2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hogyan tovább FRDÉSZ? - Új cselekvési tervvel állt elő Kónya Péter

Hosz  |  2009. 03. 27., 19:08

Az elmúlt időszak jelentős bérpozíció-vesztéséről is szóló beszámoló mellett a címben szereplő, az FRDÉSZ elnöke által beterjesztett cselekvési tervről és a május elsejére tervezett demonstrációról is tárgyalt az FRDÉSZ Küldöttgyűlése. A március 27-i ülést Kónya Péter elnök vezette, szakszervezetünket Mészáros Géza elnök, dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár, Takács István budapesti területi ügyvivő és e sorok írója képviselték…

Az elnök beszámolója után az egyes tagszervezetek vezetői szóltak hozzá, az alábbiakban ezekből idézünk:

Szél József, az FRSZ elnöke elmondta: a szakszervezeti egység vonatkozásában elképesztő állapotok uralkodnak Magyarországon. Megosztottak vagyunk, több esetben is cserben hagytuk egymást. Ugyanakkor vannak pozitív példák is, hiszen a novemberi demonstráción megmozgatott tömeg az FRDÉSZ létjogosultságát bizonyította. 

Kajsza Zoltán HTFSZ elnök noha elején nem akart hozzászólni, az FRSZ elnökének felszólalása után kiemelte: szívesen vennénk, ha lenne közös sajtónk, közös jogsegélyszolgálatunk, de erről senki nem mondott le, mindenki fújja a magáét. De a demokrácia már csak ilyen, 20 évvel ezelőtt ezt szerettük volna.

Mészáros Géza, a Hosz elnöke: Valóban ki kellene alakítani azt az FRDÉSZ apparátust, amely össze tudja hangolni a tagszervezetek érdekeit. Ha egy minimumban megállapodunk, akkor szerencsésnek kell értékelni és örülni kell annak, ha valamelyik tagszervezet ennél többet elér. Jó tanácsként mondom, hogy – az elérendő érdekképviseleti eredmények érdekében – több szervezetnek is rendeznie, illetve javítania kellene kapcsolatait a munkáltatójával.

Talabér Zoltán, a PVDÉSz elnöke: Az elért eredményeket áttekintve sok kritika érhet bennünket. A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) teljesen kiürült, ami ott zajlik, az kritikán aluli, az utolsó ülésen fel kellett volna állnunk. Az igazságügyi és rendészeti miniszter nem mondhatná, hogy az egyik vagy a másik fegyveres, illetve rendvédelmi szervezet fontosabb, mint a másik.

Holecz Gábor, VPFSZ elnök: Valóban meg kell erősíteni az FRDÉSZ apparátust, de ha előjön a téma, akkor azt nem szabad elutasítani, hanem meg kell oldani. 

Fabók Ferenc, az FBVSZOSZ elnöke: Egyetértek a Hosz és a VPFSZ vezetőivel, hiszen ágazati szinten kell megállapodni! Az egységről, az összefogásról nem csak az FRDÉSZ Küldöttgyülésen kell beszélnünk, hanem a SZÉF-en is!

Kónya Péter FRDÉSZ elnök: Tudom, hogy az elmúlt időszakban jelentős bérpozíció-vesztést szenvedett el a szféra és azt is tudom, hogy a Küldöttgyülés mostani vitájának középpontjában - talán ezért is - a SZÉF bérmegállapodás áll. Amit aláírtam, SZÉF oldalelnökként tettem, az indulatok - úgy gondolom - kommunikációs zavarból származnak. De! Mivel a rendőrségnél versenyeznek egymással a szakszervezetek, önkéntelenül is felnyomják a közös minimumokat. Irreális célokat azonban nem lehet végrehajtani! 

Kónya Péter azt is elmondta reakciójában, hogy megfelelő előkészítés után, valóban szükség van arra, hogy megerősítsük az FRDÉSZ apparátusát, szükség van a szakértőkkel, valamint vezető tisztségviselőkkel kiegészíteni a vezetést, ehhez viszont az egyes tagszervezetek aktivitása is szükséges.

Gaskó István Liga elnöke: Ti képesek vagytok a sikert elérni, de nem vagytok képesek azt megélni. Az egészségbiztosítás privatizációját megakadályoztuk, november 29-én soha nem látott, szinte katartikus látványt keltő demonstrációt szerveztünk, új székházunk lett – ezek a tavalyi esztendő legnagyobb érdemei. A novemberihez hasonló létszámban vegyetek részt a Liga által szervezett, május elsejére tervezett megmozduláson is, hiszen hamarosan koldusok tömege lesz hazánkban – ezt pedig nem engedhetjük meg. 

A Küldöttgyülés 4 tartózkodással elfogadta az elnök beszámolóját.

Ezt követően a 2009. évi fő feladatokról, a Liga és az FRDÉSZ tagdíjfizetésről, az OKÉT-en való szavazati arány növeléséről, a 2009-es költségvetésről, valamint az FRDÉSZ elnöke által beterjesztett ,,Új cselekvési tervről" tárgyaltak a küldöttek. Kónya Péter szerint ,,együtt kell lépnünk", hiszen május elsején komoly esély van a nagyszabású szakszervezeti összefogásra. Az akciót a 2008 végén aláírt SZÉF megállapodásnak megfelelően kell végrehajtani - mondta. A cselekvési tervről a közeli napokban folytatják tovább a megbeszéléseket.

Az egyebekben az NBHSZ elnöke a költségvetés módosítását javasolta az április 6-i Liga Tanács számára. A javaslat megosztotta a küldötteket, élénk vita bontakozott ki, az egyeztetéseket március 30-án, rendkívüli FRDÉSZ elnökségi ülés keretében folytatják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.