2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyilvános ülést tartott a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság

Hosz  |  2008. 12. 08., 16:43

Az FRDÉSZ kezdeményezésére az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága (HRB) december 9-én, rendes ülésének 5. napirendi témájaként megtárgyalta a szakszervezeti szövetség által javasolt, a fegyveres és rendvédelmi szféra dolgozóit érintő ügyeket. Az eseményen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök képviselte...

A Kormány 2009-re tervezett megszorító intézkedései miatt a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) szervezésében több ezer fegyveres és rendvédelmi hivatásos állományú demonstrált november 29-én, Budapesten. A kialakult helyzetre való tekintettel az Országgyülés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökénél az FRDÉSZ elnöksége kezdeményezésére a Bizottsági ülés egy napirendi témájaként, hogy a szféra szakszervvezeti és minisztériumi vezetői, a nyilvánosság bevonásával vitassák meg, milyen megoldást lehet találni az állomány élet- és munkakörülményeinek javítása érdekében.

A Lázár János bizottsági elnök vezetésével zajlott ülésen Kónya Péter FRDÉSZ elnök vázolta a szféra általános helyzetét, majd az ágazati szakszervezetek vezetői - köztük Mészáros Géza Hosz elnök is - az egyes minisztériumok égisze alá tartozó munkavállalók szolgálati- élet - és munkakörülményeinek specifikumairól beszéltek. 

Az FRDÉSZ vezetője kiemelte, hogy az egyenruhások - tekintettel a korábbi években megkötött bérmegállapodásokra - nagy reményekkel várták a 2009-es esztendőt. Az ellenzéki és kormányképviselők előtt elhangzott, hogy a válság okozta nehézségekre reagáló kormány intézkedéseire válaszul a fegyveres és rendvédelmi ágazat munkavállalói elvárják, hogy a 13. havi illetmény legyen visszapótolva, illetve, hogy a reálbérek - az inflációval megegyező - szinten maradjanak.

Szakszervezetünk vezetője elmondta, hogy a hivatásos és szerződéses katonák ugyan megértik a világválság miatt kialakult helyzetet, de a november 29-i demonstráción is közzétett követelésekből nem tudnak engedni. Mészáros Géza külön szólt a szerződéses katonák alacsony illetményeiről is. 

A tájékoztató végén elhangzott, hogy a HRB támogatja a szféra dolgozóinak törekvéseit.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.