2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Középpontban a népszavazási kezdeményezések

Hosz  |  2008. 02. 05., 17:27

A LIGA Szakszervezetek február 5-i elnökségi ülésén két fő téma került szóba. A TB Mentő népszavazásáról és a március 9-i népszavazásról egyeztettek az elnökségi tagok. A rendezvényt Gaskó István elnök vezette, részt vett és felszólalt Mészáros Géza, a Hosz elnöke..

A TB Mentő népszavazásról

Gyenes Géza elmondta, hogy a MOSZ országosan több lakossági fórumon vesz részt, többnyire az EDDSZ és a NOE képviselőivel. Legtöbb esetben a meghívott szocialista képviselők el sem jönnek, ahol mégis, ott sem tudnak egy komplex érvrendszerrel kiállni az egészségbiztosítási törvény mellett.

Győrött, Balogh József MSZP képviselő részvételével is zajlott egy lakossági fórum, ami a népszavazási kezdeményezés támogatóiak teljes sikerével zárult.

Kerpen Gábor elmondta, hogy a szakminisztérium kiadott egy közleményt, melyben gyakorlatilag megfenyegette azokat az iskolaigazgatókat, akik bármilyen módon hozzájárulnak a népszavazást kezdeményező aláírásgyüjtéshez.

Az események sodrában azonban zavartalanul folyik a munka, így a szóbeli egyeztetést alapján, várhatóan hamarosan összegyülhet a minimálisan szükséges 200.000 aláírás.

A március 9-i népszavazásról

Horváth Lajos elmondta, hogy az európai szakszervezeti szövetség álláspontjához igazodva, fel kell lépni az ellen, hogy az eddig közpénzből finanszírozott, ingyenes közellátásokat privatizálják és fizetővé tegyék, és ezzel a társadalmi és szociális csoportok közötti szakadékot növeljék.

Gaskó István kifejtette, hogy a LIGA Szakszervezeteknek állást kell foglalnia a kérdésben, hiszen a népszavazásra bocsátott kérdések alapvetően érintik a munkavállalókat. Ugyan várható, hogy más konföderációk tartózkodnak majd az állásfoglalástól, de ez szerinte szakszervezetileg támogathatatlan.

Mészáros Géza, a Hosz elnöke azt hangsúlyozta, hogy a LIGA Szakszervezeteknek pártok felettinek kell lennie,  a gondolkodásmódnak pedig politikamentesnek szükséges maradnia. Nagyon alaposan, kifinomultan kell fogalmazni, megőrízve a korábbi pártsemleges gondolkodásmódot - mondta a Hosz elnöke.

Gaskó István LIGA elnök hozzátette: nem hallgathatunk csak attól való félelmünkben, hogy egyesek pártokhoz akarnak kötni minket. A LIGA egy demokratikus és független szervezet, ahol bárki szabadon véleményt nyilváníthat.

Fiedler Péter

Fotó: Szita Róbert

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendben tovább növeli ázsiai járatainak számát, 96 interkontinentális és 69 európai célállomás lesz elérhető az október végéig tartó időszakban. Budapestre a legtöbb napon öt járat közlekedik majd.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.