2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Maléter Pálról nevezték el a Zách utcai laktanyát

Hosz  |  2008. 06. 16., 20:21

A Maléter Pál iránti megbecsülés jeleként, a Honvédelmi Minisztérium éppen egy évtizeddel ezelőtt alapított Maléter Emlékérmet, három esztendeje pedig a Magyar Honvédség rendész-zászlóalja vette fel az 1956-os forradalom mártírjának nevét. Halálának ötvenedik évfordulóján is méltó módon tisztelgett a tárca és a honvédség a posztumusz vezérezredes emléke előtt, hiszen a budapesti Zách utcai laktanya (négy alakulat, például az MH Támogató Dandár otthona) 2008. június 16-tól Maléter Pál nevét viseli. Az avatási ceremónián megjelent dr. Sólyom László köztársasági elnök, dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, a tábornoki kar több tagja, valamint Maléter Pál özvegye, Gyenes Judit is. A Honvédszakszervezetet dr. Heiling Ottó alelnök képviselte...

Ünnepi beszédében Szekeres Imre megköszönte Gyenes Juditnak, hogy őrzi, ápolja férje emlékét, örökségét, s bejelentette: mához egy évre a mártírhalált halt tábornoknak mellszobrot kívánnak állítani a Zách utcai objektumban. Maléter Pál és a ma katonája között párhuzamot vonva, a tárca első embere rámutatott: büszkék vagyunk a Magyar Honvédség tagjaira, akik tették – teszik –, amire esküjük kötelezi őket, különösen azokra a hősökre, akik az életüket áldozták fel.

Gyenes Judittól megtudtuk: tizennyolc esztendőn keresztül próbálta elérni, hogy a Budaörsi úti Petőfi laktanyát nevezzék el néhai férjéről, aki a forradalom idején honvédelmi miniszter volt. Elképzelését végül nem sikerült valóra váltani, de úgy érzi, a Zách utcában méltó objektum viseli Maléter Pál nevét; egyben kérte az itt szolgáló katonákat: legyenek büszkék laktanyájuk névadójára.

Ezt követően a köztársasági elnök és Gyenes Judit közösen leplezte le az objektum udvarán felállított emléktáblát, illetve a majdani mellszobor posztamensét, amelynél számos intézmény, szervezet képviselői helyezték el koszorúikat.

Feith László

Fotó: Galovtsik Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.