2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A „reform” utolérte a munkaügyi pereket is

Hosz  |  2008. 02. 06., 12:47

A jogi segítségnyújtás állami „reformjának” következő lépése a tárgyi alapon biztosított költségkedvezmények csökkentése, ahol lehetséges, megszüntetése; csak a rászorultak részére adjon az állam támogatást a perléshez, és azt is kizárólag a legszükségesebb mértékben. A jogalkotók szerint ezen rendelkezés a bírósághoz fordulás jogát nem sérti, hiszen a rászorultak számára továbbra is rendelkezésre állnak bizonyos költségkedvezmények: illetékfeljegyzési jog, vagy költségmentesség, –kedvezmény igénylése...

A gyakorlatban ez a következőket jelenti: 2008. február 6-tól kezdeményezett eljárások esetében megszünt (többek között) a munkaügyi perek korábbi tárgyi költségmentessége, amely jövedelmi viszonyaitól függetlenül mindenkit megilletett.

         A jövőben a feleket ún. tárgyi költségfeljegyzési jog illeti meg, melynek értelmében a bírósági eljárás során az előre meg nem fizetett illeték, valamint az állam által előlegezett költségek (pl. tanúk díjazása, szakértő kirendelése során felmerülő költségek) megtérítésére a bíróság az eljárást befejező határozatában kötelezi a felet(feleket), mégpedig olyan arányban, amilyen arányban a perköltség viseléséről dönt.

         Nyilvánvaló, hogy ezzel a döntéssel lényegesen nehezebb helyzetbe hozták a munkavállalók egy jelentős részét, hiszen a pervesztes felet ily módon terheli majd a bírósági eljárás illetéke, a megelőlegezett költségek, valamint a perköltség is.

         Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy mindezen változás a jogi segítségnyújtás igénybevételének részletes szabályairól szóló új 56/2007. (XII. 22.) IRM rendelet végén, a módosuló egyéb jogszabályok között került „elrejtésre”.

A jogszabály-változás következtében a Honvédszakszervezet elnöksége a rendelkezésre álló költségvetési keret függvényében, vizsgálja annak lehetőségét, hogy tagjaink terheinek csökkentése érdekében, milyen módon tudja átvállalni az esetlegesen vesztes perek költségeit.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.