2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hivatásunk érdekében: a katonák nem valami ellen, hanem valamiért demonstráltak

Hosz  |  2007. 06. 02., 10:40

Mindent el fogok követni, minden eszközt meg fogok ragadni, hogy a petícióban foglaltak közül minél több pont teljesüljön - mondta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, miután a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) által szervezett fáklyás demonstráción átvette a 100 milliméteres ágyúlövedék hüvelyében elhelyezett követeléscsomagot. A június 1-jei, mintegy másfél ezer résztvevővel fegyelmezett rendben lebonyolított tiltakozáson a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök vezetésével mintegy háromszáz Hosz-tag, hivatásos és szerződéses katona képviselte...

A fáklyás demonstrációra készülve, már késő délután több százan érkeztek a Honvédszakszervezet központi irodájához. Alapszervezeti vezetőikkel az élen Debrecenből, Győrből, Szolnokról és Székesfehérvárról autóbuszokkal jöttek a demonstráló hivatásos és szerződéses katonák. 

Miután a regisztráció megtörtént, jogi- és szociális ügyekben nyújtottak tanácsokat a Hosz megjelent szakmai ügyvivői, de arra is lehetőség nyílt, hogy a szakszervezet szolgáltatásaival is részletesen megismerkedhessenek a Hosz tagjai és családtagjai.

Eközben Katona János, az MH ÖHP főkarmesterének vezetésével a Légierő Big Band szórakoztatta a demonstrációra készülő szakszervezeti tagságot. A Hosz rendezvényein évek óta állandó fellépő zenészek ez alkalommal is nagysikerü koncertet adtak. A Légierő Big Band után Forgách Gábor előadómüvész szórakoztatta fergeteges poénjaival - a közben finom lángost fogyasztó - nagyérdemüt. A müsor után Mészáros Géza elnök ismertette dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter levelét, majd dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár mondta el, hogy a demonstrációra történő kijutás rendjét.

Ezt követően, több lépcsőben a Hosz elnökének, alelnökeinek és főtitkárának vezetésével elindult a mintegy háromszáz demonstráló a Kossuth tér irányába.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) rendezvényén résztvevő rendőrök, katonák, tüzoltók, vámosok, börtönőrök, határőrök, polgári védelmisek és nemzetbiztonságiak előzetesen 20 órától gyülekeztek a Honvédelmi-, az Igazságügyi és Rendészeti-, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium és a Pénzügyminisztérium épületei előtt.

Ezt követően a legismertebb indulókra fáklyákkal vonultak át a Parlament elé, ahol a Kossuth-szobornál Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezényszava, majd a Himnusz után beszédek hangzottak el. A politikusok évek óta visszaélnek a hivatásunkkal, azért vagyunk itt, hogy megértsék a döntéshozók, hogy ez így nem mehet tovább. Elvárjuk azt, hogy azok az emberek, akik tisztességesen végzik a munkájukat, tisztes megélhetést kapjanak és megbecsülést a társadalomtól - jelentette ki Kónya Péter, a rendezvényt szervező Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke.

A demonstrálók tiltakoztak a szolgálati törvény módosítása ellen, amely tovább csorbítaná szerzett jogaikat.

Felszólalt Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke is. Nem engedhető meg, hogy a fegyveres és rendvédelmi dolgozókat a politika egymással szembeállítsa. A médiában mostanában megjelent hírek - és itt most elsősorban a rendőrségről közölt hírekre gondolok - igaztalanok és túlzóak, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók többsége becsületes ember - mondta a LIGA elnöke.

Az FRDÉSZ valamennyi tagszervezetének vezetője hozzászólt, Mészáros Géza a honvédelmi miniszter által írt levelet ismertette, melyből - egyebek mellett az is - kiderült, hogy a szaktárca irányítója kifejezi, hogy a katonák nem valami ellen, hanem valamiért állnak ki tiltakozni.

A szónoklatok között lejátszották a Kossuth Lajos azt üzente címü nóta 1938-as feldolgozását, Petőfi Sándor A nép nevében címü versét, valamint az EDDA régi nagy slágerét, a mai hátborzongató, A Torony címü dal nyitó ,,dallamait" is.

A rendezvény végén - egy 100 milliméteres ágyúlövedék hüvelyében - petíciót adtak át Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszternek, aki a tüntetők előtt kijelentette: minden el fogok követni, minden eszközt meg fogok ragadni, hogy a petícióban foglaltak közül minél több pont teljesüljön.

A petícióban a szakszervezetek 2007-ben legalább nyolc százalékos bérkiegészítést, 2008-ban legalább a két év inflációját kompenzáló bérfejlesztést, az európai uniós normáknak megfelelő munkaidőt, korszerü védő- és munkaeszközöket, és a hivatásos állományúak változatlan feltételekkel történő nyugdíjaztatását követelnek.

A látványos - tüzzsonglőröket is felvonultató - demonstráció nem sokkal tíz óra előtt ért véget, a körülbelül ezerötszáz demonstráló rendben elvonult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.