2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mészáros Géza: Nemcsak munkahelynek kell tekinteni a Magyar Honvédséget

Hosz  |  2009. 04. 07., 10:45

A Honvédszakszervezet katonanői szekciója – április 7-i – választmányi ülésén, a regisztráció, majd Hornyák Erika szekcióelnök megnyitója után a szakszervezetünk elnökségének tájékoztatója hangzott el. Mészáros Géza elnök az aktualitások között elsőként a 2008 végén megkötött bérmegállapodás idei hatásairól beszélt. Mint mondta, ebben a gazdasági helyzetben nem lehet az illetményeket emelni, ezért a béren kívüli juttatások, mint például az üdülési csekk és a ruházati illetmény kérdésköre került a bértárgyalások középpontjába. Szakszervezetünk vezetője azt is kérte, hogy ne csak munkahelynek tekintsék a katonanők a Magyar Honvédséget. A szekció Szűcs Andrea személyében új elnököt választott.. 

Szakszervezetünk elnöke beszélt részletesen is beszélt a szerződéses katonák komfortérzetéről, majd ezzel kapcsolatban az egyes állománykategóriák közötti, juttatásbeli különbségekről, de azokról a beosztásokról is szólt, ahol a katonanők bizony sokkal jobb minőségü, eredményesebb munkára képesek, mint a férfi kollégák. A lakhatási támogatásról szólva elmondta, hogy a szerződéses állománynak kínált lehetőségeket közelíteni kell a hivatásos állomány járandóságai irányába.

A szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása kapcsán kialakított HM állásponttal kapcsolatban elhangzott, hogy az eljárás törvényes, de méltánytalan. Ezért a Hosz a közeli jövőben mindent elkövet annak érdekében, hogy a rendőrökhöz és más rendvédelmi dolgozókhoz hasonlóan a katonák is érvényesíthessék szolgálati idejüket.

A szövetségi kapcsolatokról szólva az Euromil, a Liga és az FRDÉSZ tömörülésekben betöltött szerepünket is hangsúlyozta.

Mészáros Géza az MSZOSZ által szervezett, többek között kiemelt partnerünk, a Hodosz részvételével lebonyolítandó április 18-i és a Liga Szakszervezetek által május elsejére szervezett demonstrációk előkészületeiről is információkat adott. Azt kérte, hogy a május elsejei tiltakozáson minél nagyobb létszámban vegyenek részt a katonanők is.

A tájékoztató utáni fórumon elsősorban a közszférában tervezett 4 napos munkahétről, az illetményfolyósítás esetleges ellehetetlenüléséről, a 60%-os táppénzről, a ruházat minőségéről, illetve az ezzel kapcsolatos anomáliákról érdeklődtek. A Győrből érkező egyik rajparancsnok kijelentette, hogy a romló minőségü ruházatra költi a katona a nem kevés illetményét, ugyanakkor a lövészeten sok esetben a sisak a legnagyobb ellenség. A felmerült problémákra Mészáros Géza elnök és Szincsák Gyula alelnök válaszolt.

Ezt követően a szekcióelnökség tisztújítása zajlott le. Az új szekcióelnök Szücs Andrea lett, alelnökké Sipos Adélt, elnökségi tagokká Lengyel Andreát, Kovács Andreát, Havanyec Anitát, Kahóczkai Krisztinát és Túri Viktóriát választották.  Az ülés végén még az SZMSZ módosításával is foglalkoztak.

A beszélgetést április 8-án, az esélyegyenlőséggel, az egyenlő bánásmóddal, így a katonanők gondjaival foglalkozó konfrencián folytatják. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságán rendezendő eseményen ismert szakértők részvételével tárgyalnak az aktuális témákról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.

  Háború Művészete magazin

Már 2017 végén is volt szó arról, hogy Brazília megvásárolhatja a Brit Királyi Haditengerészet 2018-ban nyugdíjba vonuló HMS Ocean névre keresztelt helikopter-hordozóját. A brit védelmi miniszter napokban közzétett beszámolója szerint az üzlet megvalósul, Brazília megvásárolja a hadihajót.