2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Középpontban a kongresszusi előkészületek és az Egység 2002 Kft. szolgáltatásai

Hosz  |  2007. 08. 19., 13:53

A Honvédszakszervezet elnökségének - augusztus 21-22-i - Kálban, majd a Hosz tarnamérai üdülőjében megrendezett ülésének napirendjén kiemelt témaként szerepelt a kongresszusi előkészületek mellett az Egység 2002 Kft. beszámolója. Az elnökségi tagok, a Kft. ügyvezetője és a pénzügyi ügyvivő részvételével lebonyolított ülést Mészáros Géza elnök vezette... 

Az előző elnökségi ülés jegyzőkönyvének elfogadása után Mészáros Géza az elmúlt időszak tevékenységét értékelte, majd a szakszervezet előtt álló őszi feladatokról szólt. A Hosz elnöke a szervezet előtt álló kiemelt feladatok között a jelölőgyülések és a haderőnemi értekezletek megtartását, illetve a Hosz IV. kongresszusát előkészítő bizottságok színvonalas munkáját nevezte. 

 

A folyamatban lévő egyeztetésekről Szincsák Gyula tájékoztatott. A Hosz alelnöke - egyebek mellett - az Állami Egészségügyi Központban müködő szakszervezetek hatásköréről, a szakszervezeti reprezentativitásról, majd a szerződéses katonák honvédelmi miniszterhez intézett leveléről és a Hjt. küszöbön álló módosításáról adott hasznos információkat. A beszámolóban a lakáskoncepcióról szóló 6/1994. számú HM rendeletről, a tisztek által igényelhető munkáltatói kölcsönnel kapcsolatos lényeges módosításról, vagyis arról is beszélt, hogy a munkáltatói kölcsön bankhitel kiváltására is igénybe vehető lesz. Az alelnök beszélt még a Repülőnapi belépők ügyéről, a kétnapos kecskeméti rendezvény tapasztalatairól, valamint a HM államtitkár-cserével kapcsolatos személycserékről és az érdekvédelmi szakreferens személyéről is.

Ezt követően az Egység 2002 Kft. beszámolójához füzött szóbeli kiegészítést Sárkány Ferenc. A Kft. Ügyvezetője az aktuális ügyek mellett az üdülőkre fordított beruházásokról, valamint az ingatlanvagyonról is beszélt.

Dr. Heiling Ottó alelnök elmondta, hogy a Hosz által a Kft. számára nyújtott támogatást a következő időszakban már az eredményes üzleti tevékenységből származó bevételekből kell kiváltani.

Választmányi határozattervezet előkészítésekor az Önsegélyezési és szolidáris alap létrehozásáról, valamint a segélyezési rendről szóló határozati javaslatot Szincsák Gyula terjesztette elő. A Hosz alelnöke kiemelte: javuló, bővebb szolgáltatást kellene nyújtani a segélyezésre szoruló Hosz-tagnak. Szincsák Gyula azt is hozzátette, hogy a tag halála esetén, a kegyeleti aktus, a tisztességes búcsúztatás méltó lehet, emellett annak is pozitív fogadtatása lenne, ha a szülőkre is kiterjeszthető lenne a támogatás. A helyszínen megtudtuk, hogy a bevezetés határozott időre, egy esztendőre történik. Az esetek számát azonban előre nem lehet kalkulálni. A fogalmi és tartalmi kiegészítésekkel, valamint az élettárs és a szülő fogalmának pontosítása után az elnökség elfogadta a választmány elé kerülő határozati javaslatot.

A Hosz által kiírt pályázatra a Békés megyei nyugállományúaktól érkezett jelentkezés. A Hosz alelnöke javaslatára az elnökség elfogadta a benyújtott pályázatot.

Ezt követően Sárkány Ferenc ügyvezető a Kft. által bevezetendő, küszöbön álló szolgáltatásról, így az CITY bankos hitelkártya által nyújtott jogosultságról adott információkat. Ezt követően az elnökség elfogadta, hogy a Kft. ezt a fajta üzleti tevékenységet is beindítsa.  

A Honvédszakszervezet hosszú távú programját és egyéb kongresszusi határozatokat előkészítő bizottság jelentését, a további teendők meghatározását szintén Szincsák Gyula terjesztette elő. A Hosz alelnöke kiemelte: a bizottság véleménye alapján az egyes kérdéseken végighaladva kell kialakítani az elnökség állásfoglalását.

A kidolgozott anyag szólt a tagsági kör kibővítésének lehetőségéről, majd a tagsági jogviszonyról is. A felvetődött javaslatok között az etikai bizottság esetleges létrehozásáról, a tisztségviselők köréről, az összeférhetetlenségről és a kettős tagság problematikájáról, valamint a tagok jogairól és kötelezettségeiről is szó esett. Elhangzott, hogy a Hosz struktúrája továbbra is az MH szervezeti felépítését fogja követni. Ezt  követően az elnökségi tagok képviseleti hatásköréről, az MH ÖHP parancsnoka és a Hosz közötti együttmüködési megállapodás aláírásáról, a nyugállományúak helyi és regionális képviseletéről, a tagozat és a szekciók munkájáról, a nyugállományú tagozatban betöltött tisztségekről (a javaslat szerint a tagozat elnöke, illetve a nyugállományúakat képviselő elnökségi tag ugyanaz a személy lesz - a szerk.) egyeztettek. A Hosz a külföldi missziókban betöltendő helyi szakszervezeti képviselői tisztségekre is javaslatot tesz a közeljövőben.

Ezt követően az alapszervezeti és önálló csoportvezetők elismerési formájáról, a létszámarányos döntéshozatali módszer bevezetéséről, a szakszervezet IV. kongresszusán a szavazati, a tanácskozási és a meghívotti részvételről tárgyalt az elnökség.    

Az egyebekben Sándor Roland pénzügyi ügyvivő – az Egység 2002 Kft. ügyvezetőjének javaslatára – az üdültetési tartalék áthelyezéséről terjesztett be javaslatot. Az előterjesztést a Hosz elnöksége elfogadta.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.