2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A „reform” utolérte a munkaügyi pereket is

Hosz  |  2008. 02. 06., 12:47

A jogi segítségnyújtás állami „reformjának” következő lépése a tárgyi alapon biztosított költségkedvezmények csökkentése, ahol lehetséges, megszüntetése; csak a rászorultak részére adjon az állam támogatást a perléshez, és azt is kizárólag a legszükségesebb mértékben. A jogalkotók szerint ezen rendelkezés a bírósághoz fordulás jogát nem sérti, hiszen a rászorultak számára továbbra is rendelkezésre állnak bizonyos költségkedvezmények: illetékfeljegyzési jog, vagy költségmentesség, –kedvezmény igénylése...

A gyakorlatban ez a következőket jelenti: 2008. február 6-tól kezdeményezett eljárások esetében megszünt (többek között) a munkaügyi perek korábbi tárgyi költségmentessége, amely jövedelmi viszonyaitól függetlenül mindenkit megilletett.

         A jövőben a feleket ún. tárgyi költségfeljegyzési jog illeti meg, melynek értelmében a bírósági eljárás során az előre meg nem fizetett illeték, valamint az állam által előlegezett költségek (pl. tanúk díjazása, szakértő kirendelése során felmerülő költségek) megtérítésére a bíróság az eljárást befejező határozatában kötelezi a felet(feleket), mégpedig olyan arányban, amilyen arányban a perköltség viseléséről dönt.

         Nyilvánvaló, hogy ezzel a döntéssel lényegesen nehezebb helyzetbe hozták a munkavállalók egy jelentős részét, hiszen a pervesztes felet ily módon terheli majd a bírósági eljárás illetéke, a megelőlegezett költségek, valamint a perköltség is.

         Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy mindezen változás a jogi segítségnyújtás igénybevételének részletes szabályairól szóló új 56/2007. (XII. 22.) IRM rendelet végén, a módosuló egyéb jogszabályok között került „elrejtésre”.

A jogszabály-változás következtében a Honvédszakszervezet elnöksége a rendelkezésre álló költségvetési keret függvényében, vizsgálja annak lehetőségét, hogy tagjaink terheinek csökkentése érdekében, milyen módon tudja átvállalni az esetlegesen vesztes perek költségeit.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.