2018. 01. 20. szombat
Fábián, Sebestyén
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Győri munkások a GE gyárbezárása ellen

Hosz  |  2008. 11. 25., 16:30

A GE Hungary Zrt. októberben bejelentett leépítési csomagjának győri gyárbezárásra vonatkozó megvalósítása során folynak az Mt. által rögzített konzultációs tárgyalások, igaz eredmény nélkül. A 15 napos törvényi határidő vége azomban november 25-én lejár. A követelések nyomatékosítása érdekében november 22-én demonstrációt tartottak a győri gyár előtt, ahol a helyi szakszervezeti vezetőkön kívül beszédet mondott Selmeczy György és Gaskó István is...

A General Electric Hungary Zrt. azt tervezi, hogy bezárja győri Gépgyárát.

 A vállalat vezetése 2008. október 30-án jelentette be hivatalosan a gyár üzemi tanácsá-nak és szakszervezetének, hogy a gyárat bezárja, dolgozóit csoportos létszámleépítés keretében elbocsájtja. A kétszáz éves gyár agóniája ezzel megkezdődött!

A Munka Törvénykönyve szerinti, munkaadói–munkavállalói konzultáció a csoportos lét-számleépítésről, illetve a gyár bezárásáról, a szociális csomagról, jelenleg is folyik.

Mivel a gyárat bezárják az elbocsátást követően - ismerve a jelenlegi munkaerő piaci hely-zetet - a 98 dolgozó esélytelen az újrakezdésre. Családjaik sorsa ezzel megpecsételődik, s ezt súlyosbítani fogja a várhatóan elhúzódó gazdasági recesszió is! A munkavállalók - akik átlagosan húsz évet áldoztak életükből (az átlagéletkorukat tekintve, közel életük felét!) ezért a gyárért - ebben a gazdasági helyzetben jogosan várják el a világ egyik leg-nagyobb multinacionális cégének kiemelt gondoskodását.A GE Hungary Zrt. évek óta Magyarország legkiválóbb vállalatai közé tartozik. Ehhez a sikerhez a győri kollektíva munkája közvetve (gépeivel, berendezéseivel), közvetlenül (szakmai munkájával) járult hozzá.

A GE Hungary Zrt. Kollektív Szerződésében szabályozva van a csoportos létszámleépítés esetén alkalmazandó juttatásokat, illetve munkaerőpiacon újra elhelyezkedést elősegítő csomag, de a dolgozók a gyár végleges bezárása miatt ezen felüli anyagi gondoskodást követelnek.

A tárgyalás még folyik ugyan, de ez idáig a felek nem jutottak a megállapodás közelébe sem! 

Érdekeik érvényesítésére, a tárgyalás nyomatékosítására, a követelések alátámasztására, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete Győri Gépgyár Alapszervezete békés demonstrációt szervezett november 22-én szombat délelőtt 10 órára, a gyár parkolójába. A munkás kollektíva kéri a vállalatnál-, a régióban-, a városban dolgozó munkavál-lalókat, szimpatizánsokat, részvételükkel, szolidaritásukkal támogassák harcukat!

A győri kollektíva a gyárbezárás bejelentését követően is tisztességgel, becsülettel végzi munkáját. A hátralévő feladatok elvégzését becsületbeli ügynek tekinti.

Háttér információ:A hosszú évek során többször került nehéz helyzetbe a gyár, mely helyzetből a kilábalásra a veze-tés mindig csak egy megoldást talált, a munkavállalók létszámának csökkentését. A létszámleé-pítések során magyarázatként mindig a gyártási költségek emelkedése, a megrendelések csökke-nése szerepelt. Meggyőződésünk, hogy a megrendelések elmaradásához nagyban hozzájárult az a bejelentés, mely szerint a GE stratégiai lehetőségeket keres a teljes Consumer & Industrial üzletág számára, melyek közül az üzletág önálló társaságba történő kiszervezése az elsődleges lehetőség (ide tarto-zik a Lighting üzletág, magában foglalva a gépgyárat is). A vevők a hír hallatán elfordultak a gépgyártól.

A tavalyi évben a gyár teljes modernizáción esett át, modern technológiákat vezettek be. Sajnos ez a modernizáció már akkor követelt áldozatokat, ebben az időszakban 61 fő kapta meg felmondó levelét. A 98 fős gyárból hetvenen vettek részt különböző tréningeken, hogy az új kihívásoknak megfeleljenek, az üzlet sikerét hatékonyabban tudják szolgálni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.