2024. 05. 18. szombat
Alexandra, Erik
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Középpontban a népszavazási kezdeményezések

Hosz  |  2008. 02. 05., 17:27

A LIGA Szakszervezetek február 5-i elnökségi ülésén két fő téma került szóba. A TB Mentő népszavazásáról és a március 9-i népszavazásról egyeztettek az elnökségi tagok. A rendezvényt Gaskó István elnök vezette, részt vett és felszólalt Mészáros Géza, a Hosz elnöke..

A TB Mentő népszavazásról

Gyenes Géza elmondta, hogy a MOSZ országosan több lakossági fórumon vesz részt, többnyire az EDDSZ és a NOE képviselőivel. Legtöbb esetben a meghívott szocialista képviselők el sem jönnek, ahol mégis, ott sem tudnak egy komplex érvrendszerrel kiállni az egészségbiztosítási törvény mellett.

Győrött, Balogh József MSZP képviselő részvételével is zajlott egy lakossági fórum, ami a népszavazási kezdeményezés támogatóiak teljes sikerével zárult.

Kerpen Gábor elmondta, hogy a szakminisztérium kiadott egy közleményt, melyben gyakorlatilag megfenyegette azokat az iskolaigazgatókat, akik bármilyen módon hozzájárulnak a népszavazást kezdeményező aláírásgyüjtéshez.

Az események sodrában azonban zavartalanul folyik a munka, így a szóbeli egyeztetést alapján, várhatóan hamarosan összegyülhet a minimálisan szükséges 200.000 aláírás.

A március 9-i népszavazásról

Horváth Lajos elmondta, hogy az európai szakszervezeti szövetség álláspontjához igazodva, fel kell lépni az ellen, hogy az eddig közpénzből finanszírozott, ingyenes közellátásokat privatizálják és fizetővé tegyék, és ezzel a társadalmi és szociális csoportok közötti szakadékot növeljék.

Gaskó István kifejtette, hogy a LIGA Szakszervezeteknek állást kell foglalnia a kérdésben, hiszen a népszavazásra bocsátott kérdések alapvetően érintik a munkavállalókat. Ugyan várható, hogy más konföderációk tartózkodnak majd az állásfoglalástól, de ez szerinte szakszervezetileg támogathatatlan.

Mészáros Géza, a Hosz elnöke azt hangsúlyozta, hogy a LIGA Szakszervezeteknek pártok felettinek kell lennie,  a gondolkodásmódnak pedig politikamentesnek szükséges maradnia. Nagyon alaposan, kifinomultan kell fogalmazni, megőrízve a korábbi pártsemleges gondolkodásmódot - mondta a Hosz elnöke.

Gaskó István LIGA elnök hozzátette: nem hallgathatunk csak attól való félelmünkben, hogy egyesek pártokhoz akarnak kötni minket. A LIGA egy demokratikus és független szervezet, ahol bárki szabadon véleményt nyilváníthat.

Fiedler Péter

Fotó: Szita Róbert

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.