2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tovább kell tárgyalni! - Bérmegállapodás után a tagszervezetek

Hosz  |  2007. 02. 26., 20:14

Az ülésen Kónya Péter elnök értékelte az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a Kormány bérmegállapodásról szóló tárgyalásait, majd miután annak tapasztalatait is összegezte, a tagszervezetek vezetői mondták el véleményeiket. A február 26-i elnökségi ülésen, - a SZÉF rendkívüli ülésére készülve – egyeztettek még az FRDÉSZ 2007-es bértárgyalásainak folytatásáról, illetve az ahhoz kapcsolódó stratégia kialakításáról is. A rendezvényen részt vett Gaskó István LIGA elnök, a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Heiling Ottó alelnök képviselte…

A megállapodást hiába vétózzuk meg LIGA szinten, akkor is aláírták volna – jelentette ki Kónya Péter. Az FRDÉSZ elnöke szerint amellett, hogy mérlegelni kellett taktikailag is, hogy mi a jó megoldás, sikerült ,,bebetonozni” a 13.havit, a 0%-hoz képest jelentős lett az elmozdulás, sőt még garanciákat is beépíthettünk az egyezségbe. A fegyveres és rendvédelmi szféra nem tekinti ezt végleges megoldásnak, tovább menetelünk ágazati szinten – jelentette ki határozottan az FRDÉSZ vezetője.   

Gaskó István szerint nagyon tanulságos volt az elmúlt 8-10 hónap, szinte teljesen átrendeződött a hazai szakszervezeti mozgalom. A sztrájkkal kapcsolatos tevőleges szolidaritás megszervezése ismét bebizonyította, hogy a LIGA és az FRDÉSZ jól tud együttmüködni. A LIGA elnöke azt is elmondta, hogy ne becsülje le senki a megállapodást, hiszen négy és fél (4,5!) 13. havi illetményt fizetnek ki 2007-2009 között. A fegyveresek kitettek magukért, ugyanakkor szociológiailag jót tett volna, ha sor kerül a sztrájkra – tette hozzá Gaskó István.

Ezt követően az FRDÉSZ tagszervezeteinek vezetői is értékelték a megállapodást. Mészáros Géza – egyebek mellett – kijelentette: ambivalens helyzetként éljük meg a megállapodást, nem vagyunk vele elégedettek. Tudjuk, hogy nem 0%, amit kapunk, hiszen vannak pozitív elemei is ennek a bérmegállapodásnak, ám azt is tudjuk, hogy nem szabad túlzott elvárásokat megfogalmazni, hiszen a SZÉF nem, vagy csak nagyon nehezen tud majd nyomást gyakorolni a különböző ágazatokra, szaktárcákra – tette hozzá a Hosz elnöke. Heiling Ottó alelnök kiegészítő hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy teljesen mindegy mi áll a megállapodásban, az ágazatokban ugyanúgy végrehajtják a már korábban bejelentett szervezeti korszerüsítéssel járó létszámleépítéseket. A kereset-növekedés mögött többletmunka is lesz – emelte ki Heiling Ottó.

A napirendről szóló vita végén Kónya Péter azt hangsúlyozta, hogy el kell érni a korábban már szövetségi szinten is megcélzott 8%-ot, ennek érdekében pedig ki kell dolgozni azt a  stratégiát, amelyet az FRDÉSZ és tagszervezetei képviselni fognak a különböző egyeztetéseken. Az ülés végén az FRDÉSZ elnöke – a tagszervezetek vezetőinek felhatalmazásával – a SZÉF rendkívüli ülésének összehívását javasolta.

Az elnökség foglalkozott még az OKÉT február 28-i ülésének napirendjén szereplő közszolgálati reformmal, valamint az idei FRDÉSZ labdarúgó-kupa megszervezésével is. Az FRDÉSZ elnöksége március 5-én, Budapesten, a LIGA konföderáció székházában tartja következő rendkívüli ülését.        

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.