2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Azonos célok, korrekt kapcsolatok

Hosz  |  2009. 05. 04., 15:02

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának képviseletében Benkő Tibor altábornagy, parancsnok, a Honvédszakszervezet nevében Mészáros Géza elnök látta el kézjegyével azt a megújított megállapodást, amely a továbbiakban hivatalos keretet ad az együttműködésnek. A május 4-i aláírási aktus fontosságát jelezte, hogy mindkét fél a legmagasabb szinten képviseltette magát. A dokumentum szignálásának jelentőségét szimbolizálta az is, hogy a haderőnemek képviseletében ugyancsak aláírásával látta el Kovács József vezérőrnagy, parancsnokhelyettes, Hazuga Károly vezérőrnagy, parancsnokhelyettes és Orosz Zoltán vezérőrnagy, törzsfőnök, valamint a Hosz elnöksége részéről Bátor Ferenc, Besenyei Csaba és Andor Tamás...

A hivatalos ceremónia utáni kötetlen beszélgetésen Mészáros Géza elnök hangsúlyozta: „kodifikáció mentesen” is korrekt volt a kapcsolat az  Összhaderőnemi Parancsnokság irányítói és a szakszervezet között. Ennek hátterében a katonákért érzett közös felelősség áll, hiszen a cél is azonos: a feladatát tökéletesen végrehajtó, a hivatását szerető, társadalmi és egzisztenciális helyzetével elégedett egyenruhásokra van szükség. A gondok megoldásában is együtt kell müködni – többek között a szerződéses katonák pályája, lakhatási problémáik kezelése jelentős feladatokat ró a szakszervezetre is. Az állomány munkavégzéséhez szükséges feltételek – fegyverzet, technika, védőfelszerelések – biztosításának kérdései ezért nem csak a HÉF ülésein, hanem a munkáltatóval való napi kapcsolat szintjén is megjelennek. A közös gondolkodás és cselekvés kerete tehát adott, s mi készen állunk arra, hogy ezt valódi tartalommal töltsük meg – méltatta az eseményt Mészáros Géza.

Benkő Tibor altábornagy válaszában ugyancsak a megállapodás jelentőségéről szólt, s kiemelte: a dokumentum formába önti mindazt, amit eddig is tett a két fél – a parancsnokok és az érdekvédelmi szervezet vezetői egyaránt  a katonák érdekeit helyezték előtérbe.

- Számunkra is elsődleges, hogy ami jár a katonának, ami őt megilleti, azt kapja is meg, s ne kelljen szolgálati panaszt benyújtania. Egyetértek a Hosz elnökével abban is, hogy céljaink azonosak, csak a módszer és a lehetőségek eltérőek. Hisszük és valljuk: korszerü honvédségre, megfelelő szinten élő, elégedett katonákra van szüksége hazánknak. Kezdeményezem, hogy legyen személyre szabott a megállapodás – örömmel veszünk minden olyan szakszervezeti kezdeményezést, amely a parancsnok munkáját segíti. Javaslom továbbá, hogy azoknál az alakulatoknál, ahol ez még nem történt meg, hasonló dokumentumok rögzítsék az együttmüködés formáit. Most, ebben a nehéz gazdasági helyzetben is meg kell találnunk ugyanis a megoldást a tartalékok kihasználására a katonák érdekében, s ez csak közös gondolkodással érhető el. Az együttmüködési megállapodás aláírói csak akkor lehetnek elégedettek, ha a katonák elvárásai megvalósulnak, ha számukra a Magyar Honvédség jelenti azt a munkahelyet, ahol jól érzik magukat – értékelte az eseményt Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.