2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

OKÉT: Tiltakozás az utazási kedvezmények megvonása miatt

Hosz  |  2007. 05. 10., 16:37

Május 8-án ülésezett az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT). Kónya Péter FRDÉSZ elnök napirend előtti felszólalásában megköszönte, hogy a Kormány belátva a tévedését, az FRDÉSZ kezdeményezésére módosította a vizitdíj rendeletet, így már nem kell sem vizitdíjat sem kórházi napidíjat fizetniük a fegyveres és rendvédelmi szféra azon munkavállalóinak, akik szolgálatukkal összefüggésben sérülnek meg. Ugyanakkor elmondta, ha a rendelet kiadása előtt egyeztettek volna a szakszervezetekkel, akkor elkerülhető lett volna ez a kormányzati malőr...

A szakszervezeti oldal magyarázatot kért a Kormánytól, hogy lehet az, hogy az OEP arról értesíti a közszféra munkavállalóit, hogy nem fizetik utánuk a TB-t. Csizmár Gábor államtitkár és az OEP főosztályvezetője elmondta, hogy sajnálatos félreértésről van szó, természetesen(!?) mindenki után befizették a járulékokat, a nyilvántartási rendszerben van a hiba, aminek kijavításán már dolgoznak.

  A szakszervezeti oldal egységesen tiltakozott az ellen, hogy a kormány egyoldalúan (a 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendeletében) – az ezzel kapcsolatos egyeztetés lezárása nélkül - megvonta közszféra dolgozóinak járó korlátlan használatú 50%-os vasúti díjkedvezményt és helyette egy új „Utazási utalványt” vezetett be, amellyel a közszféra dolgozója évente  csak! 12 alkalommal, 50%-os kedvezményü menettérti utazásra jogosult.

    A helyközi közlekedésben az utazási utalvány valamennyi helyközi belföldi, menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatás (vasúti, helyközi autóbusz, HÉV, elővárosi autóbusz, komp és rév) során igénybe vehetőek.

    Egy utazási alkalomnak tekintendő a kiindulási és a célállomás közötti egyirányú - közvetlen vagy átszállásos - utazás akkor is, ha az több közlekedési eszközzel történik. A kedvezmény kombinált (vasúton és autóbuszon történő) utazás esetén az utazás megkezdését követő nap 24. órájáig igényelhető.

   Bár a szakszervezetek a megszünő vasútvonalak jelentős száma miatt azzal egyetértettek, hogy a kedvezmény a buszokra is érvényes legyen, azt viszont nem fogadták el, hogy csak 12 alkalommal és nem korlátlanul lehessen igénybe venni. Ezért azt követelték, hogy a Kormány azonnal vonja vissza a rendeletét és folytatódjanak az ezzel kapcsolatos egyeztetések. Csizmár államtitkár elmondta, nem valószínü, hogy a kormány visszavonná a rendeletét, de nem zárkózott el attól, hogy további konzultációk folyjanak a témában.

   Az OKÉT következő ülése május 15-én lesz, amelyen a közszféra (Kt, Ktv, Hszt, Hjt) módosítása lesz a téma.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.