2024. 02. 29. csütörtök
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Véradás a Magyar Honvédségnél Székesfehérváron

Hosz  |  2008. 03. 20., 16:01

Sikeres véradónapot tudhat maga mögött a Magyar Honvédség Székesfehérváron. 2008. március 19-én a Honvédszakszervezet együttműködésével 178 véradó jelent meg a Nagysándor József Laktanya Rendezvénytermében. 9 és 15 óra között nyújthattak karjukat a donorok annak érdekében, hogy segítsenek beteg és rászoruló embertársaikon. Adományuk pótolhatatlan, felbecsülhetetlen, mással nem helyettesíthető kincs, hiszen egy egység vérrel három életet menthetünk meg...  

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség. Ehhez évente közel félmillió önkéntes embertársunk váradományát, önzetlen segítségét várjuk. A Vöröskereszt munkáját, a véradónapok szervezését donortoborzó tervek alapján, a heti egyenletes vérellátás biztosításának figyelembevételével végzi. Fontos az együttmüködés a településeken müködő vállalatokkal, intézményekkel, kereskedelmi egységekkel.

Székesfehérváron a Magyar Honvédségnél az elmúlt évben négy alkalommal szerveztünk véradást, melyeken összesen 509 véradó vett részt. Ez átlagban 128 véradót jelent. A számok ismeretében is kiemelkedő az az összefogás, mely az idei márciusi rendezvényen megmutatkozott. A számok magukért beszélnek, a mögötte rejlő munka köszönetet érdemel.

Véradó lehet minden 18 és 65 év közötti egészséges, felnőtt ember. A férfiak évente akár 5-ször, a nők maximum 3-szor adhatnak vért. Két teljes véradás előtt legkevesebb 56 napnak kell eltelnie. Az adatok felvételéhez szükséges okmányok: fényképes igazolvány (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) és TAJ kártya.

A véradónak a helyszínen nyilatkoznia kell arról, hogy vérét arról, hogy vérét alkalmasnak tartja arra, hogy a betegek megkapják gyógyítás céljából. A kérdőív a donor életvitelére, betegségeire, gyógyszerszedési szokásaira kérdez.

A laboratóriumi vizsgálat során a vér hemoglobin (vérfesték) koncentrációját mérik, valamint első véradóknál meghatározzák a vércsoportot.

A véradásra való alkalmasságot mindig orvos dönti el, a leendő véradó részletes kikérdezése – korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról – és vérnyomásmérés után.

Alkalmanként 450 ml és még három kémcsőnyi vér levételére kerül sor. A vérvétel steril, egyszer használatos zsákba történik és ideális esetben 5-10 percig tart.

A véradás után célszerü 5-10 percet pihenni és fél liter folyadékot még a véradás helyszínén elfogyasztani.

A véradás önkéntes és térítésmentes, azonban a véradókat 500,- Ft értékben étkezési utalvány illeti meg, melyen tetszőlegesen vásárolható élelmiszer közel tízezer beváltó helyen.

A 2008. évi tervek szerint június-, szeptember- és december közepén szervezünk a laktanyában véradónapot, melyről a szokásos módokon értesülhetnek a véradók.

A tájékoztatásban, népszerüsítésben, szervezésben nyújtott segítségért köszönetünket szeretnénk kifejezni az illetékes parancsnokoknak, egészségügyi dolgozóknak, a Honvéd Szakszervezetnek, a vérükért pedig minden véradónak.

Munkájukhoz sok sikert, jó egészséget kívánok:

 Fülöpné Óvári Edit, a véradás megyei szakmai vezetője

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.