2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Illetményen kívüli jutatások: Jó hírek a katonáknak!

Hosz  |  2008. 12. 03., 22:25

Szakszervezetünk választmányának december 4-i ülése elején - az elnökségi tájékoztatója részeként - Mészáros Géza elnök bejelentette, hogy a tárca vezetőivel folytatott tárgyalások eredményeként, a teljes katonaállomány részére 34.000 Ft értékű üdülési csekket, 18.000 Ft értékű étkezési utalványt, ezen felül, a szerződéses legénységi állományú katonák számára a – ruházati illetményük terhére – egyszeri 20.000 Ft-ot biztosít a honvédelmi tárca. Emellett előrehaladott tárgyalások zajlanak arra vonatkozólag is, hogy az étkezési térítési díjak kompenzálásaként meleg étkezési utalványokat biztosít a tárca a teljes személyi állomány részére...

A választmányi ülés második napja az elnökség tájékoztatójával vette kezdetét. Mészáros Géza elnök bevezetőjében kiemelte, hogy – természetes módon – mindenkit a zsebe, vagyis a saját pénzügyi-gazdasági helyzete érdekel. A korábbi évek illetmény- és kereset-megállapodásait felidézve, azokra hivatkozva elmondta, hogy 2007-ben 107 ezer forint illetményen kívüli juttatás került a hivatásos és szerződéses katonák zsebébe, majd így folytatta:

- 2008-ban az előzetes várakozáson felül lehetőség nyílt arra, hogy 5%-os illetményalap emelkedés következzen be, emellett a szolgálati időpótlékot is megkaphattuk. A juttatások a hivatásos katonák esetében a 127.000, míg a szerződéses katonák esetében a 146.000 forintot érte el.

A tárca vezetőivel folytatott tárgyalások eredményeként, - még ebben az évben – a teljes katonaállomány részére 34.000 Ft értékü üdülési csekket, 18.000 Ft értékü étkezési utalványt, ezen felül, a szerződéses legénységi állományú katonák számára a – ruházati illetményük terhére – egyszeri 20.000 Ft-ot biztosít a honvédelmi tárca. Emellett előrehaladott tárgyalások zajlanak arra vonatkozólag is, hogy a megemelt étkezési térítési díjak kompenzálásaként meleg étkezési utalványokat biztosít a tárca a teljes személyi állomány részére – mondta a Hosz elnöke.

A devizailletmények kifizetésével kapcsolatban elhangzott, hogy a tárca tájékoztatása szerint az érintett állomány 80%-a, vagyis mintegy 4000 fő részére még december 31-ig megtörténik a kifizetés. A missziós illetmények devalválódtak, de az utóbbi időszakban már itt is mintegy 20%-os emelkedés tapasztalható – tette hozzá a Hosz elnöke.

Ezt követően az érdekegyeztetés színtereiről, így a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumon (HÉF), a HM Kollégium, majd a Humánpolitikai Kabinet ülésein történő szakszervezeti megjelenésről, valamint a szakértői egyeztetések tapasztalatairól számolt be.

A szövetségi kapcsolatokat említve elsőként a nemzetközi kapcsolatokról, az EURUMIL, majd a Visegrádi Négyek együttmüködésében betöltött szerepről beszélt a Hosz elnöke. - Visszataláltunk arra a helyre, ami megillet bennünket. A negyedik legnagyobb taglétszámú szervezetként újra bekerültünk az ügyvezető elnökségébe - mondta Mészáros Géza.

A hazai szövetségi kapcsolatok között a LIGA Szakszervezetekkel, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségével, a Hodosz-szal és a BEOSZ-szal való együttmüködést emelte ki, de a Honvéd Nyugdíjpénztárban betöltött, immár megváltozott szerepkört is fontosnak nevezte.

A saját gazdasági társasággal kapcsolatban azt emelte ki, hogy a korábbi Vodafone szerződés miatt keletkezett kintlévőségek behajtása folyamatos, a Kft. már megindult a lejtőn felfelé. Hozzátette azt is, hogy az üdültetési szektorban a veszteség nem érte el a tervezett hiányt, köszönhetően annak is, hogy 2008-ban mindhárom pihenőhely üdülési csekk elfogadóhellyé vált. 

