2023. 05. 28.
Csanád, Emil
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ez a második űrrepülésem

Hosz  |  2009. 08. 24., 17:27

A magyar játékszabályok szerint dolgozik és magyar törvények szerint lett bejegyezve a tizenkét állam űrhajósait tömörítő A ,,Világűr a Föld jövőjéért” nevű nemzetközi űrhajós alapítvány. ,,Ennyi embert összefogni a közös érdek, a közös cél miatt - pestiesen szólva: nem semmi, ez gyakorlatilag a második űrrepülésem\" - mondja a névnapját beszélgetésünkkor, hatvanadik születésnapját pedig a közelmúltban ünneplő Farkas Bertalan. A nyugállományú dandártábornok űrhajósunktól azt is megtudtuk, hogy az Alapítványnak szakszervezeti vonatkozása is van, hiszen a Hosz által alapított Egység 2002 Kft.-nek is otthont adó FRDÉSZ székházban kapott helyet...     

- Tábornok Úr! Mi köti le jelenleg az energiáit?

- A következő időszakban rengeteg külföldi meghívásnak kell, hogy eleget tegyek. Szeptemberben Szlovákiában és Belgiumban is előadást tartok a főiskolákon és egyetemeken, októberben pedig a Nemzetközi Ürhajósszövetség kongresszusa lesz Prágában. Idén ezek mellett még oroszországi, kazah és egy egyesült-államokbeli utazás is előttem áll. Nehéz ezt kimondani, de amikor elhagyom Magyarországot, akkor érzem igazán, hogy kicsoda vagyok, illetve, hogy mit értem el. A hatalmon lévő kormányok hovatartozásától függetlenül hihetetlen tisztelettel és szeretettel fogadnak mindenütt.

- Emellett Ön a reklámembere a ,,Katonák Munkaerő-piaci Re-integrációjának Képzési Programja" nevü norvég projektnek is…     

- Valóban felkért a projektmenedzsment, hogy dolgozzunk együtt, hogy legyek én a projektarc. Amikor ez megtörtént, az jutott eszembe, mennyire hihetetlenül büszke vagyok, hogy bármerre is jártam, mindenhol nagyra becsülték és végtelenül tisztelték a Magyar Honvédségtől kikerült embereket. Megbízható és korrekt személyiségeknek tartanak bennünket, nyugállományú katonákat.  

Szerintem a rendszerből kikerülők át- és továbbképzése nagyszerü feladat. Az elképzelés tökéletes és biztos vagyok abban, hogy ez a magyar-norvég kapcsolat is lehetőséget ad arra, hogy értelmes és okos érvekkel megmagyarázzuk, hogy miért is jó ez, miért is kell kihasználni ezt a kihagyhatatlan lehetőséget. Biztos vagyok benne, hogy – ez után a hihetetlenül nagymérvü változás, amit haderő-átalakításnak neveztek – a Szombathelytől Békéscsabáig kikerülő katonák számára is egy nagyszerü lehetőséget tud biztosítani ez a projekt. Nem mindegy ugyanis sem a család, sem a gyerekek, sem az unokák számára, hogy a nagypapa mit tud letenni az asztalra, mennyiben tud hozzájárulni a család költségvetséhez.

- Névnapján beszélgetünk, nemrég volt 60 esztendős. Honlapunk olvasói nevében is gratulálunk!

- Szívből köszönöm. Hihetetlenül sokan, barátok és ismeretlenek egyaránt köszöntöttek a hatvanadik születésnapomon. Csillagváros parancsnoka, az amerikai kollégák, természetesen az egykori társ, Kubászov, szóval rengetegen felhívtak, de nagyon sokan itt is voltak, személyesen is felköszöntöttek a születésnapomon. Égtek a vonalak – ez pedig nagyon jól esik, hogy az embert nem felejtik el.

Az interjú során Farkas Bertalan beszélt még a Honvédszakszervezethez füződő viszonyáról, valamint ürrepülésének közelgő jubileumáról is.

Az interjú teljes szövegét a szeptemberi Egység újságban olvashatják - a szerk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.

  JETfly Magazin

Az Olasz Légierő és a Brit Királyi Légierő megállapodást írt alá a brit hajózók és oktatók IV. fázisú képzéséről a szardíniai Decimomannuban található Nemzetközi Repülőkiképző Iskolában.

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.