2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Takács Albert-Kónya Péter találkozón történt

Hosz  |  2007. 06. 08., 09:08

Június 7-én hivatalában fogadta Takács Albert, az IRM vezetője Kónya Pétert, az FRDÉSZ elnökét. A szakminisztert mintegy másfél órás négyszemközti beszélgetés elején tájékoztatta az FRDÉSZ vezetője az érdekegyeztetés rendszeréről (OÉT, OKÉT SZÉF, ágazati érdekegyeztetések), majd hangsúlyosan kitért a SZÉF működésére, szerepére, munkarendjére, s átadta neki a SZÉF alapszabályát, illetve a munkavállalói oldal ügyrendjét is. Ezt követően tértek rá a demonstrációra, a petícióban foglalt követelésekre, illetve a legégetőbb problémákra…

Kónya Péter tájékoztatta a minisztert, hogy a legfontosabb feladat – amely közös felelősségünk és feladatunk, kell, hogy legyen: megállítani a tömeges elvándorlást a fegyveres és rendvédelmi szférában, helyreállítani a vezetők iránti bizalmat, vonzóvá tenni a hivatást. Ehhez viszont azonnali intézkedésekre és megállapodásban rögzített, megfelelő garanciákkal megerősített rövid és középtávú – intézkedés-tervezetekre van szükség.

Azonnali intézkedés kapcsán az ez évi bérkiegészítést (a döntéshozó testületeink által elfogadott mértékben), a szolgálati nyugdíjrendszerrel kapcsolatos szigorú garanciákat, a bv-sek őrzési pótlékának 50%-ra történő emelését, a tüzoltók munkaidejének rendezését, a katonák szolgálati idő-pótlékának bevezetését említette az FRDÉSZ elnöke. Emellett felajánlotta, hogy közös bizottságokat kellene alakítani, amelyeknek az a feladatuk, hogy – sürgősséggel – munkavédelmi, munkajogi szempontból megvizsgálják és átvilágítják a munkahelyeket a fegyveres és rendvédelmi szférában, majd közösen értékelve készítenek súlyozott végrehajtási tervet, amely időben ütemezve megszünteti a törvénytelenségeket és biztosítja a kor követelményeihez igazodó munkafeltételeket.

Kónya Péter középtávú problémaként említette a tiszthelyettesi bértábla tarthatatlanságát, a ,,helyben topogást”, a pótlékok rendvédelmi szervek közötti egyenlőtlen mértékét és sok más egyéb részletekbe menő gondot, morális és egyéb problémát.

A miniszter és a szakszervezeti szövetség vezetője megállapodott abban, hogy minél előbb a összehívja a miniszter SZÉF-et, amelyen személyesen is részt fog venni. Ennek várható időpontja június 27. 16h lesz. Addig pedig írásban az érintett tárcák és fegyveres és rendvédelmi szervek vezetőitől a felvetett problémákkal kapcsolatos háttér információkat (elsősorban költségvetési kihatásokra vonatkozóan) fog kérni. Ígérete szerint, a SZÉF ülésen már több felvetett problémára, már a Kormány nevében választ is fog adni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága az utazási kereslet növekedése és szélestörzsű flottájának bővítése miatt tapasztalt pilótákat toboroz Magyarországról is.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.