2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Áldozatvállalást és önmegtartóztatást kért a miniszterelnök

Hosz  |  2009. 04. 21., 14:51

Magyarország ma olyan pénzügyi helyzetben van, amely mindenkitől áldozatvállalást, önmegtartóztatást és helyenként lemondást is igényel. Csak úgy tudunk kikerülni ebből a helyzetből, ha mindenki többet vállal, mint eddig. Ugyanakkor az elmúlt években felépített védelmi képességnek sértetlennek kell maradnia - egyebek mellett ezt mondta Bajnai Gordon miniszterelnök - az április 21-én, a Magyar Honvédség Zách utcai objektumában - megtartott vezetői értekezleten. Az eseményen a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke mellett szakszervezetünk elnöke is megjelent...

Miután dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke fogadta, a tiszteletére kivezényelt díszzászlóalj előtt is ellépett a miniszterelnök. Ezt követően Tömböl vezérezredes nem nyilvános jelentést adott a Magyar Honvédség helyzetéről.

A honvédelmi miniszter - a Magyar Honvédség vezető állománya és a szakszervezetek képviselői előtt - azt jelentette, hogy az elmúlt időszakban befejeződött a Magyar Honvédség 18 éve tartó szervezeti korszerüsítése, ebből adódóan az elmúlt években minden megváltozott. Külön kiemelte azt, a NATO szinten is példaértékü kezdeményezést, amely a legkorszerübb irányítási rendszert, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságot létrehozta. Beszéde végén a tárca irányítója elmondta, hogy a költségvetési feltételek rendelkezésre állnak, a feszes pénzügyi szabályzóknak is köszönhetően - az elmúlt évben - a honvédelmi büdzsé 20%-át fejlesztésekre (C-17-program, Gripen, gépjármü-beszerzések, radarprogram, biológiai labor, stb.) költhette a Honvédelmi Minisztérium. Ezt egyébként az Állami Számvevőszék jelentése is alátámasztotta - a szerk. A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy - a gazdasági válság, illetve a takarékosság miatt - minden olyan feladatot töröltek, amely nem feltétlenül volt szükséges az alaprendeltetés maradéktalan végrehajtásához. Az idei feladatok között külön is szólt a nemzetközi szerepvállalásról és a fejlesztések (az első C-17-es július végén leszáll Pápán - a szerk.) folytatásáról.      

A honvédelmi miniszter után Bajnai Gordon szólt a katonákhoz. A miniszterelnök beszédében aláhúzta: Magyarországon ma nem kell külső fenyegetettségtől tartani, az ország honvédelme, hazánk biztonsága stabil, a Magyar Honvédség feladata magaslatán áll, ugyanakkor látni kell, hogy olyan válsággal nézünk szembe, amelyet 80 éve nem tapasztalt senki.

A Magyar Honvédség az elmúlt években képes volt arra, hogy önmagát modernizálja, müködését, szervezeti felépítését hatékonyabbá, ésszerübé tegye - mindez pedig mindenki számára jobb, és ésszerübb szolgáltatásokat nyújtó szervezetté tette. Magyarország értékelvü módon vesz részt az Európai Uniós és a NATO szövetség tevékenységében, s ezen értékek mentén - egy jobb és stabilabb világ megteremtése érdekében - nagyon markáns küldetéseket is vállal. Szerepvállalásunk túlmutat a katonai jelentőségen, külpolitikai hatású a Magyar Honvédség missziós tevékenysége. A pápai légiszállító bázis települése, létrejötte nemcsak a magyar honvédelemnek, de hazánk külpolitikájának is sikert hoz rövid időn belül. Személyes feladatomnak is tekintem, hogy a közelmúltban elfogadott nemzeti katonai stratégia tartalmát támogassam, szolgáljam, és tovább erősítsem - mondta a miniszterelnök.

Mivel biztonságot, életutat szeretnénk kínálni állapolgárainknak, ezért - ebben a gazdasági helyzetben - külön is üdvözlöm a honvédelmi miniszter azon bejelentését, miszerint a Magyar Honvédség 3000 munkahellyel kíván hozzájárulni a válság kezeléséhez. Bízom benne, hogy ezzel minél többen élni fognak, azért is, hiszen a Magyar Honvédség, mint munkahely jelenleg is szilárd, jól szervezett, világos vezetési elvek mentén, egyre növekvő presztízsü szervezetként müködve stabil megélhetést biztosít a benne szolgálóknak - fejezte be gondolatait Bajnai Gordon.

A vezetői értekezletet követően szakszervezetünk elnöke interjút adott az Echo Tv-nek. A riport a kedd esti híradóban volt látható.

A hírmüsor a http://www.echotv.hu/video/?akt_menu=1038&media=6271 webcímre kattintva nézhető meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.