2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Választmányi ülést tartottak a nyugállományúak

Hosz  |  2009. 04. 16., 08:58

A Hosz Nyugállományú Tagozata, április 14-én megtartotta választmányi ülését. Az ülésen a Hosz vezetéséből részt vett dr. Heiling Ottó, alelnök, aki nem csupán meghívottként jelent meg, hanem a napirendnek megfelelően ismertette a Hosz választmányi ülésén megtárgyalandó anyagokat, gazdálkodási, költségvetési, befektetés-politikai terveket. Egyben válaszolt a felvetett kérdésekre. A napirendi pont megtárgyalását Sándor Roland, pénzügyi ügyvivő kivetített ábrákkal, grafikonokkal és kiegészítő magyarázataival segítette. A tagozat elnökségének beszámolóját a 2008. évben végzett munkáról és a költségvetésről Sörös István, a tagozat elnöke ismertette...

A hozzászólók a nyugdíjasokat érintő kormányzati megszorító intézkedéseket és a várható megvonásokat tették szóvá. Oláh József, elnökségi tag és Szoboszlai Endre, csoportvezető stratégiai lépésnek illetve minimum követelménynek tekintette a nyugdíjak számítási módszerében a svájci indexálás megtartását. Hangsúlyt kapott, hogy a válságban össze kell fogni, de a nyugdíjak évenkénti és a 2009. évben, az ötévenként esedékes nyugdíjkorrekcióra fel kell hívni a kormány figyelmét. A Hosz és a NYOK kezdeményezte a korrekció elindítását és folytatását. További hozzászólók kifejtették, hogy az úgynevezett 13. havi nyugdíj nem valami jutalomként lett bevezetve, hanem fokozatosan, évenként, egy-egy heti nyugdíj kifizetésével érte el az egy havi mértéket és a nyugdíjemelések többéves elmaradását volt hivatva kompenzálni. Tehát ennek teljes illetve részbeni megvonása méltánytalan helyzetet teremtett, amellyel az évek óta kapott nyugdíjemelésektől lettek megfosztva az érintett nyugdíjasok.

Több felvetés hangzott el, majd vita keletkezett a „speciális” szakközépiskolai tanulmányok szolgálati időbe történő beszámítása valamint az Alkotmány Bíróság, a munkaügyi bíróságok határozatai, ítélkezései, az érintett minisztériumok eltérő állásfoglalásai és a jogerős határozatok végrehajtása kapcsán. Érthetetlennek nevezték, hogy azonos iskolába járók, talán egy iskolapadban ülők között, az őket foglalkoztató minisztérium hozzáállásától függjön, hogy jóváírják-e a szolgálati időt vagy sem. A szolgálati idő rendezésében az információk szerint egyedül a Honvédelmi Minisztérium gyakorolt hátrányos magatartást, pedig saját hatáskörben, a pereket elkerülve intézkedhetett volna. Sajnálatos, hogy az AB határozat figyelembevételével a HM győztesnek érezheti magát – vélték a hozzászólók.

Az április 18-i, és a május 1-re tervezett demonstrációk ismertetésével ért véget a választmányi ülés.

Dr. Kántor Raimund, nyá. tagozat titkár

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.