2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Beszámítható?

Hosz  |  2009. 03. 20., 20:49

Újra a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása, valamint a szolgálati nyugdíj és a szolgálati törvények módosítása szerepelt a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) március 20-i ülésének napirendjén. Dr. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter részvételével lezajlott érdekegyeztetésen a munkaadói oldal ügyvivője dr. Turi András, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium rendészeti szakállamtitkára, a munkavállalói oldal ügyvivője pedig Kónya Péter FRDÉSZ elnök volt. A Honvédelmi Minisztériumot dr. Alkéri István vezérőrnagy és dr. Till Szabolcs főosztályvezetők képviselték, szakszervezetünk részéről Mészáros Géza elnök és dr. Heiling Ottó alelnök jelent meg…

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) március 20-i rendkívüli ülésén, napirend előtt Kónya Péter oldalügyvivő megkérdezte, hogy a munkaadói oldalnak milyen elképzelései vannak a megadóztatott juttatásokkal kapcsolatban, illetve, hogy milyen kompenzációt terveznek.

Az adórendszer átalakítására vonatkozó javaslatokat mindenki ismeri, mindez érzékelhető köztehercsökkenést jelent. A kormány azon dolgozik, hogy a változó adószabályokhoz igazítaná a SZÉF körébe tartozók juttatási rendszerét is – válaszolta dr. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban megtartott tárgyaláson a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.) és a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. Törvény (Hjt.) módosítása kapcsán elhangzott, hogy az IRM jelenleg is dolgozik a törvénymódosításon. Abban hamar megegyeztek a tárgyalófelek, hogy a Hjt.módosítás nem lehet a SZÉF ülés napirendi témája.

A Hszt. modernizációjára van szükség, ezért felvetődött, hogy szüntessük meg a nagyon tapasztalt, minimum 25 évvel rendelkezők korai nyugdíjazását. Olyan lehetőséget keresünk, ami jó az országnak, a testületnek és az adott személynek egyaránt – emelte ki Draskovics Tibor.

Decemberben aláírt megállapodásunknak megfelelően közösen kellene részt vennünk a törvénymódosítási tevékenységben. Érdeksérelemmel nem járhat senki számára a szolgálati nyugdíj megváltoztatásának kérdése. Semmilyen módon nem tudjuk elfogadni, hogy a szféra különböző területeit megkülönböztessük egymástól, a katona is ugyanolyan fontos, mint a rendőr vagy a börtönőr, illetve a tüzoltó – reagált Kónya Péter oldalügyvivő.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter válaszában kijelentette, hogy nem fogja átírni a korábbi megállapodást a kormány, de gondolkodni szükséges a törvénymódosításról. Elhangzott, hogy a teljesen eltérő feladatokkal rendelkező testületek esetében semmilyen törvényi előírás sincs arra vonatkozólag, hogy nem lehet különbséget tenni az egyes fegyveres és rendvédelmi szervezetek között.  

Ezt követően Kónya Péter szakmai konferencia megtartását javasolta, ahol tisztázni kellene és lehetne a testületek közötti eltéréseket.

Nagy örömmel veszek minden kezdeményezést, ám szerepzavarba ne essen a szakszervezeti oldal. A kormány előkészíti feladatokat, semmilyen folyamatban lévő munkát nem állítok le, hiszen a pénz és az idő kevés, ugyanakkor semmi nem szenvedhet késedelmet – tette hozzá a szakminiszter.

Dr. Turi András, az IRM rendészeti szakállamtitkára elmondta, hogy a várhatóan utolsó, Hszt.-vel kapcsolatos megbeszélés március 24-én lesz.

A szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban töltött tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításáról szóló 78/B/2008. AB határozattal kapcsolatban az igazságügyi és rendészeti miniszter elmondta: szemben mindenféle mendemondával, két dolgot nem tervez az IRM. Egyrészt nem szándékozik megváltoztatni a korábban már 20 év szolgálati nyugdíjjal rendelkezők rögzített nyugdíját, illetve AB határozat nem érintheti a korábban beszámított szolgálati időket. Ez jóhiszemüen szerzett jog, vissza nem vonjuk a megállapított határozatainkat.

Reakciójában Kónya Péter FRDÉSZ elnök elmondta, hogy noha örömmel fogadják a szféra dolgozói a szerzett jogok elismerését, ám a katonák ügye tarthatatlan. Ők ugyanazon törvény alá tartoztak akkoriban, mint a rendvédelmi dolgozók. A feszültséget fel kell oldani, az állomány megnyugtatása érdekében közös nyilatkozatot kellene kiadni a garanciákat illetően – mondta az FRDÉSZ elnöke.

A közös nyilatkozatot jó ötletnek tartotta a miniszter, ám kifejezte, hogy – szerinte – külön konzultáció szükséges arról, hogy mi történjen a Magyar Honvédség állományába tartozóknál. 

Mészáros Géza Hosz elnök hozzászólásában kiemelte: a SZÉF ülésnek két feladata van: egyrészt az érdekegyeztetés, másrészt az ismeretbővítés, az utóbbihoz szeretnék én is hozzájárulni. Noha a HM és a Hosz is megfelelően teszi a dolgát, korrekt tárgyalások, egyeztetések zajlanak, kormányzati szinten kell feloldani az anomáliát. Mivel meghaladja a HM tárca kompetenciáját a szakközépiskola-ügy, a kormány állásfoglalását kérem. Amíg az AB határozat nem született meg, a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon zajlottak az ügyek, és, akik felvállalták ezt, szakszervezetünk támogatásával el is érték céljukat. Figyelmébe ajánlom a miniszter úrnak, hogy a kérdéses időszakban sem Hszt., sem Hjt. nem létezett, akkor a 10.sz. törvény volt érvényben. A kormányzati szinten kell átgondolni azt, hogy az érintett pár száz katona ügyét korrekt módon lehessen rendezni.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter kifejtette, hogy amennyiben a honvédelmi miniszter javaslatot tesz az ügyben, ő biztosan támogatni fogja ebben. Dr. Alkéri István vezérőrnagy reakciójában elmondta: valóban folyamatos egyeztetések zajlanak, s az ezeken kialakított álláspont alapvetően megegyezett a szakszervezetével. Mivel a jogszabályi környezet és a tárca álláspontja is egyértelmü, a HM ennek megfelelően jár el a következőkben is.  

Ezt követően Kónya Péter oldalügyvivő megkérdezte, hogy a HM beszámítja-e vagy nem a tanulmányi időt a szolgálati időbe. Alkéri vezérőrnagy válaszában kifejtette, hogy a válasz (függetlenül attól, hogy igen vagy nem) nem tartozik a SZÉF elé.

Folytatás a HM és a Hosz közötti tárgyalásokon...

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.