2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyár végéig biztosan nem kapunk üdülési csekket

Hosz  |  2008. 06. 18., 16:21

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) június 18-i ülésén - szakszervezetünk napirend előtti kérdéseit követően - a családsegítő tevékenységről, valamint a kereset-megállapodásról és a személyi juttatások előirányzatairól tárgyaltak. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő képviselték...

A HÉF június 18-án tartott ülése előtt - kora délelőtt - oldalegyeztetést tartottak a munkavállalói oldal képviselői. A Honvédszakszervezet székházában - dr. Remek Éva HÉF titkár részvételével - lebonyolított rendezvényen Mészáros Géza elnök és Jeszenyi Ildikó képviselte szakszervezetünket.

A HÉF plenár ülésének soros elnöke Sipos Géza, a BEOSZ elnöke volt, a munkaadói oldal ügyvivője Horváth János ezredes, míg a munkavállalói oldalé Mészáros Géza Hosz elnök volt. Az ülésen a honvédelmi minisztert dr. Vadai Ágnes államtitkár képviselte. Az ülésen jelen volt dr. Remek Éva HÉF titkár is.

A plenáris ülésén a Honvédszakszervezet a következő napirend előtti kérdéseket kívánja feltenni:

Az első kérdést tolmácsoló Mészáros Géza Hosz elnök - egyebek melett - elmondta: a katonai szervezetek és intézmények állandósult létszámhiányokkal küzdenek. Mind több időt és energiát igényel a megfelelő képzettségü-végzettségü személyek kiválasztása és beosztásra történő felkészítése, megtartása. Ugyanakkor ismereteink szerint a maximális várakozási idő leteltével - leginkább a tiszthelyettes állománykategóriában - valós problémaként jelenik meg az előmenetelhez szükséges feltételek, beosztások hiánya. Az érintett állományt egyre inkább nyugtalanítja, hogy a törvényi várakozási idő leteltével el kell hagyniuk a Magyar Honvédséget, miközben sokoldalú tapasztalattal rendelkeznek, illetve eleget tettek a követelményeknek.

A jelenlegi létszámviszonyokból és az előmeneteli szabályokból eredő problémákat folyamatosan jeleztük a tárca illetékesei felé. Milyen megoldást tervez a tárca a kialakult helyzet kezelésére, az érintettek megtartására?   

Megfelelő gyakorlati eljárásokat szabályoztak a parancsnokok eddig is, de a Hjt. idevonatkozó része is irányt mutat - mondta válaszában Horváth János ezredes, a HM személyzeti főosztályának helyettes vezetője.

Mikor dönt a honvédelmi miniszter a Koszovóban, béketámogató müveletekben részt vevő kontingensek (MH ÖBZ, KFOR szd.) kategóriába sorolásáról - hangzott el a következő napirend előtti kérdés.

Ismereteink szerint a szükséges elemzések elkészültek, a javaslatokat a szakmai szervek és a Honvédszakszervezet megtették, de ez idáig a szóban forgó állomány számára méltányos döntés nem született meg.

A véleményezést követően, az utasítás várhatóan július elsejével lép hatályba - mondta reakciójában dr. Till Szabolcs, a HM jogi főosztályának vezetője.

A harmadik kérdésfelvetés során elhangzott: Tájékoztatást kérünk arról, hogy vannak-e feszültségek a külszolgálatok, különösen az egyéni beosztások váltásánál, feltöltésénél a katonai szervezeteknél tapasztalható létszámhiányokból fakadóan...

A kérdés jogos - kezdte válaszát Szabó József ezredes. A HM TKF helyettes vezetője a Honvédszakszervezettel egyetértve elmondta, hogy az alakulatok békemüködésének fenntartása külszolgálat alatt szinte antagonisztikus ellentétet, helyi feszültséget okoz.   

A HÉF plenáris ülésének első napirendi témája „A Családsegítő szolgálat kommunikációs tervének és jelentési rendjének kialakításáról" szóló előterjesztés volt. Miután Horváth János ezredes, a HM személyzeti főosztályvezető-helyettese nem tett szóbeli kiegészítést, a munkavállalói oldal véleményét a Hosz elnöke tolmácsolta.

