2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolgálati nyugdíjszabályok, magánnyugdíjak: Meghallgatták a Hosz kezdeményezését

Hosz  |  2007. 07. 17., 13:52

A Magyar Közlöny 2007/91. száma közli a Kormány 1055/2007. (VII.9.) határozatát a szolgálati nyugdíjszabályok átalakítása során figyelembe veendő szempontokról. Eszerint a Kormány a szolgálati nyugdíjreformmal, illetve a szolgálati nyugdíjszabályok átalakításával kapcsolatos törvény kidolgozása során az alábbi szabályozási szempontokat kívánja érvényesíteni...

1. A hivatásos állomány azon tagjai részéra, akik 2007. december 31-ével legalább húsz év tényleges szolgálati viszonyban eltöltött szolgálati idővel rendelkeznek, a szolálati idő nyugdíj összegét - tényleges nyugdíjjogosultság és az összeg folyósítása nélkül - a 2007. december 31-én hatályos nyugdíj-megállapítási szabályok szerint meg kell állapítani (újból meg kell állapítani). Az érintettek tényleges nyugdíjba vonulásukkor választhatnak, hogy ezen összeg évenkénti emelésekkel növelt összge mellett, vagy a tényleges nyugdíjba vonulásokkor hatályos szabályok szerint megállapított szolgálati nyugdíj összege mellett mennek nyugdíjba.

Felelős: igazságügyi és rendészeti miniszter, honvédelmi miniszter

Ez egyértelmüvé teszi, hogy a nyugdíj-megállapítással kapcsolatos jogszabályok jövőbeni változásai nem jelentenek hátrányt az érintett állománynak.

Határidő: 2007. augusztus 31.

2. A magánnyugdíjakról és magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény módosítása során olyan javaslatot kell kidolgozni, amely az 1.pontban meghatározott jogosultak számára lehetővé teszi a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe val visszalépést akkor is, ha 2007. december 31-ét követő időpontban válnak jogosulttá nyugellátásra.

Felelős: pénzügyminiszter, igazságügyi és rendészeti miniszter, honvédelmi miniszter

Határidő: 2007. augusztus 31.

                                                                       Gyurcsány Ferenc sk.

                                                                            miniszterelnök

A fentiek azt jelentik, hogy amennyiben az érintettek magánnyugdíj-pénztári tagságának ideje nem teszi lehetővé, hogy a nyugdíjba vonulásuk idején kellő összeg álljon rendelkezésükre számlájukon, abban az esetben visszaléphetnek az ,,eredeti", klasszikusnak mondható társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. Ezáltal a nyugdíj vonatkozásában ebből a szempontból sem éri hátrány az állományt.

A dr. Szeredi Péter kabinetfőnök által aláírt - július 18-án kelt körlevél - arról is tájékoztat, hogy a tárca a további jogszabály-módosítás tervezetét is kidolgozta, ez jelenleg a fegyveres és rendvédelmi szervekkel történő egyeztetés stádiumában van.

A Honvédelmi Minisztérium egy önálló törvény-tervezet előterjesztésén is dolgozik, ez a már nyugállományba vonult hivatásos katonáknak önkéntes tartalékos katonai szolgálat teljesítését tenné lehetővé. Ennek első lépéseként a Hjt. vonatkozó rendelkezései módosításra kerültek és a szerződéskötésre jogosultság felső korhatára 47 évre emelkedett. Ez számos területen, például a repülőhajózóknál is megoldást jelenthet a felmerült problémákra.   

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.