A tájékoztató utáni Szendrei Zoltán, a közigazgatási és intézményi képviselet helyettes vezetője hozzászólására Szincsák Gyula alelnök egyebek mellett azt reagálta, hogy 500 tagonként 1 függetlenített tisztségviselője lehet a szakszervezetnek, hozzátette, hogy a lehetséges 20 helyett 14 ilyen tisztségviselője van jelenleg a Hosz-nak. A másik felvetésre az alelnök azt mondta, hogy a HOMNYP döntéshozó testületében ott a helye a Hosz vezető tisztségviselőinek. 

Ezt követően a 2009. évi költségvetés egyes tételeit meghatározó választmányi határozattervezetek megvitatása, elfogadása során elsőként az Egység újság elkészítéséről, valamint  terjesztéséről döntött a döntéshozó fórum.

Ezt követően az egyes Hosz szervek müködési költségeinek biztosításáról, majd az Üdültetés támogatásáról, utána pedig Szincsák Gyula alelnök az önsegélyezési és szolidaritási alap müködtetéséről és a segélyezés rendjéről szóló határozatot terjesztette elő.     

Ezt követően a Katonákért Alapítvány támogatásáról, a gépjármü vásárlásáról, majd a Hosz 2009. évi szakszervezeti átlagtagdíjáról döntöttek a választmány tagjai. Ezután a Hosz 2009. évi költségvetéséről szóló választmányi határozattervezet megvitatása során dr. Heiling Ottó a bevételek mellett a kommunikációs feladatokból, a szövetségi kapcsolatokból, a személyi jelegü, valamint a müködési kiadásokról is részletesen tájékoztatott.

A fenti határozatok elfogadás után a Hosz Gazdálkodási Szabályzatának és a Hosz Befektetési Politika módosítása, majd a költségvetés tervezésének irányelvéről szóló választmányi határozatról szóló döntés szerepelt a napirenden. Ezt követően a Hosz 2009. évi fontosabb feladatairól szóló választmányi határozattervezet megvitatása, elfogadása, majd a Hosz elnökségének 2009. évi munkatervéről szóló választmányi határozattervezet elfogadása, végül pedig a 13/2008. sz. választmányi határozat (A Hosz hosszú távú kereset felmérési programjának elkészítéséről) végrehajtásáról szóló választmányi határozattervezetet vitatták meg és fogadták el.

Az egyebekben az Egység 2002 Kft. müködéséről tájékoztatott Sárkány Ferenc ügyvezető, majd az MTI-nek továbbított, a kommunikációs ügyvivő által ismertetett alábbi közleményt is elfogadták:

 

 

Sajtóközlemény

 

A Honvédszakszervezet december 3-4-én megrendezett választmányi ülésén a belső szervezeti ügyek tárgyalása mellett központi kérdésként merültek fel a kormányzat közszolgálattal kapcsolatos megszorító intézkedései, melyek következtében a katonák reálilletménye 34%-kal csökkenhet a 2002-es színvonalhoz képest.

A választmány egyetértett azzal, hogy a november 29-i egységes közszolgálati demonstráció után a tízezer aktív katonát tömörítő Honvédszakszervezet támogatja a január 12-i közszolgálati sztrájkot, és az FRDÉSZ keretein belül részt vesz a tiltakozó akciókban.

Az ülésen a szakszervezet elnöke bejelentette, hogy a teljes katonaállomány részére 18.000 Ft értékü étkezési utalványt, ezen felül, a szerződéses legénységi állományú katonák számára – a ruházati illetményük terhére – egyszeri 20.000 Ft-ot fizet ki a honvédelmi tárca. Előzetes ígéret van arra is, hogy a megemelt étkezési térítési díjak kompenzálására a meleg étkezési utalványokat 2009-ben biztosítani fogja a szakminisztérium a teljes személyi állomány részére.

A Hosz választmánya személyi kérdésekben is döntött: az idei ,,Szakszervezeti Munkáért Díj”-at Balatinácz Pálnénak, a Somogy megyei nyugállományú alapszervezet vezetőjének és Mészáros Máriának, a logisztikai képviselet helyettes vezetőjének ítélte oda. A nyugállományú tagozat titkárává dr. Kántor Rajmundot választották.

A Honvédszakszervezet csoportjainak, alapszervezeteinek meghirdetett Aktivitás Kupa 2008-as győztesének felajánlott kupát az MH 43. Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezred alapszervezete vehette át.

 

Balatonkenese, 2008. december 4.

                                                                                              Mészáros Géza elnök sk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.