2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felavatták a békefenntartók emlékművét

Hosz  |  2008. 05. 28., 07:51

A magyar békefenntartók emlékművét május 27-én a Pákozdi Mészeg-hegyen katonai tiszteletadás mellett avatták fel. A széleskörű társadalmi összefogás eredményeként létrejövő emlékmű avatására a magyar békefenntartók napján került sor. Az emlékművet megkoszorúzta Mészáros Géza Hosz elnök is…  

A három évvel ezelőtti alapkő letétele után a Honvédszakszervezet alapszervezetei csatlakoztak a társadalmi összefogáshoz és több százezer forintos anyagi támogatást nyújtottak az emlékmü megépítéséhez. A Hosz aktivistái figyelemmel kisérték az emlékmü felállításának mozzanatait és társadalmi munkájukkal hozzájárultak az építéséhez. 2007-re elkészült a hősi halottak neveit tartalmazó csiszolt sötét gránittömb, mára pedig az Hajagos Károly alkotása elnyerte végső formáját.

A Hosz tisztségviselői közül a május 27-i avatáson részt vett Mészáros Géza elnök, Nagy Károly nyugat-magyarországi területi ügyvivő, Tóvári Róbert és Czövek János titkárok.

Az ünnepi beszédet dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára tartotta aki felidézte a magyar békefenntartás jelentősebb állomásait, az 1897-es krétai szerepvállalástól napjainkig. Majd áttérve napjaink békefenntartó katonáira megállapította, hogy három földrészen 13 országban teljesítenek szolgálatot hozzájárulva nemzetközi bizalom és biztonság erősödéséhez. A nemzetközi békefenntartás, a válságkezelés a Magyar Honvédség fontos feladata lett ezen a területen országunk középhatalommá vált.

Warvasovszky Tihamér Székesfehérvár polgármestere a pákozdi katonai emlékhely létrejöttének körülményeiről szólt. Elmondta, hogy a most felavatandó emlékmü méltó módon egészíti ki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit bemutató kiállítást, valamint a Don-kanyarnál 1943-ban elesettek tiszteletére emelt kápolnát.

 

Az ünnepi beszédek után az emlékmü felavatására a nemzeti színü szalag átvágását került sor, melyet dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Tömböl László mérnök altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Juhász István vezérőrnagy, a HM hadmüveleti és kiképzési főosztály vezetője, továbbá Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere végeztek el.

Az emlékmüvet megkoszorúzták az állami és társadalmi szervezetek jelenlévő tagjai, valamint virágot helyeztek el a hősi halált halt katonák hozzátartozói.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.