2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fáklyás demonstráció - ezt írták a lapok

Hosz  |  2007. 06. 02., 11:48

A június 1-jei fáklyás demonstrációról több sajtóorgánum is részletes terjedelemben számolt be, most ezekből idézünk, a teljesség igénye nélkül...

Magyar Nemzet Online

Fegyveresek a Kossuth téren fáklyákkal + KépriportEzer rendőr, határőr, nemzetbiztonsági demonstrált a Parlament előtt

Mintegy 1.000-1.500 ember részvételével tartotta péntek este a fegyveres és rendvédelmi dolgozók szakszervezete fáklyás demonstrációját a budapesti Kossuth téren; a demonstrálók az alacsony bérükre és nehéz munkakörülményeikre hívták fel a figyelmet. A rendezvényen megjelent Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, akinek petíciót adtak át a tüntetők.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) rendezvényén résztvevő rendőrök, katonák, tüzoltók, vámosok, börtönőrök, határőrök, polgári védelmisek és nemzetbiztonságiak előzetesen 20 órától gyülekeztek a Honvédelmi-, az Igazságügyi és Rendészeti-, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium és a Pénzügyminisztérium épületei előtt.Ezt követően fáklyákkal vonultak át a Parlament elé, ahol a Kossuth-szobornál 21 órától beszédek hangzottak el. A demonstrálók tiltakozni kívántak a szolgálati törvény módosítása ellen, amely szerintük tovább csorbítaná szerzett jogaikat. A szük egyórás rendezvény végén – egy 100 milliméteres ágyúlövedék-hüvelyében – petíciót adtak át a kormány képviselőjének, Takács Albertnek és az Országgyülés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága elnökének, Lázár Jánosnak.A petíció szövege szerint az FRDÉSZ 2007-ben legalább nyolcszázalékos bérkiegészítést, 2008-ban legalább a két év inflációját kompenzáló bérfejlesztést, európai uniós normáknak megfelelő munkaidőt, korszerü védő- és munkaeszközöket, és a hivatásos állományúak változatlan feltételekkel történő nyugdíjaztatását követeli.MTI

FigyelőNet

Fáklyás demonstrációt tartanak a fegyveres és rendvédelmi dolgozók

Fáklyás demonstrációt tartanak ma a fegyveres és rendvédelmi dolgozók, hogy így hívják fel a figyelmet alacsony bérükre és nehéz munkakörülményeikre; a demonstrálók az érintett minisztériumok elől indulnak és a Parlament előtt, a Kossuth szobor lábánál találkoznak este kilenc órakor.

A demonstrációt a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) szervezi. A rendezvényen megpróbálnak átadni egy petíciót a kormány képviselőjének, valamint az Országgyülés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága elnökének, Lázár Jánosnak.A rendőrök, katonák, tüzoltók, vámosok, börtönőrök, határőrök, polgári védelmisek, nemzetbiztonságiak követelése, hogy a fegyveres és rendvédelmi szférában a munkavállalók 8 százalékos keresetnövelésben részesüljenek ebben az évben. A demonstráción tiltakozni kívánnak a szolgálati törvény módosítása ellen, amely tovább csorbítaná szerzett jogaikat, valamint el akarják érni a bérfejlesztést és a munkaeszközök cseréjét.

Origo

Demonstráltak a fegyveres és rendvédelmi dolgozók

Mintegy 1 000-1 500 ember vett részt péntek este a fegyveres és rendvédelmi dolgozók fáklyás tüntetésén a budapesti Kossuth téren; a demonstrálók az alacsony bérükre és nehéz munkakörülményeikre hívták fel a figyelmet, a rendezvényen megjelent a június elsejével kinevezett Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, akinek petíciót adtak át.

"A politikusok évek óta visszaélnek a hivatásunkkal, (...) azért vagyunk itt, hogy megértsék a döntéshozók, hogy ez így nem mehet tovább. Elvárjuk azt, hogy azok az emberek, akik tisztességesen végzik a munkájukat, tisztes megélhetést kapjanak és megbecsülést a társadalomtól" - jelentette ki a Kossuth-szobornál Kónya Péter, a rendezvényt szervező Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke. Kónya Péter szerint tömeges elvándorlás jellemzi a szakmát, és az utánpótlás sem biztosított.

