2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tisztes bérek és tisztes munkahelyek szükségesek

Hosz  |  2009. 04. 18., 20:28

A LIGA Szakszervezetek tagszervezetei április 18-án részt vettek azon a Kossuth téri demonstráción, amelyet az MSZOSZ felhívására rendeztek. A résztvevő szakszervezetek amellett, hogy a gazdasági válság terheinek igazságos elosztását követelték, tiltakozásukat fejezték ki a kormány tervezett intézkedései ellen. A természetbeni juttatások megadóztatásával a Bajnai kabinet a legrászorultabb rétegekkel fizettetné meg a válságkezelés árát - mondták. Szakszervezetünk képviseletében dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár vezetésével a függetlenített tisztségviselők voltak jelen…

,,Sokan állnak mögöttünk és még többen mellettünk" – ilyen és ehhez hasonló feliratú transzparensek fogadták a Kossuth térre érkező mintegy ötezer demonstrálót.

A színpadon a narrátor elsőként József Attila ,,És keressük az igazságot” címü versét olvasta fel, majd a szervezők nevében ismertette azon szakszervezeti tömörülések (MSZOSZ, ASZSZ, ÉSZT, Liga, Munkástanácsok, SZEF), illetve tagszakszervezetek neveit, akik részt vettek a tiltakozáson. Külön megemlítette a Liga Szakszervezetek legnagyobb tagszervezetét, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségét (FRDÉSZ).  

Ezt követően Pataky Péter szólt a demonstrálókhoz. Az MSZOSZ elnöke elmondta, hogy a munkavállalók olyan emberibb világot akarnak, ahol újra lesz a munkának becsülete. Miután az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) által hirdetett emberközpontú világra utalt, elutasította a ,,kaszinókapitalizmust".

- Azért jöttünk a Kossuth térre, mert itt születnek a ránk vonatkozó döntések. Nem mindegy, hogy kinek, mennyire és meddig fog fájni. Ugyanakkor tudjuk, hogy nekünk, bérből és fizetésből élőknek biztosan fájni fog. Mi ugyanis - az országgyülési képviselőktől eltérően - nem tudjuk számla nélkül elszámolni a költségeket. Háromszáznyolcvanhat honfitársunk nem tudja, hogy nem különbek nálunk. Nem tudjuk elfogadni azt a válságkezelő programot, amely nem igazságosan terheli a rétegeket. Súlyos következményei lehetnek annak, hogy munkahelyek ezrei szünnek meg. Követeljük, hogy hallják meg a hangunkat, és folytassanak velünk érdemi tárgyalásokat, de azt is követeljük, hogy semmilyen döntés ne szülessen Rólunk – nélkülünk. Meg kell mutatnunk, hogy egységesek vagyunk, a gazdasági válság után el kell kerülnünk a közelgő társadalmi válságot.

Ezt követően az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) főtitkára, John Monks által írt levelét olvasta fel a narrátor. A nemzetközi szakszervezeti szövetség vezetője szolidaritásáról biztosította a résztvevő demonstrálókat. Elmondta a levélben, hogy a tőke felelős a válságért, ezért is elfogadhatatlan a munkavállalók aránytalan terhelése. Az ESZSZ főtitkára üdvözölte az MSZOSZ felhívását, amelyben  közös fellépésre szólította a hazai érdekképviseleteket.

Ezt követően dr. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke azt hangsúlyozta, hogy a demonstráció csak a most jelenlévők tiltakozása, itt nincs helye a szélsőségeknek. Az ASZSZ vezetője röviden ismertette a Kormány azon intézkedéseit, amelyek a természetbeni juttatások megadóztatására, a már jelenleg is igazságtalan nyugdíjrendszerre vonatkoznak.

- Amióta Magyarországon létrehozták a Gazdasági Egyeztető Fórumot, majd a Reformszövetséget, azóta a Kormány csupán a munkáltatókkal tárgyal – kétoldalú és kétszínü módon. Mivel a kabinet különalkukat kötött a munkáltatókkal, követeljük, hogy a Kormány ne csak a munkáltatók, hanem a munkavállalók egészségbiztosítási járulékát is csökkentse. Az ASZSZ javasolja és egyben követeli, hogy április 24-re hívják össze az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülését. Azt is követeljük, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök mutassa be a kormány programját, majd azt javasoljuk, hogy egyeztessünk róla, hiszen a tárgyalásoknak nincsen alternatívája. Nem megoldás, hogy elveszik a pénzt, de nem alakítják a megváltozott feltételekhez a struktúrát - mondta az ASZSZ elnöke. 

Ezt követően az osztrák szakszervezeti szövetség vezetőjének üdvözlő levelét ismertették, majd az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) vezetője, dr. Kuti László mondott beszédet.

- Bennünket a mindenkori kormányzat csak pofozógépnek nevez. Hiszen csak nálunk lehet elvárni, hogy eltürjük a 4 napos munkahéttel együtt járó bércsökkentést, illetve a 13. havi illetmények eltörlését. Szükség van ránk és elvárjuk, hogy a Kormány is rájöjjön erre. Óvjuk a tőke szocialista Kormányát, hogy megint hitszegést kövessen el.

Ezt követően a szolidaritást vállaló cseh, bolgár, osztrák, lengyel, vajdasági, bolgár, norvég és skandináv szakszervezetek üdvözletét ismertették.

A demonstráció végén a hat szakszervezeti konföderáció Petícióját ismertette a narrátor. A miniszterelnöknek címzett tiltakozás – egyebek mellett – kifejti, hogy még mindig van esély arra, hogy ne legyen társadalmi válság. A petíció kimondta, hogy a munkavállalóknak joga van tudni, hogy kinek mennyire és meddig fog fájni. A résztvevő tiltakozók kifejezték, hogy fizetőképes kereset nélkül nincs gazdasági fellendülés, nem lehet kivéreztetni a közszolgálatot.

 

A Parlament épülete előtt, a kordonnal elzárt területen az Országgyülés, valamint a parlamenti pártok közül a FIDESZ, az MSZP, és a KDNP képviselője vette át a petíciót.  

A LIGA Szakszervezetek vezetője a helyszínen elmondta, hogy május 1-jén ugyanerre a helyszínre várják mindazokat, akik úgy gondolják, hogy a probléma ennél sokkal nagyobb, és a válsághelyzet kezelésére másféle intézkedésekre is szükség van.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Spanyolország hamarosan további Eurofighter Typhoon vadászbombázókat vásárolhat. Ez a terv a közelmúltban, az olaszországi Milánóban tartott találkozón merült fel az Eurofighter programban részt vevő 4 nemzet képviselői között.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.