2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kapjanak kiemelt ellátást a hősi halott katonák családjai!

Hosz  |  2008. 08. 05., 15:04

A forró nyár, és a szabadságolások időszaka ellenére is dolgozik szakszervezetünk döntéshozó fóruma. Az augusztus 5-i elnökségi ülésen – egyebek mellett – a hősi halált halt katonák családjainak kiemelt ellátásáról, a segélyezés rendjéről, a szakszervezet költségvetéséről, az Egység 2002 Kft.  gazdálkodásáról és az üdültetés eddigi tapasztalatairól is tárgyaltak. Az ülést Mészáros Géza elnök vezette…

Az előző elnökségi és választmányi ülés jegyzőkönyvének elfogadása után Mészáros Géza adott tájékoztatást az elmúlt időszak eseményeiről és a szervezet előtt álló feladatokról. Szakszervezetünk elnöke arra kérte az elnökség tagjait, hogy a szolgálati időpótlék megállapításával, a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításával, a tüzszerészek ügyének megoldását szolgáló konzultáció kezdeményezésével, a deviza-ellátmány ügyét érintő árfolyam ingadozás problematikájával és a HÉF jelenlegi müködésével kapcsolatban alakítson ki markáns véleményt.

A folyamatban lévő egyeztetésekről szóló napirend során Szincsák Gyula – egyebek mellett – a ZMNE Üllői úti ingatlanának eladása körül kialakult anomáliáról, az illetmény- és keresetelemek alakulásának aktualitásairól, majd a HÉF 2008/II. féléves munkarendjéről szólt.

Mivel a szolgálati idő pótlék megállapításakor a HM nem hajlandó figyelembe venni a sorkatonai szolgálati időt és a katonai tanintézeti tanulmányi időt, ezért az elnökség határozatban is egyetértett azzal, hogy a szakszervezet Alkotmánybírósági beadványt készítsen elő e témában. Az elnökség arról is határozott, hogy az egyéni jogorvoslatok vitelét – a megfelelő előkészítést követően – vállalja fel a Hosz jogsegélyszolgálata.

Szakszervezetünk alelnökének javaslata után az elnökség elfogadta, hogy a közelmúltban hősi halált halt tüzszerészek családjai számára 100.000 Ft támogatást nyújt. Ezt követően, a kiemelten fontos feladatot ellátó tüzszerészek munkájával kapcsolatban korábban lezárult ombudsmani vizsgálat tapasztalatairól szólva a Hosz alelnöke azt javasolta, hogy – egy újfajta jogszabályi háttér megteremtésével – kaphassanak kiemelt ellátást a hősi halált halt katonák hátramaradottjai.

Az üdülési csekkek átvételével kapcsolatban Szincsák Gyula elmondta, hogy a szakszervezet soha nem az üdülési csekk intézményéhez ragaszkodott, ezért - mint kiemelte - a szeptemberben folytatódó tárgyalásokon is a reálkeresetek szinten tartását, illetve annak minimális növelését célzó álláspontot fogalmaz majd meg érdekképviseletünk. 

A mögöttünk lévő és az előttünk álló szervezési folyamatokról, így a ceglédi Aquaparki rendezvény tapasztalatairól, majd a Repülőnap, valamint a szeptember eleji Szerződéses Katonák Országos Konferenciájának (SZKOK) előkészületeiről dr. Ujfaludi Zoltán tájékoztatott. A Hosz főtitkára miután az eddigi legkiválóbb ceglédi családi napnak nevezte az ideit, a Repülőnap, a SZKOK, valamint az Egység Kupa idei eseményeinek előkészületeiről informálta az elnökséget.  

A segélyezésről szóló napirend során a beterjesztő Szincsák alelnök elmondta, hogy idén mintegy 6 millió forint kell majd a temetési és egyéb segélyek kifizetésére. Szekeres István ny. dandártábornok – Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő jelenlétében – elmondta, hogy nem csökkenthető tovább a szociális támogatások összege, hiszen amíg a lehetőségek engedik, szükséges segíteni a katonák és családtagjaik megélhetését, boldogulását. A Katonákért Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint vannak még források, s ilyen lehet az szja 1%-ának Katonákért Alapítvány számára történő felajánlása is. Ezért az eddigiek mellett más eszközökkel is közelíteni fogunk majd a célcsoporthoz - mondta az Alapítvány kuratóriumának elnöke. 

Miután az elnökség elfogadta a segélyezésről szóló javaslatot, a Hosz elnöke kiemelte, hogy a szakszervezet nem lép vissza, sőt, továbbra is kiemelten támogatja a katonák szociális helyzetét javítani szándékozó intézkedéseket. 

Költségvetés helyzetének ismertetése során Szincsák Gyula alelnök elmondta: noha a hajdúszoboszlói ingatlan megvásárlása természetes módon nyomot hagy a költségvetésen, szükséges bizonyos átcsoportosításokat végrehajtani.

Séber István bejegyzett könyvvizsgáló jelenlétében elhangzott, hogy a költségvetés teljesülését semmilyen negatív tényező nem befolyásolja, a szakszervezet az első félévben eredményes munkát végzett. Az elnökség egyhangúlag elfogadta a határozati javaslatot.

A befektetések alakulásáról elhangzott, hogy az Euró alapú befektetések a világpiaci helyzet miatt továbbra is stagnálnak.

A Hosz pénzügyi ügyvivőjének tevékenységéről Sándor Roland számolt be. A szakmai ügyvivő elsősorban a kongresszusi határozatokat és választmányi határozatokat, a számviteli beszámolót és a költségvetést nevezte mindennapi munkája fő meghatározójának. A rövid értékelés módszeres és alapos munkának minősítette Sándor Roland szakmai tevékenységét, ezt követően a beszámolót az elnökség elfogadta. 

Az egyebekben az Egység 2002 Kft. első féléves gazdálkodási helyzetéről számolt be az ügyvezető. Sárkány Ferenc beszélt még a közelmúltban megjelent ,,Lakni kell!" címet viselő reklámfilmről, a július 19-i ceglédi családi nap üzleti tapasztalatairól, az aktuális, tagságunkat érintő legújabb - lakhatással, pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos - kedvezményes szolgáltatásokról, valamint az üdültetés és a gyermektáboroztatás idei tapasztalatairól is. A napirendi téma tárgyalásán Jakubik András kelet-magyarországi területi ügyvivő és Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő is elmondta személyes tapasztalatait, az üdülőkben fennálló jelenlegi problémákat. Elhangzott, hogy mindenféleképpen szigorítani kell a szakszervezet üdültetési szabályzatát.

A következő ülést szeptember 2-án tartja az elnökség.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.