2017. 12. 12. kedd
Gabriella
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Miniszteri bejelentés: Juttatást kap a személyi állomány

Hosz  |  2009. 09. 23., 19:29

Háromnapos országos szintű rendezvénynek ad otthont Szolnok. A helyi alakulat Intézményi Művelődési Otthonában - az első napon, szeptember 23-án - dr. Heiling Ottó alelnök miután bemutatta a reprezentatív katona-szakszervezet elnökségi tagjait, Szincsák Gyula alelnök nyitotta meg a háromnapos eseményt. Beszédében a szerződéses katonák problémáinak megtárgyalásának fontosságát hangsúlyozandó, a HM tárca állásfoglalását idézte: a fokozott áldozatvállalásért kiemelt juttatásban kell részesíteni a katonát. Az első nap végén dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Tömböl László mérnök vezérezredes és Bocskai István szóvivő kötetlen találkozón vitatta meg a szerződéses katonák problémáit...  

Megnyitójában Szincsák Gyula arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a szakszervezet elnöke, Mészáros Géza – jelenleg is – a Hodosz vezetőivel közösen tárgyalásokat folytat a honvédelmi tárca irányítójával, dr. Szekeres Imrével. E mellett természetesen beszélt a szervezetről, a célkitüzésekről, valamint az aktualitásokról is.

 

 

 

 

 

Ezt követően – már a ,,Bemutatkozik a Honvédszakszervezet” blokkban – Szijártó Zsolt, a szerződéses szekció alelnöke arra bíztatott, hogy a háromnapos baráti találkozót mindenki használja fel arra, ami: nyíltan, a katonatársak érdekeit kiemelten képviselve, kendőzetlen mondja el véleményét.

 

 

 

 

 

 

Az aktuális, a szerződéses állomány problémáit csokorba szedve beszélt a lakhatás, a ruházkodás, az utazás, a választható illetményen kívüli juttatások, a pályakép, valamint a családosok problémáiról. Elhangzott, hogy a Magyar Honvédségben minden harmadik szerződéses katona nős, családos vagy élettársi kapcsolatban él.

 

 

 

 

 

Ezt követően Jáger Tibor a Hosz szolgáltatásainak palettáját mutatta be. Az Egység 2002 Kft. szolgáltatás- és tagszervezője részletes tájékoztatást adott szakszervezetünk és a gazdasági társaság által közvetített széleskörü szolgáltatásokról, illetve azokról a – tagsági kártya felmutatásával igénybe vehető – kedvezményekről, amelyek megkönnyíthetik a vásárlással vagy az igénybevétellel kapcsolatos tagi döntést.    

Ezt követően a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár mutatkozott be. A 15 esztendős Pénztárról dr. Szenes Zoltán ügyvezető igazgató – egyebek mellett – elmondta, hogy a szakszervezetek, így a Honvédszakszervezet is mind az alapításban, mind a müködtetésben rendkívül fontos szerepet játszott, illetve játszik. Az előadó beszélt a pénztári tagság előnyeiről, a biztosított szolgáltatásokról, az árfolyamesésből adódó veszteséges 2008-as esztendőről, a 2009-es fő feladatokról, a befektetési eredmények és az I. félévi vagyoni helyzet javulásáról, a választható portfóliókról, valamint a pénztári taglétszám alakulásáról is. Munkáltatóm a nyugdíjam szponzora – gondolattal fejezte be mondandóját a HOMNYP ügyvezető igazgatója. Ezt követően kérdésekre válaszolt dr. Szenes Zoltán.   

Ezt követően az MH Szociálpolitikai Közalapítványa és a Katonákért Közhasznú Alapítvány vezetői a ,,Katonák Munkaerő-piaci Reintegrációjának Képzési Programját” népszerüsítették. Gyuris Mihály kuratóriumi titkár és Szekeres István kuratóriumi elnök a projekt célcsoportjairól, a regionális irodák és az információs pontok müködéséről, a különböző szak- és átképzési formákról, valamint

 

 

 

 

 

 

Dr. Rékai Miklós a Honvéd Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészségbiztosító Pénztárt mutatta be. A Pénztár ügyvezető igazgatója beszélt az egészségmegőrzésről, a betegségmegelőzésről, valamint a méhnyakrák megelőzését célzó projektről. 

A HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-t a cég ügyvezetője mutatta be. Nagy Imre beszélt a Kft. által nyújtott szolgáltatásokról, az üdültetésről, az akciós külföldi (CLIMS) ajánlatokról, a cég által müködtetett klubokról, de kritikus hangon megemlítette az ingatlanproblémás objektumokat is. Ezt követően a megjelentek kérdéseire válaszolt Nagy Imre ügyvezető.

,,Érdekvédelem a munkavédelemben” – címet viselte Németh Péter előadása. Szakszervezetük volt munkavédelmi ügyvivője a hatályos jogszabályokról, valamint az aktuális tennivalókról tájékoztatott.

Dr. Mészáros Melinda szakszervezetünk jogsegély-szolgálata által vitt, a szolgálati jogviszonnyal összefüggő ügyekről és a társadalombiztosítási perekről (nyugdíjrögzítés, nyugdíj mértékének megállapítása, 1,2-es szorzó) tájékoztatta a szerződéses katonákat. 

 

Az első nap programjában a honvédelmi miniszterrel, a Honvéd Vezérkar főnökével és a tárca szóvivőjével való kötetlen találkozás is szerepelt. Mészáros Géza Hosz elnök miután köszöntötte a vendégeket, beszámolt a honvédelmi miniszterrel napközben lefolytatott egyeztetésről, majd arra bíztatta a szerződéses katonákat, hogy bátran kérdezzék a tárca poltikai és katonai vezetőit.

 

 

 

 

 

 

Dr. Szekeres Imre beszélgetést indító mondataiban arra emlékeztetett, hogy a nagykorúvá vált szakszervezet és vezetői jó utat választottak. Valódi érdekvédelmi munka folyik, a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum mára követendő modellé vált. Teljesítettük a megállapodásokat, az érdekegyeztetési folyamat kialakult, letisztult, kiszámítható és garanciális feltételrendszer segíti a mindennapok tevékenységét, béke van a Magyar Honvédségen belül. Sem a ruházati illetmény, sem a lakhatási támogatás adómentes jövedelem marad. Az átlagjövedelmünek tekinthető százados rendfokozatú katona azonos bruttó illetmény mellett 2010 januárjától - az adójogszabályok kedvező változása miatt - mintegy 12-13.000 Ft-tal több illetményt vihet haza. A nehézségek, az óriási hiányok ellenére szeretném, ha az üdültetés, a pihentetés lehetőségei megmaradnának - tette hozzá.

Kívülről úgy látszik, hogy a Magyar Honvédségnél nagyon jók a feltételek, óriási az érdeklődés, jelenleg mintegy tízezer ember várakozik arra, hogy szerződéses katona lehessen.   

A honvédelmi miniszter kijelentette, hogy a tárca hamarosan átalakítja a lakhatási támogatások körét, a leszerelési segély intézményét. Dr. Szekeres Imre kijelentette, hogy továbbra is abban bízik, hogy azok az egyeztetések, amelyeket a szakszervezeti vezetőkkel folynak, eredményesek lesznek, és ebből önök is részesülnek majd.  

Számításokat végzünk, és ígérem, Karácsony előtt valamilyen juttatást adunk a teljes személyi állománynak - fejezte be gondolatait a tárcavezető.

Ezt követően a szerződéses katonák kérdéseire válaszolt a szakminiszter, a vezérkarfőnök és a szóvivő. A megjelentek az illetményről, a választható illetményen kívüli (kafetéria) juttatásokról, a létszámhiányról, a leterheltségről, a laktanyák őrzés-védelméről, fenntartásáról-üzemeltetéséről, a technikai fejlesztésekről, az egyéni felszerelésekről, valamint a takarékossági intézkedésekről érdeklődtek.

 

 

 

 

 

 

- Minden rendfokozatnak vissza kell adni a megbecsülését, minden újabb rendfokozatért meg kell dolgozni! Olyan tiszthelyettesekre van szükség, akik tudják, mi a feladatuk. Ugyanakkor ne legyen szégyen, akár hosszú évekig is szerződéses katonaként, tisztesi rendfokozatban szolgálni. Tisztán kell látni, hogy bizonyos beosztásokban (hajózó, lövész, stb.) nem lehet 45 éves kor felett maximumot eljesíteni - mondta Tömböl László vezérezredes.

 

 

 

 

Az esemény végén a Hosz elnöke megköszönte a beszélgetésen elhangzott kérdéseket és válaszokat, majd arra kérte a minisztert, hogy mihamarabb találkozzon újra a szerződéses katonákkal. Az első nap programja ismerkedési esttel, zsíroskenyér-partival és kulturális programmal zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.