2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Április elsején életbe lépett változások

Hosz  |  2007. 04. 02., 16:05

Április elsejétől az élet több területén is változások léptek életbe. Módosult a szabadságkiadások rendje: az idén még szeptember végéig ki lehet venni a tavalyról maradt szabadnapokat, de azután a bennrekedt szabadságot a következő év március 31-ig ki kell adni. Drágább lesz a cigaretta a jövedéki adó 2,7 százalékos emelése miatt. Több gyógyszer ára is változik: ezer készítmény térítési díja, átlagosan 16 százalékkal csökken, 141 medicináért viszont többet kell fizetni…

A körzeti orvosnál és a kórházakban is ellenőrzik, jogosult-e egy beteg az államilag finanszírozott ellátásra. A taj-szám alapján állapítják meg, fizet-e a beteg járulékot, vagy helyette az állam vállalja annak megfizetését. Így a nyugdíjasoknak, a munkanélküli ellátásban részesülteknek, a 18 éven aluliaknak, a felsőoktatási intézményekben tanulóknak, a gyesen, gyeden lévőknek az ellátás biztosított. Megszünik azonban a hozzátartozói jogon járó egészségügyi ellátás. Nekik ezután járulékot kell fizetniük.

Megváltozik a beutalási rend is. Alapesetben a háziorvos és a szakorvos utalja a beteget a lakóhelyhez tartozó, az új struktúra szerint müködő intézménybe. A patikákban is változásokra számíthatnak. Több mint ezer tb-támogatott gyógyszer ára csökken, 141 készítmény ára növekszik. Most 234 készítmény kerül ki a tb-támogatotti körből.

Több, a munka világát érintő törvény is változik április 1-jétől. Módosul a szabadságkiadások rendje. Ezután a munkaadó csak nyomós indokkal tarthatja vissza a munkavállalók pihenőnapjait, a bennrekedt szabadságokat pedig legkésőbb március 31-ig köteles kiadni. Változik a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény is. Áprilistól a fővállalkozók munkaügyi felelősséggel tartoznak az alvállalkozóik által foglalkoztatott munkásokért.

Mától több pontban is változik a KRESZ, ezek közül az egyik, hogy fényvisszaverő-mellényt kell felvenniük a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak lakott területen kívül és éjszaka. Egy másik jelentős módosulás: az autópályákon kívül is matricát kell váltani a kamionoknak.

Április elsejétől a 12 tonnánál nehezebb tehergépjármüvek az országos közúthálózat kijelölt szakaszain matricát kötelesek vásárolni - tájékoztatta rádiónkat Winkler-Virág András, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs igazgatója.

- Az összes teherautó számára, tehát nemcsak a D4-es, hanem a D2-es és a D3-as kategóriák számára is az autópályákon megszüntek a díjmentes szakaszok, tehát a nagyvárosok elkerülő szakaszain is már lehet ellenőrizni. Ez tehát azt jelenti, hogy akinek 3,5 tonna feletti tehergépjármüve vagy autóbusza van, számukra csupán az M0-ás autóút díjmentes, illetve az autópályáknak az M0-ás autóúttól Budapest felé lévő szakaszai. A D1-es, tehát a személygépjármüvek számára nincsen változás, nekik továbbra is az eddig megszokott díjmentes szakaszok rendelkezésükre állnak, és természetesen őket a főutak fizetőssé válása sem érinti.

Az Országos Közúthálózat kijelölt szakaszain a 12 tonna alatti tehergépjármüveknek várhatóan 2008. január elsejétől kell majd fizetniük. Mindez természetesen a szállítmányozó cégeknek költségnövekedést jelent. Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkár-helyettese javasolja, hogy a többletköltséget a fuvarozók építsék be áraikba.

Az útdíjfizetésbe bevont útszakaszokat április elsejétől külön tábla jelzi majd az utakon. Szintén április elsejei változás teszi lehetővé, hogy lakott területen kívül, ott, ahol az út kialakítása arra alkalmas, 90 kilométer/óránál nagyobb sebességgel is közlekedhessen az autós. Ezt szintén tábla jelzi majd.

Tévédíj, de csak a vendéglátóhelyeknek és szállodáknak: Ahogy Európa legtöbb országában, ismét kell fizetni tévéelőfizetési-díjat nálunk is, de egyelőre csak a szállodáknak és a vendéglátóhelyeknek. Az előfizetési díjat 2002-ben a Medgyessy-kormány vállalta magára, azóta a költségvetésből fizették. Mindez azonban, akár így, akár úgy, most jelentős terhet ró az érintettekre.

Az APEH főosztályvezetője elmondta, hogy a díj eddig is létezett, csak 2002 óta a központi költségvetés fizette. Papp István hozzátette: a lakossági üzemben tartási díjat továbbra is az állam fizeti.

A kereskedelmi egységeknek így a támogatással együtt 1741 forintot kell készülékenként havonta fizetniük. Ez egy több száz szobás szálloda esetében igen magas kiadást jelent. A legtöbb szálloda idei szobaáraiba be sem tudta építeni ezt a költséget, mert túl későn értesültek annak bevezetéséről.

Április 8-áig kell bejelentenie minden étteremnek, szállodának, panziónak, hogy összesen hány televíziót üzemeltetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.