2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tisztavatás 2007: Ifjú tisztek és látványos technikai bemutató a Hősök terén

Hosz  |  2007. 08. 20., 11:02

Új hagyományt teremtve, idén először a Hősök terén volt a tisztavatás. A Magyar Honvédség 109 fiatal hadnagya – ebből 14 hölgy – és 30 határőr hadnagy tett esküt augusztus 20-án. Az ünnepség előtt a Magyar Honvédség Támogató Dandár Díszzászlóalja díszelgő katonáinak bemutatójára, valamint a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekarának zenés bemutatójára is sor került. A Magyar Köztársaság Lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonása továbbra is a Kossuth téren zajlott le…

Az ünnepségen a díszzászlóalj bevonulása után a köztársasági elnököt fogadták, majd a történelmi zászlók bevonulása és a Himnusz következett. A honvédtisztek esküjét Mészáros József, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kiválóan végzett hadnagya mondta elő. Ezt követően dr. Szekeres Imre mondott beszédet. A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy a Magyar Köztársaságnak továbbra is szüksége van jól képzett tisztekre. Szekeres Imre hozzátette: az elmúlt időszakban alapvetően megváltozott a honvédelmi filozófia, ma már büszkék lehetünk a Magyar Honvédség képességeire, arra, hogy azt szövetségeseink is elismerik. A tiszti hivatás ellátásáról azt mondta, hogy kellő elhivatottsággal és tudással kell eleget tenni ennek e szép feladatnak, a mindennapok során a csapatszellemnek és a feladat-végrehajtásnak kell ötvöződni. Az ünnepi beszédet mondó tárcavezető hangsúlyozta: Olyan korszerü, modern elemei vannak a magyar haderőnek, melyek már határainkon túl is telepíthetőek. A haderő-átalakítás következtében ma több katona szolgál a csapatoknál, mint a hivatalokban és az intézményekben. A biztonság megteremtése nemzeti ügy, ezért a honvédelem kérdésében konszenzus van a parlamenti pártok között, ez pedig nagyra értékelhető.

A határőrtisztekhez szólva elmondta, hogy a rendészeti szervek megújulását a rendőrség és a határőrség integrációja biztosítja. Beszéde végén katonaszerencsét, majd sok örömet kívánt a hivatás gyakorlásában a honvédelmi miniszter. A beszéd után az újonnan avatott tisztek közül a kijelöltek, társaik nevében koszorút helyeztek el az ismeretlen katona emlékmüvének talapzatánál.

Az idén felavatott 109 fiatal tisztből 14 katonanő. Ez azt is mutatja, hogy a Magyar Honvédség tiszti állományában egyre nagyobb és komolyabb súlyt jelent a hölgyek aránya.

Kozák Piroska (24) hadnagy híradó szakon végzett a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. A fővárosi illetőségü fiatal katonatiszt a Zách utcai objektumban található MH Támogató Dandár, Harci Rendezvénybiztosító Részleg részlegvezető-helyettese lesz. Piroska számára nincs határ, szinte minden érdekli, a tanulás mellett szeret sportolni, atletizálni is.

- Örök emlék volt az egyetemen töltött időszak, soha nem bántam meg, hogy ide jelentkeztem. Ha még egyszer tehetném, akkor is ide jönnék továbbtanulni. A katonai rendezvények során a híradás biztosítása lesz a feladatköröm, hangosítással, tolmácsberendezések müködtetésével foglakozom majd. A Honvédszakszervezetről már rengeteg információt hallottam, nem gondolkodom a belépésen, a szolgálati helyemen az első tennivalóim között lesz a belépési nyilatkozat kitöltése. De nem elsősorban azért akarok Hosz-tag lenni, mert olcsóbban lehet telefonálni, könnyebben lehet lakáshoz jutni, üdülni, hanem azért, mert – szerintem – a Hosz által jobb munkahelyi légkört is meg lehet teremteni. Úgy vélem, s azt is hallom,, hogy, ha a dolgozók nem közvetítik a problémákat, akkor segíteni sem lehet. Ezen változtatni szeretnék.                         

A fentebb már említetteken – katonanők arányának  megváltozásán – kívül más is megváltozott s ezeket a változásokat kívánták a tisztavatáson bemutatni az érdeklődőknek. A fiatal tisztek eskütétele mellett sor került egy olyan légi bemutatóra, amelynek során a Magyar Honvédség szállító repülőgépei, harci helikopterei és vadászgépei egyszerre jelentek meg három nagy kötelékben megmutatva azt a technikát, tudást és képességet, amellyel a Magyar Honvédség légiereje rendelkezik.

Idén a hagyományos ünnepség keretein belül új, látványos elemmel bővült a tisztavatás: a Hősök tere fölött a Magyar Honvédség harci és szállító helikopterei és repülőgépei két alkalommal is kötelékáthúzást hajtottak végre. 500 méter magasan érkeztek Budapest légterébe a Gellért-hegy északi részénél, majd az Andrássy út felett közelítették meg a Hősök terét, miközben 150 méteres magasságra süllyedtek. Miután átrepültek a tér felett bal fordulóval emelkedtek fel, majd a Népstadion irányából a Dózsa György út felett áthúzást végeztek. A kötelékekben 3 db MI-24-es harci helikopter, 1 db AN-26 szállító repülőgép, 2 db L-39 repülőgép, 1 db AN-26 szállító repülőgép, 2 db MIG-29 vadászrepülőgép, 5 db JAS-39 Gripen vadászrepülőgép szerepelt. A helikopterek 240 km/h, a merevszárnyú repülőgépek kb. 400 km/h sebességgel közlekedtek. A fegyverzettechnikai bemutató is új volt, hiszen a Mistral rakétáktól kezdve, a páncélozott szállító harcjármüveken keresztül a tüzérségi eszközökig látható volt az a haditechnika, amellyel a Magyar Honvédség fel van szerelve.

Rossu Roland (23) közgazdász diplomát kapott az egyetemen. A fiatal hadnagy Kaposvárra kerül, az MH Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred nemzeti támogató zászlóaljánál lesz vegyes anyagszállító szakaszparancsnok. Roland a Honvédszakszervezetnek is több éve tagja, az egyetemen a Hallgatói önkormányzat mellett müködő Hallgatói Képviselet vezetője volt, a Katonadolog címü diákújságnál pedig főszerkesztőként tevékenykedett.

- Immár több mint három esztendeje képviselem hallgató-társaimat, azóta viszem tovább megoldandó ügyeiket a Honvédszakszervezet vezetése felé. Emellett én intézem a Vodafone telefon igényléseket és a szakszervezetbe történő beléptetéseket is. Nagyon sok pozitív kezdeményezése van a Honvédszakszervezetnek, mivel Kaposvárott tervezek lakást venni, ezért ezek közül elsőként a lakáslízinget szeretném igénybe venni.

A Szózat után, az ünnepség végén a térkiürítést a díszmenet, majd a történelmi zászlók és a zenekar díszelvonulása zárta.

Fotó: index.hu és a szerző

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.