2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Maléter Pálról nevezték el a Zách utcai laktanyát

Hosz  |  2008. 06. 16., 20:21

A Maléter Pál iránti megbecsülés jeleként, a Honvédelmi Minisztérium éppen egy évtizeddel ezelőtt alapított Maléter Emlékérmet, három esztendeje pedig a Magyar Honvédség rendész-zászlóalja vette fel az 1956-os forradalom mártírjának nevét. Halálának ötvenedik évfordulóján is méltó módon tisztelgett a tárca és a honvédség a posztumusz vezérezredes emléke előtt, hiszen a budapesti Zách utcai laktanya (négy alakulat, például az MH Támogató Dandár otthona) 2008. június 16-tól Maléter Pál nevét viseli. Az avatási ceremónián megjelent dr. Sólyom László köztársasági elnök, dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, a tábornoki kar több tagja, valamint Maléter Pál özvegye, Gyenes Judit is. A Honvédszakszervezetet dr. Heiling Ottó alelnök képviselte...

Ünnepi beszédében Szekeres Imre megköszönte Gyenes Juditnak, hogy őrzi, ápolja férje emlékét, örökségét, s bejelentette: mához egy évre a mártírhalált halt tábornoknak mellszobrot kívánnak állítani a Zách utcai objektumban. Maléter Pál és a ma katonája között párhuzamot vonva, a tárca első embere rámutatott: büszkék vagyunk a Magyar Honvédség tagjaira, akik tették – teszik –, amire esküjük kötelezi őket, különösen azokra a hősökre, akik az életüket áldozták fel.

Gyenes Judittól megtudtuk: tizennyolc esztendőn keresztül próbálta elérni, hogy a Budaörsi úti Petőfi laktanyát nevezzék el néhai férjéről, aki a forradalom idején honvédelmi miniszter volt. Elképzelését végül nem sikerült valóra váltani, de úgy érzi, a Zách utcában méltó objektum viseli Maléter Pál nevét; egyben kérte az itt szolgáló katonákat: legyenek büszkék laktanyájuk névadójára.

Ezt követően a köztársasági elnök és Gyenes Judit közösen leplezte le az objektum udvarán felállított emléktáblát, illetve a majdani mellszobor posztamensét, amelynél számos intézmény, szervezet képviselői helyezték el koszorúikat.

Feith László

Fotó: Galovtsik Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.