2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tisztes bérek és tisztes munkahelyek szükségesek

Hosz  |  2009. 04. 18., 20:28

A LIGA Szakszervezetek tagszervezetei április 18-án részt vettek azon a Kossuth téri demonstráción, amelyet az MSZOSZ felhívására rendeztek. A résztvevő szakszervezetek amellett, hogy a gazdasági válság terheinek igazságos elosztását követelték, tiltakozásukat fejezték ki a kormány tervezett intézkedései ellen. A természetbeni juttatások megadóztatásával a Bajnai kabinet a legrászorultabb rétegekkel fizettetné meg a válságkezelés árát - mondták. Szakszervezetünk képviseletében dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár vezetésével a függetlenített tisztségviselők voltak jelen…

,,Sokan állnak mögöttünk és még többen mellettünk" – ilyen és ehhez hasonló feliratú transzparensek fogadták a Kossuth térre érkező mintegy ötezer demonstrálót.

A színpadon a narrátor elsőként József Attila ,,És keressük az igazságot” címü versét olvasta fel, majd a szervezők nevében ismertette azon szakszervezeti tömörülések (MSZOSZ, ASZSZ, ÉSZT, Liga, Munkástanácsok, SZEF), illetve tagszakszervezetek neveit, akik részt vettek a tiltakozáson. Külön megemlítette a Liga Szakszervezetek legnagyobb tagszervezetét, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségét (FRDÉSZ).  

Ezt követően Pataky Péter szólt a demonstrálókhoz. Az MSZOSZ elnöke elmondta, hogy a munkavállalók olyan emberibb világot akarnak, ahol újra lesz a munkának becsülete. Miután az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) által hirdetett emberközpontú világra utalt, elutasította a ,,kaszinókapitalizmust".

- Azért jöttünk a Kossuth térre, mert itt születnek a ránk vonatkozó döntések. Nem mindegy, hogy kinek, mennyire és meddig fog fájni. Ugyanakkor tudjuk, hogy nekünk, bérből és fizetésből élőknek biztosan fájni fog. Mi ugyanis - az országgyülési képviselőktől eltérően - nem tudjuk számla nélkül elszámolni a költségeket. Háromszáznyolcvanhat honfitársunk nem tudja, hogy nem különbek nálunk. Nem tudjuk elfogadni azt a válságkezelő programot, amely nem igazságosan terheli a rétegeket. Súlyos következményei lehetnek annak, hogy munkahelyek ezrei szünnek meg. Követeljük, hogy hallják meg a hangunkat, és folytassanak velünk érdemi tárgyalásokat, de azt is követeljük, hogy semmilyen döntés ne szülessen Rólunk – nélkülünk. Meg kell mutatnunk, hogy egységesek vagyunk, a gazdasági válság után el kell kerülnünk a közelgő társadalmi válságot.

Ezt követően az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) főtitkára, John Monks által írt levelét olvasta fel a narrátor. A nemzetközi szakszervezeti szövetség vezetője szolidaritásáról biztosította a résztvevő demonstrálókat. Elmondta a levélben, hogy a tőke felelős a válságért, ezért is elfogadhatatlan a munkavállalók aránytalan terhelése. Az ESZSZ főtitkára üdvözölte az MSZOSZ felhívását, amelyben  közös fellépésre szólította a hazai érdekképviseleteket.

Ezt követően dr. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke azt hangsúlyozta, hogy a demonstráció csak a most jelenlévők tiltakozása, itt nincs helye a szélsőségeknek. Az ASZSZ vezetője röviden ismertette a Kormány azon intézkedéseit, amelyek a természetbeni juttatások megadóztatására, a már jelenleg is igazságtalan nyugdíjrendszerre vonatkoznak.

- Amióta Magyarországon létrehozták a Gazdasági Egyeztető Fórumot, majd a Reformszövetséget, azóta a Kormány csupán a munkáltatókkal tárgyal – kétoldalú és kétszínü módon. Mivel a kabinet különalkukat kötött a munkáltatókkal, követeljük, hogy a Kormány ne csak a munkáltatók, hanem a munkavállalók egészségbiztosítási járulékát is csökkentse. Az ASZSZ javasolja és egyben követeli, hogy április 24-re hívják össze az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülését. Azt is követeljük, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök mutassa be a kormány programját, majd azt javasoljuk, hogy egyeztessünk róla, hiszen a tárgyalásoknak nincsen alternatívája. Nem megoldás, hogy elveszik a pénzt, de nem alakítják a megváltozott feltételekhez a struktúrát - mondta az ASZSZ elnöke. 

Ezt követően az osztrák szakszervezeti szövetség vezetőjének üdvözlő levelét ismertették, majd az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) vezetője, dr. Kuti László mondott beszédet.

- Bennünket a mindenkori kormányzat csak pofozógépnek nevez. Hiszen csak nálunk lehet elvárni, hogy eltürjük a 4 napos munkahéttel együtt járó bércsökkentést, illetve a 13. havi illetmények eltörlését. Szükség van ránk és elvárjuk, hogy a Kormány is rájöjjön erre. Óvjuk a tőke szocialista Kormányát, hogy megint hitszegést kövessen el.

Ezt követően a szolidaritást vállaló cseh, bolgár, osztrák, lengyel, vajdasági, bolgár, norvég és skandináv szakszervezetek üdvözletét ismertették.

A demonstráció végén a hat szakszervezeti konföderáció Petícióját ismertette a narrátor. A miniszterelnöknek címzett tiltakozás – egyebek mellett – kifejti, hogy még mindig van esély arra, hogy ne legyen társadalmi válság. A petíció kimondta, hogy a munkavállalóknak joga van tudni, hogy kinek mennyire és meddig fog fájni. A résztvevő tiltakozók kifejezték, hogy fizetőképes kereset nélkül nincs gazdasági fellendülés, nem lehet kivéreztetni a közszolgálatot.

 

A Parlament épülete előtt, a kordonnal elzárt területen az Országgyülés, valamint a parlamenti pártok közül a FIDESZ, az MSZP, és a KDNP képviselője vette át a petíciót.  

A LIGA Szakszervezetek vezetője a helyszínen elmondta, hogy május 1-jén ugyanerre a helyszínre várják mindazokat, akik úgy gondolják, hogy a probléma ennél sokkal nagyobb, és a válsághelyzet kezelésére másféle intézkedésekre is szükség van.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.