2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

OKÉT: Tiltakozás az utazási kedvezmények megvonása miatt

Hosz  |  2007. 05. 10., 16:37

Május 8-án ülésezett az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT). Kónya Péter FRDÉSZ elnök napirend előtti felszólalásában megköszönte, hogy a Kormány belátva a tévedését, az FRDÉSZ kezdeményezésére módosította a vizitdíj rendeletet, így már nem kell sem vizitdíjat sem kórházi napidíjat fizetniük a fegyveres és rendvédelmi szféra azon munkavállalóinak, akik szolgálatukkal összefüggésben sérülnek meg. Ugyanakkor elmondta, ha a rendelet kiadása előtt egyeztettek volna a szakszervezetekkel, akkor elkerülhető lett volna ez a kormányzati malőr...

A szakszervezeti oldal magyarázatot kért a Kormánytól, hogy lehet az, hogy az OEP arról értesíti a közszféra munkavállalóit, hogy nem fizetik utánuk a TB-t. Csizmár Gábor államtitkár és az OEP főosztályvezetője elmondta, hogy sajnálatos félreértésről van szó, természetesen(!?) mindenki után befizették a járulékokat, a nyilvántartási rendszerben van a hiba, aminek kijavításán már dolgoznak.

  A szakszervezeti oldal egységesen tiltakozott az ellen, hogy a kormány egyoldalúan (a 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendeletében) – az ezzel kapcsolatos egyeztetés lezárása nélkül - megvonta közszféra dolgozóinak járó korlátlan használatú 50%-os vasúti díjkedvezményt és helyette egy új „Utazási utalványt” vezetett be, amellyel a közszféra dolgozója évente  csak! 12 alkalommal, 50%-os kedvezményü menettérti utazásra jogosult.

    A helyközi közlekedésben az utazási utalvány valamennyi helyközi belföldi, menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatás (vasúti, helyközi autóbusz, HÉV, elővárosi autóbusz, komp és rév) során igénybe vehetőek.

    Egy utazási alkalomnak tekintendő a kiindulási és a célállomás közötti egyirányú - közvetlen vagy átszállásos - utazás akkor is, ha az több közlekedési eszközzel történik. A kedvezmény kombinált (vasúton és autóbuszon történő) utazás esetén az utazás megkezdését követő nap 24. órájáig igényelhető.

   Bár a szakszervezetek a megszünő vasútvonalak jelentős száma miatt azzal egyetértettek, hogy a kedvezmény a buszokra is érvényes legyen, azt viszont nem fogadták el, hogy csak 12 alkalommal és nem korlátlanul lehessen igénybe venni. Ezért azt követelték, hogy a Kormány azonnal vonja vissza a rendeletét és folytatódjanak az ezzel kapcsolatos egyeztetések. Csizmár államtitkár elmondta, nem valószínü, hogy a kormány visszavonná a rendeletét, de nem zárkózott el attól, hogy további konzultációk folyjanak a témában.

   Az OKÉT következő ülése május 15-én lesz, amelyen a közszféra (Kt, Ktv, Hszt, Hjt) módosítása lesz a téma.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.