2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Győri munkások a GE gyárbezárása ellen

Hosz  |  2008. 11. 25., 16:30

A GE Hungary Zrt. októberben bejelentett leépítési csomagjának győri gyárbezárásra vonatkozó megvalósítása során folynak az Mt. által rögzített konzultációs tárgyalások, igaz eredmény nélkül. A 15 napos törvényi határidő vége azomban november 25-én lejár. A követelések nyomatékosítása érdekében november 22-én demonstrációt tartottak a győri gyár előtt, ahol a helyi szakszervezeti vezetőkön kívül beszédet mondott Selmeczy György és Gaskó István is...

A General Electric Hungary Zrt. azt tervezi, hogy bezárja győri Gépgyárát.

 A vállalat vezetése 2008. október 30-án jelentette be hivatalosan a gyár üzemi tanácsá-nak és szakszervezetének, hogy a gyárat bezárja, dolgozóit csoportos létszámleépítés keretében elbocsájtja. A kétszáz éves gyár agóniája ezzel megkezdődött!

A Munka Törvénykönyve szerinti, munkaadói–munkavállalói konzultáció a csoportos lét-számleépítésről, illetve a gyár bezárásáról, a szociális csomagról, jelenleg is folyik.

Mivel a gyárat bezárják az elbocsátást követően - ismerve a jelenlegi munkaerő piaci hely-zetet - a 98 dolgozó esélytelen az újrakezdésre. Családjaik sorsa ezzel megpecsételődik, s ezt súlyosbítani fogja a várhatóan elhúzódó gazdasági recesszió is! A munkavállalók - akik átlagosan húsz évet áldoztak életükből (az átlagéletkorukat tekintve, közel életük felét!) ezért a gyárért - ebben a gazdasági helyzetben jogosan várják el a világ egyik leg-nagyobb multinacionális cégének kiemelt gondoskodását.A GE Hungary Zrt. évek óta Magyarország legkiválóbb vállalatai közé tartozik. Ehhez a sikerhez a győri kollektíva munkája közvetve (gépeivel, berendezéseivel), közvetlenül (szakmai munkájával) járult hozzá.

A GE Hungary Zrt. Kollektív Szerződésében szabályozva van a csoportos létszámleépítés esetén alkalmazandó juttatásokat, illetve munkaerőpiacon újra elhelyezkedést elősegítő csomag, de a dolgozók a gyár végleges bezárása miatt ezen felüli anyagi gondoskodást követelnek.

A tárgyalás még folyik ugyan, de ez idáig a felek nem jutottak a megállapodás közelébe sem! 

Érdekeik érvényesítésére, a tárgyalás nyomatékosítására, a követelések alátámasztására, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete Győri Gépgyár Alapszervezete békés demonstrációt szervezett november 22-én szombat délelőtt 10 órára, a gyár parkolójába. A munkás kollektíva kéri a vállalatnál-, a régióban-, a városban dolgozó munkavál-lalókat, szimpatizánsokat, részvételükkel, szolidaritásukkal támogassák harcukat!

A győri kollektíva a gyárbezárás bejelentését követően is tisztességgel, becsülettel végzi munkáját. A hátralévő feladatok elvégzését becsületbeli ügynek tekinti.

Háttér információ:A hosszú évek során többször került nehéz helyzetbe a gyár, mely helyzetből a kilábalásra a veze-tés mindig csak egy megoldást talált, a munkavállalók létszámának csökkentését. A létszámleé-pítések során magyarázatként mindig a gyártási költségek emelkedése, a megrendelések csökke-nése szerepelt. Meggyőződésünk, hogy a megrendelések elmaradásához nagyban hozzájárult az a bejelentés, mely szerint a GE stratégiai lehetőségeket keres a teljes Consumer & Industrial üzletág számára, melyek közül az üzletág önálló társaságba történő kiszervezése az elsődleges lehetőség (ide tarto-zik a Lighting üzletág, magában foglalva a gépgyárat is). A vevők a hír hallatán elfordultak a gépgyártól.

A tavalyi évben a gyár teljes modernizáción esett át, modern technológiákat vezettek be. Sajnos ez a modernizáció már akkor követelt áldozatokat, ebben az időszakban 61 fő kapta meg felmondó levelét. A 98 fős gyárból hetvenen vettek részt különböző tréningeken, hogy az új kihívásoknak megfeleljenek, az üzlet sikerét hatékonyabban tudják szolgálni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.