó alelnök kiegészítő hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy teljesen mindegy mi áll a megállapodásban, az ágazatokban ugyanúgy végrehajtják a már korábban bejelentett szervezeti korszerüsítéssel járó létszámleépítéseket. A kereset-növekedés mögött többletmunka is lesz – emelte ki Heiling Ottó.

A napirendről szóló vita végén Kónya Péter azt hangsúlyozta, hogy el kell érni a korábban már szövetségi szinten is megcélzott 8%-ot, ennek érdekében pedig ki kell dolgozni azt a  stratégiát, amelyet az FRDÉSZ és tagszervezetei képviselni fognak a különböző egyeztetéseken. Az ülés végén az FRDÉSZ elnöke – a tagszervezetek vezetőinek felhatalmazásával – a SZÉF rendkívüli ülésének összehívását javasolta.

Az elnökség foglalkozott még az OKÉT február 28-i ülésének napirendjén szereplő közszolgálati reformmal, valamint az idei FRDÉSZ labdarúgó-kupa megszervezésével is. Az FRDÉSZ elnöksége március 5-én, Budapesten, a LIGA konföderáció székházában tartja következő rendkívüli ülését.        

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.