2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolgálati nyugdíj: a kormány nem kezdeményez változtatást a szakszervezetek bevonása nélkül

Hosz  |  2008. 12. 05., 20:30

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) a november 29-i egységes közszolgálati demonstráció után - a munkáltatói oldal kezdeményezésére - az Önkormányzati Minisztériumban tartott ülést. A december 5-i eseményen Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter nyilatkozatot tett a kormány nevében: eszerint az érintett szakszervezetek bevonása nélkül semmilyen változtatást nem kezdeményez a kormány a szolgálati nyugdíj ügyében. A SZÉF ülésen a munkavállalói oldal ügyvivője Kónya Péter FRDÉSZ elnök volt, a Honvédszakszervezetet dr. Heiling Ottó alelnök képviselte...

A fórumon Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter vezette munkaadói oldal tárgyaló küldöttségét, a munkavállalói oldal ügyvivője pedig Kónya Péter FRDÉSZ elnök volt. Az eseményen Csizmár Gábor MEH államtitkár is részt vett.

Napirend előtt az FRDÉSZ elnöke örömét fejezte ki, hogy végre megfelelő szinten - szakminiszterrel, államtitkárral, szakállamtitkárral - képviselteti magát a munkaadói oldal. Ezt követően pedig bejelentette, hogy a Tettrekész Magyar Rendőr Szakszervezet (TMRSZ) elérte a reprezentativitás határát, így ez a rendőrszakszervezet is teljes jogú tagjává vált a SZÉF munkavállalói oldalának.

Ugyancsak napirend előtt Kónya Péter arról érdeklődött, hogy az IRM által a munkaidő perek kérdésében korábban kezdeményezett jogegységi döntés kérdésében van-e előrelépés. Az FRDÉSZ elnöke azt is bejelentette, hogy a november 29-i demonstráció után tett FRDÉSZ kezdeményezésre válaszul a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság (HRB) december 9-i ülésén megtárgyalja a fegyveres és rendvédelmi dolgozók által felvetett kérdéseket.

Az ülés napirendjén egyetlen téma: a hivatásos és szerződéses állomány 2009-es juttatásairól szóló előterjesztés szerepelt.

- Külön öröm számomra, hogy valamennyi érintett szakszervezettel tárgyalhatok ma, bár az apropó nem az. Nem egy szokványos bértárgyalásról van szó. Sőt. Mintha egy elháríthatatlan katasztrófa érte volna, konfliktus fenyegetné az országot. Olyan anyagi helyzet teremtődött, amit együtt kell viselni, helyt kell állni, emellett pedig még a szolgálatot is el kell látni. A kormány tisztában van azzal, hogy korábban mit kezdeményezett, és azt is tudja, hogy mindez nem áll összhangban a jelenlegi pénzügyi-gazdasági helyzettel.

A körülmények alapvetően lettek mások, mint akkor, amikor megállapodást megkötöttük. A kormány most nem erőből, hanem kényszerből, de a jelenleg lehető legjobb körülményeket biztosítva cselekszik. Azt szeretnénk, hogy a legfontosabb közszolgáltatások továbbra is magas színvonalon teljesülnének. Nagyon szigorú gazdálkodás mellett továbbra is biztosítjuk a szféra munkahelyeit. A tárgyalások fő vonalának pedig a Kormány és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság közötti egyeztetéseket tekintjük. Emellett ki kell találni, hogy ezzel párhuzamosan mi, a fegyvres és rendvédelmi szféra felelősei: politikusok és szakszervezeti vezetők milyen keretben és hogyan tárgyaljunk. Talán akkor járunk el leghelyesebben, ha egyszerre két fronton tárgyalunk: egyeztet a sztrájkbizottság, és elkezd azonnal (akár holnap) tárgyalni minden fejezetgazda, ágazati minisztérium a saját szakszervezeteivel. Minden forint, amit a személyi állományra költünk, az a müködés rovására mehet. A kormány elhatározta magát, hogy többletforrásokat keresve találjon megoldást - foglalta össze javaslatait az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Draskovics Tibor az FRDÉSZ által kezdeményezett HRB ülést miután rossz eszköznek, tévéshownak minősítette, azt mondta, hogy ,,csak kamera, kávé és pogácsa lesz, de pénz nem".

Ezt követően pedig a fegyveres és rendvédelmi szférában ezerszámra zajló munkaügyi perek miatt azt javasolta, hogy az érintett minisztériumok és a szakszervezetek típusperenként alakítsanak munkacsoportokat és oldják fel az emiatt fennálló munkahelyi feszültséget.

Végül a kormány nevében Draskovics Tibor nyilatkozatot tett: rögzítjük, hogy a kormány az érintett szakszervezetek bevonása nélkül semmilyen kezdeményezést nem tesz szolgálati nyugdíj ügyében! Azt szeretnénk, hogy a karácsonyi gyertyákat a kollégák úgy gyújthassák meg, hogy a szférában már megkötöttük a 2009-es bérmegállapodást. Készek vagyunk felelősen, nyugodt hangnemben tárgyalni.

A kormányajánlat megtétele után a munkavállalói oldal szünetet kért. Szünet után a szakszervezeti vezetők hangsúlyozták: a 13. havi illetményt nem veheti el a kormány, kérjük, hogy akármilyen jogcímen, de ez a juttatás mindenképpen maradjon ott az illetményben, a reálilletményeket pedig tartsák szinten. Emellett a béren kívüli juttatások tekintetében meg kell állapítani azt a minimumot, amit mindenki megkap, majd ágazatonként haladéktalanul meg kell kezdeni a különtárgyalásokat.

A Hosz képviseletében dr. Heiling Ottó alelnök elmondta, hogy HM és a Hosz között létrejött korábbi bérmegállapodás alapján, a maradványok terhére a honvédelmi miniszter már döntött az évvégi - a hivatásos és a szerződéses katonák számára járó - béren kívüli juttatásokról.

A tárgyaló felek az ülés végén megállapodtak, hogy tovább folytatják az egyeztetéseket: december 9-én a HRB, majd december 11-én újra a SZÉF tart ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Sokkal költségesebb a svéd fegyveres erők Hkp 14 (leánykori nevén NHIndustries NH90) taktikai helikoptereinek üzemeltetése, mint amit korábban terveztek.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.