2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 381 Ft   : 354 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Liga- és vagy FRDÉSZ-tagság?

Hosz  |  2009. 05. 04., 14:15

Több szakszervezet képviseleti jogú vezetőjének távolléte miatt informális rendezvénnyé vált a május 4-i FRDÉSZ elnökségi ülés. Az aktuális szakszervezeti ügyek mellett a Liga és az FRDÉSZ szövetségi tagság jövőjével is foglalkozó egyeztetésen szakszervezetünket dr. Heiling Ottó alelnök képviselte...

Az előző elnökségi ülés, valamint a Küldöttgyülés emlékeztetőjének elfogadása után Kónya Péter tájékoztatott a Bajnai-Kormány válságkezelő programjának fegyveres és rendvédelmi dolgozókat érintő hatásairól, valamint az ezzel kapcsolatos szakszervezeti (FRDÉSZ) teendőkről. Az FRDÉSZ elnöke kiemelte, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök a megszorító intézkedések ellenére szeretné pozíciójukban megerősíteni a fegyveres és rendvédelmi szféra dolgozóit. Az elképzelés mikéntjéről egyelőre nem esett szó.

A kafetéria rendszerrel kapcsolatos csomagot a Kormány visszavonta, de a hosszított tavaszi ülésszakban újra beterjesztenék és el is fogadtatnák azt – tette hozzá az FRDÉSZ elnöke. Az ezt követő vita során a tagszervezetek vezetői arra figyelmeztettek, hogy nem az illetményen kívüli elemek, hanem a bérkérdés mielőbbi megoldása a fontos, az illetmények rendezése a jelenlegi helyzetben már nem tür halasztást - hangsúlyozták többen is.

Dr. Heiling Ottó, szakszervezetünk alelnöke arról beszélt, hogy nehéz különbségeket tenni a keresetelemeken, illetve az egyes ,,hangulatjavító” kafetéria elemeken, ugyanakkor – mint mondta – az FRDÉSZ-nek a jövőben erőteljesebben fel kellene lépni az illetmények szinten tartása érdekében.

Ezt követően a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) május 8-i ülésére készültek fel a résztvevők; miután megtárgyalták a várhatóan napirendre kerülő anyagokat, a képviselendő szakszervezet-politikáról is egyeztettek.  

Az FRDÉSZ eddigi LIGA tagságának értékeléséről, a jövővel kapcsolatos feladatok meghatározásáról szóló napirendi téma tárgyalása során elhangzott, noha a HTFSZ és az FBVSZOSZ is döntött már a Liga tagság elutasításáról, ezek a döntések – mivel az FRDÉSZ a Liga tagja – tartalmilag és jogilag sem értelmezhetőek. Miután az FRDÉSZ elnöke felvázolta a létrejött jogi helyzetet, az esetleges kilépések okozta anomáliákat, azt mondta, hogy nagy hiba lenne önmagunkat gyengíteni.

A meghívottként résztvevő Gaskó István LIGA elnök miután visszautasította a tüzoltó-szakszervezet több elmarasztaló megnyilvánulását – egyebek mellett – elmondta, hogy milyen döntési mechanizmusokon megy keresztül a szakszervezeti konföderáció egy-egy beterjesztett javaslata.

Makroszintü érdekvédelem sokkal fontosabb, mint a csupán jogsegélyszolgálatról beszélnénk. Ebben a helyzetben nem szabad gyengíteni a szakszervezeteket - emelte ki gaskó István.

FRDÉSZ jelenének értékelése, a Szövetség és a Liga-FRDÉSZ fúzió jövőjével kapcsolatos feladatok meghatározása során kibontakozó vita során az elnökség egy része a Liga tagság, a másik része pedig a Ligán kívül, de az FRDÉSZ-en belüli szövetség fenntartása mellett érvelt. A megoldás, illetve a jogszerü döntés érdekében júliusban rendkívüli FRDÉSZ Küldöttgyülés összehívását javasolta több tagszervezet képviselője is, mivel azonban informális ülés volt, döntést nem hozhattak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum (SZIKM), valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) – közösségi régészeti program keretén belül – egy második világháborús német harckocsi megsemmisülési helyszínét azonosította a Fejér vármegyei Baracska község térségében.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.