2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az alapdeviza-ellátmány 2004-2007. közötti időszakban történő folyósításával kapcsolatos AB határozatról

Hosz  |  2008. 04. 10., 18:05

A Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága (AB) –bírói kezdeményezésre – meghozta 33/2008. (III. 20.) határozatát, amely a Magyar Közlöny (MK) 46. számában került közzétételre. Az AB határozat leszögezi az alábbiakat...

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség tartós vagy ideiglenes külföldi szolgálatot teljesítő, valamint külföldi tanulmányokat folytató tagjai ellátásról szóló 28/2004. (XI. 8.) HM rendelet (R.) 2. számú mellékletének az alapdeviza-ellátmány pénznemét meghatározó rendelkezése az eredeti 2004. november 8-án kihirdetett és közzétett szövegnek megfelelően (a devizaellátmány pénznemét EUR-ban meghatározva) volt hatályban egészen 2007. július 1. napjával történő hatályon kívül helyezéséig.

Ennek megfelelően – a kézirathibára történő hivatkozással – 2004. december 9-én az MK 186. számában megjelent helyesbítést, amely a fenti pénznemet USD-ra változtatta, érdemi rendelkezést érintő módosításnak kell tekinteni, amely ily módon, helyesbítés formájában nem tehető meg, tekintettel arra, hogy az súlyosan sérti a jogalkotási rendet, ezen keresztül pedig a jogállamiság alkotmányos elvét. A R.-t módosítása, ennek megfelelően, csak jogszabállyal történhetett volna meg.

A R.-t a Magyar Honvédség külföldi szolgálatot teljesítő és külföldi tanulmányokat folytató személyi állománya devizaellátmányáról és egyes ellátmányon kívüli pénzbeli járandóságairól szóló 26/2007. (VI. 20.) HM rendelet 2007. július 1. napjával helyezte hatályon kívül, ettől az időponttól kezdődően – jelenleg is – az alapdeviza-ellátmány USD-ban kerül meghatározásra.

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy fentiek alapján :

1.     szolgálati úton, a döntést hozó (aki a devizaellátmány összegéről parancsban rendelkezett) részére megküldve – szolgálati panasz vagy egyéni kérelem benyújtásával (a Hjt. 217. § vagy a Hjt. 216.§ (1)-(2) bek. alapján) érvényesíthetik igényeiket

/ hiszen a tartalma alapján, és nem a megnevezése alapján kell elbírálni/

2.     a szolgálati panaszban fel kell tüntetni a döntésről (AB hat.) való tudomásszerzés időpontját, valamint a külszolgálat ellátását megelőzően a devizaellátmány mértékét tartalmazó parancs számát, amely ellen a panasz benyújtásra kerül;

3.     kérni kell a devizanem-eltérésből adódó különbözet, valamint a késedelmi kamat kifizetését.

Természetesen a Honvédszakszervezet is megtette és megteszi a jövőben is a megfelelő lépéseket a kialakult helyzet minél gyorsabb, és az érintett tagok megelégedését szolgáló megoldás megtalálása érdekében.

Első lépésként levélben keressük meg a HM Kabinetfőnök Urat a tárca véleményét kérve a kifizetések rendezése ügyében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.