2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyilvános ülést tartott a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság

Hosz  |  2008. 12. 08., 16:43

Az FRDÉSZ kezdeményezésére az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága (HRB) december 9-én, rendes ülésének 5. napirendi témájaként megtárgyalta a szakszervezeti szövetség által javasolt, a fegyveres és rendvédelmi szféra dolgozóit érintő ügyeket. Az eseményen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök képviselte...

A Kormány 2009-re tervezett megszorító intézkedései miatt a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) szervezésében több ezer fegyveres és rendvédelmi hivatásos állományú demonstrált november 29-én, Budapesten. A kialakult helyzetre való tekintettel az Országgyülés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökénél az FRDÉSZ elnöksége kezdeményezésére a Bizottsági ülés egy napirendi témájaként, hogy a szféra szakszervvezeti és minisztériumi vezetői, a nyilvánosság bevonásával vitassák meg, milyen megoldást lehet találni az állomány élet- és munkakörülményeinek javítása érdekében.

A Lázár János bizottsági elnök vezetésével zajlott ülésen Kónya Péter FRDÉSZ elnök vázolta a szféra általános helyzetét, majd az ágazati szakszervezetek vezetői - köztük Mészáros Géza Hosz elnök is - az egyes minisztériumok égisze alá tartozó munkavállalók szolgálati- élet - és munkakörülményeinek specifikumairól beszéltek. 

Az FRDÉSZ vezetője kiemelte, hogy az egyenruhások - tekintettel a korábbi években megkötött bérmegállapodásokra - nagy reményekkel várták a 2009-es esztendőt. Az ellenzéki és kormányképviselők előtt elhangzott, hogy a válság okozta nehézségekre reagáló kormány intézkedéseire válaszul a fegyveres és rendvédelmi ágazat munkavállalói elvárják, hogy a 13. havi illetmény legyen visszapótolva, illetve, hogy a reálbérek - az inflációval megegyező - szinten maradjanak.

Szakszervezetünk vezetője elmondta, hogy a hivatásos és szerződéses katonák ugyan megértik a világválság miatt kialakult helyzetet, de a november 29-i demonstráción is közzétett követelésekből nem tudnak engedni. Mészáros Géza külön szólt a szerződéses katonák alacsony illetményeiről is. 

A tájékoztató végén elhangzott, hogy a HRB támogatja a szféra dolgozóinak törekvéseit.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.