2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felavatták a békefenntartók emlékművét

Hosz  |  2008. 05. 28., 07:51

A magyar békefenntartók emlékművét május 27-én a Pákozdi Mészeg-hegyen katonai tiszteletadás mellett avatták fel. A széleskörű társadalmi összefogás eredményeként létrejövő emlékmű avatására a magyar békefenntartók napján került sor. Az emlékművet megkoszorúzta Mészáros Géza Hosz elnök is…  

A három évvel ezelőtti alapkő letétele után a Honvédszakszervezet alapszervezetei csatlakoztak a társadalmi összefogáshoz és több százezer forintos anyagi támogatást nyújtottak az emlékmü megépítéséhez. A Hosz aktivistái figyelemmel kisérték az emlékmü felállításának mozzanatait és társadalmi munkájukkal hozzájárultak az építéséhez. 2007-re elkészült a hősi halottak neveit tartalmazó csiszolt sötét gránittömb, mára pedig az Hajagos Károly alkotása elnyerte végső formáját.

A Hosz tisztségviselői közül a május 27-i avatáson részt vett Mészáros Géza elnök, Nagy Károly nyugat-magyarországi területi ügyvivő, Tóvári Róbert és Czövek János titkárok.

Az ünnepi beszédet dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára tartotta aki felidézte a magyar békefenntartás jelentősebb állomásait, az 1897-es krétai szerepvállalástól napjainkig. Majd áttérve napjaink békefenntartó katonáira megállapította, hogy három földrészen 13 országban teljesítenek szolgálatot hozzájárulva nemzetközi bizalom és biztonság erősödéséhez. A nemzetközi békefenntartás, a válságkezelés a Magyar Honvédség fontos feladata lett ezen a területen országunk középhatalommá vált.

Warvasovszky Tihamér Székesfehérvár polgármestere a pákozdi katonai emlékhely létrejöttének körülményeiről szólt. Elmondta, hogy a most felavatandó emlékmü méltó módon egészíti ki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit bemutató kiállítást, valamint a Don-kanyarnál 1943-ban elesettek tiszteletére emelt kápolnát.

 

Az ünnepi beszédek után az emlékmü felavatására a nemzeti színü szalag átvágását került sor, melyet dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Tömböl László mérnök altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Juhász István vezérőrnagy, a HM hadmüveleti és kiképzési főosztály vezetője, továbbá Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere végeztek el.

Az emlékmüvet megkoszorúzták az állami és társadalmi szervezetek jelenlévő tagjai, valamint virágot helyeztek el a hősi halált halt katonák hozzátartozói.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.