2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Május elseje: szükség van valamennyi munkavállaló együttműködésére!

Hosz  |  2007. 05. 01., 20:31

Amíg négy országos szakszervezeti konföderáció is a Városligetben majálisozott, addig a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) a képviselői irodaház melletti Olimpiai Emlékparkban tiltakozott, szerintük ugyanis becsapták és megsarcolták a munkavállalókat. A mintegy ezer demonstráló között – Mészáros Géza elnök vezetésével – szép számmal jelentek meg a Honvédszakszervezet (Hosz) tisztségviselői és tagjai is…  

,,Közös teherviselést” szlogent viselte a LIGA és a MOSZ május elsejei demonstrációja. A köszöntő szavak után Gaskó István kiemelte: az a Kormány, amelyik becsapta és megsarcolta a magyar munkavállalókat, most újabb megszorításokra készül. A LIGA elnöke szerint megengedhetetlen, hogy az eltitkolt bajokat, problémákat továbbra is a munkavállalók vállára helyezzék.

- A megszorító intézkedések, az egészségügy, a szak- és közoktatás átalakítását jelentő lépések miatt újra félniük kell a fegyveres és rendvédelmi szféra dolgozóinak, valamint a pedagógusoknak. Leromlott a munkabiztonság, munkahelyi törvénytelenségek sorozatát tapasztaljuk, ma már a hazai gazdaság 1/3-át a fekete gazdaság adja, a nyugdíjrendszer átalakítása miatt pedig már a nyugdíjasoknak is nyomorogniuk kell. A LIGA szerint nem szabadott volna idáig eljutni, a munkavállalók legnagyobb problémáját a nagy érdekképviseleti konföderációk – lassan 18 éve tartó – széthúzása okozza, a Kormány pedig kijátssza ezt a helyzetet. Tiltakozássorozatunknak nincs vége, tovább kell folytatni a küzdelmet. Addig nem állhatunk meg, amíg a magyar munkavállaló május elsején nem gond nélkül viheti a májusfát a szerette kapujába, amíg a munkavállalónak az igazáért kell harcolni, s amíg végre jó szívvel gondolhatunk majd az EU-csatlakozás évfordulójára. Ezen a rögös úton sokszor kell még protestálnunk, a sztrájktól sem kell megriadnunk, azért is össze kell fognunk, mert nem elegendő a LIGA és a MOSZ összefogása, ma már valamennyi munkavállaló együttmüködésére szükség van – mondta Gaskó István, a LIGA elnöke.       

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke miután a bérek felzárkóztatását követelte, azt hangsúlyozta, hogy a magyar átlagfizetések jelenleg az uniós átlagnak mindössze 27%-át teszik ki. A MOSZ elnöke szerint már mindenkinek elege van a politikai ígéretekből, cselekedni kell! Az elmúlt időszakban a rendszerváltás rendszere bukott meg, újabb rendszerváltás nélkül pedig nincs kiút a válságból. Éljen az összefogás és az új típusú május elseje – mondta a MOSZ elnöke. 

A Magyar Köztársaság Kormányához, a Magyar Köztársaság Országgyüléséhez az alábbi – Kónya Péter LIGA társelnök által ismertetett – petíciót juttatta el a két szakszervezeti konföderáció.

PETÍCIÓ

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája és a Munkástanácsok Országos Szövetsége 2007. május elsejei közös demonstrációján fejezi ki tiltakozását a konvergencia program munkavállalókat sújtó intézkedései, a feketegazdaság, a munka világában elterjedt munkavállalói kiszolgáltatottság, a magyar társadalmat béklyózó korrupció ellen.

Türhetetlen, hogy a magyar gazdaság közel harmadát a feketegazdaság teszi ki, kibújva a közterhek viselése alól, kiszolgáltatottságba taszítva munkavállalók százezreit, megtagadva tőlük a foglalkoztatási- és a szociális biztonság elemi garanciáit. Jelenbeli helyzetük előrevetíti, hogy számukra az időskor is összekapcsolódik majd a szegénységgel és nyomorral.

Türhetetlen, hogy a feketegazdaság, a mindent átszövő korrupcióval összefonódva, nem veszi ki a részét a közszolgáltatások fenntartásából és fejlesztéséből, ennek következtében azok folyamatos elsorvasztása, leépítése zajlik, rontva az állampolgárok részére nyújtott közszolgáltatások színvonalát, az esélyegyenlőség érvényesülését.

Türhetetlen, hogy az államháztartásba a feketegazdaság által be nem fizetett milliárdokat a legálisan foglalkoztatott munkavállalók újabb- és újabb megsarcolásával pótolják.

Türhetetlen, hogy a törvénytelenül meggazdagodó, a feketegazdaság müködéséből busás hasznot húzó, a közteherviselést megtagadó kevesek helyett a bérből- és fizetésből élők aránytalanul nagyobb terheket viseljenek a közterhek növekedése, a megélhetési költségek emelkedése, a romló közszolgáltatások miatt.

Türhetetlen, hogy a magyar gazdaság teljesítményének hatvan százalékát adó nemzetközi vállalatok az adófizetők pénzéből a hazai vállalatokét messze meghaladó támogatásban részesülnek, miközben nem vállalnak semmit a megszorítások terheiből, és jellemzően nem tartják tiszteletben az alkalmazottaik jogait a szabad szervezkedéshez és az emberi méltósághoz.

Türhetetlen, hogy mindezek a botrányos folyamatok a kormányok és az acsarkodó politikai elit szenvtelen asszisztálása mellett teljesedtek ki.

Követeljük a Magyar Köztársaság Kormányától, a Magyar Köztársaság Országgyülésétől, hogy foglalkozzanak a magyar társadalom valódi problémájával, a feketegazdaság visszaszorításával, a munkavállalói kiszolgáltatottság megszüntetésével, a méltányos és arányos közteherviselés megteremtésével. Foglalkozzanak azzal, amire megválasztottuk őket. Tetteket és eredményeket várunk!

Budapest, 2007. május elsején

Gaskó István elnök

Palkovics Imre elnök

Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája

Munkástanácsok Országos Szövetsége

A demonstrációt követően Nagy Feró és zenekara szórakoztatta a megjelenteket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.