2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felavatták a békefenntartók emlékművét

Hosz  |  2008. 05. 28., 07:51

A magyar békefenntartók emlékművét május 27-én a Pákozdi Mészeg-hegyen katonai tiszteletadás mellett avatták fel. A széleskörű társadalmi összefogás eredményeként létrejövő emlékmű avatására a magyar békefenntartók napján került sor. Az emlékművet megkoszorúzta Mészáros Géza Hosz elnök is…  

A három évvel ezelőtti alapkő letétele után a Honvédszakszervezet alapszervezetei csatlakoztak a társadalmi összefogáshoz és több százezer forintos anyagi támogatást nyújtottak az emlékmü megépítéséhez. A Hosz aktivistái figyelemmel kisérték az emlékmü felállításának mozzanatait és társadalmi munkájukkal hozzájárultak az építéséhez. 2007-re elkészült a hősi halottak neveit tartalmazó csiszolt sötét gránittömb, mára pedig az Hajagos Károly alkotása elnyerte végső formáját.

A Hosz tisztségviselői közül a május 27-i avatáson részt vett Mészáros Géza elnök, Nagy Károly nyugat-magyarországi területi ügyvivő, Tóvári Róbert és Czövek János titkárok.

Az ünnepi beszédet dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára tartotta aki felidézte a magyar békefenntartás jelentősebb állomásait, az 1897-es krétai szerepvállalástól napjainkig. Majd áttérve napjaink békefenntartó katonáira megállapította, hogy három földrészen 13 országban teljesítenek szolgálatot hozzájárulva nemzetközi bizalom és biztonság erősödéséhez. A nemzetközi békefenntartás, a válságkezelés a Magyar Honvédség fontos feladata lett ezen a területen országunk középhatalommá vált.

Warvasovszky Tihamér Székesfehérvár polgármestere a pákozdi katonai emlékhely létrejöttének körülményeiről szólt. Elmondta, hogy a most felavatandó emlékmü méltó módon egészíti ki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit bemutató kiállítást, valamint a Don-kanyarnál 1943-ban elesettek tiszteletére emelt kápolnát.

 

Az ünnepi beszédek után az emlékmü felavatására a nemzeti színü szalag átvágását került sor, melyet dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Tömböl László mérnök altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Juhász István vezérőrnagy, a HM hadmüveleti és kiképzési főosztály vezetője, továbbá Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere végeztek el.

Az emlékmüvet megkoszorúzták az állami és társadalmi szervezetek jelenlévő tagjai, valamint virágot helyeztek el a hősi halált halt katonák hozzátartozói.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.