2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nincsen ingyen ebéd

Hosz  |  2008. 03. 19., 09:32

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) március 19-i ülésének napirendjén a honvéd egészségügy, a kedvezményes üdültetés rendje, a térítési díjak módosítása, a nyugállományú szervezetek működése, valamint a fogalkoztatási feszültségek kezelése szerepelt. A Honvédszakszervezetet Szincsák Gyula alelnök, Sörös István elnökségi tag, dr. Hortobágyi Tibor jogi- és Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő képviselte...

A HÉF soros elnöke dr. Alkéri István dandártábornok, a HM védelmi-tervezési főosztályvezetője, a munkavállalói oldal ügyvivője Sipos Géza BEOSZ elnök, míg a munkaadói oldalé dr. Lakatos László mérnök vezérőrnagy, a HM tervezési és koordinációs főosztályvezetője volt, a honvédelmi minisztert dr. Vadai Ágnes államtitkár képviselte.

Napirend előtt a Honvédszakszervezet azt a kérdést tette fel, hogy ,,Mikor kívánja a Miniszter Úr a Koszovóban béketámogató müveletekben részt vevő kontingensek (MH ÖBZ, KFOR szd.) kategóriába sorolását felülvizsgálni, illetve módosítani?"

Mint ismeretes, Koszovó függetlenségének kinyilvánítása után a régió biztonsági helyzete megváltozott. A földrajzilag viszonylag szük területen több erőszakos cselekmény történt, valamint ismételten zavargásokra került sor, amelyekben az ENSZ és NATO keretében szolgálatot teljesítő katonák is megsebesültek. Mindezek ellenére a magyar kontingens továbbra is a 3. kategóriába tartozik, így 20% devizaellátmány- kiegészítésben részesül. Mivel a szolgálatteljesítés körülményei romlottak, az állomány veszélyeztetettsége fokozódott, a Hosz sürgeti a körülmények újraértékelését és az érintett szervezetek magasabb kategóriába sorolását.

 

A HM részéről válaszoló Pál István ezredes elmondta, hogy lehetőség van az előresorolásra, s, ha ez indokolt és a miniszter úgy dönt, akkor annak nincs akadálya.

 

Mikorra kívánja a tárca a devizaellátmányt karbantartani, illetve annak értékállóságát megteremteni - hangzott el a következő kérdés.

 

            Az utóbbi évek során – egyrészt a dollár árfolyamának folyamatos és jelentős csökkenése, másrészt a járandóság emelésének elmaradása folytán – látványosan elértéktelenedett a béketámogató müveletekben részt vevő állomány deviza (alap) ellátmánya. A juttatás szintje mind a hazai illetményhez viszonyítva, mind - forintban kifejezve- , összegszerüen is erőteljesen csökkent. A jelzett tények az állomány hangulatát, valamint a kiutazási hajlandóságát egyaránt negatívan befolyásolják, mivel megbomlott a feladatokkal járó nehézségek és a járandóságok közötti egyensúly. Álláspontunk szerint a missziók megfelelő szintü és minőségü feltöltöttsége, rövidesen csak az egyensúly helyreállításával oldható meg.

A HOSZ kezdeményezi a devizaellátmány új rendjére irányuló kidolgozó munka felgyorsítását, az új szabályok hatályba lépéséig pedig áthidaló lehetőségek megteremtését.

Pál István ezredes szerint hamarosan megvalósul az árfolyamveszteség kiküszöbölése. Reakciójában Szincsák Gyula Hosz alelnök a jogszabályok életbe lépését sürgette, míg dr. Hortobágyi Tibor, a Hosz jogi ügyvivője pedig a kérdésben szereplő ,,mikor" eldöntésének fontosságára, emellett a szubjektivitásra és a szempontrendszer hiányára is felhívta a figyelmet. A szakember szerint illetményügyekben megengedhetetlen a szubjektív tényező.

 

A NATO Egészségügyi Kiválósági Központ helyzetéről dr. Németh András dandártábornok adott tájékoztatást. Miután az MH Radó György Honvéd Egészségügyi Központ parancsnoka rövid szóbeli kiegészítést füzött a dokumentumhoz, Szincsák Gyula megkérdezte, hogy mekkora és milyen forrás szükséges a kiválósági központhoz. Az 1-3. év forrásigénye 1,1 milliárdos, melyhez a hazai forrás rendelkezésre áll - felelte az előterjesztő.

