2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Azonos célok, korrekt kapcsolatok

Hosz  |  2009. 05. 04., 15:02

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának képviseletében Benkő Tibor altábornagy, parancsnok, a Honvédszakszervezet nevében Mészáros Géza elnök látta el kézjegyével azt a megújított megállapodást, amely a továbbiakban hivatalos keretet ad az együttműködésnek. A május 4-i aláírási aktus fontosságát jelezte, hogy mindkét fél a legmagasabb szinten képviseltette magát. A dokumentum szignálásának jelentőségét szimbolizálta az is, hogy a haderőnemek képviseletében ugyancsak aláírásával látta el Kovács József vezérőrnagy, parancsnokhelyettes, Hazuga Károly vezérőrnagy, parancsnokhelyettes és Orosz Zoltán vezérőrnagy, törzsfőnök, valamint a Hosz elnöksége részéről Bátor Ferenc, Besenyei Csaba és Andor Tamás...

A hivatalos ceremónia utáni kötetlen beszélgetésen Mészáros Géza elnök hangsúlyozta: „kodifikáció mentesen” is korrekt volt a kapcsolat az  Összhaderőnemi Parancsnokság irányítói és a szakszervezet között. Ennek hátterében a katonákért érzett közös felelősség áll, hiszen a cél is azonos: a feladatát tökéletesen végrehajtó, a hivatását szerető, társadalmi és egzisztenciális helyzetével elégedett egyenruhásokra van szükség. A gondok megoldásában is együtt kell müködni – többek között a szerződéses katonák pályája, lakhatási problémáik kezelése jelentős feladatokat ró a szakszervezetre is. Az állomány munkavégzéséhez szükséges feltételek – fegyverzet, technika, védőfelszerelések – biztosításának kérdései ezért nem csak a HÉF ülésein, hanem a munkáltatóval való napi kapcsolat szintjén is megjelennek. A közös gondolkodás és cselekvés kerete tehát adott, s mi készen állunk arra, hogy ezt valódi tartalommal töltsük meg – méltatta az eseményt Mészáros Géza.

Benkő Tibor altábornagy válaszában ugyancsak a megállapodás jelentőségéről szólt, s kiemelte: a dokumentum formába önti mindazt, amit eddig is tett a két fél – a parancsnokok és az érdekvédelmi szervezet vezetői egyaránt  a katonák érdekeit helyezték előtérbe.

- Számunkra is elsődleges, hogy ami jár a katonának, ami őt megilleti, azt kapja is meg, s ne kelljen szolgálati panaszt benyújtania. Egyetértek a Hosz elnökével abban is, hogy céljaink azonosak, csak a módszer és a lehetőségek eltérőek. Hisszük és valljuk: korszerü honvédségre, megfelelő szinten élő, elégedett katonákra van szüksége hazánknak. Kezdeményezem, hogy legyen személyre szabott a megállapodás – örömmel veszünk minden olyan szakszervezeti kezdeményezést, amely a parancsnok munkáját segíti. Javaslom továbbá, hogy azoknál az alakulatoknál, ahol ez még nem történt meg, hasonló dokumentumok rögzítsék az együttmüködés formáit. Most, ebben a nehéz gazdasági helyzetben is meg kell találnunk ugyanis a megoldást a tartalékok kihasználására a katonák érdekében, s ez csak közös gondolkodással érhető el. Az együttmüködési megállapodás aláírói csak akkor lehetnek elégedettek, ha a katonák elvárásai megvalósulnak, ha számukra a Magyar Honvédség jelenti azt a munkahelyet, ahol jól érzik magukat – értékelte az eseményt Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

JAS-39 Gripen & MiG-29 – gyakran felmerülő kérdések, avagy szüksége van-e az országnak légierőre? A dokumentum igyekszik az általában felmerülő kérdésekre választ adni és eloszlatni bizonyos téveszméket.