2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új utakat kell járni, más megoldásokra van szükség

Hosz  |  2007. 05. 04., 15:48

A LIGA május 7-i elnökségi ülésén elsőként a Konvergencia-program elleni fellépés-sorozatot, ezen belül is a május elsejei, Közös teherviselést szlogent viselő tiltakozást értékelték a döntéshozók. Az elmúlt időszakban jó benyomást tett, ,,harciasan\" jelent meg a társadalom előtt a LIGA - hangsúlyozta vitaindítójában Gaskó István, a konföderáció elnöke. Több elnökségi tag viszont azt emelte ki, hogy noha a média megfelelő teret adott a LIGA szakszervezetek valamennyi demonstratív megjelenésének, ezt követően mégis más módszerekkel, új utakat járva, nem nyílt tiltakozással kellene hangot adni a LIGA véleményének...

Az előző ülés emlékeztetőjének elfogadása után, a május elsejei tiltakozás értékelésekor mind a ,,harcias" folytatás mellett, mind az ellen is elhangzott több érv, abban viszont mindenki egyet értett, hogy a tagság a saját érdekében sem mozgósítható jelentős mértékben. A szakszervezeti esemény sem nem volt jobb, sem nem volt rosszabb a vártnál. Ilyen ma a társadalom, nem lehet érdemben és hatékonyan aktivizálni az embereket - mondta Selmeczy György elnökségi tag.

A LIGA ügyvezető alelnöke szerint kettős tudata van a nagyobb szervezetek képviselőinek: amikor akciókat szervezünk, akkor eleinte nagy a lelkesedés, aztán kis idő múlva kiderül, hogy nem tud hatékonyan mozgósítani senki. Horváth Lajos - több elnökségi taggal egyetértésben - azt is hozzátette, hogy informális találkozón kellene részletesen is megbeszélni a tiltakozás-sorozat tapasztalatait, illetve a ,,hogyan tovább"-ot. Kónya Péter pedig azt húzta alá, hogy a jövőben nem globális célokat kellene megfogalmazni, hanem ágazati célkitüzések mögé kellene felsorakozni a LIGA tagszervezeteinek. A politika ma már nem figyel oda a társadalom ilyen irányú rezdüléseire, a kislétszámú demonstrációs megjelenésekre - tette hozzá a LIGA társelnöke. 

Gaskó István vitazárójában azt fogalmazta meg, hogy - dr. Szabó Imre szakértővel egyetértésben - a jövő időszakban más utakra, előre mutató, új megoldásokra van szükség. Az ülésen megállapodtak abban, hogy a Konvergencia program elleni demonstráció-sorozat értékelését informális találkozón fogja folytatni a LIGA elnöksége.

Ezt követően döntöttek az Európai Szakszervezeti Szövetség Kongresszusán képviselendő LIGA álláspontról, majd a Konvergencia Program végrehajtásáról szóló kormányzati beszámolóról készült tájékoztatót vitatták meg.

A munkavállalói kedvezmények rendszeréről szóló előterjesztés során a LIGA ügyvezető alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy hamarosan az OÉT napirendjén is szerepelni fog a téma. A konföderáció álláspontja szerint a szerzett jogok beépültek az emberek életminőségébe, azok megatártásáért folyamatosan küzdeni kell - tette hozzá Horváth Lajos.    

Az Európai Bizottság „Zöld könyvéről” szóló első konzultáció során Horváth Lajos azt kezdeményezte, hogy minden elnökségi tag válaszoljon az anyagban szereplő 14 pontra. Az ügyvezető alelnök szerint ezen vélemények, válaszok felhasználásával sokkal megalapozottabb döntést lehet majd hozni. A LIGA elindítja a vitát, minden tagszervezetnek elpostázzák a ,,Zöld könyvet", majd két héten belül összegyüjtik a véleményeket, s május végén-június elején konferenciát is rendeznek e témában.   

A Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok megalakulását elősegítő pályázati felhívásról szóló napirend tárgyalása során a LIGA ügyvezető alelnöke elmondta, hogy mivel a határidők nem feszítenek, elvi állásfoglalást kell csak hozni, hiszen csak a törvény megjelenése után, valószínüleg csak ősszel kell döntést hozni.  

A Mátrai Hőerőmü Szakszervezet bizalmi testületének megbeszéléséről szóló tájékoztatóban Gaskó István elmondta, hogy nincs megfelelően előkészítve a fúzió, bár a tapasztalt ellenállás jó helyi kommunikációval még legyőzhető. A mintegy hatvan résztvevővel lezajlott testületi ülésről szóló beszámoló során az is elhangzott, hogy határozottan kiálltak a megjelentek amellett, hogy semmi értelme a kettős tagságnak. A május 8-i Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ülésén a LIGA elnöke és társelnöke vesz majd részt.    

Az egyebekben - többek között - elhangzott, hogy az OÉT ezt követő ülésein, valamennyi témában érdemben kell megnyilvánulnia a LIGA konföderációnak. Új döntési technikákra, rapid problémamegoldásokra, videokonferencia technikai feltételeire van szükség a következő időszakban. Ezt követően a május 21-22-i, Gárdonyban megrendezendő munkavédelmi konferencia előkészületeiről tájékoztatták a döntéshozó testületet, majd az üdülési csekk elfogadása körül kialakult anomáliákról egyeztettek, Kerpen Gábor, a LIGA alelnöke pedig ismét felhívta a figyelmet a PDSZ aláírásgyüjtő-akciójának fontosságára.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.