2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tisztes bérek és tisztes munkahelyek szükségesek

Hosz  |  2009. 04. 18., 20:28

A LIGA Szakszervezetek tagszervezetei április 18-án részt vettek azon a Kossuth téri demonstráción, amelyet az MSZOSZ felhívására rendeztek. A résztvevő szakszervezetek amellett, hogy a gazdasági válság terheinek igazságos elosztását követelték, tiltakozásukat fejezték ki a kormány tervezett intézkedései ellen. A természetbeni juttatások megadóztatásával a Bajnai kabinet a legrászorultabb rétegekkel fizettetné meg a válságkezelés árát - mondták. Szakszervezetünk képviseletében dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár vezetésével a függetlenített tisztségviselők voltak jelen…

,,Sokan állnak mögöttünk és még többen mellettünk" – ilyen és ehhez hasonló feliratú transzparensek fogadták a Kossuth térre érkező mintegy ötezer demonstrálót.

A színpadon a narrátor elsőként József Attila ,,És keressük az igazságot” címü versét olvasta fel, majd a szervezők nevében ismertette azon szakszervezeti tömörülések (MSZOSZ, ASZSZ, ÉSZT, Liga, Munkástanácsok, SZEF), illetve tagszakszervezetek neveit, akik részt vettek a tiltakozáson. Külön megemlítette a Liga Szakszervezetek legnagyobb tagszervezetét, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségét (FRDÉSZ).  

Ezt követően Pataky Péter szólt a demonstrálókhoz. Az MSZOSZ elnöke elmondta, hogy a munkavállalók olyan emberibb világot akarnak, ahol újra lesz a munkának becsülete. Miután az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) által hirdetett emberközpontú világra utalt, elutasította a ,,kaszinókapitalizmust".

- Azért jöttünk a Kossuth térre, mert itt születnek a ránk vonatkozó döntések. Nem mindegy, hogy kinek, mennyire és meddig fog fájni. Ugyanakkor tudjuk, hogy nekünk, bérből és fizetésből élőknek biztosan fájni fog. Mi ugyanis - az országgyülési képviselőktől eltérően - nem tudjuk számla nélkül elszámolni a költségeket. Háromszáznyolcvanhat honfitársunk nem tudja, hogy nem különbek nálunk. Nem tudjuk elfogadni azt a válságkezelő programot, amely nem igazságosan terheli a rétegeket. Súlyos következményei lehetnek annak, hogy munkahelyek ezrei szünnek meg. Követeljük, hogy hallják meg a hangunkat, és folytassanak velünk érdemi tárgyalásokat, de azt is követeljük, hogy semmilyen döntés ne szülessen Rólunk – nélkülünk. Meg kell mutatnunk, hogy egységesek vagyunk, a gazdasági válság után el kell kerülnünk a közelgő társadalmi válságot.

Ezt követően az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) főtitkára, John Monks által írt levelét olvasta fel a narrátor. A nemzetközi szakszervezeti szövetség vezetője szolidaritásáról biztosította a résztvevő demonstrálókat. Elmondta a levélben, hogy a tőke felelős a válságért, ezért is elfogadhatatlan a munkavállalók aránytalan terhelése. Az ESZSZ főtitkára üdvözölte az MSZOSZ felhívását, amelyben  közös fellépésre szólította a hazai érdekképviseleteket.

Ezt követően dr. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke azt hangsúlyozta, hogy a demonstráció csak a most jelenlévők tiltakozása, itt nincs helye a szélsőségeknek. Az ASZSZ vezetője röviden ismertette a Kormány azon intézkedéseit, amelyek a természetbeni juttatások megadóztatására, a már jelenleg is igazságtalan nyugdíjrendszerre vonatkoznak.

- Amióta Magyarországon létrehozták a Gazdasági Egyeztető Fórumot, majd a Reformszövetséget, azóta a Kormány csupán a munkáltatókkal tárgyal – kétoldalú és kétszínü módon. Mivel a kabinet különalkukat kötött a munkáltatókkal, követeljük, hogy a Kormány ne csak a munkáltatók, hanem a munkavállalók egészségbiztosítási járulékát is csökkentse. Az ASZSZ javasolja és egyben követeli, hogy április 24-re hívják össze az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülését. Azt is követeljük, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök mutassa be a kormány programját, majd azt javasoljuk, hogy egyeztessünk róla, hiszen a tárgyalásoknak nincsen alternatívája. Nem megoldás, hogy elveszik a pénzt, de nem alakítják a megváltozott feltételekhez a struktúrát - mondta az ASZSZ elnöke. 

Ezt követően az osztrák szakszervezeti szövetség vezetőjének üdvözlő levelét ismertették, majd az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) vezetője, dr. Kuti László mondott beszédet.

- Bennünket a mindenkori kormányzat csak pofozógépnek nevez. Hiszen csak nálunk lehet elvárni, hogy eltürjük a 4 napos munkahéttel együtt járó bércsökkentést, illetve a 13. havi illetmények eltörlését. Szükség van ránk és elvárjuk, hogy a Kormány is rájöjjön erre. Óvjuk a tőke szocialista Kormányát, hogy megint hitszegést kövessen el.

Ezt követően a szolidaritást vállaló cseh, bolgár, osztrák, lengyel, vajdasági, bolgár, norvég és skandináv szakszervezetek üdvözletét ismertették.

A demonstráció végén a hat szakszervezeti konföderáció Petícióját ismertette a narrátor. A miniszterelnöknek címzett tiltakozás – egyebek mellett – kifejti, hogy még mindig van esély arra, hogy ne legyen társadalmi válság. A petíció kimondta, hogy a munkavállalóknak joga van tudni, hogy kinek mennyire és meddig fog fájni. A résztvevő tiltakozók kifejezték, hogy fizetőképes kereset nélkül nincs gazdasági fellendülés, nem lehet kivéreztetni a közszolgálatot.

 

A Parlament épülete előtt, a kordonnal elzárt területen az Országgyülés, valamint a parlamenti pártok közül a FIDESZ, az MSZP, és a KDNP képviselője vette át a petíciót.  

A LIGA Szakszervezetek vezetője a helyszínen elmondta, hogy május 1-jén ugyanerre a helyszínre várják mindazokat, akik úgy gondolják, hogy a probléma ennél sokkal nagyobb, és a válsághelyzet kezelésére másféle intézkedésekre is szükség van.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 18-án, szombaton, levegőbe emelkedett az első A-100 típusú légtérellenőrző repülőgép prototípusa a taganrogi Berijev repülőgépgyár (TANTK) területéről.

  Háború Művészete magazin

2017. november 06 ‒ 09. között a NATO Görögországban (pontosabban Kréta szigetén) található légvédelmi rakéta lőterén (NATO Missile Firing Installation – NAMFI) az Amerikai Egyesült Államok (a továbbiakban: USA) és Németország katonái közös harcászati légvédelmi rakéta éleslövészetet hajtottak végre Patriot, Avenger, Ozelot és Stinger fegyverrendszerekkel.