- Értetlenül állunk az előterjesztés címe előtt. Szerintünk együtt kellene a megoldást megtalálnunk ebben a sarkallatos problémakörben. A rendszernek fel kell állni, azt tartalommal kel megtölteni, s nem a kommunikációjáról kell tárgyalni. A humán szolgálat 1994-es felállása óta nagyon sok kiválóan felkészült szakemberünk volt, de elengedtük őket, most pedig utánuk áhitozunk. Tudomásul kell venni, hogy ezt a munkát nem lehet speciálisan felkészített szakemberek nélkül végezni. A huszonnegyedik órában vagyunk és ez nem lehet financiális kérdés - mondta Mészáros Géza.

Noha egyetértek azzal, hogy minél több szervezetet vonjunk be a családsegítésbe, szerintem a hazai rendszer ellátja a feladatát, a HM tárca figyelme azonban kiemelkedően a missziós szolgálat miatt édesapa vagy édesanya nélkül maradt katonacsaládokra kell, hogy koncentrálódjon. A címet illetően valószínüleg félreértés volt, valóban nem a kommunikációról, hanem a konkrét munkáról kel, hogy szó legyen. Nemcsak empátiáról, emberi és pénzügyi forrásigényről is szó van - mondta reagálásában dr. Vadai Ágnes.  

A 2008. évi keresetnövelő megállapodás végrehajtásának időarányos áttekintéséhez, valamint a személyi juttatások előirányzatainak 2008. évi alakulásáról szóló előterjesztés során dr. Vadai Ágnes államtitkár miután összegezte azokat a tételeket, melyeket az elmúlt időszkban a katona és a közalkalmazotti állomány részére kifizetett a szaktárca, elmondta: a tárca szinte minden hónapban valamiféle többetjuttatással próbálta enyhíteni a munkavállalók gondjait. Nem látunk arra esélyt, hogy üdülési csekket kapjon az állomány, ennek ellenére szeptemberben tovább folytatjuk a tárgyalásokat. A megállapodásnak nincs mögöttes tartalma, de amennyiben lesz bérmaradvány, folytathatjuk az egyeztetéseket.  

A munkavállalói oldal összegzett véleményét a Hosz elnöke fogalta össze.

- Mindkét fél betartotta a vállalásait. Noha a katonák vágyaiba beépültek azok a juttatások, amelyeket 2007-ben megkaptak, tudjuk, hogy a szakminisztérium lehetőségei végesek. A legalsó illetménykategóriába sorolt szerződéses katonáink az illetmény melletti legfőbb gondja a közlekedés. Tekintsék át annak lehetőségét, hogy részarányosan biztosítsanak többletjuttatásokat, mindez az üdülési csekk vonatkozásában még - lehetőség szerint - nyáron történjen meg - kérte nyomatékosan Mészáros Géza. Ezt követően további szakértői egyeztetést is javasolt e témakörben a Hosz elnöke, majd a döntésről széleskörü tárcakommunikációt kért a HM vezetésétől.  

Sulyok János dandártábornokkal, a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség, vezérigazgatójával történt rövid egyeztetés után a HM államtitkára elmondta: sajnálatos az a vágygerjesztés, ami zajlik. Jelenleg nem áll rendelkezésre forrás arra, hogy töredékjuttatásokat, bizonyos mértékü üdülési csekket kapjon az állomány. Nemcsak nyáron, de - ebben a momentumban - idén sem látom annak esélyét, hogy a juttassunk az állománynak. Nem szabad abban a reményben tartani a katonákat, közalkalmazottakat, hogy 2008-ban üdülési csekket fognak kapni, ez egyébként a HM és a szakszervezetek közötti megállapodásban sem szerepelt.   

A HM KPÜ vezérigazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy a szerződéses állománnyal kapcsolatos illetményügyeket - mivel az amúgy sem része a HM és a szakszervezetek közötti megállapodásnak - továbbra is külön kell kezelni.  

A vágyakat közösen gerjesztettük, mi is, de a tárca is vállalja fel a saját döntését - mondta reakciójában a Hosz elnöke. Mészáros Géza ezt követően pedig arra kérte az államtitkáron keresztül a honvédelmi minisztert, hogy kormányzati forrásból próbáljon megoldást keresni a szakszervezetek felvetésére.  

A rendezvény végén elhangzott, hogy a munkavállalói oldal elfogadja a tárca vezetésének előterjesztését. A tárgyalások tehát szeptemberben folytatódnak.

A HÉF - tervek szerint - júliusban és augusztusban nem tart ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.