Felszólalt Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke is, aki beszédében hangsúlyozta: nem engedhető meg, hogy a fegyveres és rendvédelmi dolgozókat a politika egymással szembeállítsa. Úgy fogalmazott: "a médiában mostanában megjelent hírek - és itt most elsősorban a rendőrségről közölt hírekre gondolok - igaztalanok és túlzóak, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók többsége becsületes ember".

A rendezvényen részt vevő rendőrök, katonák, tüzoltók, vámosok, börtönőrök, határőrök, polgári védelmisek és nemzetbiztonságiak előzetesen 20 órától gyülekeztek a Honvédelmi-, az Igazságügyi és Rendészeti-, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium és a Pénzügyminisztérium épületei előtt.

Ezt követően fáklyákkal vonultak át a Parlament elé, ahol a Kossuth-szobor előtt figyelték a beszédeket. A szónoklatok között lejátszották a Kossuth Lajos azt üzente címü nóta 1938-as feldolgozását és Petőfi Sándor A nép nevében címü versét is.

A rendezvény végén - egy 100 milliméteres ágyúlövedék hüvelyében - petíciót adtak át Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszternek, aki a tüntetők előtt kijelentette: "minden eszközt meg fogok ragadni, hogy a petícióban foglaltak közül minél több pont teljesüljön".

Miközben a miniszter beszélt, a szobor köré vont kordonon kívül egy 15-20 tagú csoportból, a magukat Kossuth térieknek nevezőkből állt, azt kiabálták: "hazaáruló", "menjél haza!", majd néhányan csatlakoztak hozzájuk a fegyveres és rendvédelmi dolgozók tömegéből is.

A petíció szövege szerint a szakszervezet 2007-ben legalább nyolc százalékos bérkiegészítést, 2008-ban legalább a két év inflációját kompenzáló bérfejlesztést, az európai uniós normáknak megfelelő munkaidőt, korszerü védő- és munkaeszközöket, és a hivatásos állományúak változatlan feltételekkel történő nyugdíjaztatását követeli.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége 1991-ben alakult. Kilenc tagszervezete összesen 41 ezer tagot tömörít, akiknek csaknem 90 százaléka hivatásos vagy szerződéses állományú.

(MTI) 

MTV

Fegyveres és rendvédelmi dolgozók tartottak fáklyás demonstrációt a Kossuth téren

A rendezvényen megjelent Takács Albert új rendészeti miniszter is - a demonstrálók az alacsony bérükre és nehéz munkakörülményeikre akarták felhívni a figyelmet.

Mintegy 1.000-1.500 ember részvételével zajlott péntek este a fegyveres és rendvédelmi dolgozók szakszervezetének fáklyás demonstrációja a budapesti Kossuth téren; a demonstrálók az alacsony bérükre és nehéz munkakörülményeikre akarták felhívni a figyelmet. A rendezvényen megjelent Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ)rendezvényén részt vevő rendőrök, katonák, tüzoltók, vámosok, börtönőrök, határőrök, polgári védelmisek és nemzetbiztonságiak előzetesen 20 órától gyülekeztek a Honvédelmi-, az Igazságügyi és Rendészeti-, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium és a Pénzügyminisztérium épületei előtt.

Ezt követően fáklyákkal vonultak át a Parlament elé, ahol a program szerint a Kossuth-szobornál 21 órától beszédek hangzottak el. A demonstrálók tiltakozni kívántak a szolgálati törvény módosítása ellen, amely szerintük tovább csorbítaná szerzett jogaikat. A szük egyórás rendezvény végén - egy 100 milliméteres ágyúlövedék-hüvelyében - petíciót adtak át a kormány képviselőjének és az Országgyülés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága elnökének, Lázár Jánosnak.

