2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mészáros Géza: Nemcsak munkahelynek kell tekinteni a Magyar Honvédséget

Hosz  |  2009. 04. 07., 10:45

A Honvédszakszervezet katonanői szekciója – április 7-i – választmányi ülésén, a regisztráció, majd Hornyák Erika szekcióelnök megnyitója után a szakszervezetünk elnökségének tájékoztatója hangzott el. Mészáros Géza elnök az aktualitások között elsőként a 2008 végén megkötött bérmegállapodás idei hatásairól beszélt. Mint mondta, ebben a gazdasági helyzetben nem lehet az illetményeket emelni, ezért a béren kívüli juttatások, mint például az üdülési csekk és a ruházati illetmény kérdésköre került a bértárgyalások középpontjába. Szakszervezetünk vezetője azt is kérte, hogy ne csak munkahelynek tekintsék a katonanők a Magyar Honvédséget. A szekció Szűcs Andrea személyében új elnököt választott.. 

Szakszervezetünk elnöke beszélt részletesen is beszélt a szerződéses katonák komfortérzetéről, majd ezzel kapcsolatban az egyes állománykategóriák közötti, juttatásbeli különbségekről, de azokról a beosztásokról is szólt, ahol a katonanők bizony sokkal jobb minőségü, eredményesebb munkára képesek, mint a férfi kollégák. A lakhatási támogatásról szólva elmondta, hogy a szerződéses állománynak kínált lehetőségeket közelíteni kell a hivatásos állomány járandóságai irányába.

A szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása kapcsán kialakított HM állásponttal kapcsolatban elhangzott, hogy az eljárás törvényes, de méltánytalan. Ezért a Hosz a közeli jövőben mindent elkövet annak érdekében, hogy a rendőrökhöz és más rendvédelmi dolgozókhoz hasonlóan a katonák is érvényesíthessék szolgálati idejüket.

A szövetségi kapcsolatokról szólva az Euromil, a Liga és az FRDÉSZ tömörülésekben betöltött szerepünket is hangsúlyozta.

Mészáros Géza az MSZOSZ által szervezett, többek között kiemelt partnerünk, a Hodosz részvételével lebonyolítandó április 18-i és a Liga Szakszervezetek által május elsejére szervezett demonstrációk előkészületeiről is információkat adott. Azt kérte, hogy a május elsejei tiltakozáson minél nagyobb létszámban vegyenek részt a katonanők is.

A tájékoztató utáni fórumon elsősorban a közszférában tervezett 4 napos munkahétről, az illetményfolyósítás esetleges ellehetetlenüléséről, a 60%-os táppénzről, a ruházat minőségéről, illetve az ezzel kapcsolatos anomáliákról érdeklődtek. A Győrből érkező egyik rajparancsnok kijelentette, hogy a romló minőségü ruházatra költi a katona a nem kevés illetményét, ugyanakkor a lövészeten sok esetben a sisak a legnagyobb ellenség. A felmerült problémákra Mészáros Géza elnök és Szincsák Gyula alelnök válaszolt.

Ezt követően a szekcióelnökség tisztújítása zajlott le. Az új szekcióelnök Szücs Andrea lett, alelnökké Sipos Adélt, elnökségi tagokká Lengyel Andreát, Kovács Andreát, Havanyec Anitát, Kahóczkai Krisztinát és Túri Viktóriát választották.  Az ülés végén még az SZMSZ módosításával is foglalkoztak.

A beszélgetést április 8-án, az esélyegyenlőséggel, az egyenlő bánásmóddal, így a katonanők gondjaival foglalkozó konfrencián folytatják. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságán rendezendő eseményen ismert szakértők részvételével tárgyalnak az aktuális témákról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 18-án, szombaton, levegőbe emelkedett az első A-100 típusú légtérellenőrző repülőgép prototípusa a taganrogi Berijev repülőgépgyár (TANTK) területéről.

  Háború Művészete magazin

2017. november 06 ‒ 09. között a NATO Görögországban (pontosabban Kréta szigetén) található légvédelmi rakéta lőterén (NATO Missile Firing Installation – NAMFI) az Amerikai Egyesült Államok (a továbbiakban: USA) és Németország katonái közös harcászati légvédelmi rakéta éleslövészetet hajtottak végre Patriot, Avenger, Ozelot és Stinger fegyverrendszerekkel.