2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tiltakozunk az étkezési térítési díjak - egyeztetés nélkül történt - emelése ellen

Hosz  |  2008. 09. 01., 13:40

Megtartotta nyár utáni első ülését szakszervezetünk elnöksége. A szeptember 2-i döntéshozó fórumon - egyebek mellett - a missziós problematikáról, a közelmúlt szakszervezetpolitikai történéseiről, a folyamatban lévő egyeztetésekről, a jövő évi költségvetés előkészítéséről, az Aktivitás Kupa eredményeiről, valamint a közelgő nyugdíjpénztári küldöttválasztás lebonyolításának részleteiről esett szó. Az elnökségi tagok és az állandó meghívottak részvételével lezajlott rrendezvényt Mészáros Géza elnök vezette le...

Az elnökségi ülés kezdetén a közelmúltban őrnaggyá előléptetett Gáspár Tamásné Erika elnökségi tagot, valamint a rajta kívül szintén névnapját ünneplő Hornyák Erika katonanői szekcióelnököt köszöntötte szakszervezetünk elnöke.

Napirend előtt Bonyár Zoltán szakaszvezető (képünkön jobbra), az előző koszovói misszió szakszervezeti csoportvezetője számolt be a hathónapos küldetés során tapasztalt gondokról, problémákról. A tájékoztató részleteiről hivatalos lapunk, az Egység októberi számában olvashatnak majd - a szerk.

Az előző elnökségi jegyzőkönyvének elfogadása után szakszervezetünk elnöke tájékoztatott az elmúlt időszak eseményeiről és a szervezet előtt álló feladatokról. Mészáros Géza - egyebek mellett - a honvédelmi miniszterrel történt informális megbeszélése részleteiről is tájékoztatta a résztvevőket.

Ezt követően a folyamatban lévő egyeztetésekről Szincsák Gyula számolt be. A Hosz alelnöke az étkezési térítési díjak emelésével kapcsolatban elmondta, hogy az ügyben a szakszervezetekkel való előzetes egyeztetés nélkül intézkedett a HM.

A Hjt. módosításával kapcsolatban elhangzott, hogy az elsőkörös egyeztetések lezajlottak, az írásos anyagot hamarosan eljuttatja a szakszervezet vezetősége a tisztségviselőkhöz.

A szolgálati időpótlék problematikával kapcsolatban is egyeztetést javasolt szakszervezetünk, ám ez még nem történt meg. A tüzszerész halálesetekkel kapcsolatban többszörösen kezdeményezett egyeztetések sem kezdődtek még meg - mondta Szincsák Gyula alelnök.

Az elnökség ezt követően tiltakozását fogalmazta meg a tekintetben, hogy az étkezési térítési díjak emelése mind eljárás, mind annak tartalma is sérti az érdekegyeztetés szabályait és az állomány érdekeit. Ezért szakszervezetünk a leghatározottabban tiltakozik az érdemi döntés, azaz a térítési díj döntésében foglalt arányú és szerkezetü emelésével szemben.  

Több elnökségi tag is megfogalmazta, hogy az elmúlt időszakban több alkalommal sem tekintette egyenrangú tárgyalófélnek szakszervezetünk képviselőit a szakminisztérium.

- Amennyiben egy HM rendelet véleményezéséből kihagynak bennünket, akkor ez azt jelenti, hogy nem tekintenek tárgyalópartnernek - mondta Szincsák Gyula alelnök. Szakszervezeti jogokat, illetve a HÉF két- és többoldalú megállapodását is figyelmen kívül hagyja a tárca - tette hozzá dr. Heiling Ottó. Mivel - a kormány tervei szerint - az üdülési csekket is megadóztatnák 2009-től, ezért alelnökünk szerint a tárgyalásokon el kell érni, hogy a HM még az idén bocsássa rendelkezésre a korábabn megígért üdülési csekket.  

A mögöttünk lévő és az előttünk álló szervezési folyamatokról dr. Ujfaludi Zoltán beszélt. Főtitkárunk a kecskeméti Repülőnap szakszervezeti megjelenéséről, a LIGA őszi tanfolyamairól, valamint a szeptember 3-án megrendezendő Szerződéses Szekció Küldöttértekezletről és az Egység Kupa kispályás focitornáról adott információkat.

