2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Május 1.: Konferencia és megemlékezés

Hosz  |  2008. 04. 28., 10:24

A LIGA Szakszervezetek a munkabalesetek áldozataira történő megemlékezéssel egybekötve tartotta május elsejei ünnepségét. A budapesti Stefánia Palotában - április 28-án - megrendezett ünnepi eseményen a Honvédszakszervezetet dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár, Nagy Károly és Takács István területi ügyvivők, Czövek János képviseleti titkár és e sorok írója képviselték...

Szakszervezetek lehetőségei a munkavédelem területén volt a címe Talabér Zoltán előadásának. A LIGA elnökségi tagja – egyebek mellett – elmondta, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO statisztikái szerint évente mintegy 270 millió munkahelyi baleset történik, melyben mintegy 350 ezer ember szenved balesetet szerte a világban. A munkavédelmi érdekképviselő felkészültségének és a helyi szakszervezetnek is fontos szerepe van a munkahelyi balesetek megelőzésében, a munkavédelemben.

Ezt követően gyertyagyújtással emlékeztek meg a munkabalesetekben elhunytakról, illetve a balesetet szenvedettekről, tartós egészségkárosodást szenvedettekről.

Munkabalesetek Magyarországon és az Európai Unióban címet viselte Hartai Ferenc előadása. Az Érdekvédelmi Tanácsadó Szolgálat munkavédelmi szakértője – egyebek mellett – kiemelte: április 28 minden esztendőben a munkabalesetekben elhunyt vagy megsérült dolgozók emléknapja.

A szakértő miután a munkavédelmi képzés hiányosságait, majd több súlyos baleset, munkavédelmi szabálysértés következményeit is elemezte, hozzátette, hogy a balesetekben okozott kár a földkerekség GDP-jének immár 4%-át teszik ki.    

A LIGA Szakszervezetek stratégiája a munkabalesetek megelőzése terén volt a témája a LIGA elnöke által tartott előadásnak. Gaskó István beszédében azt hangsúlyozta, hogy stratégiai feladata van a munkavédelmi érdekvédőknek.

- Mindennap tüntetni kellene a munkabalesetekben elhunytakért, a törvénytelenségek ellen és azok ellen a súlyos gazdasági csapások ellen, amelyeket kénytelenek elszenvedni a magyar munkavállalók. A siker kapujában állunk, a kormányválság is azt jelzi, hogy a LIGA javaslatai, nagy szimpátiát kiváltó akciósorozatai meghozták a kívánt eredményt – mondta Gaskó István LIGA elnök.

 

A szakszervezeti vezető elmondta még, hogy a törvényesség fokozása érdekében a LIGA Szakszervezetek számára fontos feladat, hogy meg kell fontolni, milyen további lépéseket tud ilyen irányba tenni a konföderáció, emellett meg kell erősíteni azokat a szerveket is, akik felléphetnek ezen ügyekben. A LIGA által szervezett tanfolyamoknak, a kiadott diplomáknak előbb-utóbb az lesz az eredménye, hogy egyre több ütőképes szakember kerül a szakszervezetekhez, és ők majd ki tudják kényszeríteni a törvényességet.

A LIGA elnöke azt is kiemelte, hogy a munkavédelem területén a fegyveres és rendvédelmi dolgozók is komoly gondban vannak, ezért meg kell erősíteni a mozgalmat, szolgáltatásokkal, tanfolyamok szervezésével kell további erőt kovácsolni.

 

A szakszervezetek pozícióinak változásairól beszélt Tamás Gáspár Miklós.

- Amikor a dolgozók összefogott ellenállást tanúsítanak a kizsákmányolók, a tőkésekkel szemben, akkor majd egyre kevésbé lesz lehetséges az, hogy a tőkével és a hatalommal rendelkezők továbbra is megtehessék azt, amit eddig. Ezek a mostani mozgalmak, sikerek nagy rokonszenvet és vonzalmat váltanak ki a munkásmozgalom tagjai előtt. Mivel a küzdelmek mindenkiért folynak, általánossá kell tenni a bérek emelését, követelni kell a progresszív adórendszer kidolgozását. Az, hogy a vasutasok nemcsak magukért, hanem általános kérdésekben is felemelték a szavukat, példaértékünek kell tekinteni a mai magyar társadalomban. Változásra számíthatunk - zárta szavait Tamás Gáspár Miklós. 

 

A LIGA középfokú tanfolyamát sikeresen befejező hallgatók részére megrendezett diplomaosztón miután Kozák László oktatási osztályvezető értékelte a kurzus tapasztalatait, tizennégyen kaptak Gaskó István LIGA elnöktől oklevelet.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.