2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A LIGA elképzelései megvalósultak

Hosz  |  2007. 03. 05., 12:00

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA) – március 5-i – elnökségi ülésének napirendjén az elnökségi beszámoló munkaanyagainak megvitatása, a 2006. évi költségvetési beszámoló elfogadása, a közszolgálati bérmegállapodás értékelése, a 2007. évi elnökségi munkaterv elkészítéséhez beérkezett javaslatok megvitatása, az egészségügyi reformelképzelések megbeszélése, valamint a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségével való egyesülés előkészítése szerepelt. Az ülést - Mészáros Géza elnökségi tag, Hosz elnök jelenlétében - Gaskó István elnök vezette...

Napirenden szerepelt a közszolgálati bérmegállapodás értékelése. Kónya Péter társelnök elmondta, hogy az FRDÉSZ elnökségének döntése értelmében a Szövetség tovább folytatja a harcot, az OÉT ajánlás plafonjaként megfogalmazott, 8%-os illetményfejlesztés érdekében.

Mészáros Géza elnökségi tag hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy a katonáknál értelmezhetetlen a 2,5%-os áthúzódó hatás, ezért a katonák az ágazati egyeztetés fórumain tovább menetelnek a már megfogalmazott 8% eléréséért.

- Tudni kell, hogy a 4,15%-ot megszereztük, de a fennmaradó 3,85%-ért tovább folytatjuk a tárgyalásokat. Történelmi léptékü és példaértékü ez, a közszolgálati bérmegállapodás létrejöttében, a LIGA konföderáció által tanúsított erőfeszítés, illetve a vasutasok tervezett szolidaritási sztrájkja – mondta a Hosz elnöke.

Az áthúzódó hatás speciális terület, ezt a SZÉF ülésén kell újratárgyalni – mondta válaszában Kónya Péter. A LIGA mindent elkövetett, amit lehetett, határozataink teljesültek, mindenképp a konföderáció sikere, hogy nem 0% lett a Kormány ajánlata – egészítette ki a társelnököt Gaskó István elnök.

A Kormány megnyerte a bértárgyalásokat, hiszen hiába mutatható ki számszakilag kereset-növekedés, az első biztos kereset-emelkedés csak 2009. januárjában várható – mondta a vita során Kerpen Gábor, a LIGA alelnöke.   

Horváth Lajos ügyvezető alelnök is azt emelte ki, hogy a LIGA elképzelései megvalósultak, ugyanakkor szükséges, hogy a bérmegállapodás értékelése ügyében egységes legyen a konföderáció kommunikációja. 

Nem megy az állam szekere, de a körülményekhez képest ez, a reálkereset-csökkenés minimalizálásáról szóló bérmegállapodás nem rossz – emelte ki Migács Tibor szakértő. Alper György szerint a 2006 ősze óta zajló tárgyalásokból sokat lehet és kell is tanulni, az elnökségi tag arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes lenne egy kötetlen fórumot tartani a bértárgyalások tapasztalatairól.

Szociológiai szempontból nagyon hatásos lett volna, ha a közszférás és a versenyszférás szakszervezetek együttmüködése, a szolidaritási sztrájk megvalósul – emelte ki a vita végén Kónya Péter FRDÉSZ elnök.

A LIGA elnökségének állásfoglalása szerint az aláírt bérmegállapodás összhangban van a LIGA által képviselt mandátummal – összegezte a vitát Gaskó István.  

Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségével való egyesülést hangsúlyozandó Gál Rezső kijelentette, hogy a LIGA és a VDSzSz együttmüködése kiváló. A két szervezet fúziójáról szólva a LIGA elnöke kifejtette: az Alapszabály módosítása után semmi akadálya nincs annak, hogy a VDSzSz mind az Autonóm, mind a LIGA konföderáció tagja legyen, sőt – egyfajta hídként – az még a két konföderáció esetleges későbbi fúzióját is elősegítheti. 

Ezt követően a 2007. évi elnökségi munkaterv elkészítéséhez érkezett javaslatok megvitatása volt napirenden. Az egészségügyi reformelképzelések megbeszélését - a március 8-i konferencia után, - a következő március 12-i LIGA elnökségi ülésre halasztotta a döntéshozó fórum.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.