2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tiltakozunk az étkezési térítési díjak - egyeztetés nélkül történt - emelése ellen

Hosz  |  2008. 09. 01., 13:40

Megtartotta nyár utáni első ülését szakszervezetünk elnöksége. A szeptember 2-i döntéshozó fórumon - egyebek mellett - a missziós problematikáról, a közelmúlt szakszervezetpolitikai történéseiről, a folyamatban lévő egyeztetésekről, a jövő évi költségvetés előkészítéséről, az Aktivitás Kupa eredményeiről, valamint a közelgő nyugdíjpénztári küldöttválasztás lebonyolításának részleteiről esett szó. Az elnökségi tagok és az állandó meghívottak részvételével lezajlott rrendezvényt Mészáros Géza elnök vezette le...

Az elnökségi ülés kezdetén a közelmúltban őrnaggyá előléptetett Gáspár Tamásné Erika elnökségi tagot, valamint a rajta kívül szintén névnapját ünneplő Hornyák Erika katonanői szekcióelnököt köszöntötte szakszervezetünk elnöke.

Napirend előtt Bonyár Zoltán szakaszvezető (képünkön jobbra), az előző koszovói misszió szakszervezeti csoportvezetője számolt be a hathónapos küldetés során tapasztalt gondokról, problémákról. A tájékoztató részleteiről hivatalos lapunk, az Egység októberi számában olvashatnak majd - a szerk.

Az előző elnökségi jegyzőkönyvének elfogadása után szakszervezetünk elnöke tájékoztatott az elmúlt időszak eseményeiről és a szervezet előtt álló feladatokról. Mészáros Géza - egyebek mellett - a honvédelmi miniszterrel történt informális megbeszélése részleteiről is tájékoztatta a résztvevőket.

Ezt követően a folyamatban lévő egyeztetésekről Szincsák Gyula számolt be. A Hosz alelnöke az étkezési térítési díjak emelésével kapcsolatban elmondta, hogy az ügyben a szakszervezetekkel való előzetes egyeztetés nélkül intézkedett a HM.

A Hjt. módosításával kapcsolatban elhangzott, hogy az elsőkörös egyeztetések lezajlottak, az írásos anyagot hamarosan eljuttatja a szakszervezet vezetősége a tisztségviselőkhöz.

A szolgálati időpótlék problematikával kapcsolatban is egyeztetést javasolt szakszervezetünk, ám ez még nem történt meg. A tüzszerész halálesetekkel kapcsolatban többszörösen kezdeményezett egyeztetések sem kezdődtek még meg - mondta Szincsák Gyula alelnök.

Az elnökség ezt követően tiltakozását fogalmazta meg a tekintetben, hogy az étkezési térítési díjak emelése mind eljárás, mind annak tartalma is sérti az érdekegyeztetés szabályait és az állomány érdekeit. Ezért szakszervezetünk a leghatározottabban tiltakozik az érdemi döntés, azaz a térítési díj döntésében foglalt arányú és szerkezetü emelésével szemben.  

Több elnökségi tag is megfogalmazta, hogy az elmúlt időszakban több alkalommal sem tekintette egyenrangú tárgyalófélnek szakszervezetünk képviselőit a szakminisztérium.

- Amennyiben egy HM rendelet véleményezéséből kihagynak bennünket, akkor ez azt jelenti, hogy nem tekintenek tárgyalópartnernek - mondta Szincsák Gyula alelnök. Szakszervezeti jogokat, illetve a HÉF két- és többoldalú megállapodását is figyelmen kívül hagyja a tárca - tette hozzá dr. Heiling Ottó. Mivel - a kormány tervei szerint - az üdülési csekket is megadóztatnák 2009-től, ezért alelnökünk szerint a tárgyalásokon el kell érni, hogy a HM még az idén bocsássa rendelkezésre a korábabn megígért üdülési csekket.  

A mögöttünk lévő és az előttünk álló szervezési folyamatokról dr. Ujfaludi Zoltán beszélt. Főtitkárunk a kecskeméti Repülőnap szakszervezeti megjelenéséről, a LIGA őszi tanfolyamairól, valamint a szeptember 3-án megrendezendő Szerződéses Szekció Küldöttértekezletről és az Egység Kupa kispályás focitornáról adott információkat.

