2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 389 Ft   : 360 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kapjanak kiemelt ellátást a hősi halott katonák családjai!

Hosz  |  2008. 08. 05., 15:04

A forró nyár, és a szabadságolások időszaka ellenére is dolgozik szakszervezetünk döntéshozó fóruma. Az augusztus 5-i elnökségi ülésen – egyebek mellett – a hősi halált halt katonák családjainak kiemelt ellátásáról, a segélyezés rendjéről, a szakszervezet költségvetéséről, az Egység 2002 Kft.  gazdálkodásáról és az üdültetés eddigi tapasztalatairól is tárgyaltak. Az ülést Mészáros Géza elnök vezette…

Az előző elnökségi és választmányi ülés jegyzőkönyvének elfogadása után Mészáros Géza adott tájékoztatást az elmúlt időszak eseményeiről és a szervezet előtt álló feladatokról. Szakszervezetünk elnöke arra kérte az elnökség tagjait, hogy a szolgálati időpótlék megállapításával, a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításával, a tüzszerészek ügyének megoldását szolgáló konzultáció kezdeményezésével, a deviza-ellátmány ügyét érintő árfolyam ingadozás problematikájával és a HÉF jelenlegi müködésével kapcsolatban alakítson ki markáns véleményt.

A folyamatban lévő egyeztetésekről szóló napirend során Szincsák Gyula – egyebek mellett – a ZMNE Üllői úti ingatlanának eladása körül kialakult anomáliáról, az illetmény- és keresetelemek alakulásának aktualitásairól, majd a HÉF 2008/II. féléves munkarendjéről szólt.

Mivel a szolgálati idő pótlék megállapításakor a HM nem hajlandó figyelembe venni a sorkatonai szolgálati időt és a katonai tanintézeti tanulmányi időt, ezért az elnökség határozatban is egyetértett azzal, hogy a szakszervezet Alkotmánybírósági beadványt készítsen elő e témában. Az elnökség arról is határozott, hogy az egyéni jogorvoslatok vitelét – a megfelelő előkészítést követően – vállalja fel a Hosz jogsegélyszolgálata.

Szakszervezetünk alelnökének javaslata után az elnökség elfogadta, hogy a közelmúltban hősi halált halt tüzszerészek családjai számára 100.000 Ft támogatást nyújt. Ezt követően, a kiemelten fontos feladatot ellátó tüzszerészek munkájával kapcsolatban korábban lezárult ombudsmani vizsgálat tapasztalatairól szólva a Hosz alelnöke azt javasolta, hogy – egy újfajta jogszabályi háttér megteremtésével – kaphassanak kiemelt ellátást a hősi halált halt katonák hátramaradottjai.

Az üdülési csekkek átvételével kapcsolatban Szincsák Gyula elmondta, hogy a szakszervezet soha nem az üdülési csekk intézményéhez ragaszkodott, ezért - mint kiemelte - a szeptemberben folytatódó tárgyalásokon is a reálkeresetek szinten tartását, illetve annak minimális növelését célzó álláspontot fogalmaz majd meg érdekképviseletünk. 

A mögöttünk lévő és az előttünk álló szervezési folyamatokról, így a ceglédi Aquaparki rendezvény tapasztalatairól, majd a Repülőnap, valamint a szeptember eleji Szerződéses Katonák Országos Konferenciájának (SZKOK) előkészületeiről dr. Ujfaludi Zoltán tájékoztatott. A Hosz főtitkára miután az eddigi legkiválóbb ceglédi családi napnak nevezte az ideit, a Repülőnap, a SZKOK, valamint az Egység Kupa idei eseményeinek előkészületeiről informálta az elnökséget.  

A segélyezésről szóló napirend során a beterjesztő Szincsák alelnök elmondta, hogy idén mintegy 6 millió forint kell majd a temetési és egyéb segélyek kifizetésére. Szekeres István ny. dandártábornok – Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő jelenlétében – elmondta, hogy nem csökkenthető tovább a szociális támogatások összege, hiszen amíg a lehetőségek engedik, szükséges segíteni a katonák és családtagjaik megélhetését, boldogulását. A Katonákért Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint vannak még források, s ilyen lehet az szja 1%-ának Katonákért Alapítvány számára történő felajánlása is. Ezért az eddigiek mellett más eszközökkel is közelíteni fogunk majd a célcsoporthoz - mondta az Alapítvány kuratóriumának elnöke. 

Miután az elnökség elfogadta a segélyezésről szóló javaslatot, a Hosz elnöke kiemelte, hogy a szakszervezet nem lép vissza, sőt, továbbra is kiemelten támogatja a katonák szociális helyzetét javítani szándékozó intézkedéseket. 

Költségvetés helyzetének ismertetése során Szincsák Gyula alelnök elmondta: noha a hajdúszoboszlói ingatlan megvásárlása természetes módon nyomot hagy a költségvetésen, szükséges bizonyos átcsoportosításokat végrehajtani.

Séber István bejegyzett könyvvizsgáló jelenlétében elhangzott, hogy a költségvetés teljesülését semmilyen negatív tényező nem befolyásolja, a szakszervezet az első félévben eredményes munkát végzett. Az elnökség egyhangúlag elfogadta a határozati javaslatot.

A befektetések alakulásáról elhangzott, hogy az Euró alapú befektetések a világpiaci helyzet miatt továbbra is stagnálnak.

A Hosz pénzügyi ügyvivőjének tevékenységéről Sándor Roland számolt be. A szakmai ügyvivő elsősorban a kongresszusi határozatokat és választmányi határozatokat, a számviteli beszámolót és a költségvetést nevezte mindennapi munkája fő meghatározójának. A rövid értékelés módszeres és alapos munkának minősítette Sándor Roland szakmai tevékenységét, ezt követően a beszámolót az elnökség elfogadta. 

Az egyebekben az Egység 2002 Kft. első féléves gazdálkodási helyzetéről számolt be az ügyvezető. Sárkány Ferenc beszélt még a közelmúltban megjelent ,,Lakni kell!" címet viselő reklámfilmről, a július 19-i ceglédi családi nap üzleti tapasztalatairól, az aktuális, tagságunkat érintő legújabb - lakhatással, pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos - kedvezményes szolgáltatásokról, valamint az üdültetés és a gyermektáboroztatás idei tapasztalatairól is. A napirendi téma tárgyalásán Jakubik András kelet-magyarországi területi ügyvivő és Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő is elmondta személyes tapasztalatait, az üdülőkben fennálló jelenlegi problémákat. Elhangzott, hogy mindenféleképpen szigorítani kell a szakszervezet üdültetési szabályzatát.

A következő ülést szeptember 2-án tartja az elnökség.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.