2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a szervezeti és szövetségi ügyek

Hosz  |  2008. 01. 09., 14:47

A résztvevők – elnökségi tagok, EB elnök, szekcióelnökök, az Egység 2002 Kft. ügyvezetőjének – köszöntése után aktualitásokról, így a LIGA népszavazási kezdeményezéséről, az illetményügyekről, a szakszervezet által közvetített szolgáltatások eredményeiről, a szövetségi kapcsolatokról és a nyugállományú tagságot érintő ügyekről is tárgyalt a Hosz elnöksége. A január 9-i ülést dr. Heiling Ottó alelnök, majd – a HM államtitkárával való megbeszéléséről visszaérkezve – Mészáros Géza elnök vezette.    

A kongresszusi és az elnökségi jegyzőkönyvek elfogadása után a folyamatban lévő egyeztetésekről Szincsák Gyula alelnök számolt be.

Az OKÉT-tárgyalásokon a legalapvetőbb kérdés az volt, hogy mit akar az érdekvédelmi szféra. 5%-os illetményfejlesztést kértek a szakszervezetek. Ez illetményalap-emelést jelent, erre jön még a szolgálatiidő-pótlék, lesz olyan állománykategória, amelynek tagjai összességében mintegy 9%-os emelésben részesülnek. A technikai illetményalap megszünik, ehhez a honvédelmi tárca égisze alatt dolgozó szakszervezetek is hozzájárultak - mondta a Hosz alelnöke.

Noha emelkedik az étkezési utalványok értéke, a ruházati illetmény terhére kifizetett juttatás mértéke csökken. Hogy mit fogunk aláírni, az tőletek – elnökségi tagoktól – is függ – tette hozzá a Hosz alelnöke.

Szincsák Gyula ezt követően röviden beszámolt a HÉF legutóbbi üléséről. A szerződéses katonák lakhatásáról szóló kutatást és annak megoldását EU pályázatokon való eredményes részvétellel kívánjuk orvosolni - mondta.

Bátor Ferenc elnökségi tag elmondta, hogy a katonai kollégium jubileumi jutalomba történő beszámítása ügyében pert nyertek Szegeden. Dr. Heiling Ottó alelnök reakciójában elmondta: ez az ügy is kérdéses, várhatóan ez az ügy is a Legfelsőbb Bíróságon végződik.

Ezt követően Csetényi László, az MH Szociálpolitikai Közalapítványának 2007. évi müködéséről és a segélyezés mértékéről számolt be. A Hosz által a kuratóriumba delegált tag a különböző pályázatokon való részvételről, a pályán tartás, valamint az átképzés – Alapítvány által – támogatott lehetőségeiről és a 2008. évi támogatások várhatóan inflációval megemelt összegéről is beszélt.

Ezt követően Sárkány Ferenc adott tájékoztatást az üdültetés 2007. évi eredményeiről. Az Egység 2002 Kft. ügyvezetője – egyebek mellett – elmondta, hogy az egyéb bevételekkel számolva a kihasználtság a tervezettnél jóval alacsonyabb lett. Új profilként gyermektáboroztatást kell végezni Tarnamérán, de a 2008-as esztendőnek kell lennie az utolsó évnek, hogy a lehető legtöbb erőforrást befektessen a Hosz – tette hozzá dr. Heiling Ottó alelnök. A békésszentandrási parti medence, illetve gyermekjátszótér kialakítása és a karbantartási és kárelhárítási ügyekben is egyeztettek. 

A HM államtitkárával folytatott tárgyalásáról visszaérkező Hosz elnöke – aktuális tájékoztatójában – elmondta, hogy a LIGA decemberben megrendezett rendkívüli kongresszusa tagfelvételről és új tisztségviselőkről is döntött, majd hozzátette, hogy a Hosz a december 15-i LIGA demonstráción is megjelent. Mészáros Géza a honvédelmi miniszterrel december 20-án lefolytatott tárgyalásáról, az FRDÉSZ elnökségi üléséről, az illetménytárgyalások helyzetéről, valamint a HM Kollégium rendezvényéről is tájékoztatta az elnökséget.

Ezt követően Szoboszlai Endre, a Hosz Nyugállományú Tagozatának SZMSZ-ének módosításáról adott tájékoztatást. A tagozat elnöke korszerüsítettnek, létszámarányos képviseletünek nevezte a tervezett anyagot. Ezt követően a Hosz elnöksége egyhangúan támogatta a nyugállományú tagozat SZMSZ-ének korrekcióját.

A pártoló tagi felvétel során egy főt vett fel az elnökség, majd abban állapodtak meg, hogy megbízzák a főtitkárt, hogy dolgozzon ki egy egységes eljárási rendet a nyugállományú tagfelvétellel kapcsolatban, s a következő, február 5-i elnökségi ülésen ezen határozatról is döntenek majd.

Az egyebekben dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár szervezési ügyekről, a soron következő rendezvények lebonyolításáról és időpontjáról tájékoztatta az elnökségi tagokat. Az események megváltozott időpontjairól és az eddigi rendezvénytervben nem szereplő rendezvényekről honlapunk ,,rendezvénynaptár" rovatában értesülhetnek majd - a szerk.  

Ezt követően pedig dr. Heiling Ottó alelnök a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításával kapcsolatos jelenlegi helyzetről adott információkat. Miután a HM a mai napig nem nyilatkozott hivatalosan e kérdésben, a Hosz elnöksége kialakította képviselendő álásfoglalását, eszerint a szakszervezet felvállalja az érintettek bírósági képviseletét. A különböző ügytípusokkal kapcsolatos eljárási rend, valamint az ehhez szükséges kérelmek mintaokmányai elérhetőek lesznek weblapunkon.

Az ülés végén a LIGA népszavazási kezdeményezéséről és az aláírásgyüjtési akcióról dr. Heiling Ottó és e sorok írója adott tájékoztatást. A Hosz elnöksége támogatja a LIGA aláírásgyüjtési akcióját, a részletekről a http://www.liganet.hu/cikk/928/nepszavazas.html címen elérhető dokumentumokból tájékozódhatnak.

A Hosz elnöksége legközelebb február 5-én tart ülést.      

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.