2018. 02. 19. hétfő
Zsuzsanna
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Áldozatvállalást és önmegtartóztatást kért a miniszterelnök

Hosz  |  2009. 04. 21., 14:51

Magyarország ma olyan pénzügyi helyzetben van, amely mindenkitől áldozatvállalást, önmegtartóztatást és helyenként lemondást is igényel. Csak úgy tudunk kikerülni ebből a helyzetből, ha mindenki többet vállal, mint eddig. Ugyanakkor az elmúlt években felépített védelmi képességnek sértetlennek kell maradnia - egyebek mellett ezt mondta Bajnai Gordon miniszterelnök - az április 21-én, a Magyar Honvédség Zách utcai objektumában - megtartott vezetői értekezleten. Az eseményen a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke mellett szakszervezetünk elnöke is megjelent...

Miután dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke fogadta, a tiszteletére kivezényelt díszzászlóalj előtt is ellépett a miniszterelnök. Ezt követően Tömböl vezérezredes nem nyilvános jelentést adott a Magyar Honvédség helyzetéről.

A honvédelmi miniszter - a Magyar Honvédség vezető állománya és a szakszervezetek képviselői előtt - azt jelentette, hogy az elmúlt időszakban befejeződött a Magyar Honvédség 18 éve tartó szervezeti korszerüsítése, ebből adódóan az elmúlt években minden megváltozott. Külön kiemelte azt, a NATO szinten is példaértékü kezdeményezést, amely a legkorszerübb irányítási rendszert, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságot létrehozta. Beszéde végén a tárca irányítója elmondta, hogy a költségvetési feltételek rendelkezésre állnak, a feszes pénzügyi szabályzóknak is köszönhetően - az elmúlt évben - a honvédelmi büdzsé 20%-át fejlesztésekre (C-17-program, Gripen, gépjármü-beszerzések, radarprogram, biológiai labor, stb.) költhette a Honvédelmi Minisztérium. Ezt egyébként az Állami Számvevőszék jelentése is alátámasztotta - a szerk. A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy - a gazdasági válság, illetve a takarékosság miatt - minden olyan feladatot töröltek, amely nem feltétlenül volt szükséges az alaprendeltetés maradéktalan végrehajtásához. Az idei feladatok között külön is szólt a nemzetközi szerepvállalásról és a fejlesztések (az első C-17-es július végén leszáll Pápán - a szerk.) folytatásáról.      

A honvédelmi miniszter után Bajnai Gordon szólt a katonákhoz. A miniszterelnök beszédében aláhúzta: Magyarországon ma nem kell külső fenyegetettségtől tartani, az ország honvédelme, hazánk biztonsága stabil, a Magyar Honvédség feladata magaslatán áll, ugyanakkor látni kell, hogy olyan válsággal nézünk szembe, amelyet 80 éve nem tapasztalt senki.

A Magyar Honvédség az elmúlt években képes volt arra, hogy önmagát modernizálja, müködését, szervezeti felépítését hatékonyabbá, ésszerübé tegye - mindez pedig mindenki számára jobb, és ésszerübb szolgáltatásokat nyújtó szervezetté tette. Magyarország értékelvü módon vesz részt az Európai Uniós és a NATO szövetség tevékenységében, s ezen értékek mentén - egy jobb és stabilabb világ megteremtése érdekében - nagyon markáns küldetéseket is vállal. Szerepvállalásunk túlmutat a katonai jelentőségen, külpolitikai hatású a Magyar Honvédség missziós tevékenysége. A pápai légiszállító bázis települése, létrejötte nemcsak a magyar honvédelemnek, de hazánk külpolitikájának is sikert hoz rövid időn belül. Személyes feladatomnak is tekintem, hogy a közelmúltban elfogadott nemzeti katonai stratégia tartalmát támogassam, szolgáljam, és tovább erősítsem - mondta a miniszterelnök.

Mivel biztonságot, életutat szeretnénk kínálni állapolgárainknak, ezért - ebben a gazdasági helyzetben - külön is üdvözlöm a honvédelmi miniszter azon bejelentését, miszerint a Magyar Honvédség 3000 munkahellyel kíván hozzájárulni a válság kezeléséhez. Bízom benne, hogy ezzel minél többen élni fognak, azért is, hiszen a Magyar Honvédség, mint munkahely jelenleg is szilárd, jól szervezett, világos vezetési elvek mentén, egyre növekvő presztízsü szervezetként müködve stabil megélhetést biztosít a benne szolgálóknak - fejezte be gondolatait Bajnai Gordon.

A vezetői értekezletet követően szakszervezetünk elnöke interjút adott az Echo Tv-nek. A riport a kedd esti híradóban volt látható.

A hírmüsor a http://www.echotv.hu/video/?akt_menu=1038&media=6271 webcímre kattintva nézhető meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.