2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Május elseje: az Olimpiai Emlékparkban tiltakozik a LIGA

Hosz  |  2007. 04. 02., 14:51

A LIGA elnökségének április 2-i ülésén – többek között – a május elsejei demonstrációról, a munkahelyi stressz elleni fellépésről, valamint az Európai Szakszervezeti Szövetség kongresszusán képviselendő álláspontról esett szó. Az elnökségi tagok - köztük Mészáros Géza Hosz elnök - és a konföderáció szakértői részvételével lezajlott ülésen Gaskó István elnök kijelentette: a LIGA konföderációnak markánsan, továbbra is a saját útját járva kell képviselni céljait, illetve a tagság érdekeit...

Az előző ülés emlékeztetőjének elfogadása után az Európai Szakszervezeti Szövetség soron következő, sevillai kongresszusára készültek fel a döntéshozók. Koller Erika nemzetközi osztályvezető miután felhívta a figyelmet a nemzetközi aláírásgyüjtő-akcióra, (az aláírásgyüjtő-ív megtalálható a LIGA Harsona legfrissebb, 2007/1. számában – a szerk.) a kongresszust megelőző végrehajtó bizottsági ülésről, a kongresszusi programról, a végleges dokumentumról, az európai szintü kollektív szerződés szorgalmazásáról, a tagszervezetek közötti kényes egyensúly fenntartásáról és a tagdíjról is szóló előterjesztést fogalmazta meg.

Offenzívába vonul a szervezet, s megpróbál mindenre, - ami ma Európában történik – választ keresni – mondta a LIGA nemzetközi osztályvezetője. A sevillai kongresszuson munkaidő-direktívával, a munkaerő szabad mozgásával kapcsolatban is meg kellene nyilvánulnia a LIGA konföderációnak – hangzott el az előterjesztés végén. Ezt követően több elnökségi tag is azzal foglalkozott, hogy a következő időszakban markánsan kell fellépni az egyenlő versenyhelyzet, a tisztségviselők jogvédelme, a szolidaritás, a kollektivitás mellett és a munkavállalókat megnyomorító intézkedések ellen. Migács Tibor és dr. Szabó Imre a munkajogi stabilitás és a munkahely-teremtés szükségességének, megőrzésének fontosságát emelték ki. A LIGA szakértői szerint az EU-ban az új munkahelyek elsősorban a közszolgáltatások terén jönnek létre, ugyanakkor hazánkban pont ezt a szférát építik le.  

Ennél a napirendi témánál tárgyalták a VIDEO Szakszervezet vezetőségi határozatát is. Az elnökség számára a Káprai Attila titkár vezette érdekképviselet azt indítványozta, hogy a LIGA intézzen felhívást az Európai Unió kormányaihoz és szakszervezeteihez, s tartsa azt állandóan napirenden annak érdekében, hogy dolgozzanak ki hatékony intézkedéseket és tegyenek megfelelő lépéseket a munkahelyek EU-ban tartásához, az Unióban munkahelyeket fenntartó és létesítő vállalkozások megvédésére az egyenlőtlen versenyhelyzet hátrányaitól.

A nemzetközi osztályvezető által a közeli napokban – határozati javaslatként – megfogalmazandó anyagot a következő elnökségi ülés tárgyalja majd.    

A munkahelyi stresszel kapcsolatos napirendnél Horváth Lajos, a LIGA ügyvezető alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a szükséges lenne egy, a munkaadók és a szakszervezetek által is jóváhagyott magyar irányelv megfogalmazása.

Többszintü törvényi szabályozást kellene elérni, olyan kötelezettségre lenne szükség, amely ágazati szabályozást is feltételez – mondta az ügyvezető alelnök.

Mészáros Géza elnökségi tag a mentálhigiénia fontosságára hívta fel a figyelmet, - mint mondta – erősen befolyásoló a mentálhigiénia, hiszen a munkahelyi stresszorok szomatizálódhatnak, így még keringési rendellenességeket is eredményezhetnek. Az elnökség elfogadta az ügyvezető alelnök által előterjesztett állásfoglalást.     

A május elsejei demonstrációról Kónya Péter elmondta, hogy noha továbbra sem hozott még döntést az FRDÉSZ elnöksége, mégis, - ha a LIGA elnöksége úgy határoz – a fegyveres és rendvédelmi szakszervezeti szövetség mozgósítani fogja tagságát. A főváros legjellemzőbb helyein, a LIGA markáns célkitüzéseit is megfogalmazó, tudatformáló, a konföderáció mondanivalóját határozottan megjelenítő óriásplakátokat kell elhelyezni – tette hozzá a LIGA társelnöke. Imázskampányra valóban szüksége volna a LIGA szakszervezetnek – mondta Migács Tibor szakértő.   

Több elnökségi tag is úgy fogalmazott, hogy van elég ok, szükséges tehát tiltakozni, de a követeléseket egy jól megfogalmazott petícióban is rögzíteni kellene, és erre mihamarabb kellő válaszokat kell kapni. Mészáros Géza elnökségi tag szerint 1-2 karizmatikus, egymással összefüggő, ütős hozzászólásra van szükség. Jöjjön el mindenki, aki egyetért a célokkal, emellett az is fontos, hogy a hozzászólásokban egyenlő mértékben tükröződjön a szférák képviselete - tette hozzá a Hosz elnöke.

A tiltakozásról született döntés szerint a LIGA konföderációnak és a Munkástanácsoknak a saját útját kell járnia. Az elfogadott határozat szerint, a fekete gazdaság és a korrupció elleni – május elsejei, – színvonalas kulturális programmal füszerezett fellépést az V. kerületi Olimpiai Emlékparkban rendezi a LIGA.  Az egyebekben elhangzott az is, hogy annak ellenére, hogy nehézkes a tiltakozásokra mozgósítani a tagságot, a demonstráció kereteit – ezt követően is mindig – biztosítania kell a konföderációnak. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.