2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Komáromi pillanatok

Hosz  |  2007. 06. 11., 21:57

Nincs abban semmi túlzás, hogy Komáromban a monostori erődöt – a Világörökség-jelölt komáromi erődrendszer legnagyobbikát –, amely párját ritkítja nemcsak Európában, hanem az egész világon érdemes egyszer bebarangolnunk. Annyi különleges épület, kazamata van ebben a száznegyven éve felépült óriás erődben, és annyi hangulat lengi be a tereit, hogy a látogatóból akaratlanul is kibukik az elismerés: de jó itt lenni! Az eseményen részt vett Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke és Szincsák Gyula alelnök is…

Nem véletlen, hogy a Honvédelmi Minisztérium az idén nem Ópusztaszeren, hanem a változatosság kedvéért itt, a monostori erődben rendezte meg a katonacsaládok V. országos találkozóját. A találkozóra összesen az ország minden tájáról több mint hétezren sereglettek össze, s ami külön figyelemreméltó volt: a katonacsaládok gyerekei épp olyan nagy számban jöttek el, mint az obsitosok. A találkozó megnyitóján Iváncsik Imre államtitkár külön is köszönetet mondott a katonacsaládfők példás hazai és külföldi helytállásáért, Havril András vezérezredes, a HM HVK vezérkari főnöke pedig külön köszöntötte az elődöket, a nyugállományú katonákat a hazai jelenlegi védőit és a jövő katonáit, a katonacsaládok legfiatalabb tagjait, a gyerekeket. A térzene és a mazsorettek felvonulása után felejthetetlen félórában zenés alaki bemutatóra került sor, amelyet nagy tapssal jutalmaztak a nézők. Ezután a Monostori Erőd Kht. felejthetetlen erőd- és kazamata túrákra invitálta a megjelenteket. A harminc fős csoportok félóránként indultak egy kis történelmi kalandra a monostori erőd katonai titkainak felfedezésére. A katonacsaládok apraja és nagyja élményt nyújtó magyarázatot kaptak arra, hogy ez a hatalmas hadi objektum, amely egykor a katonai védelmi célokat szolgálta, az elmúlt 15 évben hogyan szelídült békés müemlékké. Külön élmény volt az erőd múzeumának, valamint a hazánkban is párját ritkító kenyérmúzeumnak a megtekintése, ahol nemcsak a helyben sütött komisz kenyér, hanem finom pékáru is várta a látogatókat. Közben elkezdődött a főzőverseny, amelyen ezúttal 16 csapat vett részt. A feladat nem volt egyszerü, a minden csapatnak kiporciózott marha lábszárból különlegesen finom ízesítésü bográcspörköltet kellett készíteni. Zsürizés előtt még az államtitkár és a vezérkari főnök is megkóstolta a katonaszakácsok remekléseit. Végül is volt nagy nevetés, amikor az eredményt hirdető konferensz maliciózusan bejelentette, hogy a főzőverseny győztesei a haderő átszervezés egyik vesztesei, az első logisztikai támogató zászlóalj felszámolói lettek.

A borverseny győztese, szekszárdi kékfrankossal egy derék obsitos, Durgocsis János lett, a horgászok vetélkedőjéből, pedig a mindössze tizenhárom éves „katonautánpótlás” Somogyi Barnabás került ki győztesen.

A katonacsaládok találkozójának a felsoroltakon kívül még említésre méltó perceket szerzett Nádas György humorista, aki mindössze egy hétig volt „angyalbőrben”, nemcsak hangulatot varázsolt a finom babgulyás ebéd mellé a Honvéd Müvészegyüttes zenés, táncos müsora, majd a veszprémi és a tatai katonazenekarok bemutatóját „bombameglepetésként” A Benkó Dixilend Band örömzenéje követte.

Mindent összevetve a nagy nyári meleg ellenére a katonacsaládok V. találkozója jó mulatság, emlékezetes élmény volt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.