2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az önkéntes haderő létrejötte honvédelmi rendszerváltásként értékelhető

Hosz  |  2007. 10. 20., 11:11

A tradíciókat folytatva ismét kihelyezett ülést tartott a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF). Az október 31-i győri eseményen dr. Vadai Ágnes államtitkár kijelentette, hogy az önkéntes haderőre történő áttérés honvédelmi rendszerváltásként értékelhető. Az érdekegyeztetésen a Honvédszakszervezetet Szincsák Gyula alelnök, Besenyi Csaba és Andor Tamás elnökségi tagok, Nagy Zoltán ellenőrző bizottsági elnök, Nagy Károly nyugat-magyarországi területi ügyvivő és Czövek János haderőnemi titkár képviselte...

A HÉF soros elnöke Mészáros Géza Hosz elnök, a munkaadói oldal ügyvivője dr. József Péter, a HM jogi főosztályának vezetője, míg a munkavállalói oldal ügyvivője Breuer László, a Hodosz vezető titkára volt. Az ülésen a honvédelmi minisztert dr. Vadai Ágnes államtitkár képviselte, a Honvédszakszervezet képviseletében a fentebb felsorolt tisztségviselőkön kívül a nyugat-magyarországi alapszervezetek és csoportok vezetői is megjelentek.

Az oldalegyeztetés után - még napirend előtt - dr. Vadai Ágnes mondott köszöntőt az önkéntes haderő létrejöttének 3. évfordulója alkalmából. A HM államtitkára kiemelte: a Magyar Köztársaság kiemelten a hazánk védelme érdekében aktív szerepet vállalók érdekében 3 évvel ezelőtt végleg szakított a tradícióval, áttért az önkéntes haderőre. A haderő professzionális jellegének kialakítása honvédelmi rendszerváltásként is értékelhető. Nehéz időszakon vagyunk túl, de már a stabilitás is megkezdődhet, s így nagyobb figyelem hárulhat majd a fizikailag és lelkileg jól felkészült katonákra, illetve a szolgálati körülményekre.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy az évforduló arra is alklmat ad, hogy a tárca újragondolja a haderő foglalkoztatáspolitikáját, hiszen már a minőségnek kell nagyobb szerepet kapni: az legyen katona, akire a Magyar Honvédségnek is szüksége van!

Ezt követően a soros elnök, Mészáros Géza tolmácsolta a munkavállalói oldal köszönetét, miszerint - a HM KPÜ jóvoltából - már október 31-én megkaphatták illetményüket a hivatásos és szerződéses katonák.

Ezt követően Varga László mérnök dandártábornok, a vendéglátó, MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakéta Ezred parancsnoka adott tájékoztatót az alakulat megalakításával kapcsolatos tapasztalatokról, valamint a jelenlegi müködési feltételekről. Az ezredparancsnok kiemelten foglalkozott a személyi állomány élet- és munkakörülményeivel, valamint a technikai feltételrendszerrel is.

- A tiszti -és tiszthelyettesi állomány oktatása, továbbképzése esetén a parancsnok eszköztelen. Képzett szakemberek, jogász, közgaszdász és talán az utolsó csapatpszichológus került ki az ezredtől, pótlásuk megoldatlan. Véleményem szerint továbbra is szükség van a nappali szakos csapatlégvédelmi rakéta tiszti képzésre is. A lakásellátottság tekintetében az egyik legnagyobb hiány itt, Győr helyőrségben van. Az állomány nem érti, hogy a helyi bérlettámogatás bizonyos helyőrségekben automatikus, nálunk pedig költségvetésfügő. Azt gondolom, hogy a csapatgazdálkodás esetén a rigorózusan gazdálkodók járnak rosszul. Az érdekvédelmi szervezetekkel - parancsnokként és magánemberként is - jó kapcsolatot ápolok, bizonyíték erre az is, hogy a Hosz légierő haderőnemi képviselője alakulatunknál szolgál, emellett a Hodosz elnöke is itt dolgozik, jómagam pedig a BEOSZ elnökségi tagja vagyok - egyebek mellett ezt mondta Varga László mérnök dandártábornok.   

A tájékoztatóval kapcsolatban dr. Vadai Ágnes elmondta, hogy nagyon pozitív és már az új kor szellemét jelzi, hogy a környezetvédelmi feladatokkal is foglalkozik a győri alakulat, majd miután megköszönte a helyi katonák kiemelkedő feladatteljesítését, külön is örvendetesnek nevezte, hogy az ezredparancsnok ,,itt is és ott is" ül. A vezérkari főnök képviseletében Palásti Ferenc dandártábornok elmondta, hogy a győri alakulat jövője biztos, nem szabad, hogy a győri katonák Magyar Honvédség vezetésébe, a vezérkarba vetett bizalma csökkenjen. A munkavállalói oldal nevében Breuer László Hodosz vezető titkár, Szincsák Gyula Hosz alelnök és Varga István Hodosz elnök köszönte meg a győri alakulat problémáit bemutató őszinte előadást.   

Szincsák Gyula Hosz alelnök megkérdezte, hogy a jelenlegi létszámhiány mennyiben befolyásolja a feladatvégrehajtást, a leterheltséget, a pillanatnyi előmeneteli lehetőség közép és hosszú távon hogyan tud megvalósulni, illetve a lakhatással és a szabadnapok kiadásával kapcsolatban orvosolhatók-e helyi szinten tapasztalt problémák?

Varga dandártábornok válaszait, majd a munkaadói és a munkavállalói oldal reakcióit követően a szolgálati buszjáratok 2007. I. félévében történt módosításának tapasztalataival, kiemelten a megszüntetett viszonylatok által érintett állomány munkába járásának biztosítottságával, a szolgálati járatok költségeivel, valamint a költségtérítések alakulásával kapcsolatban hangzott el előterjesztés.

Kádár Róbert mérnök dandártábornok, a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese - egyebek mellett - elmondta, hogy a két oldal közötti együttmüködés eddig is megfelelő volt, de a következő időszakban is kompromisszumra, egyeztetési készségre van szükség ahhoz, hogy a költségtérítések a lehető legésszerübben alakulhassanak.

A HM vezetése nem a költségeket lefaragó intézmények közé tatozik, a szaktárca továbbra is azon dolgozik, hogy korrekt párbeszédeket folytasson a honvédségi autóbuszjáratok üzemeltetése kérdésében is - tette hozzá dr. Vadai Ágnes államtitkár. 

A munkavállalói oldal véleményét megfogalmazó Szincsák Gyula kiemelte: ésszerü, hogy 4-5 fő utaztatására nem kell 40 fő szállítására alkalmas autóbuszt közlekedtetni, de a munkavállaló ideje és kényelme is számít, emellett azt is el kellene fogadni, hogy a fenntartási díjak emelkedésével a 9Ft/km-es elszámolás már nem alkalmas arra, hogy fedezze a munkavállaló költségeit.

Az előterjesztéssel kapcsolatos hozzászólások, majd válaszok után laktanyalátogatás és technikai bemutató szerepelt a HÉF győri programjában. Az ülés végén a soros elnök bejelentette, hogy a fórum legközelebb november 21-én tart majd ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.