2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Május 1.: Konferencia és megemlékezés

Hosz  |  2008. 04. 28., 10:24

A LIGA Szakszervezetek a munkabalesetek áldozataira történő megemlékezéssel egybekötve tartotta május elsejei ünnepségét. A budapesti Stefánia Palotában - április 28-án - megrendezett ünnepi eseményen a Honvédszakszervezetet dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár, Nagy Károly és Takács István területi ügyvivők, Czövek János képviseleti titkár és e sorok írója képviselték...

Szakszervezetek lehetőségei a munkavédelem területén volt a címe Talabér Zoltán előadásának. A LIGA elnökségi tagja – egyebek mellett – elmondta, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO statisztikái szerint évente mintegy 270 millió munkahelyi baleset történik, melyben mintegy 350 ezer ember szenved balesetet szerte a világban. A munkavédelmi érdekképviselő felkészültségének és a helyi szakszervezetnek is fontos szerepe van a munkahelyi balesetek megelőzésében, a munkavédelemben.

Ezt követően gyertyagyújtással emlékeztek meg a munkabalesetekben elhunytakról, illetve a balesetet szenvedettekről, tartós egészségkárosodást szenvedettekről.

Munkabalesetek Magyarországon és az Európai Unióban címet viselte Hartai Ferenc előadása. Az Érdekvédelmi Tanácsadó Szolgálat munkavédelmi szakértője – egyebek mellett – kiemelte: április 28 minden esztendőben a munkabalesetekben elhunyt vagy megsérült dolgozók emléknapja.

A szakértő miután a munkavédelmi képzés hiányosságait, majd több súlyos baleset, munkavédelmi szabálysértés következményeit is elemezte, hozzátette, hogy a balesetekben okozott kár a földkerekség GDP-jének immár 4%-át teszik ki.    

A LIGA Szakszervezetek stratégiája a munkabalesetek megelőzése terén volt a témája a LIGA elnöke által tartott előadásnak. Gaskó István beszédében azt hangsúlyozta, hogy stratégiai feladata van a munkavédelmi érdekvédőknek.

- Mindennap tüntetni kellene a munkabalesetekben elhunytakért, a törvénytelenségek ellen és azok ellen a súlyos gazdasági csapások ellen, amelyeket kénytelenek elszenvedni a magyar munkavállalók. A siker kapujában állunk, a kormányválság is azt jelzi, hogy a LIGA javaslatai, nagy szimpátiát kiváltó akciósorozatai meghozták a kívánt eredményt – mondta Gaskó István LIGA elnök.

 

A szakszervezeti vezető elmondta még, hogy a törvényesség fokozása érdekében a LIGA Szakszervezetek számára fontos feladat, hogy meg kell fontolni, milyen további lépéseket tud ilyen irányba tenni a konföderáció, emellett meg kell erősíteni azokat a szerveket is, akik felléphetnek ezen ügyekben. A LIGA által szervezett tanfolyamoknak, a kiadott diplomáknak előbb-utóbb az lesz az eredménye, hogy egyre több ütőképes szakember kerül a szakszervezetekhez, és ők majd ki tudják kényszeríteni a törvényességet.

A LIGA elnöke azt is kiemelte, hogy a munkavédelem területén a fegyveres és rendvédelmi dolgozók is komoly gondban vannak, ezért meg kell erősíteni a mozgalmat, szolgáltatásokkal, tanfolyamok szervezésével kell további erőt kovácsolni.

 

A szakszervezetek pozícióinak változásairól beszélt Tamás Gáspár Miklós.

- Amikor a dolgozók összefogott ellenállást tanúsítanak a kizsákmányolók, a tőkésekkel szemben, akkor majd egyre kevésbé lesz lehetséges az, hogy a tőkével és a hatalommal rendelkezők továbbra is megtehessék azt, amit eddig. Ezek a mostani mozgalmak, sikerek nagy rokonszenvet és vonzalmat váltanak ki a munkásmozgalom tagjai előtt. Mivel a küzdelmek mindenkiért folynak, általánossá kell tenni a bérek emelését, követelni kell a progresszív adórendszer kidolgozását. Az, hogy a vasutasok nemcsak magukért, hanem általános kérdésekben is felemelték a szavukat, példaértékünek kell tekinteni a mai magyar társadalomban. Változásra számíthatunk - zárta szavait Tamás Gáspár Miklós. 

 

A LIGA középfokú tanfolyamát sikeresen befejező hallgatók részére megrendezett diplomaosztón miután Kozák László oktatási osztályvezető értékelte a kurzus tapasztalatait, tizennégyen kaptak Gaskó István LIGA elnöktől oklevelet.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.