2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Azonos célok, korrekt kapcsolatok

Hosz  |  2009. 05. 04., 15:02

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának képviseletében Benkő Tibor altábornagy, parancsnok, a Honvédszakszervezet nevében Mészáros Géza elnök látta el kézjegyével azt a megújított megállapodást, amely a továbbiakban hivatalos keretet ad az együttműködésnek. A május 4-i aláírási aktus fontosságát jelezte, hogy mindkét fél a legmagasabb szinten képviseltette magát. A dokumentum szignálásának jelentőségét szimbolizálta az is, hogy a haderőnemek képviseletében ugyancsak aláírásával látta el Kovács József vezérőrnagy, parancsnokhelyettes, Hazuga Károly vezérőrnagy, parancsnokhelyettes és Orosz Zoltán vezérőrnagy, törzsfőnök, valamint a Hosz elnöksége részéről Bátor Ferenc, Besenyei Csaba és Andor Tamás...

A hivatalos ceremónia utáni kötetlen beszélgetésen Mészáros Géza elnök hangsúlyozta: „kodifikáció mentesen” is korrekt volt a kapcsolat az  Összhaderőnemi Parancsnokság irányítói és a szakszervezet között. Ennek hátterében a katonákért érzett közös felelősség áll, hiszen a cél is azonos: a feladatát tökéletesen végrehajtó, a hivatását szerető, társadalmi és egzisztenciális helyzetével elégedett egyenruhásokra van szükség. A gondok megoldásában is együtt kell müködni – többek között a szerződéses katonák pályája, lakhatási problémáik kezelése jelentős feladatokat ró a szakszervezetre is. Az állomány munkavégzéséhez szükséges feltételek – fegyverzet, technika, védőfelszerelések – biztosításának kérdései ezért nem csak a HÉF ülésein, hanem a munkáltatóval való napi kapcsolat szintjén is megjelennek. A közös gondolkodás és cselekvés kerete tehát adott, s mi készen állunk arra, hogy ezt valódi tartalommal töltsük meg – méltatta az eseményt Mészáros Géza.

Benkő Tibor altábornagy válaszában ugyancsak a megállapodás jelentőségéről szólt, s kiemelte: a dokumentum formába önti mindazt, amit eddig is tett a két fél – a parancsnokok és az érdekvédelmi szervezet vezetői egyaránt  a katonák érdekeit helyezték előtérbe.

- Számunkra is elsődleges, hogy ami jár a katonának, ami őt megilleti, azt kapja is meg, s ne kelljen szolgálati panaszt benyújtania. Egyetértek a Hosz elnökével abban is, hogy céljaink azonosak, csak a módszer és a lehetőségek eltérőek. Hisszük és valljuk: korszerü honvédségre, megfelelő szinten élő, elégedett katonákra van szüksége hazánknak. Kezdeményezem, hogy legyen személyre szabott a megállapodás – örömmel veszünk minden olyan szakszervezeti kezdeményezést, amely a parancsnok munkáját segíti. Javaslom továbbá, hogy azoknál az alakulatoknál, ahol ez még nem történt meg, hasonló dokumentumok rögzítsék az együttmüködés formáit. Most, ebben a nehéz gazdasági helyzetben is meg kell találnunk ugyanis a megoldást a tartalékok kihasználására a katonák érdekében, s ez csak közös gondolkodással érhető el. Az együttmüködési megállapodás aláírói csak akkor lehetnek elégedettek, ha a katonák elvárásai megvalósulnak, ha számukra a Magyar Honvédség jelenti azt a munkahelyet, ahol jól érzik magukat – értékelte az eseményt Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.