2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ez a második űrrepülésem

Hosz  |  2009. 08. 24., 17:27

A magyar játékszabályok szerint dolgozik és magyar törvények szerint lett bejegyezve a tizenkét állam űrhajósait tömörítő A ,,Világűr a Föld jövőjéért” nevű nemzetközi űrhajós alapítvány. ,,Ennyi embert összefogni a közös érdek, a közös cél miatt - pestiesen szólva: nem semmi, ez gyakorlatilag a második űrrepülésem\" - mondja a névnapját beszélgetésünkkor, hatvanadik születésnapját pedig a közelmúltban ünneplő Farkas Bertalan. A nyugállományú dandártábornok űrhajósunktól azt is megtudtuk, hogy az Alapítványnak szakszervezeti vonatkozása is van, hiszen a Hosz által alapított Egység 2002 Kft.-nek is otthont adó FRDÉSZ székházban kapott helyet...     

- Tábornok Úr! Mi köti le jelenleg az energiáit?

- A következő időszakban rengeteg külföldi meghívásnak kell, hogy eleget tegyek. Szeptemberben Szlovákiában és Belgiumban is előadást tartok a főiskolákon és egyetemeken, októberben pedig a Nemzetközi Ürhajósszövetség kongresszusa lesz Prágában. Idén ezek mellett még oroszországi, kazah és egy egyesült-államokbeli utazás is előttem áll. Nehéz ezt kimondani, de amikor elhagyom Magyarországot, akkor érzem igazán, hogy kicsoda vagyok, illetve, hogy mit értem el. A hatalmon lévő kormányok hovatartozásától függetlenül hihetetlen tisztelettel és szeretettel fogadnak mindenütt.

- Emellett Ön a reklámembere a ,,Katonák Munkaerő-piaci Re-integrációjának Képzési Programja" nevü norvég projektnek is…     

- Valóban felkért a projektmenedzsment, hogy dolgozzunk együtt, hogy legyek én a projektarc. Amikor ez megtörtént, az jutott eszembe, mennyire hihetetlenül büszke vagyok, hogy bármerre is jártam, mindenhol nagyra becsülték és végtelenül tisztelték a Magyar Honvédségtől kikerült embereket. Megbízható és korrekt személyiségeknek tartanak bennünket, nyugállományú katonákat.  

Szerintem a rendszerből kikerülők át- és továbbképzése nagyszerü feladat. Az elképzelés tökéletes és biztos vagyok abban, hogy ez a magyar-norvég kapcsolat is lehetőséget ad arra, hogy értelmes és okos érvekkel megmagyarázzuk, hogy miért is jó ez, miért is kell kihasználni ezt a kihagyhatatlan lehetőséget. Biztos vagyok benne, hogy – ez után a hihetetlenül nagymérvü változás, amit haderő-átalakításnak neveztek – a Szombathelytől Békéscsabáig kikerülő katonák számára is egy nagyszerü lehetőséget tud biztosítani ez a projekt. Nem mindegy ugyanis sem a család, sem a gyerekek, sem az unokák számára, hogy a nagypapa mit tud letenni az asztalra, mennyiben tud hozzájárulni a család költségvetséhez.

- Névnapján beszélgetünk, nemrég volt 60 esztendős. Honlapunk olvasói nevében is gratulálunk!

- Szívből köszönöm. Hihetetlenül sokan, barátok és ismeretlenek egyaránt köszöntöttek a hatvanadik születésnapomon. Csillagváros parancsnoka, az amerikai kollégák, természetesen az egykori társ, Kubászov, szóval rengetegen felhívtak, de nagyon sokan itt is voltak, személyesen is felköszöntöttek a születésnapomon. Égtek a vonalak – ez pedig nagyon jól esik, hogy az embert nem felejtik el.

Az interjú során Farkas Bertalan beszélt még a Honvédszakszervezethez füződő viszonyáról, valamint ürrepülésének közelgő jubileumáról is.

Az interjú teljes szövegét a szeptemberi Egység újságban olvashatják - a szerk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.