2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hivatásunk érdekében: a katonák nem valami ellen, hanem valamiért demonstráltak

Hosz  |  2007. 06. 02., 10:40

Mindent el fogok követni, minden eszközt meg fogok ragadni, hogy a petícióban foglaltak közül minél több pont teljesüljön - mondta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, miután a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) által szervezett fáklyás demonstráción átvette a 100 milliméteres ágyúlövedék hüvelyében elhelyezett követeléscsomagot. A június 1-jei, mintegy másfél ezer résztvevővel fegyelmezett rendben lebonyolított tiltakozáson a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök vezetésével mintegy háromszáz Hosz-tag, hivatásos és szerződéses katona képviselte...

A fáklyás demonstrációra készülve, már késő délután több százan érkeztek a Honvédszakszervezet központi irodájához. Alapszervezeti vezetőikkel az élen Debrecenből, Győrből, Szolnokról és Székesfehérvárról autóbuszokkal jöttek a demonstráló hivatásos és szerződéses katonák. 

Miután a regisztráció megtörtént, jogi- és szociális ügyekben nyújtottak tanácsokat a Hosz megjelent szakmai ügyvivői, de arra is lehetőség nyílt, hogy a szakszervezet szolgáltatásaival is részletesen megismerkedhessenek a Hosz tagjai és családtagjai.

Eközben Katona János, az MH ÖHP főkarmesterének vezetésével a Légierő Big Band szórakoztatta a demonstrációra készülő szakszervezeti tagságot. A Hosz rendezvényein évek óta állandó fellépő zenészek ez alkalommal is nagysikerü koncertet adtak. A Légierő Big Band után Forgách Gábor előadómüvész szórakoztatta fergeteges poénjaival - a közben finom lángost fogyasztó - nagyérdemüt. A müsor után Mészáros Géza elnök ismertette dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter levelét, majd dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár mondta el, hogy a demonstrációra történő kijutás rendjét.

Ezt követően, több lépcsőben a Hosz elnökének, alelnökeinek és főtitkárának vezetésével elindult a mintegy háromszáz demonstráló a Kossuth tér irányába.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) rendezvényén résztvevő rendőrök, katonák, tüzoltók, vámosok, börtönőrök, határőrök, polgári védelmisek és nemzetbiztonságiak előzetesen 20 órától gyülekeztek a Honvédelmi-, az Igazságügyi és Rendészeti-, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium és a Pénzügyminisztérium épületei előtt.

Ezt követően a legismertebb indulókra fáklyákkal vonultak át a Parlament elé, ahol a Kossuth-szobornál Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezényszava, majd a Himnusz után beszédek hangzottak el. A politikusok évek óta visszaélnek a hivatásunkkal, azért vagyunk itt, hogy megértsék a döntéshozók, hogy ez így nem mehet tovább. Elvárjuk azt, hogy azok az emberek, akik tisztességesen végzik a munkájukat, tisztes megélhetést kapjanak és megbecsülést a társadalomtól - jelentette ki Kónya Péter, a rendezvényt szervező Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke.

A demonstrálók tiltakoztak a szolgálati törvény módosítása ellen, amely tovább csorbítaná szerzett jogaikat.

Felszólalt Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke is. Nem engedhető meg, hogy a fegyveres és rendvédelmi dolgozókat a politika egymással szembeállítsa. A médiában mostanában megjelent hírek - és itt most elsősorban a rendőrségről közölt hírekre gondolok - igaztalanok és túlzóak, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók többsége becsületes ember - mondta a LIGA elnöke.

Az FRDÉSZ valamennyi tagszervezetének vezetője hozzászólt, Mészáros Géza a honvédelmi miniszter által írt levelet ismertette, melyből - egyebek mellett az is - kiderült, hogy a szaktárca irányítója kifejezi, hogy a katonák nem valami ellen, hanem valamiért állnak ki tiltakozni.

A szónoklatok között lejátszották a Kossuth Lajos azt üzente címü nóta 1938-as feldolgozását, Petőfi Sándor A nép nevében címü versét, valamint az EDDA régi nagy slágerét, a mai hátborzongató, A Torony címü dal nyitó ,,dallamait" is.

A rendezvény végén - egy 100 milliméteres ágyúlövedék hüvelyében - petíciót adtak át Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszternek, aki a tüntetők előtt kijelentette: minden el fogok követni, minden eszközt meg fogok ragadni, hogy a petícióban foglaltak közül minél több pont teljesüljön.

A petícióban a szakszervezetek 2007-ben legalább nyolc százalékos bérkiegészítést, 2008-ban legalább a két év inflációját kompenzáló bérfejlesztést, az európai uniós normáknak megfelelő munkaidőt, korszerü védő- és munkaeszközöket, és a hivatásos állományúak változatlan feltételekkel történő nyugdíjaztatását követelnek.

A látványos - tüzzsonglőröket is felvonultató - demonstráció nem sokkal tíz óra előtt ért véget, a körülbelül ezerötszáz demonstráló rendben elvonult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.