A kedvezményes üdültetés rendjéről szóló 35/2002. (V.10.) HM rendelet 1., 2. számú mellékleteinek, valamint a 3. számú mellékletben foglalt üdültetési térítési díj emelés módosításáról Réti János ezredes tájékoztatott. A HM védelemgazdasági főosztályvezető-helyettese - rövid szóbeli indoklásában - elmondta, hogy a szakértői egyeztetéseken a munkavállalói oldal nem értett egyet a térítési díjak emelésének mértékével.

A munkavállalói oldal megkérdezte, hogy jelenleg milyen stádiumban van az előterjesztés, vagyis mikor lép életbe, illetve mi indokolta a szakértői egyeztetések közötti térítési díj emelést. A beterjesztés 20%-os emelésről szólt - mondta az előterjesztő.

A Hosz véleményét megfogalmazó Szincsák Gyula alelnök hangsúlyozta, hogy a HÉF müködésével, ügykörével kapcsolatos értelmezésben - a szakszervezetek és a tárca közötti érdemi megállapodáshoz képest - eltérések vannak.

A HÉF ügykörébe tartozó, így az üdültetéssel kapcsolatban is nem tájékoztatók, hanem érdemi egyeztetések illetik meg a szakszervezeteket. A Hosz nem fogadja el, hogy a HM egyre kevesebb pénzt szán az állomány rekereációjára, pihentetésére, így a térítési díjak emelésének mértékét sem tartja indokoltnak. Az elképzelések tüneti kezelésnek látszanak, a megemelt díjak pedig elriasztják az állományt, s így még jobban ellehetetlenedhet a katonák pihentetése - tette hozzá a Hosz alelnöke.   

A HM költségvetése adott, nincsen mozgástér, hiszen így is rendkívül nagy támogatásal vesz részt a tárca a rekreációban. Nincsen ingyen ebéd, s, ha az emelés nem jön létre, akkor színvonal csökkenés áll be, jöjjenek sokan a HM üdülőkbe pihenni, fogyasszanak sokat, ezzel hozzájárulva az üdültetéssel foglalkozó Kht. költségvetéséhez, a nívó emeléséhez - mondta válaszában dr. Vadai Ágnes államtitkár.

A Hosz alelnöke reakciójában elmondta: a jelenlegi rendszer - tehetetlenségéből adódóan - még gurul egy darabig, de a színvonal csökken, az árak drágulnak. A koncepció meghalt, - csatlakozva az államtitkár asszony által elmondottakhoz - valójában mér régen nincsen ingyen az ebéd, ingyen a vajas kenyér, vagyis valóban új rendszerben kell gondolkodni. A szakértői egyeztetések folytatását javaslom.  

Ezt követően a HM államtitkára az üdültetés filozófiájáról, a célcsoportról beszélt, majd azt mondta, hogy nem lát lehetőséget arra, hogy tovább tárgyalják a rendelet módosítását. A HM rendelet - előreláthatóan - június 1-jével lép hatályba. A munkavállalói oldal nem fogadta el az előterjesztést.

Nyugállományú szervezetek müködési, elhelyezési feltételeinek biztosítottsága, különös tekintettel a katonai szervezettel nem rendelkező településekre - volt a témája Katona Károly mérnök dandártábornok előterjesztésének. A HM személyzeti főosztályvezetőjének és a társelőterjesztők - HM Infrastrukturális Ügynökség, HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. - képviselőinek szóbeli kiegészítése után - Sörös István Hosz elnökségi tag azt kérte, hogy a Hosz Nyugállományú Tagozata is részt vehessen a BEOSZ és a HM közös munkájában.  

A Magyar Honvédség átalakítása során keletkező foglalkoztatási feszültségek kezelésére meghirdetett 2007. évi program eredményéről és a 2008. évi feladatokról is Katona Károly mérnök dandártábornok, a HM személyzeti főosztályvezetője tartott előterjesztést.  

Hozzászólásában Szincsák Gyula azt kérte, hogy szülessenek meg azok a régóta várt intézkedések, melyek a napirenden szereplő témát is orvosolná, kezelné.

A HÉF következő ülése április 23-án lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.