2024. 02. 27. kedd
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolgálati nyugdíjszabályok, magánnyugdíjak: Meghallgatták a Hosz kezdeményezését

Hosz  |  2007. 07. 17., 13:52

A Magyar Közlöny 2007/91. száma közli a Kormány 1055/2007. (VII.9.) határozatát a szolgálati nyugdíjszabályok átalakítása során figyelembe veendő szempontokról. Eszerint a Kormány a szolgálati nyugdíjreformmal, illetve a szolgálati nyugdíjszabályok átalakításával kapcsolatos törvény kidolgozása során az alábbi szabályozási szempontokat kívánja érvényesíteni...

1. A hivatásos állomány azon tagjai részéra, akik 2007. december 31-ével legalább húsz év tényleges szolgálati viszonyban eltöltött szolgálati idővel rendelkeznek, a szolálati idő nyugdíj összegét - tényleges nyugdíjjogosultság és az összeg folyósítása nélkül - a 2007. december 31-én hatályos nyugdíj-megállapítási szabályok szerint meg kell állapítani (újból meg kell állapítani). Az érintettek tényleges nyugdíjba vonulásukkor választhatnak, hogy ezen összeg évenkénti emelésekkel növelt összge mellett, vagy a tényleges nyugdíjba vonulásokkor hatályos szabályok szerint megállapított szolgálati nyugdíj összege mellett mennek nyugdíjba.

Felelős: igazságügyi és rendészeti miniszter, honvédelmi miniszter

Ez egyértelmüvé teszi, hogy a nyugdíj-megállapítással kapcsolatos jogszabályok jövőbeni változásai nem jelentenek hátrányt az érintett állománynak.

Határidő: 2007. augusztus 31.

2. A magánnyugdíjakról és magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény módosítása során olyan javaslatot kell kidolgozni, amely az 1.pontban meghatározott jogosultak számára lehetővé teszi a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe val visszalépést akkor is, ha 2007. december 31-ét követő időpontban válnak jogosulttá nyugellátásra.

Felelős: pénzügyminiszter, igazságügyi és rendészeti miniszter, honvédelmi miniszter

Határidő: 2007. augusztus 31.

                                                                       Gyurcsány Ferenc sk.

                                                                            miniszterelnök

A fentiek azt jelentik, hogy amennyiben az érintettek magánnyugdíj-pénztári tagságának ideje nem teszi lehetővé, hogy a nyugdíjba vonulásuk idején kellő összeg álljon rendelkezésükre számlájukon, abban az esetben visszaléphetnek az ,,eredeti", klasszikusnak mondható társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. Ezáltal a nyugdíj vonatkozásában ebből a szempontból sem éri hátrány az állományt.

A dr. Szeredi Péter kabinetfőnök által aláírt - július 18-án kelt körlevél - arról is tájékoztat, hogy a tárca a további jogszabály-módosítás tervezetét is kidolgozta, ez jelenleg a fegyveres és rendvédelmi szervekkel történő egyeztetés stádiumában van.

A Honvédelmi Minisztérium egy önálló törvény-tervezet előterjesztésén is dolgozik, ez a már nyugállományba vonult hivatásos katonáknak önkéntes tartalékos katonai szolgálat teljesítését tenné lehetővé. Ennek első lépéseként a Hjt. vonatkozó rendelkezései módosításra kerültek és a szerződéskötésre jogosultság felső korhatára 47 évre emelkedett. Ez számos területen, például a repülőhajózóknál is megoldást jelenthet a felmerült problémákra.   

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.