2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hosz elnöksége: Folytatni kell a szakmai egyeztetéseket, a partneri együttműködést!

Hosz  |  2007. 09. 27., 15:19

A két évvel ezelőtt megkezdett hagyományokat folytatva ismét kihelyezett elnökségi ülést tartott a Honvédszakszervezet. A szeptember 27-i rendezvényen Mészáros Géza Hosz elnök bejelentette: a reprezentatív katona-szakszervezet szolgálati időpótlékkal kapcsolatos kezdeményezése már a miniszteriális szakmai fórumok előtt van. A szakszervezeti vezető azt is elmondta, hogy a katona-szakszervezet külön közleményt ad ki a Hjt. szolgálati nyugdíjra vonatkozó módosításaival kapcsolatos egyeztetések kapcsán...

Miután a Hosz elnöke köszöntötte a megjelent elnökségi tagokat, ügyvivőket, haderőnemi titkárokat és a helyi szakszervezeti tisztségviselőket, az előző elnökségi ülés jegyzőkönyvének elfogadását javasolta.

Az elmúlt időszak eseményeiről szólva Mészáros Géza kiemelte: a SZÉF-en zajló tárgyalások nem mindig szerencsésen támogatják a Hosz munkáját, ezért a szakszervezet külön közleményben fogalmazza meg álláspontját.

 

Szincsák Gyula a folyamatban lévő egyeztetésekről szólva azt hangsúlyozta, hogy a Hosz nyomására - a szolgálati lakás megvásárlása esetén - megmarad a vissza nem térítendő támogatás. A szolgálati nyugdíjtervezetről szólva a Hosz alelnöke elmondta, hogy amennyiben a szakszervezetek nem fogadják el a Hjt., Hszt. szolgálati nyugdíjra vonatkozó módosításait, akkor félő, hogy a szaktárcákat kivonják a további egyeztetésekből és a radikálisabb verzió léphet életbe. A 20 év szolgálati idővel még nem rendelkezők ügyében további egyeztetetések szükségesek - tette hozzá Szincsák Gyula alelnök. A különböző pótlékokkal kapcsolatos egyeztetésekről szóló beszámoló után elhangzott, hogy a szolgálati időpótlékkal összefüggő Hosz-kezdeményezés már a miniszteriális szakmai egyeztetésekig jutott. Megvalósulás esetén a SZIP mintegy 2-3%-os illetmény-növekedést jelenthet majd a katonáknak - mondta a Hosz alelnöke.

A Választmányi ülés előkészületeiről dr. Ujfaludi Zoltán elmondta, hogy a szervező munka a tervek szerint halad, a haderőnemi titkárok és a Hosz központi irodája ezirányú feladatait elvégezte már.

Az Idősek Világnapi rendezvény előkészületeiről Kása László elnökségi tag számolt be. A Hosz nyugállományú tagozatának képviselője miután a szervezett program helyéről és pontos időpontjáról, a meghívottakról, valamint a müsorról is tájékoztatta a megjelenteket, anyagi támogatást kért a rendezvény lebonyolításához.  

A haderőnemi gyülések tapasztalatairól Mészáros Géza tájékoztatta az elnökséget. A Hosz elnöke miután mindegyik haderőnemi rendezvény munkáját elismerte, tartalmasnak és kifogástalannak nevezte a jól megszervezett programokat.   

Kongresszusi és Választmányi határozattervezeteket dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár terjesztette be, majd a 2007. évi Kongresszus előkészületeiről is a szakszervezet főtitkára tájékoztatott.

A pártoló tagi felvételről szóló napirendet Mészáros Géza terjesztette elő. A tagi felvételről szóló döntések után tizen váltak a Hosz pártoló tagjaivá.

Az egyebekben a ,,Szakszervezeti Munkáért" díjra történő jelölésről, nyugállományú tagfelvételről, majd a ,,Katonákért" Alapítvány kuratóriumi tagi jelölésről, valamint a kiadott sajtóközleményről is határoztak. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.