2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mészáros Géza: Nemcsak munkahelynek kell tekinteni a Magyar Honvédséget

Hosz  |  2009. 04. 07., 10:45

A Honvédszakszervezet katonanői szekciója – április 7-i – választmányi ülésén, a regisztráció, majd Hornyák Erika szekcióelnök megnyitója után a szakszervezetünk elnökségének tájékoztatója hangzott el. Mészáros Géza elnök az aktualitások között elsőként a 2008 végén megkötött bérmegállapodás idei hatásairól beszélt. Mint mondta, ebben a gazdasági helyzetben nem lehet az illetményeket emelni, ezért a béren kívüli juttatások, mint például az üdülési csekk és a ruházati illetmény kérdésköre került a bértárgyalások középpontjába. Szakszervezetünk vezetője azt is kérte, hogy ne csak munkahelynek tekintsék a katonanők a Magyar Honvédséget. A szekció Szűcs Andrea személyében új elnököt választott.. 

Szakszervezetünk elnöke beszélt részletesen is beszélt a szerződéses katonák komfortérzetéről, majd ezzel kapcsolatban az egyes állománykategóriák közötti, juttatásbeli különbségekről, de azokról a beosztásokról is szólt, ahol a katonanők bizony sokkal jobb minőségü, eredményesebb munkára képesek, mint a férfi kollégák. A lakhatási támogatásról szólva elmondta, hogy a szerződéses állománynak kínált lehetőségeket közelíteni kell a hivatásos állomány járandóságai irányába.

A szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása kapcsán kialakított HM állásponttal kapcsolatban elhangzott, hogy az eljárás törvényes, de méltánytalan. Ezért a Hosz a közeli jövőben mindent elkövet annak érdekében, hogy a rendőrökhöz és más rendvédelmi dolgozókhoz hasonlóan a katonák is érvényesíthessék szolgálati idejüket.

A szövetségi kapcsolatokról szólva az Euromil, a Liga és az FRDÉSZ tömörülésekben betöltött szerepünket is hangsúlyozta.

Mészáros Géza az MSZOSZ által szervezett, többek között kiemelt partnerünk, a Hodosz részvételével lebonyolítandó április 18-i és a Liga Szakszervezetek által május elsejére szervezett demonstrációk előkészületeiről is információkat adott. Azt kérte, hogy a május elsejei tiltakozáson minél nagyobb létszámban vegyenek részt a katonanők is.

A tájékoztató utáni fórumon elsősorban a közszférában tervezett 4 napos munkahétről, az illetményfolyósítás esetleges ellehetetlenüléséről, a 60%-os táppénzről, a ruházat minőségéről, illetve az ezzel kapcsolatos anomáliákról érdeklődtek. A Győrből érkező egyik rajparancsnok kijelentette, hogy a romló minőségü ruházatra költi a katona a nem kevés illetményét, ugyanakkor a lövészeten sok esetben a sisak a legnagyobb ellenség. A felmerült problémákra Mészáros Géza elnök és Szincsák Gyula alelnök válaszolt.

Ezt követően a szekcióelnökség tisztújítása zajlott le. Az új szekcióelnök Szücs Andrea lett, alelnökké Sipos Adélt, elnökségi tagokká Lengyel Andreát, Kovács Andreát, Havanyec Anitát, Kahóczkai Krisztinát és Túri Viktóriát választották.  Az ülés végén még az SZMSZ módosításával is foglalkoztak.

A beszélgetést április 8-án, az esélyegyenlőséggel, az egyenlő bánásmóddal, így a katonanők gondjaival foglalkozó konfrencián folytatják. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságán rendezendő eseményen ismert szakértők részvételével tárgyalnak az aktuális témákról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.