2024. 05. 18. szombat
Alexandra, Erik
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Miniszteri bejelentés: Juttatást kap a személyi állomány

Hosz  |  2009. 09. 23., 19:29

Háromnapos országos szintű rendezvénynek ad otthont Szolnok. A helyi alakulat Intézményi Művelődési Otthonában - az első napon, szeptember 23-án - dr. Heiling Ottó alelnök miután bemutatta a reprezentatív katona-szakszervezet elnökségi tagjait, Szincsák Gyula alelnök nyitotta meg a háromnapos eseményt. Beszédében a szerződéses katonák problémáinak megtárgyalásának fontosságát hangsúlyozandó, a HM tárca állásfoglalását idézte: a fokozott áldozatvállalásért kiemelt juttatásban kell részesíteni a katonát. Az első nap végén dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Tömböl László mérnök vezérezredes és Bocskai István szóvivő kötetlen találkozón vitatta meg a szerződéses katonák problémáit...  

Megnyitójában Szincsák Gyula arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a szakszervezet elnöke, Mészáros Géza – jelenleg is – a Hodosz vezetőivel közösen tárgyalásokat folytat a honvédelmi tárca irányítójával, dr. Szekeres Imrével. E mellett természetesen beszélt a szervezetről, a célkitüzésekről, valamint az aktualitásokról is.

 

 

 

 

 

Ezt követően – már a ,,Bemutatkozik a Honvédszakszervezet” blokkban – Szijártó Zsolt, a szerződéses szekció alelnöke arra bíztatott, hogy a háromnapos baráti találkozót mindenki használja fel arra, ami: nyíltan, a katonatársak érdekeit kiemelten képviselve, kendőzetlen mondja el véleményét.

 

 

 

 

 

 

Az aktuális, a szerződéses állomány problémáit csokorba szedve beszélt a lakhatás, a ruházkodás, az utazás, a választható illetményen kívüli juttatások, a pályakép, valamint a családosok problémáiról. Elhangzott, hogy a Magyar Honvédségben minden harmadik szerződéses katona nős, családos vagy élettársi kapcsolatban él.

 

 

 

 

 

Ezt követően Jáger Tibor a Hosz szolgáltatásainak palettáját mutatta be. Az Egység 2002 Kft. szolgáltatás- és tagszervezője részletes tájékoztatást adott szakszervezetünk és a gazdasági társaság által közvetített széleskörü szolgáltatásokról, illetve azokról a – tagsági kártya felmutatásával igénybe vehető – kedvezményekről, amelyek megkönnyíthetik a vásárlással vagy az igénybevétellel kapcsolatos tagi döntést.    

Ezt követően a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár mutatkozott be. A 15 esztendős Pénztárról dr. Szenes Zoltán ügyvezető igazgató – egyebek mellett – elmondta, hogy a szakszervezetek, így a Honvédszakszervezet is mind az alapításban, mind a müködtetésben rendkívül fontos szerepet játszott, illetve játszik. Az előadó beszélt a pénztári tagság előnyeiről, a biztosított szolgáltatásokról, az árfolyamesésből adódó veszteséges 2008-as esztendőről, a 2009-es fő feladatokról, a befektetési eredmények és az I. félévi vagyoni helyzet javulásáról, a választható portfóliókról, valamint a pénztári taglétszám alakulásáról is. Munkáltatóm a nyugdíjam szponzora – gondolattal fejezte be mondandóját a HOMNYP ügyvezető igazgatója. Ezt követően kérdésekre válaszolt dr. Szenes Zoltán.   

Ezt követően az MH Szociálpolitikai Közalapítványa és a Katonákért Közhasznú Alapítvány vezetői a ,,Katonák Munkaerő-piaci Reintegrációjának Képzési Programját” népszerüsítették. Gyuris Mihály kuratóriumi titkár és Szekeres István kuratóriumi elnök a projekt célcsoportjairól, a regionális irodák és az információs pontok müködéséről, a különböző szak- és átképzési formákról, valamint

 

 

 

 

 

 

Dr. Rékai Miklós a Honvéd Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészségbiztosító Pénztárt mutatta be. A Pénztár ügyvezető igazgatója beszélt az egészségmegőrzésről, a betegségmegelőzésről, valamint a méhnyakrák megelőzését célzó projektről. 

A HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-t a cég ügyvezetője mutatta be. Nagy Imre beszélt a Kft. által nyújtott szolgáltatásokról, az üdültetésről, az akciós külföldi (CLIMS) ajánlatokról, a cég által müködtetett klubokról, de kritikus hangon megemlítette az ingatlanproblémás objektumokat is. Ezt követően a megjelentek kérdéseire válaszolt Nagy Imre ügyvezető.

,,Érdekvédelem a munkavédelemben” – címet viselte Németh Péter előadása. Szakszervezetük volt munkavédelmi ügyvivője a hatályos jogszabályokról, valamint az aktuális tennivalókról tájékoztatott.

Dr. Mészáros Melinda szakszervezetünk jogsegély-szolgálata által vitt, a szolgálati jogviszonnyal összefüggő ügyekről és a társadalombiztosítási perekről (nyugdíjrögzítés, nyugdíj mértékének megállapítása, 1,2-es szorzó) tájékoztatta a szerződéses katonákat. 

 

Az első nap programjában a honvédelmi miniszterrel, a Honvéd Vezérkar főnökével és a tárca szóvivőjével való kötetlen találkozás is szerepelt. Mészáros Géza Hosz elnök miután köszöntötte a vendégeket, beszámolt a honvédelmi miniszterrel napközben lefolytatott egyeztetésről, majd arra bíztatta a szerződéses katonákat, hogy bátran kérdezzék a tárca poltikai és katonai vezetőit.

 

 

 

 

 

 

Dr. Szekeres Imre beszélgetést indító mondataiban arra emlékeztetett, hogy a nagykorúvá vált szakszervezet és vezetői jó utat választottak. Valódi érdekvédelmi munka folyik, a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum mára követendő modellé vált. Teljesítettük a megállapodásokat, az érdekegyeztetési folyamat kialakult, letisztult, kiszámítható és garanciális feltételrendszer segíti a mindennapok tevékenységét, béke van a Magyar Honvédségen belül. Sem a ruházati illetmény, sem a lakhatási támogatás adómentes jövedelem marad. Az átlagjövedelmünek tekinthető százados rendfokozatú katona azonos bruttó illetmény mellett 2010 januárjától - az adójogszabályok kedvező változása miatt - mintegy 12-13.000 Ft-tal több illetményt vihet haza. A nehézségek, az óriási hiányok ellenére szeretném, ha az üdültetés, a pihentetés lehetőségei megmaradnának - tette hozzá.

Kívülről úgy látszik, hogy a Magyar Honvédségnél nagyon jók a feltételek, óriási az érdeklődés, jelenleg mintegy tízezer ember várakozik arra, hogy szerződéses katona lehessen.   

A honvédelmi miniszter kijelentette, hogy a tárca hamarosan átalakítja a lakhatási támogatások körét, a leszerelési segély intézményét. Dr. Szekeres Imre kijelentette, hogy továbbra is abban bízik, hogy azok az egyeztetések, amelyeket a szakszervezeti vezetőkkel folynak, eredményesek lesznek, és ebből önök is részesülnek majd.  

Számításokat végzünk, és ígérem, Karácsony előtt valamilyen juttatást adunk a teljes személyi állománynak - fejezte be gondolatait a tárcavezető.

Ezt követően a szerződéses katonák kérdéseire válaszolt a szakminiszter, a vezérkarfőnök és a szóvivő. A megjelentek az illetményről, a választható illetményen kívüli (kafetéria) juttatásokról, a létszámhiányról, a leterheltségről, a laktanyák őrzés-védelméről, fenntartásáról-üzemeltetéséről, a technikai fejlesztésekről, az egyéni felszerelésekről, valamint a takarékossági intézkedésekről érdeklődtek.

 

 

 

 

 

 

- Minden rendfokozatnak vissza kell adni a megbecsülését, minden újabb rendfokozatért meg kell dolgozni! Olyan tiszthelyettesekre van szükség, akik tudják, mi a feladatuk. Ugyanakkor ne legyen szégyen, akár hosszú évekig is szerződéses katonaként, tisztesi rendfokozatban szolgálni. Tisztán kell látni, hogy bizonyos beosztásokban (hajózó, lövész, stb.) nem lehet 45 éves kor felett maximumot eljesíteni - mondta Tömböl László vezérezredes.

 

 

 

 

Az esemény végén a Hosz elnöke megköszönte a beszélgetésen elhangzott kérdéseket és válaszokat, majd arra kérte a minisztert, hogy mihamarabb találkozzon újra a szerződéses katonákkal. Az első nap programja ismerkedési esttel, zsíroskenyér-partival és kulturális programmal zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.