2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Véradás a Magyar Honvédségnél Székesfehérváron

Hosz  |  2008. 03. 20., 16:01

Sikeres véradónapot tudhat maga mögött a Magyar Honvédség Székesfehérváron. 2008. március 19-én a Honvédszakszervezet együttműködésével 178 véradó jelent meg a Nagysándor József Laktanya Rendezvénytermében. 9 és 15 óra között nyújthattak karjukat a donorok annak érdekében, hogy segítsenek beteg és rászoruló embertársaikon. Adományuk pótolhatatlan, felbecsülhetetlen, mással nem helyettesíthető kincs, hiszen egy egység vérrel három életet menthetünk meg...  

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség. Ehhez évente közel félmillió önkéntes embertársunk váradományát, önzetlen segítségét várjuk. A Vöröskereszt munkáját, a véradónapok szervezését donortoborzó tervek alapján, a heti egyenletes vérellátás biztosításának figyelembevételével végzi. Fontos az együttmüködés a településeken müködő vállalatokkal, intézményekkel, kereskedelmi egységekkel.

Székesfehérváron a Magyar Honvédségnél az elmúlt évben négy alkalommal szerveztünk véradást, melyeken összesen 509 véradó vett részt. Ez átlagban 128 véradót jelent. A számok ismeretében is kiemelkedő az az összefogás, mely az idei márciusi rendezvényen megmutatkozott. A számok magukért beszélnek, a mögötte rejlő munka köszönetet érdemel.

Véradó lehet minden 18 és 65 év közötti egészséges, felnőtt ember. A férfiak évente akár 5-ször, a nők maximum 3-szor adhatnak vért. Két teljes véradás előtt legkevesebb 56 napnak kell eltelnie. Az adatok felvételéhez szükséges okmányok: fényképes igazolvány (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) és TAJ kártya.

A véradónak a helyszínen nyilatkoznia kell arról, hogy vérét arról, hogy vérét alkalmasnak tartja arra, hogy a betegek megkapják gyógyítás céljából. A kérdőív a donor életvitelére, betegségeire, gyógyszerszedési szokásaira kérdez.

A laboratóriumi vizsgálat során a vér hemoglobin (vérfesték) koncentrációját mérik, valamint első véradóknál meghatározzák a vércsoportot.

A véradásra való alkalmasságot mindig orvos dönti el, a leendő véradó részletes kikérdezése – korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról – és vérnyomásmérés után.

Alkalmanként 450 ml és még három kémcsőnyi vér levételére kerül sor. A vérvétel steril, egyszer használatos zsákba történik és ideális esetben 5-10 percig tart.

A véradás után célszerü 5-10 percet pihenni és fél liter folyadékot még a véradás helyszínén elfogyasztani.

A véradás önkéntes és térítésmentes, azonban a véradókat 500,- Ft értékben étkezési utalvány illeti meg, melyen tetszőlegesen vásárolható élelmiszer közel tízezer beváltó helyen.

A 2008. évi tervek szerint június-, szeptember- és december közepén szervezünk a laktanyában véradónapot, melyről a szokásos módokon értesülhetnek a véradók.

A tájékoztatásban, népszerüsítésben, szervezésben nyújtott segítségért köszönetünket szeretnénk kifejezni az illetékes parancsnokoknak, egészségügyi dolgozóknak, a Honvéd Szakszervezetnek, a vérükért pedig minden véradónak.

Munkájukhoz sok sikert, jó egészséget kívánok:

 Fülöpné Óvári Edit, a véradás megyei szakmai vezetője

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.