A petíció szövege szerint az FRDÉSZ 2007-ben legalább nyolcszázalékos bérkiegészítést, 2008-ban legalább a két év inflációját kompenzáló bérfejlesztést, európai uniós normáknak megfelelő munkaidőt, korszerü védő- és munkaeszközöket, és a hivatásos állományúak változatlan feltételekkel történő nyugdíjaztatását követeli.

Index

Takács Albert lövedéket kapott

Körülbelül ezerötszáz fegyveres és rendvédelmi dolgozó tüntetett egy éven belül immár másodjára a budapesti Kossuth lajos téren, a parlament előtt. A péntek esti fáklyás tüntetésén az alacsony bérükre és nehéz munkakörülményeikre hívták fel a demonstrálók figyelmet. A rendezvényen megjelent a június elsejével kinevezett Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, akinek petíciót adtak át.

Ismét tüntetést szerveztek a rendvédelmi és fegyveres dolgozók szakszervezetei a Kossuth térre, mivel álláspontjuk szerint a tavaly októberi figyelmeztető demonstrációja nem hozott eredményt: tiltakozásuk ellenére a béreket befagyasztották, a kormány továbbra is radikális változtatásokra készül a szolgálati törvényekben, és jelentősen szigorítani kívánják a szolgálati nyugdíj rendszerét.

A rendezvényen részt vevő rendőrök, katonák, tüzoltók, vámosok, börtönőrök, határőrök, polgári védelmisek és nemzetbiztonságiak este nyolctól gyülekeztek a Honvédelmi-, az Igazságügyi és Rendészeti-, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium és a Pénzügyminisztérium épületei előtt. Kilenc órára fáklyákkal átvonultak a parlament elé, és a Kossuth-szobor előtti kordonnal körülzárt, füves területen hallgatták a beszédeket. A szónoklatok között lejátszották a Kossuth Lajos azt üzente címü nóta 1938-as feldolgozását és Petőfi Sándor A nép nevében címü versét is, a beszédek hangsúlyos pontjain egy légvédelmi szirénát is megszólaltattak. A forradalmi hangulatot a szemerkélő eső is fokozta.

Tisztesség és megbecsülés

"A politikusok évek óta visszaélnek a hivatásunkkal, (...) azért vagyunk itt, hogy megértsék a döntéshozók, hogy ez így nem mehet tovább. Elvárjuk azt, hogy azok az emberek, akik tisztességesen végzik a munkájukat, tisztes megélhetést kapjanak és megbecsülést a társadalomtól" - jelentette ki Kónya Péter, a rendezvényt szervező Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke.

Felszólalt Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke, aki kitért az utóbbi hetek botrányaira: "a médiában mostanában megjelent hírek - és itt most elsősorban a rendőrségről közölt hírekre gondolok - igaztalanok és túlzóak, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók többsége becsületes ember".

Követelések

A rendezvény végén - egy 100 milliméteres ágyúlövedék hüvelyében - petíciót adtak át Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszternek. Takács a tüntetők előtt kijelentette: "minden eszközt meg fogok ragadni, hogy a petícióban foglaltak közül minél több pont teljesüljön". Miközben a miniszter beszélt, a kordonon kívül egy 15-20 tagú csoportból azt kiabálták: "hazaáruló", "menjél haza!", néhányan csatlakoztak hozzájuk a fegyveres és rendvédelmi dolgozók tömegéből is.

A petícióban a szakszervezetek 2007-ben legalább nyolc százalékos bérkiegészítést, 2008-ban legalább a két év inflációját kompenzáló bérfejlesztést, az európai uniós normáknak megfelelő munkaidőt, korszerü védő- és munkaeszközöket, és a hivatásos állományúak változatlan feltételekkel történő nyugdíjaztatását követelnek.

A látványos - tüzzsonglőröket is felvonultató - demonstráció nem sokkal tíz óra előtt ért véget, a körülbelül ezerötszáz demonstráló rendben elvonult. A kordonon kívül tapssal és éljenzéssel fogadták őket a magukat Kossuth térieknek nevező szimpatizánsok.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.