2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Takács Albert-Kónya Péter találkozón történt

Hosz  |  2007. 06. 08., 09:08

Június 7-én hivatalában fogadta Takács Albert, az IRM vezetője Kónya Pétert, az FRDÉSZ elnökét. A szakminisztert mintegy másfél órás négyszemközti beszélgetés elején tájékoztatta az FRDÉSZ vezetője az érdekegyeztetés rendszeréről (OÉT, OKÉT SZÉF, ágazati érdekegyeztetések), majd hangsúlyosan kitért a SZÉF működésére, szerepére, munkarendjére, s átadta neki a SZÉF alapszabályát, illetve a munkavállalói oldal ügyrendjét is. Ezt követően tértek rá a demonstrációra, a petícióban foglalt követelésekre, illetve a legégetőbb problémákra…

Kónya Péter tájékoztatta a minisztert, hogy a legfontosabb feladat – amely közös felelősségünk és feladatunk, kell, hogy legyen: megállítani a tömeges elvándorlást a fegyveres és rendvédelmi szférában, helyreállítani a vezetők iránti bizalmat, vonzóvá tenni a hivatást. Ehhez viszont azonnali intézkedésekre és megállapodásban rögzített, megfelelő garanciákkal megerősített rövid és középtávú – intézkedés-tervezetekre van szükség.

Azonnali intézkedés kapcsán az ez évi bérkiegészítést (a döntéshozó testületeink által elfogadott mértékben), a szolgálati nyugdíjrendszerrel kapcsolatos szigorú garanciákat, a bv-sek őrzési pótlékának 50%-ra történő emelését, a tüzoltók munkaidejének rendezését, a katonák szolgálati idő-pótlékának bevezetését említette az FRDÉSZ elnöke. Emellett felajánlotta, hogy közös bizottságokat kellene alakítani, amelyeknek az a feladatuk, hogy – sürgősséggel – munkavédelmi, munkajogi szempontból megvizsgálják és átvilágítják a munkahelyeket a fegyveres és rendvédelmi szférában, majd közösen értékelve készítenek súlyozott végrehajtási tervet, amely időben ütemezve megszünteti a törvénytelenségeket és biztosítja a kor követelményeihez igazodó munkafeltételeket.

Kónya Péter középtávú problémaként említette a tiszthelyettesi bértábla tarthatatlanságát, a ,,helyben topogást”, a pótlékok rendvédelmi szervek közötti egyenlőtlen mértékét és sok más egyéb részletekbe menő gondot, morális és egyéb problémát.

A miniszter és a szakszervezeti szövetség vezetője megállapodott abban, hogy minél előbb a összehívja a miniszter SZÉF-et, amelyen személyesen is részt fog venni. Ennek várható időpontja június 27. 16h lesz. Addig pedig írásban az érintett tárcák és fegyveres és rendvédelmi szervek vezetőitől a felvetett problémákkal kapcsolatos háttér információkat (elsősorban költségvetési kihatásokra vonatkozóan) fog kérni. Ígérete szerint, a SZÉF ülésen már több felvetett problémára, már a Kormány nevében választ is fog adni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.