A nyugállományú tagfelvétel során hat, míg a pártoló tagfelvételről szóló döntés során a Mészáros Géza elnök által beterjesztett, mind az öt személyre szóló javaslatot elfogadta az elnökség.

A 2009. évi költségvetés, illetve az egyéb választmányi határozatok előkészítéséről szakszervezetünk főtitkára tájékoztatott. Dr. Ujfaludi Zoltán - egyebek mellett - elmondta: a tervezethez bedolgozó szakmai ügyvivők leadták javaslataikat, ám mindig újabb és újabb tényező áll elő, ami megváltoztatja, befolyásolja a költségvetés tervezetét.   

Az Aktivitás Kupáról Takács István tájékoztatott. A budapesti területi ügyvivő, a téma házigazdája miután részletesen ismertette a célegyenesbe érkezett verseny jelenlegi állását, kiemelte: nagyon sikeres a program, az alapszervezetek és csoportok aktív érdeklődésükkel, példaértékü kezdeményezéseikkel hozzájárultak a szakszervezeti élet dinamizálásához, felpezsdítéséhez. A versenykiírás szerint november végén ér véget a kupa, az eredményhirdetést a november 26-i őszi választmányi ülésen tartjuk. 

Ezt követően a Béke úti ingatlannal eladásával kapcsolatos szándékokat tárgyalták meg Mészáros Géza vezetésével. Miután dr. Heiling ottó alelnök megfogalmazta az eladással kapcsolatos jelenlegi dilemmákat, az elnökség úgy döntött, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló megbízza a Kft. ügyvezetőjét az értékesítés előkészítésével. 

Az egyebekben elsőként Szincsák Gyula alelnök beszélt a korábbi elnökségi ülésen már tárgyalt szociológiai felmérés megvalósíthatósági tervéről. Az elnökség miután javasolta a vizsgálat lebonyolítását, megbízta Szincsák alelnököt a feladatvégrehajtás gondos előkészítésére. A forrásokra a költségvetés, illetve a külső támogatások nyújthatnak majd fedezetet, a döntésről - az elnökség javaslata alapján - az őszi választmány határoz majd.

Mindezidáig nem volt rendezett a nem pályázatszerü rendezvények támogatása. A témáról szóló vita során a főtitkárt bízta meg az elnökség az előkészítő munka elvéégzésével.

Ezt követően, a HOMNYP következő küldöttgyüléséről szóló téma során Jáger Tibor szolgáltatás és tagszervező tájékoztatott a küldöttek megválasztásának részleteiről. A küldöttválasztások szeptember 9 és október vége között zajlanak le, az új küldöttek novemberben fogják majd az új Igazgatótanácsot (IT) megválasztani. Szakszervezetünk nagyon fontosnak tartja, hogy minél több körzetben támogathasson olyan jelölteket, akik potenciális küldöttek lehetnek. A Honvédszakszervezet alapítói felelőssége tudatában különös hangsúlyt fektet a küldöttválasztás fontosságára, ezért felhívja tagjait és tisztségviselőit, hogy minél atívabban vegyenek részt a küldöttek állításában és körzetenkénti megválasztásában. 

Az egyebekben tárgyaltak még a mobiltelefon-szolgáltatók által küldött ajánlatokról, az Egység 2002 Kft. aktuális ügyeiről, a nemzetközi szakszervezeti szövetség (ITUC) konferenciájáról, az október 7-i ,,Tisztes Munka Világnapjának" hazai eseményeiről, valamint a szlovákiai - dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök részvételével lezajlott - szakszervezeti találkozóról is. Szincsák Gyula alelnök pedig a szerződéses szekció egyik, a vezető tisztségéről lemondott tisztségviselőjének díjazására tett javaslatot. Bogár Szabó Ádám - az elnökség döntése alapján - emléktárgyat és 35 ezer forint értékü üdülési csekket vehet majd át. Az elnökség a szerződéses szekció költségvetésének emeléséről is határozott.

Az elnökség október 2-án, - a tervek szerint - Várpalotán tartja következő ülését. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.