2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Repülőnap: különleges produkciók, modern haditechnika és fantasztikus közönség

Hosz  |  2007. 08. 11., 15:40

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison – augusztus 11-12-én – immár kilencedik alkalommal rendezték meg Közép-Európa legnagyobb repülő és haditechnikai seregszemléjét. A Magyar Honvédség idei legjelentősebb nyilvános eseményének kétnapos programját minden eddiginél nagyobb számú közönség tekintette meg. A Repülőnapon megjelenő Honvédszakszervezet ízlésesen berendezett érdekvédelmi sátrát számos látogató, köztük dr. Vadai Ágnes államtitkár és dr. Szeredi Péter kabinetfőnök is felkereste…  

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató első alkalommal 1990. augusztus 19-én jelentkezett Kecskeméten, majd 2003 óta minden második évben a nyár egyik legnagyobb szabású, közel százezer látogatót vonzó rendezvényévé vált. Már kora hajnalban hosszú autókonvojok közeledtek a kecskeméti repülőbázishoz. Minden irányból sok tízezer embert, felnőttet és gyermeket vonzott az augusztus 11-12-i haditechnikai esemény.

A Honvédszakszervezet sátrát – dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár vezetésével – ügyvivők, haderőnemi titkárok, a központi iroda munkatársai, valamint alapszervezeti vezetők tették otthonossá. Mindkét nap már kora reggeltől a szakszervezet legkülönbözőbb szolgáltatásairól szóló propaganda-anyagokkal, üdültetési prospektussal, az Egység újság legfrissebb lapszámával, valamint a Hosz-Tv eddigi adásaival várták a nagyközönséget.     

A Repülőnap hivatalos programja a díszszázad tisztelgése, majd a Himnusz eléneklése után dr. Szekeres Imre megnyitó szavaival vette kezdetét. Miután az előkészítő munkát dicsérte, a honvédelmi miniszter kiemelte: a repülés az emberi képesség és a technika együttesének egyik legszebb ötvözete, különleges produkciója. A repülés során nincs ötletszerüség, nincs semmi véletlenszerü, van viszont nagyon sok tanulás, még több munka és rengeteg gyakorlás. Sokminden szükséges tehát ahhoz, hogy valakiből pilóta váljon, illetve, hogy a legjobbak különleges látnivalóval örvendeztessék meg ezt a fantasztikus közönséget – mondta a szakminiszter. 

A honvédelmi miniszter aláhúzta, hogy a precízség, a felelősségteljes munka az igazi alapja a légi bemutató sikerének.  

A Magyar Honvédség profi haderő, erős és jól szervezett, a tisztek, a tiszthelyettesek és a szerződéses katonák kiemelkedően képzettek, felkészültek, jelenleg is részt veszünk a világ közeli és távoli tájain a béke megteremtésében és a béke fenntartásában. A csapatszellem erkölcsi tartást, az itthoni és a külföldi müveletek alapját adják - mondta a honvédelmi miniszter a megnyitó végén.

Ezt követően a Repülőnap nyitóképe következett, magyar lobogóval érkezett a MI-8-as, majd a JAK-52-es kötelék, az AN-26-os, az L-39-es, a MIG-29-es és az 5 darab JAS-39 EBS típusú repülőből álló kötelék volt soron.  A nyitókötelék müsora után Havril András vezérezredest, a HM HVK főnökét kértük meg, hogy honlapunknak nyilatkozzon.

- Az idei Repülőnap a ,,lehetőségek lehetősége”, hiszen az, hogy 21 ország katonái vesznek részt, találkoznak a 2007-es rendezvényen, lehetőséget kínál arra is, hogy mindenki bemutathassa a nagyon sok gyakorlás által elért teljesítményét, tudása legjavát. Ez a verseny egy olyan értékrendet alakít ki, mely alkalmas arra, hogy megállapítsuk, ki mit tud. A bemutató emellett arra is alkalmas, hogy a Magyar Honvédség a társadalomnak közelképet mutasson, ,,kézzel fogható” módon is bemutatkozzon, tovább erősítse a bizalmat – mondta a képünkön jobbra látható vezérkari főnök.     

