2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A sikeres kongresszus érdekében - Továbbképzés volt Szolnokon

Hosz  |  2007. 06. 12., 11:54

Protokoll, a szervezeti és mindennapi élet, a szakszervezet főbb szabályzói, így a pénzügyi előírások is napirenden szerepeltek a Honvédszakszervezet június 11-12-i szakmai továbbképzésén. A szolnoki - Béketámogató Kiképző Központban lebonyolított - rendezvényen áttekintették a Hosz szervezeti struktúrájának tapasztalatait is…

Európaiság, hitelesség, protokoll címet viselte Görög Ibolya protokollszakértő előadásának. A Honvédszakszervezet továbbképzésén elején a nemzetközileg is elismert szakértő elmondta, hogy nagyon fontos, hogy az embert hiteles emberként fogadják el, így is kell viselkedni, így is kell öltözködni. Az európaiság vezérlő elv, ugyanakkor az amerikai kultúra is párhuzamosan fut. A pozitív külső az általános meggyőzéshez szükséges – tette hozzá Görög Ibolya.

Az előadáson szó volt az intim zóna szerepéről, a protokollról (diplomáciai, katonai), mint szervezeti mozgásról, az etikettről, de a viselkedéskultúráról is. Van, amikor a szemünkkel fogunk kezet, úgy köszönünk – hangzott el.

Ezt követően a köszöntésről, a tiszteletadásról, a kézfogásról, valamint a kézcsókról is sok hasznos információt hallhattak a Hosz megjelent tisztségviselői. Miután az intim zóna, a személyi zóna (döntéshelyzet távolsága), a társadalmi zóna (diplomáciai távolság), a nyilvános zóna (utca) került szóba, a közlés tartalma, hitelessége is középpontba állt. Vigyázni kell a helyes vokalitásra, kivétel nélkül, mindenki azt hiszi el, amit lát – mondta Görög Ibolya.

Ezt követően a testbeszédről, a kéztartásról, a meggyőzés módjairól, arról, hogy hagyni kell beszélni a másikat. Végül pedig a megszólítás, így a tegezés (azzal, akivel azonos társadalmi szinten van), magázás (Mit gondol?), az önözés, a helyes megszólítás szóban, és írásban legfontosabb tudnivalói hangzottak el, majd kérdésekre válaszolt Görög Ibolya.   

A szolnoki továbbképzés második előadása során Mészáros Géza a szervezeti életről beszélt. A Hosz elnöke az elmúlt időszakban tapasztalt professzionalizmusról beszélt, majd a szakszervezeti élet elmúlt éveinek, hónapjainak rendezvényei során észlelt látásmód, eredményesség összekovácsolását tartotta fontosnak.

Fontos a hatáskörök elkülönítése, a munkaköri leírásokban szereplő feladatok elvégzése, követelmények betartása – mondta a Hosz elnöke.

Jól müködik a szakmai munkaszervezet, a főtitkár jól vezeti az ügyvivőket és a titkárokat, a 2003-as kongresszus nagyon jó döntést hozott, bevált a rendszer. A Hosz elnöke végigtekintette a hierarchia lépcsőfokait, vagyis az alelnökök és a főtitkár hatáskörébe tartozó szakmai területek eddigi tapasztalatait vette górcső alá. Ezt követően a kongresszus előkészületeiről és az aktuális történésekről is tájékoztatta a megjelenteket.    

Az elmúlt években folyamatosan változik a Honvédszakszervezet Alapszabálya, Szervezeti és Müködési Szabályzata, de ezeket a módosításokat az élet, a szakmai kihívások diktálták, tették szükségessé - mondta ,,Főbb szabályzóink és a mindennapi élet" címet viselő előadása elején Szincsák Gyula. A Hosz alelnöke az Alapszabály egyes fejezeteit - a megjelentek aktív részvételével - tekintette végig, részletesen elemezve a szakszervezeti struktúrát, a tagsági viszonyt és a tagdíj mértékét. Szükséges az Alapszabállyal foglalkozni, de a problémák csak a napi müködés során keletkezhetnek, akkor viszont kollektív módon orvosolni kell azokat.   

,,Hogyan müködik a Honvédszakszervezet?" - volt a címe Szincsák Gyula második előadásának. A Hosz alelnöke beszélt a szervezetet képviselő személyek (elnök, alelnökök) hatásköreiről, valamint a haderőnemi képviselők, ügyvivők és a haderőnemi titkárok feladat- és tevékenységi köreiről is részletesen szólt. 

Ezt követően Nagy Zoltán, az Ellenőrző Bizottság elnöke az ellenőrzések tapasztalatairól beszélt, majd arról szólt, hogy olyan Alapszabályt kellene elfogadni a novemberi kongresszuson, mely biztonsággal leköveti a mindennapos problémákat, igazodik a szervezeti élet aktualitásaihoz.

A Hosz pénzügyi szabályzóiról Sándor Roland tartott - hasznos információkat tartalmazó - előadást. A Hosz pénzügyi ügyvivője - egyebek mellett - a kiadásokkal kapcsolatban kiemelte: minden olyan kiadás szabályos, amit a tagság a szervezet célkitüzéseivel összhangban eldönt és az nem ellentétes semmilyen jogszabállyal sem. Az előadást kiegészítendő, dr.Ujfaludi Zoltán főtitkár a kiadásokkal kapcsolatban példákkal is szolgált. Mihálykó Sándor, az ellenőrző bizottság tagja pedig a számlákkal, az alapszervezetek és csoportok pénzügyi elszámolásával kapcsolatos fontos szabályzókra hívta fel a tisztségviselők figyelmét.    

A minden résztvevő számára hasznos továbbképzés végén a Hosz tisztségviselői a helyi alakulatok parancsnokaival és alapszervezeti vezetőivel - munkavacsora keretében - folytattak eszmecserét. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.