2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hogyan tovább FRDÉSZ? - Új cselekvési tervvel állt elő Kónya Péter

Hosz  |  2009. 03. 27., 19:08

Az elmúlt időszak jelentős bérpozíció-vesztéséről is szóló beszámoló mellett a címben szereplő, az FRDÉSZ elnöke által beterjesztett cselekvési tervről és a május elsejére tervezett demonstrációról is tárgyalt az FRDÉSZ Küldöttgyűlése. A március 27-i ülést Kónya Péter elnök vezette, szakszervezetünket Mészáros Géza elnök, dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár, Takács István budapesti területi ügyvivő és e sorok írója képviselték…

Az elnök beszámolója után az egyes tagszervezetek vezetői szóltak hozzá, az alábbiakban ezekből idézünk:

Szél József, az FRSZ elnöke elmondta: a szakszervezeti egység vonatkozásában elképesztő állapotok uralkodnak Magyarországon. Megosztottak vagyunk, több esetben is cserben hagytuk egymást. Ugyanakkor vannak pozitív példák is, hiszen a novemberi demonstráción megmozgatott tömeg az FRDÉSZ létjogosultságát bizonyította. 

Kajsza Zoltán HTFSZ elnök noha elején nem akart hozzászólni, az FRSZ elnökének felszólalása után kiemelte: szívesen vennénk, ha lenne közös sajtónk, közös jogsegélyszolgálatunk, de erről senki nem mondott le, mindenki fújja a magáét. De a demokrácia már csak ilyen, 20 évvel ezelőtt ezt szerettük volna.

Mészáros Géza, a Hosz elnöke: Valóban ki kellene alakítani azt az FRDÉSZ apparátust, amely össze tudja hangolni a tagszervezetek érdekeit. Ha egy minimumban megállapodunk, akkor szerencsésnek kell értékelni és örülni kell annak, ha valamelyik tagszervezet ennél többet elér. Jó tanácsként mondom, hogy – az elérendő érdekképviseleti eredmények érdekében – több szervezetnek is rendeznie, illetve javítania kellene kapcsolatait a munkáltatójával.

Talabér Zoltán, a PVDÉSz elnöke: Az elért eredményeket áttekintve sok kritika érhet bennünket. A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) teljesen kiürült, ami ott zajlik, az kritikán aluli, az utolsó ülésen fel kellett volna állnunk. Az igazságügyi és rendészeti miniszter nem mondhatná, hogy az egyik vagy a másik fegyveres, illetve rendvédelmi szervezet fontosabb, mint a másik.

Holecz Gábor, VPFSZ elnök: Valóban meg kell erősíteni az FRDÉSZ apparátust, de ha előjön a téma, akkor azt nem szabad elutasítani, hanem meg kell oldani. 

Fabók Ferenc, az FBVSZOSZ elnöke: Egyetértek a Hosz és a VPFSZ vezetőivel, hiszen ágazati szinten kell megállapodni! Az egységről, az összefogásról nem csak az FRDÉSZ Küldöttgyülésen kell beszélnünk, hanem a SZÉF-en is!

Kónya Péter FRDÉSZ elnök: Tudom, hogy az elmúlt időszakban jelentős bérpozíció-vesztést szenvedett el a szféra és azt is tudom, hogy a Küldöttgyülés mostani vitájának középpontjában - talán ezért is - a SZÉF bérmegállapodás áll. Amit aláírtam, SZÉF oldalelnökként tettem, az indulatok - úgy gondolom - kommunikációs zavarból származnak. De! Mivel a rendőrségnél versenyeznek egymással a szakszervezetek, önkéntelenül is felnyomják a közös minimumokat. Irreális célokat azonban nem lehet végrehajtani! 

Kónya Péter azt is elmondta reakciójában, hogy megfelelő előkészítés után, valóban szükség van arra, hogy megerősítsük az FRDÉSZ apparátusát, szükség van a szakértőkkel, valamint vezető tisztségviselőkkel kiegészíteni a vezetést, ehhez viszont az egyes tagszervezetek aktivitása is szükséges.

Gaskó István Liga elnöke: Ti képesek vagytok a sikert elérni, de nem vagytok képesek azt megélni. Az egészségbiztosítás privatizációját megakadályoztuk, november 29-én soha nem látott, szinte katartikus látványt keltő demonstrációt szerveztünk, új székházunk lett – ezek a tavalyi esztendő legnagyobb érdemei. A novemberihez hasonló létszámban vegyetek részt a Liga által szervezett, május elsejére tervezett megmozduláson is, hiszen hamarosan koldusok tömege lesz hazánkban – ezt pedig nem engedhetjük meg. 

A Küldöttgyülés 4 tartózkodással elfogadta az elnök beszámolóját.

Ezt követően a 2009. évi fő feladatokról, a Liga és az FRDÉSZ tagdíjfizetésről, az OKÉT-en való szavazati arány növeléséről, a 2009-es költségvetésről, valamint az FRDÉSZ elnöke által beterjesztett ,,Új cselekvési tervről" tárgyaltak a küldöttek. Kónya Péter szerint ,,együtt kell lépnünk", hiszen május elsején komoly esély van a nagyszabású szakszervezeti összefogásra. Az akciót a 2008 végén aláírt SZÉF megállapodásnak megfelelően kell végrehajtani - mondta. A cselekvési tervről a közeli napokban folytatják tovább a megbeszéléseket.

Az egyebekben az NBHSZ elnöke a költségvetés módosítását javasolta az április 6-i Liga Tanács számára. A javaslat megosztotta a küldötteket, élénk vita bontakozott ki, az egyeztetéseket március 30-án, rendkívüli FRDÉSZ elnökségi ülés keretében folytatják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.