2024. 06. 14. péntek
Vazul
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Áldozatvállalást és önmegtartóztatást kért a miniszterelnök

Hosz  |  2009. 04. 21., 14:51

Magyarország ma olyan pénzügyi helyzetben van, amely mindenkitől áldozatvállalást, önmegtartóztatást és helyenként lemondást is igényel. Csak úgy tudunk kikerülni ebből a helyzetből, ha mindenki többet vállal, mint eddig. Ugyanakkor az elmúlt években felépített védelmi képességnek sértetlennek kell maradnia - egyebek mellett ezt mondta Bajnai Gordon miniszterelnök - az április 21-én, a Magyar Honvédség Zách utcai objektumában - megtartott vezetői értekezleten. Az eseményen a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke mellett szakszervezetünk elnöke is megjelent...

Miután dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke fogadta, a tiszteletére kivezényelt díszzászlóalj előtt is ellépett a miniszterelnök. Ezt követően Tömböl vezérezredes nem nyilvános jelentést adott a Magyar Honvédség helyzetéről.

A honvédelmi miniszter - a Magyar Honvédség vezető állománya és a szakszervezetek képviselői előtt - azt jelentette, hogy az elmúlt időszakban befejeződött a Magyar Honvédség 18 éve tartó szervezeti korszerüsítése, ebből adódóan az elmúlt években minden megváltozott. Külön kiemelte azt, a NATO szinten is példaértékü kezdeményezést, amely a legkorszerübb irányítási rendszert, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságot létrehozta. Beszéde végén a tárca irányítója elmondta, hogy a költségvetési feltételek rendelkezésre állnak, a feszes pénzügyi szabályzóknak is köszönhetően - az elmúlt évben - a honvédelmi büdzsé 20%-át fejlesztésekre (C-17-program, Gripen, gépjármü-beszerzések, radarprogram, biológiai labor, stb.) költhette a Honvédelmi Minisztérium. Ezt egyébként az Állami Számvevőszék jelentése is alátámasztotta - a szerk. A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy - a gazdasági válság, illetve a takarékosság miatt - minden olyan feladatot töröltek, amely nem feltétlenül volt szükséges az alaprendeltetés maradéktalan végrehajtásához. Az idei feladatok között külön is szólt a nemzetközi szerepvállalásról és a fejlesztések (az első C-17-es július végén leszáll Pápán - a szerk.) folytatásáról.      

A honvédelmi miniszter után Bajnai Gordon szólt a katonákhoz. A miniszterelnök beszédében aláhúzta: Magyarországon ma nem kell külső fenyegetettségtől tartani, az ország honvédelme, hazánk biztonsága stabil, a Magyar Honvédség feladata magaslatán áll, ugyanakkor látni kell, hogy olyan válsággal nézünk szembe, amelyet 80 éve nem tapasztalt senki.

A Magyar Honvédség az elmúlt években képes volt arra, hogy önmagát modernizálja, müködését, szervezeti felépítését hatékonyabbá, ésszerübé tegye - mindez pedig mindenki számára jobb, és ésszerübb szolgáltatásokat nyújtó szervezetté tette. Magyarország értékelvü módon vesz részt az Európai Uniós és a NATO szövetség tevékenységében, s ezen értékek mentén - egy jobb és stabilabb világ megteremtése érdekében - nagyon markáns küldetéseket is vállal. Szerepvállalásunk túlmutat a katonai jelentőségen, külpolitikai hatású a Magyar Honvédség missziós tevékenysége. A pápai légiszállító bázis települése, létrejötte nemcsak a magyar honvédelemnek, de hazánk külpolitikájának is sikert hoz rövid időn belül. Személyes feladatomnak is tekintem, hogy a közelmúltban elfogadott nemzeti katonai stratégia tartalmát támogassam, szolgáljam, és tovább erősítsem - mondta a miniszterelnök.

Mivel biztonságot, életutat szeretnénk kínálni állapolgárainknak, ezért - ebben a gazdasági helyzetben - külön is üdvözlöm a honvédelmi miniszter azon bejelentését, miszerint a Magyar Honvédség 3000 munkahellyel kíván hozzájárulni a válság kezeléséhez. Bízom benne, hogy ezzel minél többen élni fognak, azért is, hiszen a Magyar Honvédség, mint munkahely jelenleg is szilárd, jól szervezett, világos vezetési elvek mentén, egyre növekvő presztízsü szervezetként müködve stabil megélhetést biztosít a benne szolgálóknak - fejezte be gondolatait Bajnai Gordon.

A vezetői értekezletet követően szakszervezetünk elnöke interjút adott az Echo Tv-nek. A riport a kedd esti híradóban volt látható.

A hírmüsor a http://www.echotv.hu/video/?akt_menu=1038&media=6271 webcímre kattintva nézhető meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.