2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Miniszteri bejelentés: Juttatást kap a személyi állomány

Hosz  |  2009. 09. 23., 19:29

Háromnapos országos szintű rendezvénynek ad otthont Szolnok. A helyi alakulat Intézményi Művelődési Otthonában - az első napon, szeptember 23-án - dr. Heiling Ottó alelnök miután bemutatta a reprezentatív katona-szakszervezet elnökségi tagjait, Szincsák Gyula alelnök nyitotta meg a háromnapos eseményt. Beszédében a szerződéses katonák problémáinak megtárgyalásának fontosságát hangsúlyozandó, a HM tárca állásfoglalását idézte: a fokozott áldozatvállalásért kiemelt juttatásban kell részesíteni a katonát. Az első nap végén dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Tömböl László mérnök vezérezredes és Bocskai István szóvivő kötetlen találkozón vitatta meg a szerződéses katonák problémáit...  

Megnyitójában Szincsák Gyula arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a szakszervezet elnöke, Mészáros Géza – jelenleg is – a Hodosz vezetőivel közösen tárgyalásokat folytat a honvédelmi tárca irányítójával, dr. Szekeres Imrével. E mellett természetesen beszélt a szervezetről, a célkitüzésekről, valamint az aktualitásokról is.

 

 

 

 

 

Ezt követően – már a ,,Bemutatkozik a Honvédszakszervezet” blokkban – Szijártó Zsolt, a szerződéses szekció alelnöke arra bíztatott, hogy a háromnapos baráti találkozót mindenki használja fel arra, ami: nyíltan, a katonatársak érdekeit kiemelten képviselve, kendőzetlen mondja el véleményét.

 

 

 

 

 

 

Az aktuális, a szerződéses állomány problémáit csokorba szedve beszélt a lakhatás, a ruházkodás, az utazás, a választható illetményen kívüli juttatások, a pályakép, valamint a családosok problémáiról. Elhangzott, hogy a Magyar Honvédségben minden harmadik szerződéses katona nős, családos vagy élettársi kapcsolatban él.

 

 

 

 

 

Ezt követően Jáger Tibor a Hosz szolgáltatásainak palettáját mutatta be. Az Egység 2002 Kft. szolgáltatás- és tagszervezője részletes tájékoztatást adott szakszervezetünk és a gazdasági társaság által közvetített széleskörü szolgáltatásokról, illetve azokról a – tagsági kártya felmutatásával igénybe vehető – kedvezményekről, amelyek megkönnyíthetik a vásárlással vagy az igénybevétellel kapcsolatos tagi döntést.    

Ezt követően a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár mutatkozott be. A 15 esztendős Pénztárról dr. Szenes Zoltán ügyvezető igazgató – egyebek mellett – elmondta, hogy a szakszervezetek, így a Honvédszakszervezet is mind az alapításban, mind a müködtetésben rendkívül fontos szerepet játszott, illetve játszik. Az előadó beszélt a pénztári tagság előnyeiről, a biztosított szolgáltatásokról, az árfolyamesésből adódó veszteséges 2008-as esztendőről, a 2009-es fő feladatokról, a befektetési eredmények és az I. félévi vagyoni helyzet javulásáról, a választható portfóliókról, valamint a pénztári taglétszám alakulásáról is. Munkáltatóm a nyugdíjam szponzora – gondolattal fejezte be mondandóját a HOMNYP ügyvezető igazgatója. Ezt követően kérdésekre válaszolt dr. Szenes Zoltán.   

Ezt követően az MH Szociálpolitikai Közalapítványa és a Katonákért Közhasznú Alapítvány vezetői a ,,Katonák Munkaerő-piaci Reintegrációjának Képzési Programját” népszerüsítették. Gyuris Mihály kuratóriumi titkár és Szekeres István kuratóriumi elnök a projekt célcsoportjairól, a regionális irodák és az információs pontok müködéséről, a különböző szak- és átképzési formákról, valamint

 

 

 

 

 

 

Dr. Rékai Miklós a Honvéd Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészségbiztosító Pénztárt mutatta be. A Pénztár ügyvezető igazgatója beszélt az egészségmegőrzésről, a betegségmegelőzésről, valamint a méhnyakrák megelőzését célzó projektről. 

A HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-t a cég ügyvezetője mutatta be. Nagy Imre beszélt a Kft. által nyújtott szolgáltatásokról, az üdültetésről, az akciós külföldi (CLIMS) ajánlatokról, a cég által müködtetett klubokról, de kritikus hangon megemlítette az ingatlanproblémás objektumokat is. Ezt követően a megjelentek kérdéseire válaszolt Nagy Imre ügyvezető.

,,Érdekvédelem a munkavédelemben” – címet viselte Németh Péter előadása. Szakszervezetük volt munkavédelmi ügyvivője a hatályos jogszabályokról, valamint az aktuális tennivalókról tájékoztatott.

Dr. Mészáros Melinda szakszervezetünk jogsegély-szolgálata által vitt, a szolgálati jogviszonnyal összefüggő ügyekről és a társadalombiztosítási perekről (nyugdíjrögzítés, nyugdíj mértékének megállapítása, 1,2-es szorzó) tájékoztatta a szerződéses katonákat. 

 

Az első nap programjában a honvédelmi miniszterrel, a Honvéd Vezérkar főnökével és a tárca szóvivőjével való kötetlen találkozás is szerepelt. Mészáros Géza Hosz elnök miután köszöntötte a vendégeket, beszámolt a honvédelmi miniszterrel napközben lefolytatott egyeztetésről, majd arra bíztatta a szerződéses katonákat, hogy bátran kérdezzék a tárca poltikai és katonai vezetőit.

 

 

 

 

 

 

Dr. Szekeres Imre beszélgetést indító mondataiban arra emlékeztetett, hogy a nagykorúvá vált szakszervezet és vezetői jó utat választottak. Valódi érdekvédelmi munka folyik, a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum mára követendő modellé vált. Teljesítettük a megállapodásokat, az érdekegyeztetési folyamat kialakult, letisztult, kiszámítható és garanciális feltételrendszer segíti a mindennapok tevékenységét, béke van a Magyar Honvédségen belül. Sem a ruházati illetmény, sem a lakhatási támogatás adómentes jövedelem marad. Az átlagjövedelmünek tekinthető százados rendfokozatú katona azonos bruttó illetmény mellett 2010 januárjától - az adójogszabályok kedvező változása miatt - mintegy 12-13.000 Ft-tal több illetményt vihet haza. A nehézségek, az óriási hiányok ellenére szeretném, ha az üdültetés, a pihentetés lehetőségei megmaradnának - tette hozzá.

Kívülről úgy látszik, hogy a Magyar Honvédségnél nagyon jók a feltételek, óriási az érdeklődés, jelenleg mintegy tízezer ember várakozik arra, hogy szerződéses katona lehessen.   

A honvédelmi miniszter kijelentette, hogy a tárca hamarosan átalakítja a lakhatási támogatások körét, a leszerelési segély intézményét. Dr. Szekeres Imre kijelentette, hogy továbbra is abban bízik, hogy azok az egyeztetések, amelyeket a szakszervezeti vezetőkkel folynak, eredményesek lesznek, és ebből önök is részesülnek majd.  

Számításokat végzünk, és ígérem, Karácsony előtt valamilyen juttatást adunk a teljes személyi állománynak - fejezte be gondolatait a tárcavezető.

Ezt követően a szerződéses katonák kérdéseire válaszolt a szakminiszter, a vezérkarfőnök és a szóvivő. A megjelentek az illetményről, a választható illetményen kívüli (kafetéria) juttatásokról, a létszámhiányról, a leterheltségről, a laktanyák őrzés-védelméről, fenntartásáról-üzemeltetéséről, a technikai fejlesztésekről, az egyéni felszerelésekről, valamint a takarékossági intézkedésekről érdeklődtek.

 

 

 

 

 

 

- Minden rendfokozatnak vissza kell adni a megbecsülését, minden újabb rendfokozatért meg kell dolgozni! Olyan tiszthelyettesekre van szükség, akik tudják, mi a feladatuk. Ugyanakkor ne legyen szégyen, akár hosszú évekig is szerződéses katonaként, tisztesi rendfokozatban szolgálni. Tisztán kell látni, hogy bizonyos beosztásokban (hajózó, lövész, stb.) nem lehet 45 éves kor felett maximumot eljesíteni - mondta Tömböl László vezérezredes.

 

 

 

 

Az esemény végén a Hosz elnöke megköszönte a beszélgetésen elhangzott kérdéseket és válaszokat, majd arra kérte a minisztert, hogy mihamarabb találkozzon újra a szerződéses katonákkal. Az első nap programja ismerkedési esttel, zsíroskenyér-partival és kulturális programmal zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.