2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Középpontban a népszavazási kezdeményezések

Hosz  |  2008. 02. 05., 17:27

A LIGA Szakszervezetek február 5-i elnökségi ülésén két fő téma került szóba. A TB Mentő népszavazásáról és a március 9-i népszavazásról egyeztettek az elnökségi tagok. A rendezvényt Gaskó István elnök vezette, részt vett és felszólalt Mészáros Géza, a Hosz elnöke..

A TB Mentő népszavazásról

Gyenes Géza elmondta, hogy a MOSZ országosan több lakossági fórumon vesz részt, többnyire az EDDSZ és a NOE képviselőivel. Legtöbb esetben a meghívott szocialista képviselők el sem jönnek, ahol mégis, ott sem tudnak egy komplex érvrendszerrel kiállni az egészségbiztosítási törvény mellett.

Győrött, Balogh József MSZP képviselő részvételével is zajlott egy lakossági fórum, ami a népszavazási kezdeményezés támogatóiak teljes sikerével zárult.

Kerpen Gábor elmondta, hogy a szakminisztérium kiadott egy közleményt, melyben gyakorlatilag megfenyegette azokat az iskolaigazgatókat, akik bármilyen módon hozzájárulnak a népszavazást kezdeményező aláírásgyüjtéshez.

Az események sodrában azonban zavartalanul folyik a munka, így a szóbeli egyeztetést alapján, várhatóan hamarosan összegyülhet a minimálisan szükséges 200.000 aláírás.

A március 9-i népszavazásról

Horváth Lajos elmondta, hogy az európai szakszervezeti szövetség álláspontjához igazodva, fel kell lépni az ellen, hogy az eddig közpénzből finanszírozott, ingyenes közellátásokat privatizálják és fizetővé tegyék, és ezzel a társadalmi és szociális csoportok közötti szakadékot növeljék.

Gaskó István kifejtette, hogy a LIGA Szakszervezeteknek állást kell foglalnia a kérdésben, hiszen a népszavazásra bocsátott kérdések alapvetően érintik a munkavállalókat. Ugyan várható, hogy más konföderációk tartózkodnak majd az állásfoglalástól, de ez szerinte szakszervezetileg támogathatatlan.

Mészáros Géza, a Hosz elnöke azt hangsúlyozta, hogy a LIGA Szakszervezeteknek pártok felettinek kell lennie,  a gondolkodásmódnak pedig politikamentesnek szükséges maradnia. Nagyon alaposan, kifinomultan kell fogalmazni, megőrízve a korábbi pártsemleges gondolkodásmódot - mondta a Hosz elnöke.

Gaskó István LIGA elnök hozzátette: nem hallgathatunk csak attól való félelmünkben, hogy egyesek pártokhoz akarnak kötni minket. A LIGA egy demokratikus és független szervezet, ahol bárki szabadon véleményt nyilváníthat.

Fiedler Péter

Fotó: Szita Róbert

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.