A Honvédszakszervezet sátrát számos érdeklődő és szakszervezeti tag is meglátogatta. A szakszervezeti sátornál dr. Ujfaludi Zoltán, a Hosz főtitkára fogadta dr. Vadai Ágnest államtitkárt és dr. Szeredi Péter kabinetfőnököt. A HM államtitkára örült a Hosz tevékeny részvételének.

- Úgy gondolom, hogy szükség van érdekvédelemre, szükség van olyan szervezetre, ahol a katonák őszintébben elmondhatják gondjaikat, problémáikat. Önök pedig ezt tovább közvetítik felénk, majd közösen megpróbálunk megoldást találni. Én hiszek a szakszervezetben, örülök, hogy itt voltak, hogy aktívan részt vettek a Repülőnapon.  

A honlapunknak a Repülőnap szervező bizottságának általános elnök-helyetteseként nyilatkozó dr. Gömbös János azt hangsúlyozta, hogy a 21 ország 42 típusát, vagyis mintegy száz légi jármüvet felvonultató repülő bemutató igazán színvonalas haditechnikai esemény volt. A szinte megszámlálhatatlan repülő-program közül Besenyei Péter és Veres Zoltán egyéni mürepülő programja, a török kötelék, a ,,TURKISH STARS” KÖTELÉK - képünkön jobbra - BEMUTATÓJA (8 X NF-5), valamint a „PATROUILLE DE FRANCE” FRANCIA KÖTELÉK BEMUTATÓJA (8 X ALPHAJET) emelkedett ki.  

Emellett harci kutató-mentő gyakorlat, az ejtőernyős ugrások, valamint a haditechnika is igazi élményt nyújtott a több tízezer kilátogatónak. A páncélosok között hihetetlen hatékonynak minősülő eszköz, a Gepárd egyik változata is rengeteg érdeklődőt vonzott. 

A Nemzetközi Repülőnap sajtótájékoztatóján Pető István dandártábornok, a Repülőnap repülési igazgatója elmondta, hogy a fegyveres légvédelmi szolgálatot ellátók kivételével, vagyis kis túlzással a Repülőbázis teljes állománya – közel ezren – vettek részt a Repülőnap lebonyolításában.   

A délelőtti szóló, majd a délutáni kötelék- és speciális repülési feladatok minden oldalú biztosítása sokszor fáradságos munka volt, de ez nem járt együtt a kecskeméti állomány hangulati leterheltségével – tette hozzá a képünkon jobbra látható bázisparancsnok.

Jáger Lajos főtörzsőrmester, a mintegy hatszáz tagú kecskeméti Hosz alapszervezet vezetője számos alkalommal megjelent a szakszervezeti sátornál.

- Szinte az összes kollégám, szakszervezeti tag munkával ünnepelte a Repülőnapot, én repülésbiztosítóként dolgoztam mindkét nap során, de alapszervezeti vezetőként azt is teljesen természetesnek érzem, hogy ott legyek mindenhol. Részt vettem az airshow előkészületeiben is, emellett helyi katonaként készen álltam arra is, hogy bármikor segítsek, támogassam a Hosz – Repülőnapon megjelent – tisztségviselőit.

Mindkét nap programját a lóerők és szárnyak versenye zárta. A Bell Cobra helikopteren a német pilóta mellett dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, a MIG-29-esen Pető István dandártábornok mellett Bochkor Gábor rádiós müsorvezető, az EXTRA 300-as sportrepülőn Besenyei Péter mürepülő világbajnok,

a Red Bull Forma 1-es versenyautóval pedig Palik László, a Hungaroring Sport Zrt. elnöke kápráztatta el a vendégsereget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.