2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Középpontban a népszavazási kezdeményezések

Hosz  |  2008. 02. 05., 17:27

A LIGA Szakszervezetek február 5-i elnökségi ülésén két fő téma került szóba. A TB Mentő népszavazásáról és a március 9-i népszavazásról egyeztettek az elnökségi tagok. A rendezvényt Gaskó István elnök vezette, részt vett és felszólalt Mészáros Géza, a Hosz elnöke..

A TB Mentő népszavazásról

Gyenes Géza elmondta, hogy a MOSZ országosan több lakossági fórumon vesz részt, többnyire az EDDSZ és a NOE képviselőivel. Legtöbb esetben a meghívott szocialista képviselők el sem jönnek, ahol mégis, ott sem tudnak egy komplex érvrendszerrel kiállni az egészségbiztosítási törvény mellett.

Győrött, Balogh József MSZP képviselő részvételével is zajlott egy lakossági fórum, ami a népszavazási kezdeményezés támogatóiak teljes sikerével zárult.

Kerpen Gábor elmondta, hogy a szakminisztérium kiadott egy közleményt, melyben gyakorlatilag megfenyegette azokat az iskolaigazgatókat, akik bármilyen módon hozzájárulnak a népszavazást kezdeményező aláírásgyüjtéshez.

Az események sodrában azonban zavartalanul folyik a munka, így a szóbeli egyeztetést alapján, várhatóan hamarosan összegyülhet a minimálisan szükséges 200.000 aláírás.

A március 9-i népszavazásról

Horváth Lajos elmondta, hogy az európai szakszervezeti szövetség álláspontjához igazodva, fel kell lépni az ellen, hogy az eddig közpénzből finanszírozott, ingyenes közellátásokat privatizálják és fizetővé tegyék, és ezzel a társadalmi és szociális csoportok közötti szakadékot növeljék.

Gaskó István kifejtette, hogy a LIGA Szakszervezeteknek állást kell foglalnia a kérdésben, hiszen a népszavazásra bocsátott kérdések alapvetően érintik a munkavállalókat. Ugyan várható, hogy más konföderációk tartózkodnak majd az állásfoglalástól, de ez szerinte szakszervezetileg támogathatatlan.

Mészáros Géza, a Hosz elnöke azt hangsúlyozta, hogy a LIGA Szakszervezeteknek pártok felettinek kell lennie,  a gondolkodásmódnak pedig politikamentesnek szükséges maradnia. Nagyon alaposan, kifinomultan kell fogalmazni, megőrízve a korábbi pártsemleges gondolkodásmódot - mondta a Hosz elnöke.

Gaskó István LIGA elnök hozzátette: nem hallgathatunk csak attól való félelmünkben, hogy egyesek pártokhoz akarnak kötni minket. A LIGA egy demokratikus és független szervezet, ahol bárki szabadon véleményt nyilváníthat.

Fiedler Péter

Fotó: Szita Róbert

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.