2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mészáros Géza: Nemcsak munkahelynek kell tekinteni a Magyar Honvédséget

Hosz  |  2009. 04. 07., 10:45

A Honvédszakszervezet katonanői szekciója – április 7-i – választmányi ülésén, a regisztráció, majd Hornyák Erika szekcióelnök megnyitója után a szakszervezetünk elnökségének tájékoztatója hangzott el. Mészáros Géza elnök az aktualitások között elsőként a 2008 végén megkötött bérmegállapodás idei hatásairól beszélt. Mint mondta, ebben a gazdasági helyzetben nem lehet az illetményeket emelni, ezért a béren kívüli juttatások, mint például az üdülési csekk és a ruházati illetmény kérdésköre került a bértárgyalások középpontjába. Szakszervezetünk vezetője azt is kérte, hogy ne csak munkahelynek tekintsék a katonanők a Magyar Honvédséget. A szekció Szűcs Andrea személyében új elnököt választott.. 

Szakszervezetünk elnöke beszélt részletesen is beszélt a szerződéses katonák komfortérzetéről, majd ezzel kapcsolatban az egyes állománykategóriák közötti, juttatásbeli különbségekről, de azokról a beosztásokról is szólt, ahol a katonanők bizony sokkal jobb minőségü, eredményesebb munkára képesek, mint a férfi kollégák. A lakhatási támogatásról szólva elmondta, hogy a szerződéses állománynak kínált lehetőségeket közelíteni kell a hivatásos állomány járandóságai irányába.

A szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása kapcsán kialakított HM állásponttal kapcsolatban elhangzott, hogy az eljárás törvényes, de méltánytalan. Ezért a Hosz a közeli jövőben mindent elkövet annak érdekében, hogy a rendőrökhöz és más rendvédelmi dolgozókhoz hasonlóan a katonák is érvényesíthessék szolgálati idejüket.

A szövetségi kapcsolatokról szólva az Euromil, a Liga és az FRDÉSZ tömörülésekben betöltött szerepünket is hangsúlyozta.

Mészáros Géza az MSZOSZ által szervezett, többek között kiemelt partnerünk, a Hodosz részvételével lebonyolítandó április 18-i és a Liga Szakszervezetek által május elsejére szervezett demonstrációk előkészületeiről is információkat adott. Azt kérte, hogy a május elsejei tiltakozáson minél nagyobb létszámban vegyenek részt a katonanők is.

A tájékoztató utáni fórumon elsősorban a közszférában tervezett 4 napos munkahétről, az illetményfolyósítás esetleges ellehetetlenüléséről, a 60%-os táppénzről, a ruházat minőségéről, illetve az ezzel kapcsolatos anomáliákról érdeklődtek. A Győrből érkező egyik rajparancsnok kijelentette, hogy a romló minőségü ruházatra költi a katona a nem kevés illetményét, ugyanakkor a lövészeten sok esetben a sisak a legnagyobb ellenség. A felmerült problémákra Mészáros Géza elnök és Szincsák Gyula alelnök válaszolt.

Ezt követően a szekcióelnökség tisztújítása zajlott le. Az új szekcióelnök Szücs Andrea lett, alelnökké Sipos Adélt, elnökségi tagokká Lengyel Andreát, Kovács Andreát, Havanyec Anitát, Kahóczkai Krisztinát és Túri Viktóriát választották.  Az ülés végén még az SZMSZ módosításával is foglalkoztak.

A beszélgetést április 8-án, az esélyegyenlőséggel, az egyenlő bánásmóddal, így a katonanők gondjaival foglalkozó konfrencián folytatják. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságán rendezendő eseményen ismert szakértők részvételével tárgyalnak az aktuális témákról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.