2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Liga- és vagy FRDÉSZ-tagság?

Hosz  |  2009. 05. 04., 14:15

Több szakszervezet képviseleti jogú vezetőjének távolléte miatt informális rendezvénnyé vált a május 4-i FRDÉSZ elnökségi ülés. Az aktuális szakszervezeti ügyek mellett a Liga és az FRDÉSZ szövetségi tagság jövőjével is foglalkozó egyeztetésen szakszervezetünket dr. Heiling Ottó alelnök képviselte...

Az előző elnökségi ülés, valamint a Küldöttgyülés emlékeztetőjének elfogadása után Kónya Péter tájékoztatott a Bajnai-Kormány válságkezelő programjának fegyveres és rendvédelmi dolgozókat érintő hatásairól, valamint az ezzel kapcsolatos szakszervezeti (FRDÉSZ) teendőkről. Az FRDÉSZ elnöke kiemelte, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök a megszorító intézkedések ellenére szeretné pozíciójukban megerősíteni a fegyveres és rendvédelmi szféra dolgozóit. Az elképzelés mikéntjéről egyelőre nem esett szó.

A kafetéria rendszerrel kapcsolatos csomagot a Kormány visszavonta, de a hosszított tavaszi ülésszakban újra beterjesztenék és el is fogadtatnák azt – tette hozzá az FRDÉSZ elnöke. Az ezt követő vita során a tagszervezetek vezetői arra figyelmeztettek, hogy nem az illetményen kívüli elemek, hanem a bérkérdés mielőbbi megoldása a fontos, az illetmények rendezése a jelenlegi helyzetben már nem tür halasztást - hangsúlyozták többen is.

Dr. Heiling Ottó, szakszervezetünk alelnöke arról beszélt, hogy nehéz különbségeket tenni a keresetelemeken, illetve az egyes ,,hangulatjavító” kafetéria elemeken, ugyanakkor – mint mondta – az FRDÉSZ-nek a jövőben erőteljesebben fel kellene lépni az illetmények szinten tartása érdekében.

Ezt követően a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) május 8-i ülésére készültek fel a résztvevők; miután megtárgyalták a várhatóan napirendre kerülő anyagokat, a képviselendő szakszervezet-politikáról is egyeztettek.  

Az FRDÉSZ eddigi LIGA tagságának értékeléséről, a jövővel kapcsolatos feladatok meghatározásáról szóló napirendi téma tárgyalása során elhangzott, noha a HTFSZ és az FBVSZOSZ is döntött már a Liga tagság elutasításáról, ezek a döntések – mivel az FRDÉSZ a Liga tagja – tartalmilag és jogilag sem értelmezhetőek. Miután az FRDÉSZ elnöke felvázolta a létrejött jogi helyzetet, az esetleges kilépések okozta anomáliákat, azt mondta, hogy nagy hiba lenne önmagunkat gyengíteni.

A meghívottként résztvevő Gaskó István LIGA elnök miután visszautasította a tüzoltó-szakszervezet több elmarasztaló megnyilvánulását – egyebek mellett – elmondta, hogy milyen döntési mechanizmusokon megy keresztül a szakszervezeti konföderáció egy-egy beterjesztett javaslata.

Makroszintü érdekvédelem sokkal fontosabb, mint a csupán jogsegélyszolgálatról beszélnénk. Ebben a helyzetben nem szabad gyengíteni a szakszervezeteket - emelte ki gaskó István.

FRDÉSZ jelenének értékelése, a Szövetség és a Liga-FRDÉSZ fúzió jövőjével kapcsolatos feladatok meghatározása során kibontakozó vita során az elnökség egy része a Liga tagság, a másik része pedig a Ligán kívül, de az FRDÉSZ-en belüli szövetség fenntartása mellett érvelt. A megoldás, illetve a jogszerü döntés érdekében júliusban rendkívüli FRDÉSZ Küldöttgyülés összehívását javasolta több tagszervezet képviselője is, mivel azonban informális ülés volt, döntést nem hozhattak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.