2017. 12. 14. csütörtök
Szilárda
: 314 Ft   : 268 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolgálati nyugdíj: a kormány nem kezdeményez változtatást a szakszervezetek bevonása nélkül

Hosz  |  2008. 12. 05., 20:30

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) a november 29-i egységes közszolgálati demonstráció után - a munkáltatói oldal kezdeményezésére - az Önkormányzati Minisztériumban tartott ülést. A december 5-i eseményen Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter nyilatkozatot tett a kormány nevében: eszerint az érintett szakszervezetek bevonása nélkül semmilyen változtatást nem kezdeményez a kormány a szolgálati nyugdíj ügyében. A SZÉF ülésen a munkavállalói oldal ügyvivője Kónya Péter FRDÉSZ elnök volt, a Honvédszakszervezetet dr. Heiling Ottó alelnök képviselte...

A fórumon Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter vezette munkaadói oldal tárgyaló küldöttségét, a munkavállalói oldal ügyvivője pedig Kónya Péter FRDÉSZ elnök volt. Az eseményen Csizmár Gábor MEH államtitkár is részt vett.

Napirend előtt az FRDÉSZ elnöke örömét fejezte ki, hogy végre megfelelő szinten - szakminiszterrel, államtitkárral, szakállamtitkárral - képviselteti magát a munkaadói oldal. Ezt követően pedig bejelentette, hogy a Tettrekész Magyar Rendőr Szakszervezet (TMRSZ) elérte a reprezentativitás határát, így ez a rendőrszakszervezet is teljes jogú tagjává vált a SZÉF munkavállalói oldalának.

Ugyancsak napirend előtt Kónya Péter arról érdeklődött, hogy az IRM által a munkaidő perek kérdésében korábban kezdeményezett jogegységi döntés kérdésében van-e előrelépés. Az FRDÉSZ elnöke azt is bejelentette, hogy a november 29-i demonstráció után tett FRDÉSZ kezdeményezésre válaszul a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság (HRB) december 9-i ülésén megtárgyalja a fegyveres és rendvédelmi dolgozók által felvetett kérdéseket.

Az ülés napirendjén egyetlen téma: a hivatásos és szerződéses állomány 2009-es juttatásairól szóló előterjesztés szerepelt.

- Külön öröm számomra, hogy valamennyi érintett szakszervezettel tárgyalhatok ma, bár az apropó nem az. Nem egy szokványos bértárgyalásról van szó. Sőt. Mintha egy elháríthatatlan katasztrófa érte volna, konfliktus fenyegetné az országot. Olyan anyagi helyzet teremtődött, amit együtt kell viselni, helyt kell állni, emellett pedig még a szolgálatot is el kell látni. A kormány tisztában van azzal, hogy korábban mit kezdeményezett, és azt is tudja, hogy mindez nem áll összhangban a jelenlegi pénzügyi-gazdasági helyzettel.

A körülmények alapvetően lettek mások, mint akkor, amikor megállapodást megkötöttük. A kormány most nem erőből, hanem kényszerből, de a jelenleg lehető legjobb körülményeket biztosítva cselekszik. Azt szeretnénk, hogy a legfontosabb közszolgáltatások továbbra is magas színvonalon teljesülnének. Nagyon szigorú gazdálkodás mellett továbbra is biztosítjuk a szféra munkahelyeit. A tárgyalások fő vonalának pedig a Kormány és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság közötti egyeztetéseket tekintjük. Emellett ki kell találni, hogy ezzel párhuzamosan mi, a fegyvres és rendvédelmi szféra felelősei: politikusok és szakszervezeti vezetők milyen keretben és hogyan tárgyaljunk. Talán akkor járunk el leghelyesebben, ha egyszerre két fronton tárgyalunk: egyeztet a sztrájkbizottság, és elkezd azonnal (akár holnap) tárgyalni minden fejezetgazda, ágazati minisztérium a saját szakszervezeteivel. Minden forint, amit a személyi állományra költünk, az a müködés rovására mehet. A kormány elhatározta magát, hogy többletforrásokat keresve találjon megoldást - foglalta össze javaslatait az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Draskovics Tibor az FRDÉSZ által kezdeményezett HRB ülést miután rossz eszköznek, tévéshownak minősítette, azt mondta, hogy ,,csak kamera, kávé és pogácsa lesz, de pénz nem".

Ezt követően pedig a fegyveres és rendvédelmi szférában ezerszámra zajló munkaügyi perek miatt azt javasolta, hogy az érintett minisztériumok és a szakszervezetek típusperenként alakítsanak munkacsoportokat és oldják fel az emiatt fennálló munkahelyi feszültséget.

Végül a kormány nevében Draskovics Tibor nyilatkozatot tett: rögzítjük, hogy a kormány az érintett szakszervezetek bevonása nélkül semmilyen kezdeményezést nem tesz szolgálati nyugdíj ügyében! Azt szeretnénk, hogy a karácsonyi gyertyákat a kollégák úgy gyújthassák meg, hogy a szférában már megkötöttük a 2009-es bérmegállapodást. Készek vagyunk felelősen, nyugodt hangnemben tárgyalni.

A kormányajánlat megtétele után a munkavállalói oldal szünetet kért. Szünet után a szakszervezeti vezetők hangsúlyozták: a 13. havi illetményt nem veheti el a kormány, kérjük, hogy akármilyen jogcímen, de ez a juttatás mindenképpen maradjon ott az illetményben, a reálilletményeket pedig tartsák szinten. Emellett a béren kívüli juttatások tekintetében meg kell állapítani azt a minimumot, amit mindenki megkap, majd ágazatonként haladéktalanul meg kell kezdeni a különtárgyalásokat.

A Hosz képviseletében dr. Heiling Ottó alelnök elmondta, hogy HM és a Hosz között létrejött korábbi bérmegállapodás alapján, a maradványok terhére a honvédelmi miniszter már döntött az évvégi - a hivatásos és a szerződéses katonák számára járó - béren kívüli juttatásokról.

A tárgyaló felek az ülés végén megállapodtak, hogy tovább folytatják az egyeztetéseket: december 9-én a HRB, majd december 11-én újra a SZÉF tart ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.