2023. 03. 24. péntek
Gábor, Karina
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Választmányi ülést tartottak a nyugállományúak

Hosz  |  2009. 04. 16., 08:58

A Hosz Nyugállományú Tagozata, április 14-én megtartotta választmányi ülését. Az ülésen a Hosz vezetéséből részt vett dr. Heiling Ottó, alelnök, aki nem csupán meghívottként jelent meg, hanem a napirendnek megfelelően ismertette a Hosz választmányi ülésén megtárgyalandó anyagokat, gazdálkodási, költségvetési, befektetés-politikai terveket. Egyben válaszolt a felvetett kérdésekre. A napirendi pont megtárgyalását Sándor Roland, pénzügyi ügyvivő kivetített ábrákkal, grafikonokkal és kiegészítő magyarázataival segítette. A tagozat elnökségének beszámolóját a 2008. évben végzett munkáról és a költségvetésről Sörös István, a tagozat elnöke ismertette...

A hozzászólók a nyugdíjasokat érintő kormányzati megszorító intézkedéseket és a várható megvonásokat tették szóvá. Oláh József, elnökségi tag és Szoboszlai Endre, csoportvezető stratégiai lépésnek illetve minimum követelménynek tekintette a nyugdíjak számítási módszerében a svájci indexálás megtartását. Hangsúlyt kapott, hogy a válságban össze kell fogni, de a nyugdíjak évenkénti és a 2009. évben, az ötévenként esedékes nyugdíjkorrekcióra fel kell hívni a kormány figyelmét. A Hosz és a NYOK kezdeményezte a korrekció elindítását és folytatását. További hozzászólók kifejtették, hogy az úgynevezett 13. havi nyugdíj nem valami jutalomként lett bevezetve, hanem fokozatosan, évenként, egy-egy heti nyugdíj kifizetésével érte el az egy havi mértéket és a nyugdíjemelések többéves elmaradását volt hivatva kompenzálni. Tehát ennek teljes illetve részbeni megvonása méltánytalan helyzetet teremtett, amellyel az évek óta kapott nyugdíjemelésektől lettek megfosztva az érintett nyugdíjasok.

Több felvetés hangzott el, majd vita keletkezett a „speciális” szakközépiskolai tanulmányok szolgálati időbe történő beszámítása valamint az Alkotmány Bíróság, a munkaügyi bíróságok határozatai, ítélkezései, az érintett minisztériumok eltérő állásfoglalásai és a jogerős határozatok végrehajtása kapcsán. Érthetetlennek nevezték, hogy azonos iskolába járók, talán egy iskolapadban ülők között, az őket foglalkoztató minisztérium hozzáállásától függjön, hogy jóváírják-e a szolgálati időt vagy sem. A szolgálati idő rendezésében az információk szerint egyedül a Honvédelmi Minisztérium gyakorolt hátrányos magatartást, pedig saját hatáskörben, a pereket elkerülve intézkedhetett volna. Sajnálatos, hogy az AB határozat figyelembevételével a HM győztesnek érezheti magát – vélték a hozzászólók.

Az április 18-i, és a május 1-re tervezett demonstrációk ismertetésével ért véget a választmányi ülés.

Dr. Kántor Raimund, nyá. tagozat titkár

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.