2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyilvános ülést tartott a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság

Hosz  |  2008. 12. 08., 16:43

Az FRDÉSZ kezdeményezésére az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága (HRB) december 9-én, rendes ülésének 5. napirendi témájaként megtárgyalta a szakszervezeti szövetség által javasolt, a fegyveres és rendvédelmi szféra dolgozóit érintő ügyeket. Az eseményen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök képviselte...

A Kormány 2009-re tervezett megszorító intézkedései miatt a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) szervezésében több ezer fegyveres és rendvédelmi hivatásos állományú demonstrált november 29-én, Budapesten. A kialakult helyzetre való tekintettel az Országgyülés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökénél az FRDÉSZ elnöksége kezdeményezésére a Bizottsági ülés egy napirendi témájaként, hogy a szféra szakszervvezeti és minisztériumi vezetői, a nyilvánosság bevonásával vitassák meg, milyen megoldást lehet találni az állomány élet- és munkakörülményeinek javítása érdekében.

A Lázár János bizottsági elnök vezetésével zajlott ülésen Kónya Péter FRDÉSZ elnök vázolta a szféra általános helyzetét, majd az ágazati szakszervezetek vezetői - köztük Mészáros Géza Hosz elnök is - az egyes minisztériumok égisze alá tartozó munkavállalók szolgálati- élet - és munkakörülményeinek specifikumairól beszéltek. 

Az FRDÉSZ vezetője kiemelte, hogy az egyenruhások - tekintettel a korábbi években megkötött bérmegállapodásokra - nagy reményekkel várták a 2009-es esztendőt. Az ellenzéki és kormányképviselők előtt elhangzott, hogy a válság okozta nehézségekre reagáló kormány intézkedéseire válaszul a fegyveres és rendvédelmi ágazat munkavállalói elvárják, hogy a 13. havi illetmény legyen visszapótolva, illetve, hogy a reálbérek - az inflációval megegyező - szinten maradjanak.

Szakszervezetünk vezetője elmondta, hogy a hivatásos és szerződéses katonák ugyan megértik a világválság miatt kialakult helyzetet, de a november 29-i demonstráción is közzétett követelésekből nem tudnak engedni. Mészáros Géza külön szólt a szerződéses katonák alacsony illetményeiről is. 

A tájékoztató végén elhangzott, hogy a HRB támogatja a szféra dolgozóinak törekvéseit.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.