2023. 03. 24. péntek
Gábor, Karina
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aláírták a rendkívüli bérkorrekcióról szóló megállapodást

Hosz  |  2008. 05. 29., 11:35

Közismert, hogy a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók (FRDÉSZ) március 27-i Küldöttgyűlésének döntése értelmében a Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke április 3-án hivatalosan kezdeményezte a Kormánnyal 2007. december 4-én megkötött, a közszféra 2008. évi keresetalakulásairól szóló megállapodás felülvizsgálatát az infláció – tervezetthez képest bekövetkezett – növekedése miatt. Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) két fordulóban, április 14-én és május 27-én tárgyalt a témáról. A Hosz és az FRDÉSZ hatékony érdekvédelmi munkája eredményeként 2008-ban egyszeri, úgynevezett eseti kereset kifizetésre kerül sor két részletben: az első részlet kifizetésére a 2008. júniusra járó illetmények fizetésével egyidejűleg, július elején kerül sor, egy főre számolva 15 ezer Ft bruttó összegben. A megállapodást június 4-én írták alá...

   Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) oldalai megerősítették azt a célkitüzést, hogy 2008-ban a költségvetési intézményi szféra átlagában a reálkeresetek 2007. évi szintje megőrzésre kerüljön. Megállapították, hogy a 2008. évi költségvetési törvényben figyelembe vetthez képest a kormányzati előrejelzés most nagyobb várható éves inflációval számol, ezért az OKÉT oldalai az alábbiakban állapodtak meg:

   2008-ban egyszeri, úgynevezett eseti kereset kifizetésre kerüljön sor két részletben. Az első részlet kifizetésére a 2008. júniusra járó illetmények fizetésével egyidejüleg, július elején kerül sor, egy főre számolva 15 ezer Ft bruttó összegben. A második részletre a 2008. november havi illetmények december eleji kifizetésekor kerül sor. A második részlet végleges összegéről a Kormány az évközi ár- és keresetalakulás, valamint az éves várható adatok figyelembevételével – az átlagos reálkereset 2008. évi szinten tartására vonatkozó célkitüzés szem előtt tartásával – az OKÉT-ben lefolytatott egyeztetés után dönt. A megegyezés értelmében az ez évi kereset-kiegészítések 2009-ben beépülnek a béralapba.

   Szakszervezeti eredménynek tekinthető az is, hogy a Kormány elfogadta a munkavállalói oldal azon javaslatát, hogy a korrekció, az összeg mértékére való tekintettel ne differenciáltan, hanem azonos mértékben kerüljön kifizetésre, így az alacsonyabb keresetüek százalékos mértékben nagyobb kompenzációban részesülnek.

  A megállapodás aláírására június 4-én került sor.

Az OKÉT ülésen az FRDÉSZ elnöke külön felhívta a Kormány figyelmét arra is, hogy a tavaly decemberben megkötött bérmegállapodás értelmében a Kormány támogatta, hogy a megállapodáson felül a fegyveres és rendvédelmi szférában 2008-ban további bérintézkedésekre kerüljön sor, ugyanakkor erről érdemi tárgyalások a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán (SZÉF) érdemi tárgyalások még nem történtek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.