2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Választmányi ülést tartottak a nyugállományúak

Hosz  |  2009. 04. 16., 08:58

A Hosz Nyugállományú Tagozata, április 14-én megtartotta választmányi ülését. Az ülésen a Hosz vezetéséből részt vett dr. Heiling Ottó, alelnök, aki nem csupán meghívottként jelent meg, hanem a napirendnek megfelelően ismertette a Hosz választmányi ülésén megtárgyalandó anyagokat, gazdálkodási, költségvetési, befektetés-politikai terveket. Egyben válaszolt a felvetett kérdésekre. A napirendi pont megtárgyalását Sándor Roland, pénzügyi ügyvivő kivetített ábrákkal, grafikonokkal és kiegészítő magyarázataival segítette. A tagozat elnökségének beszámolóját a 2008. évben végzett munkáról és a költségvetésről Sörös István, a tagozat elnöke ismertette...

A hozzászólók a nyugdíjasokat érintő kormányzati megszorító intézkedéseket és a várható megvonásokat tették szóvá. Oláh József, elnökségi tag és Szoboszlai Endre, csoportvezető stratégiai lépésnek illetve minimum követelménynek tekintette a nyugdíjak számítási módszerében a svájci indexálás megtartását. Hangsúlyt kapott, hogy a válságban össze kell fogni, de a nyugdíjak évenkénti és a 2009. évben, az ötévenként esedékes nyugdíjkorrekcióra fel kell hívni a kormány figyelmét. A Hosz és a NYOK kezdeményezte a korrekció elindítását és folytatását. További hozzászólók kifejtették, hogy az úgynevezett 13. havi nyugdíj nem valami jutalomként lett bevezetve, hanem fokozatosan, évenként, egy-egy heti nyugdíj kifizetésével érte el az egy havi mértéket és a nyugdíjemelések többéves elmaradását volt hivatva kompenzálni. Tehát ennek teljes illetve részbeni megvonása méltánytalan helyzetet teremtett, amellyel az évek óta kapott nyugdíjemelésektől lettek megfosztva az érintett nyugdíjasok.

Több felvetés hangzott el, majd vita keletkezett a „speciális” szakközépiskolai tanulmányok szolgálati időbe történő beszámítása valamint az Alkotmány Bíróság, a munkaügyi bíróságok határozatai, ítélkezései, az érintett minisztériumok eltérő állásfoglalásai és a jogerős határozatok végrehajtása kapcsán. Érthetetlennek nevezték, hogy azonos iskolába járók, talán egy iskolapadban ülők között, az őket foglalkoztató minisztérium hozzáállásától függjön, hogy jóváírják-e a szolgálati időt vagy sem. A szolgálati idő rendezésében az információk szerint egyedül a Honvédelmi Minisztérium gyakorolt hátrányos magatartást, pedig saját hatáskörben, a pereket elkerülve intézkedhetett volna. Sajnálatos, hogy az AB határozat figyelembevételével a HM győztesnek érezheti magát – vélték a hozzászólók.

Az április 18-i, és a május 1-re tervezett demonstrációk ismertetésével ért véget a választmányi ülés.

Dr. Kántor Raimund, nyá. tagozat titkár

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.