2024. 07. 17. szerda
Elek, Endre
: 391 Ft   : 357 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Döntött a választmány: Fáklyás demonstráció és program

Hosz  |  2007. 05. 15., 08:49

A Hosz elnökségének 8/2007. számú határozata alapján megtartott május 15-i választmányi ülése az elnökség beszámolója, valamint a 2006.évi zárszámadás mellett arról is döntött, hogy a június elsejei, FRDÉSZ által szervezett fáklyás demonstráción a Hosz aktívan fogja képviselteti magát...

A Hosz választmányi ülése a hagyományos napirend szerint, az elnöki köszöntővel, majd a fórum tisztségviselőinek, a mandátumvizsgáló és a szavazatszámláló bizottság megválasztásával vette kezdetét. Miután megállapították a választmány határozatképességét, megszavazták az ülés napirendjét, a Hosz elnökségének 2006.évi beszámolója szerepelt napirenden. Mészáros Géza - egyebek mellett - elmondta: a 2005. évi bértárgyalások alkalmával észlelt bíztató jelek alapján alakítottuk ki 2006-os költségvetésünket. A bekövetkezett financiális változások, ágazati szervezeti korszerüsítések miatt azonban veszélybe került a szolgálati nyugdíj intézménye, az illetményrendszer és a szolgálati törvény egyes rendelkezései is.   

A Hosz elnöke szerint - s ezt támasztják alá a folyamatban lévő ügyek is - a szakszervezet jól alkalmazkodott a Magyar Honvédség szervezeti változásaihoz, a megváltozott financiális feltételekhez. Az érdekképviseleti, érdekvédelmi munkáról, valamint a hazai és nemezteközi szövetségi kapcsolatokról szólva külön kiemelte a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumon (HÉF) végzett eredményes tevékenységet, szakmai munkát, oldalegyeztetéseket. 2006-ban 81 utasítás, rendelet, illetve törvény-módosítés került a Hosz asztalára véleményezés céljából - tette hozzá a Hosz elnöke.

A LIGA és az FRDÉSZ tagság fontos a Hosz számára, ám az FRDÉSZ-t ma már nem lehet mozgalmi jelleggel müködtetni, át kell alakítani a szakszervezeti szövetség struktúráját, alapszabályát, döntési rendszerét - mondta Mészáros Géza. A nemzetközi kapcsolatokat említve az elmúlt hétvégi krakkói Euromil elnökségi ülés, a Visegrádi Négyek tavalyi találkozója, valamint a kétoldalú kapcsolatok értékelése is elhangzott röviden.

A Hosz elnöke - ezt követően - a jogállással, valamint a foglalkoztatással kapcsolatos aktualitásokról, így a személyi beszélgetések, a szakmai team-ek munkatapasztalatairól, majd a szolgálati nyugdíjproblematikáról, az illetmények, juttatások és szociális ellátások rendszeréről beszélt. Ha nem ad a munkáltató illetményemelést, akkor kereset-kiegészítő elemeket kell alkalmazni - egészítette ki a közszférás keresetek 2007. évi növelését szolgáló központi intézkedésekről szóló tájékoztatóját Mészáros Géza elnök.

Az elnökség aktuális tájékoztatójában a szolgálatteljesítési idővel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványról, a szervezeti életről, a Hosz müködési rendjéről és feltételeiről, így a nyugállományú tagozat, a katonanői és szerződéses szekció mindennapjairól, majd az aktív taglétszám alakulásáról, valamint az új és legkedvezőbb szakszervezeti szolgáltatásokról is szó esett.

A HM Kollégium üléseken, a humánpolitikai szakmai rendezvényeken, a kihelyezett ügyfélszolgálatokon, a missziók meglátogatásában való jelenlétek eredményesek, sikeresen hozzájárulnak a Hosz pozitív megítéléséhez. A jövőben is eredményes szakmai munkának kell zajlani, együtt kell müködni, sikeres párbeszédet kell folytatnié, s, ha lehet még többet kell szolgáltatni a tagságnak - fejezte be gondolatait a Hosz elnöke.

A 2006. évi zárszámadásról szóló határozattervezetet Heiling Ottó ismertette. A Hosz alelnöke az elmúlt évi vagyongyarapodásról, majd a költségvetés teljesüléséről, a bevételek és kiadások alakulásáról is szólt.

 

 

Ezt követően Séber István könyvvizsgáló szóbeli kiegészítésében azt hangsúlyozta, hogy: a 2006. évi beszámoló a számviteli törvény szerinti, a vagyoni- és pénzügyi helyzetről megbízható képet nyújt. Az Ellenőrző Bizottság elnökének hozzászólása után a Hosz választmánya egyhangúlag elfogadta a beszámolót.

 

Az egyéb választmányi határozatok elfogadása közben a Kongresszus összehívásáról, annak napirendjéről, a Jelölőbizottság felállításáról Heiling Ottó alelnök adott előterjesztést, majd a jelölőbizottság elnökének javasolt Szekeres István ny. dandártábornok, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnöke arra kérte a választmányt, hogy mindenki aktívan járuljon hozzá a Kongresszus eredményes müködéséhez. A határozati javaslatot egyhangúlag fogadta el a választmány.

Az egyebekben Mészáros Géza elnök a Szerződéses Katonák Országos Találkozójának június 21-23 közötti lebonyolítási részleteiről, a július 21-i, Aquaparkban megrendezendő családi napról adott hasznos információkat. Ezt követően pedig az FRDÉSZ június 1-re tervezett fáklyás demonstrációján való Hosz részvételről egyeztetett a választmány. Miután az elnök sorba vette és értékelte az eddigi, 2006. őszi tiltakozó akciók tapasztalatait, a pro és kontra érvek elhangzása, és a megfogalmazott követelések ismertetése következett, majd a Hosz megjelenésének hogyanjáról döntöttek. Eszerint a Hosz aktívan fogja képviseltetni magát az FRDÉSZ által szervezett június elsejei tiltakozáson. A Hosz választmánya sajtóközleményt fogadott el az ülés végén.   

Sajtóközlemény

A Honvédszakszervezet (Hosz) május 15-i választmányi ülése döntött a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) által szervezett fáklyás demonstráción történő részvételről. Eszerint június elsején a Hosz aktívan részt vesz a tiltakozó megmozduláson. 

Miután a választmány az elnökség 2006. évi beszámolóját, valamint a pozitív egyenleggel zárult zárszámadást elfogadta, 2007. november 15-17-re, Balatonkenesére összehívta a katonák reprezentatív szakszervezetének soron következő, IV. kongresszusát.

Sajtószervező: Szita Róbert kommunikációs ügyvivő

                         70-387-1875

                          szitar@hsz.hu

Budapest, 2007. május 15-én

                                                  Mészáros Géza sk.

                                                                                                     elnök, Hosz

  

A fáklyás felvonulás programja

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Elegánsak, kiemelkedően figyelmesek, munkájukat pedig mindig a legmagasabb szinten végzik. Az Emirates légiutas-kísérőiről sok mindent lehet tudni, de arról, hogy pontosan mit is tanulnak a dubaji központban, eddig csak keveset lehetett hallani.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.