2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

OKÉT: Tiltakozás az utazási kedvezmények megvonása miatt

Hosz  |  2007. 05. 10., 16:37

Május 8-án ülésezett az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT). Kónya Péter FRDÉSZ elnök napirend előtti felszólalásában megköszönte, hogy a Kormány belátva a tévedését, az FRDÉSZ kezdeményezésére módosította a vizitdíj rendeletet, így már nem kell sem vizitdíjat sem kórházi napidíjat fizetniük a fegyveres és rendvédelmi szféra azon munkavállalóinak, akik szolgálatukkal összefüggésben sérülnek meg. Ugyanakkor elmondta, ha a rendelet kiadása előtt egyeztettek volna a szakszervezetekkel, akkor elkerülhető lett volna ez a kormányzati malőr...

A szakszervezeti oldal magyarázatot kért a Kormánytól, hogy lehet az, hogy az OEP arról értesíti a közszféra munkavállalóit, hogy nem fizetik utánuk a TB-t. Csizmár Gábor államtitkár és az OEP főosztályvezetője elmondta, hogy sajnálatos félreértésről van szó, természetesen(!?) mindenki után befizették a járulékokat, a nyilvántartási rendszerben van a hiba, aminek kijavításán már dolgoznak.

  A szakszervezeti oldal egységesen tiltakozott az ellen, hogy a kormány egyoldalúan (a 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendeletében) – az ezzel kapcsolatos egyeztetés lezárása nélkül - megvonta közszféra dolgozóinak járó korlátlan használatú 50%-os vasúti díjkedvezményt és helyette egy új „Utazási utalványt” vezetett be, amellyel a közszféra dolgozója évente  csak! 12 alkalommal, 50%-os kedvezményü menettérti utazásra jogosult.

    A helyközi közlekedésben az utazási utalvány valamennyi helyközi belföldi, menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatás (vasúti, helyközi autóbusz, HÉV, elővárosi autóbusz, komp és rév) során igénybe vehetőek.

    Egy utazási alkalomnak tekintendő a kiindulási és a célállomás közötti egyirányú - közvetlen vagy átszállásos - utazás akkor is, ha az több közlekedési eszközzel történik. A kedvezmény kombinált (vasúton és autóbuszon történő) utazás esetén az utazás megkezdését követő nap 24. órájáig igényelhető.

   Bár a szakszervezetek a megszünő vasútvonalak jelentős száma miatt azzal egyetértettek, hogy a kedvezmény a buszokra is érvényes legyen, azt viszont nem fogadták el, hogy csak 12 alkalommal és nem korlátlanul lehessen igénybe venni. Ezért azt követelték, hogy a Kormány azonnal vonja vissza a rendeletét és folytatódjanak az ezzel kapcsolatos egyeztetések. Csizmár államtitkár elmondta, nem valószínü, hogy a kormány visszavonná a rendeletét, de nem zárkózott el attól, hogy további konzultációk folyjanak a témában.

   Az OKÉT következő ülése május 15-én lesz, amelyen a közszféra (Kt, Ktv, Hszt, Hjt) módosítása lesz a téma.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.