A nyugállományú tagfelvétel során hat, míg a pártoló tagfelvételről szóló döntés során a Mészáros Géza elnök által beterjesztett, mind az öt személyre szóló javaslatot elfogadta az elnökség.

A 2009. évi költségvetés, illetve az egyéb választmányi határozatok előkészítéséről szakszervezetünk főtitkára tájékoztatott. Dr. Ujfaludi Zoltán - egyebek mellett - elmondta: a tervezethez bedolgozó szakmai ügyvivők leadták javaslataikat, ám mindig újabb és újabb tényező áll elő, ami megváltoztatja, befolyásolja a költségvetés tervezetét.   

Az Aktivitás Kupáról Takács István tájékoztatott. A budapesti területi ügyvivő, a téma házigazdája miután részletesen ismertette a célegyenesbe érkezett verseny jelenlegi állását, kiemelte: nagyon sikeres a program, az alapszervezetek és csoportok aktív érdeklődésükkel, példaértékü kezdeményezéseikkel hozzájárultak a szakszervezeti élet dinamizálásához, felpezsdítéséhez. A versenykiírás szerint november végén ér véget a kupa, az eredményhirdetést a november 26-i őszi választmányi ülésen tartjuk. 

Ezt követően a Béke úti ingatlannal eladásával kapcsolatos szándékokat tárgyalták meg Mészáros Géza vezetésével. Miután dr. Heiling ottó alelnök megfogalmazta az eladással kapcsolatos jelenlegi dilemmákat, az elnökség úgy döntött, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló megbízza a Kft. ügyvezetőjét az értékesítés előkészítésével. 

Az egyebekben elsőként Szincsák Gyula alelnök beszélt a korábbi elnökségi ülésen már tárgyalt szociológiai felmérés megvalósíthatósági tervéről. Az elnökség miután javasolta a vizsgálat lebonyolítását, megbízta Szincsák alelnököt a feladatvégrehajtás gondos előkészítésére. A forrásokra a költségvetés, illetve a külső támogatások nyújthatnak majd fedezetet, a döntésről - az elnökség javaslata alapján - az őszi választmány határoz majd.

Mindezidáig nem volt rendezett a nem pályázatszerü rendezvények támogatása. A témáról szóló vita során a főtitkárt bízta meg az elnökség az előkészítő munka elvéégzésével.

Ezt követően, a HOMNYP következő küldöttgyüléséről szóló téma során Jáger Tibor szolgáltatás és tagszervező tájékoztatott a küldöttek megválasztásának részleteiről. A küldöttválasztások szeptember 9 és október vége között zajlanak le, az új küldöttek novemberben fogják majd az új Igazgatótanácsot (IT) megválasztani. Szakszervezetünk nagyon fontosnak tartja, hogy minél több körzetben támogathasson olyan jelölteket, akik potenciális küldöttek lehetnek. A Honvédszakszervezet alapítói felelőssége tudatában különös hangsúlyt fektet a küldöttválasztás fontosságára, ezért felhívja tagjait és tisztségviselőit, hogy minél atívabban vegyenek részt a küldöttek állításában és körzetenkénti megválasztásában. 

Az egyebekben tárgyaltak még a mobiltelefon-szolgáltatók által küldött ajánlatokról, az Egység 2002 Kft. aktuális ügyeiről, a nemzetközi szakszervezeti szövetség (ITUC) konferenciájáról, az október 7-i ,,Tisztes Munka Világnapjának" hazai eseményeiről, valamint a szlovákiai - dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök részvételével lezajlott - szakszervezeti találkozóról is. Szincsák Gyula alelnök pedig a szerződéses szekció egyik, a vezető tisztségéről lemondott tisztségviselőjének díjazására tett javaslatot. Bogár Szabó Ádám - az elnökség döntése alapján - emléktárgyat és 35 ezer forint értékü üdülési csekket vehet majd át. Az elnökség a szerződéses szekció költségvetésének emeléséről is határozott.

Az elnökség október 2-án, - a tervek szerint - Várpalotán tartja következő ülését. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

JAS-39 Gripen & MiG-29 – gyakran felmerülő kérdések, avagy szüksége van-e az országnak légierőre? A dokumentum igyekszik az általában felmerülő kérdésekre választ adni és eloszlatni bizonyos téveszméket.