2017. 12. 13. szerda
Luca, Otília
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Választmányi ülést tartottak a nyugállományúak

Hosz  |  2009. 04. 16., 08:58

A Hosz Nyugállományú Tagozata, április 14-én megtartotta választmányi ülését. Az ülésen a Hosz vezetéséből részt vett dr. Heiling Ottó, alelnök, aki nem csupán meghívottként jelent meg, hanem a napirendnek megfelelően ismertette a Hosz választmányi ülésén megtárgyalandó anyagokat, gazdálkodási, költségvetési, befektetés-politikai terveket. Egyben válaszolt a felvetett kérdésekre. A napirendi pont megtárgyalását Sándor Roland, pénzügyi ügyvivő kivetített ábrákkal, grafikonokkal és kiegészítő magyarázataival segítette. A tagozat elnökségének beszámolóját a 2008. évben végzett munkáról és a költségvetésről Sörös István, a tagozat elnöke ismertette...

A hozzászólók a nyugdíjasokat érintő kormányzati megszorító intézkedéseket és a várható megvonásokat tették szóvá. Oláh József, elnökségi tag és Szoboszlai Endre, csoportvezető stratégiai lépésnek illetve minimum követelménynek tekintette a nyugdíjak számítási módszerében a svájci indexálás megtartását. Hangsúlyt kapott, hogy a válságban össze kell fogni, de a nyugdíjak évenkénti és a 2009. évben, az ötévenként esedékes nyugdíjkorrekcióra fel kell hívni a kormány figyelmét. A Hosz és a NYOK kezdeményezte a korrekció elindítását és folytatását. További hozzászólók kifejtették, hogy az úgynevezett 13. havi nyugdíj nem valami jutalomként lett bevezetve, hanem fokozatosan, évenként, egy-egy heti nyugdíj kifizetésével érte el az egy havi mértéket és a nyugdíjemelések többéves elmaradását volt hivatva kompenzálni. Tehát ennek teljes illetve részbeni megvonása méltánytalan helyzetet teremtett, amellyel az évek óta kapott nyugdíjemelésektől lettek megfosztva az érintett nyugdíjasok.

Több felvetés hangzott el, majd vita keletkezett a „speciális” szakközépiskolai tanulmányok szolgálati időbe történő beszámítása valamint az Alkotmány Bíróság, a munkaügyi bíróságok határozatai, ítélkezései, az érintett minisztériumok eltérő állásfoglalásai és a jogerős határozatok végrehajtása kapcsán. Érthetetlennek nevezték, hogy azonos iskolába járók, talán egy iskolapadban ülők között, az őket foglalkoztató minisztérium hozzáállásától függjön, hogy jóváírják-e a szolgálati időt vagy sem. A szolgálati idő rendezésében az információk szerint egyedül a Honvédelmi Minisztérium gyakorolt hátrányos magatartást, pedig saját hatáskörben, a pereket elkerülve intézkedhetett volna. Sajnálatos, hogy az AB határozat figyelembevételével a HM győztesnek érezheti magát – vélték a hozzászólók.

Az április 18-i, és a május 1-re tervezett demonstrációk ismertetésével ért véget a választmányi ülés.

Dr. Kántor Raimund, nyá. tagozat titkár

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.